Odla Paprika

Lär dig allt du vill veta om att Odla Paprika!

Odla Paprika

Paprika, särskilt de sötare sorterna, är ett populärt val att odla i grönsaksträdgården. De tillhör familjen Solanaceae och är nära släkt med tomater, auberginer, potatis och till och med tobak.

Medan tomater och potatis är ganska lätta att odla kan paprika vara en utmaning till viss del, eftersom de behöver en hel del värme och sol för att de ska kunna utveckla och mogna sina frukter. Paprikaplantor kommer att stanna i tillväxten och vänta på de rätta förhållandena innan de verkligen börjar utvecklas.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Alla paprikor är kortlivade perenner som föredrar måttligt varma dagar och nätter och börjar inte ge frukt förrän efter närmre två månader in i växtsäsongen. Därför är det viktigt att förkultivera inomhus under våren för att paprikaplantan ska hinna bära frukt under den korta, svenska sommaren.

Hur sår man Paprika?

Paprika bör sås tidigt under året för att Paprikaplantan ska hinna bära frukt under den korta svenska sommaren. Så paprikafrön under perioden från januari till mars, så kommer Paprikaplantan att vara redo att planteras ut lagom till våren och bära frukt till sensommaren. Viktigt att tänka på är att Paprikaplantor är känsliga för blåst och bör alltid stå i ett skyddat läge.

Det är enkelt att så paprika. Optimalt är att alltid så paprikafrön i näringsfattig såjord, eftersom att paprikafröet är fullt av näring inför groningen. lägg fröet ovanpå såjorden och strö därefter ett tunnare lager såjord över paprikafröet.

Efter att fröet har grott och utvecklat 2-3 bladpar är det dags att omskola paprikaplantan. Detta för att tillföra näring när fröet och de energirika hjärtbladen (det första bladparet dom växer fram) börjat få slut på sina näringsdepåer. Omskola paprikaplantan genom att försiktigt plocka upp de spröda rötterna ur såjorden och plantera om i mer energirik jord.

För att underlätta kan man från början fylla såkrukan med ca. två tredjedelar grönsaksjord, och toppa med såjord innan man sår paprikaplantan. Detta gör att paprikaplantan kommer att nå grönsaksjorden i höjd med att den behöver mer näring, och paprikaplantan kommer inte behöva omplanteras förrän rötterna fyller ut krukan.

Hur mycket ljus behövs för att Odla Paprika?

Det krävs en hel del ljus för att Odla Paprika. Vid försådd inomhus rekommenderar jag att införskaffa en bra växtbelysning för att ge de unga plantorna en bra start. Plantor som inte får tillräckligt mycket ljus tenderar att bli långa och rangliga, och kan stanna av i utvecklingen eller i värsta fall dö bort.

Vid utplantering är det viktigt att hitta en solig plats för Paprikaplantan. Paprikor är soldyrkare och kan bara bära fram frukt ifall de får stå på en varm plats med gott om solljus. I det fallet att paprikaplantan står i ett för skuggigt läge finns en stor risk att de stannar av i tillväxten eller blir långa och rangliga då de sträcker sig efter solljuset. Dessutom blir det då mycket svårt för Paprikaplantan att bära fram frukt.

Vilken jord ska jag Odla Paprika i?

Paprikan är inte särskilt kräsen när det kommer till jorden, så länge Paprikan får den näringen som den behöver. Till en början, vid sådd, bör man använda sig av såjord för att det inte ska bli för mycket näring. Paprikafröet innehåller mycket näring och energi som den klarar sig på under de första veckorna.

Efter att paprikafröet har utvecklats och tappat de s.k. ”hjärtbladen” – det första bladparet som dyker upp – för Paprikaplantan få tillgång till näringsrik jord. Personligen kan jag rekommendera denna grönsaksjord. Det är den jorden som jag har använt mig av och är mycket nöjd med. Plantera då Paprikaplantan i ett djupare, större kärl för att den ska kunna breda ut sina rötter och därmed växa sig stor och stark.

Odla Paprika – Vattning

Paprikaplantor kräver mycket vatten, samtidigt som de bör vattnas med översikt för att inte drunkna och drabbas av rotröta. Låt Paprikaplantan torka upp en aning mellan varven. Det innebär att Paprikaplantans jord bör vara torr de övre centimetrarna, medans jorden i mitten kan låtas vara lätt fuktig när du vattnar på nytt.

Paprikaplantor med olika förutsättningar kräver olika mycket vatten. Olika faktorer som kan spela in i hur mycket din paprika behöver vattnas är bland annat materialet på krukan eller odlingskärlet, hur stort odlingskärlet är och hur ljust placerad Paprikaplantan är. En Paprikaplanta i mycket och stark sol behöver vattnas oftare än en paprikaplanta som står i ett mer skuggigt läge.

För att vara säker på när det är dags att vattna kan jag varmt rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare. Med hjälp av denna har du möjligheterna att vattna vid precis rätt tillfälle, och därmed ge Paprikaplantan de optimala möjligheterna att växa fort och friskt.

Odla Paprika – Näring

Förutsatt att Paprikaplantan har jord av god kvalitét behöver man inte tillföra näring till Paprikaplantans jord särskilt ofta. Då Paprikaplantan omskolas och planteras om i ny jord får den näring via den fräscha jorden. Däremot kan det vara bra att tillföra lite näring eller gödsel i höjd med att plantan blommar – vid den tidpunkten brukar Paprikaplantan ha brukat den mesta av näringen som fanns i jorden från början.

Tillsätt näring till Paprikaplantan genom att gödsla den eller tillföra anpassad näring vid vattning. En näring som jag är mycket nöjd med är denna som är utformad att tillföras på en veckolig basis. Följ instruktionerna på förpackningen då plantor i olika stadier ska ha olika koncentration.

Odla Paprika – Jord

Som tidigare nämnt så trivs Paprikaplantan i de flesta energirika jordar. Man kan använda sig av vanlig blomjord likväl som anpassad grönsaksjord för att odla paprika. Med det sagt bör man alltid så paprikafröet i såjord, eftersom att blom- eller grönsaksjord tenderar vara för energirikt för att så i.

Omplantera Paprikaplantan

Omplantera alltid Paprika i krukor med dräneringshål, om Paprikaplantan inte ska planteras på friland eller i pallkrage. Dräneringshål är viktigt för att motverka rotröta, som kan uppstå då vatten samlas i botten av krukan eller vid övervattning.

Efter att Paprikafröet har grott och det är dags att omskola plantan, vilket är i höjd med att hjärtbladen börjar torka bort, är det viktigt att plantera plantan i en kruka som inte är alltför stor. Detta är en viktig regel att alltid följa, eftersom att vattningen försvåras ifall krukan är för stor.

Det som sker vid användning av för stora krukor är att jorden omkring plantan håller sig fuktig längre medans jorden närmast rötterna torkar ut fortare. Det blir en svår balans att hålla då jorden förblir ojämnt fuktig och risken för över- eller undervattning är mycket stor.

Bind upp Paprikaplantan

I vissa fall kan Paprikaplantan bli mycket tung och hängig. I det fallet bör Paprikaplantan stöttas upp med hjälp av någon form av pinne eller spaljé. Personligen använder jag mig av vanliga bambukäppar eller särskilda, enkla växtstöd. Detta förhindrar alltså att Paprikaplantan ska brytas av sin egen vikt.

När Paprikaplantan binds upp bör man ta i beaktning vad man binder med. Tunna, hårda och skarpa material tenderar att skada växten, därför rekommenderar jag att köpa ordentliga plantclips, ringar eller soft-tie. Dessa är inte särskilt dyra och kommer ofta väl till pass.

Skörda Paprika

När paprikan ska skördas är en smaksak. Ju sötare paprika man vill ha, desto längre bör man vänta till skörden. Paprikor uppnår sin slutliga färg då de är helt mogna, men de kan även skördas mycket tidigare. Att skörda paprikor tidigt gör att Paprikaplantan kan bära fram mer frukt, medans om man skördar paprikor som är helt mogna tar mer tid och därmed ger mindre skörd.

Skörda Paprika genom att knipsa av stjälken till frukten. Man kan även försöka att bryta av stjälken, men risken är stor att hela kvisten följer med. Det resulterar givetvis i en skadad planta och sämre skörd.

Beskära Paprikaplanta

Generellt sett brukar man inte beskära paprikaplantan. Paprikaplantan växer relativt långsamt, och därför tar man vara på så mycket av det som hinner växa fram som möjligt. Om man har preferenser för sin planta kan man vara särskilt noga med sorten man väljer att odla. Vissa paprikasorter växer lite buskigare medans andra växer mer på höjden. Fråga gärna runt där du köper dina frön eller gör efterforskningar på vilka paprikasorter som passar dig.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla