Odla Pumpa

Ta del av allt du vill veta om att Odla Pumpa.

odla pumpa

Något jag vill tipsa om är att prova sig fram att odla olika pumpasorter. Det finns gott om användningsområden för pumpor, och pumpaplantans vackra blommor är minst sagt dekorativa. Dessutom är pumpa riktigt roligt att odla, då de snabbt växer sig riktigt stora – på gott och ont, då de vid försådd kan växa sig lite för stora långt innan vädret tillåter dom att utplanteras.

I den här artikeln reder vi ut allt som är viktigt att veta om att Odla Pumpa, tillsammans med en del användbara tips för att lyckas.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Odla Pumpa – Steg för steg

Att odla pumpa är enkelt och kan lätt göras i de flesta hushåll. Pumpaplantor behöver dock gott om utrymme då de kan växa sig riktigt stora, beroende på vad det är för pumpasort man planterar. Här beskrivs hur man odlar pumpa, steg för steg.

 1. Läs på om pumpasorten

  Det finns många olika pumpasorter att odla, och det är bra att ta reda på detaljerna kring ens egna pumpasort. På det viset har du bättre koll när det är dags för skörd och hur stor pumpan bör vara vid det laget. I princip alla pumpor försås i april-maj.

 2. Preparera för att så pumpafröet genom att blötlägga det

  Innan pumpafröet sätts är det bra att blötlägga fröet. Genom att blötlägga pumpafröet ökar groddbarheten och man underlättar för pumpafröet inför groning. Skölj av fröet och placera det därefter i en behållare med vatten under natten.

 3. Förså pumpafrö i såjord

  Genom att förså fröet på våren kommer pumpan att hinna växa till sig och mogna innan det är dags för skörd på sensommaren. Så två pumpafrön i en kruka med 10-12 cm i diameter som innehåller såjord eller grönsaksjord genom att trycka ned fröet ca. 2 cm under jorden.

 4. Vattna pumpasådden ordentligt

  För att pumpafröna ska börja gro måste man vattna sådden direkt efter att fröna har planterats. Vattna rikligt, gärna med en mjuk vattenstråle för att inte luckra upp lös jord för mycket.

 5. Håll jorden fuktig

  Håll jorden konstant fuktig fram tills plantan stabiliserar sig. Det är viktigt att jorden inte förblir för blöt, eftersom att det kan orsaka röta. Genom att fukta jorden och täcka sådden med plastfolie, eller hålla sådden i ett drivhus, tillämpar man enkelt konstant fuktighet. Kom ihåg att lufta sådden dagligen. Under hela säsongen vattnas pumpan vartefter jordytan torkat upp för att bevara lagom fuktighet i jorden.

 6. Omskola pumpaplantan i såjord till grönsaksjord

  När pumpaplantans första blad, de så kallade hjärtbladen, börjar torka och ramla bort är det dags att omskola pumpaplantor som grott i såjord till att börja växa i grönsaksjord. Mjuka upp den gamla jorden genom att trycka försiktigt längs sidorna på krukan och rucka försiktigt upp den lilla pumpaplantan. Pilla bort överflödig jord kring pumpaplantans rötter och plantera om den i grönsaksjord i en ny kruka, anpassad efter plantans storlek.

 7. Acklimatisera pumpaplantan utomhus då det börjar bli varmt

  När utomhustemperaturen ligger på minst 15 grader Celsius är det dags att börja placera pumpaplantan utomhus i korta intervaller. Börja med att låta pumpan stå utomhus på skyddad plats i ca. 1 timme första dagen, upprepa dagligen men utöka tiden med en timme för var dag. Pumpaplantorna brukar ofta kunna stå sina första nätter utomhus mot slutet av maj.

 8. Plantera om Pumpan till större odlingskärl

  Många väljer att plantera pumpan i pallkragar eller på friland, men pumpor går även att plantera i stora krukor. Pumpor blir stora och behöver därför gott om utrymme. Preparera odlingskärlet med gödslad grönsaksjord och plantera pumporna med en meters mellanrum för de ska få tillräckligt med luft mellan plantorna. På det viset undviker man eventuella svampsjukdomar.

 9. Fortsätt att vattna och gödsla under hela säsongen

  Pumpor kräver mycket vatten och näring, därför är de viktigt att jorden aldrig får torka upp och jorden aldrig får slut på näring. Om man inte sköter pumpan rätt kommer tillväxten att avstanna.

 10. Skörda pumpan till sensommar/höst

  Exakt när pumpan bör skördas varierar. Om man vill ha mindre pumpor kan de skördas tidigare, och vissa pumpor växer klart snabbare än andra, beroende på förutsättningarna. Oftast brukar pumpan skördas mot slutet av september. Ett tips för att se om pumpan är riktigt mogen, vilket främst är viktigt för pumpor med syfte att ätas, är att knacka försiktigt på pumpan och lyssna efter hålighet. Om pumpan låter ihålig är den mogen att skördas.

Hur sår man pumpa?

Hur just du bör så din pumpa varierar. Bor man i södra Sverige kan man, om man föredrar det, direktså pumpa när utomhustemperaturen ligger på minst 15 grader. Dock måste pumpa då sås senast i början av Juni månad, eftersom att frukterna annars inte kommer hinna mogna ordentligt innan de måste skördas.

Om man däremot väljer att förså, vilket man särskilt bör göra i delar av Sverige där värmen kommer lite senare, bör detta göras mellan mitten av april till mitten av maj månad. Genom att placera krukan på varmare underlag, exempelvis ovanför ett element eller på ett golv med golvvärme, kan man boosta tillväxten då fröet kan lyckas slå rötter snabbare i varmare jord.

Något man vill komma ihåg är att pumpan växer riktigt fort, och därför finns risken att pumpan växer sig alldeles för stor långt innan det är dags att utplantera. Om man försår pumpan inomhus bör man alltid vänta med att acklimatisera pumpan utomhus tills temperaturen ligger på minst 15 grader, vilket kan kräva lite tid, varpå pumpan lätt kan bli besvärlig med dess storlek mot försommaren.

Så pumpa – Jord

Eftersom att fröet innehåller mycket energi och näring är det att föredra att så pumpafröet i såjord. Såjord är energifattig och optimalt att sätta frön i, men är inte alltid helt nödvändigt att använda sig av. Eftersom att såjord är så mager bör man omplantera sådden strax efter att de första bladen på pumpaplantan börjat torka och lossna.

De första bladen på plantan kallas hjärtblad, och även dessa innehåller en del näring och energi för plantan, men efter att dessa dött bort är det dags att omskola plantan till mer energirik jord. I detta fallet kan jag rekommendera en bra grönsaksjord.

Personligen brukar jag så pumpafrön i en kruka som är fylld till två tredjedelar med grönsaksjord, och den övre tredjedelen av såjord. På detta vis planteras pumpafröet i såjord, men rötterna når grönsaksjorden lagom tills det egentligen är dags att omskola. På det viset kan pumpaplantan stå ytterligare några veckor i krukan det såddes i.

Odla pumpa – placering

Pumpor kräver mycket ljus för att orka bära fram de stora frukterna. Placera pumpaplantan på en ljus plats där den kan hämta mycket sol för att kunna cellandas. Vid försådd inomhus bör man välja att placera sådden i söderläge, nära ett fönster. Om man misstänker att man inte har tillräckligt med solljus till pumpaplantan rekommenderar jag att placera pumpaplantan under en växtlampa för att kompensera för det mörkare inomhusklimatet.

Om pumpaplantan står för mörkt kommer den att växa mycket långsammare, och risken för att inte få någon sådd är stor. Dessutom tenderar pumpaplantan att bli lång och ranglig då den gärna sträcker sig efter det bristfälliga ljuset som finns tillgängligt.

Odla pumpa – vattning

Mycket vatten krävs för att odla fram pumpor, men samtidigt bör man vara försiktig vid vattning för att inte övervattna pumpan. Håll pumpaplantan på en jämn fuktighet och vattna därefter. För att hålla koll på vattningen använder jag mig av en jordfuktmätare. Detta har hjälpt mig enormt mycket och har varit till stor fördel för att hålla en snabb tillväxttakt.

Risken med övervattning är särskilt stor då vädret skiftar mycket. Under soliga dagar behövs vattnas oftare, medans mer skuggigt väder, eller regnväder givetvis innebär att man måste vara mer varsam vid vattning. Vid övervattning finns en övervägande risk att pumpaplantan drabbas av rotröta. Detta karaktäriseras av plantor som sakta dör, oavsett hur mycket eller lite du vattnar.

Som nämnt är det viktigt att gå efter väderleken. Soliga dagar torkar lätt ut jorden, samtidigt som plantan cellandas till det optimala. Dessa dagar går det åt mycket vatten, till skillnad från dagar som är mer molniga, eller nå plantan eventuellt står i ett mer skuggigt läge.

Odla pumpa – näring

Pumpa är inte särskilt petiga när det kommer till näring, så länge de får riktigt mycket utav det. Vissa väljer till och med att odla pumpa direkt på gödselstacken eller i komposten.

Om man odlar pumpa i vanlig grönsaksjord fungerar det givetvis riktigt bra, så länge man är noga med att tillföra näring, och då finns det många olika tillvägagångssätt att prova. Personligen använder jag mig av kogödsel, men jag vet att många gödslar med kompost eller genom att lägga ett lager gräsklipp ovanpå pumpajorden och tillsätta flytande näring i vattnet.

Innan utplantering bör man tillföra gott om näring till odlingsplatsen genom att fylla på med gödsel eller kompost. Detta ger goda förutsättningar att plantan ska ta sig fort efter utplanteringen.

Bristande näringstillförsel till pumpaplantan resulterar i dålig eller ingen skörd. Plantan kan överleva bristfällig näringstillförsel, men det tar mycket näring och energi att bära fram frukt.

Skörda pumpa

När det är dags att skörda pumpan varierar. Vissa sorter, särskilt de mindre pumpasorterna, kan skördas redan i juli månad, medans större pumpor behöver mer tid på sig att få växa klart och mogna. Jag rekommenderar att läsa på om just din pumpasort för att skörda vid rätt tillfälle. Man kan då gå efter i vilken månad pumpan bör skördas, samt hur stor den bör vara vid skörd.

Innan pumporna skördas bör man vänta på att minst tre stycken frukter finns på plantan, eftersom att detta snabbar på mognaden. Dessutom kan man ha i åtanke att pumpor som du vill låta lagra ett par månader innan användning bör skördas i ett senare skede, för att de ska hålla så länger som möjligt.

Vad kan man göra med pumpa?

Det finns mycket att göra med pumpa! Vissa väljer att odla pumpor ämnade för dekoration. Dessa är inte giftiga att äta i sig, men är oftast mindre aptitliga. Andra väljer att odla pumpa för att ugnsbaka eller lägga in, eller göra purré, soppa, paj, eller något annat kul utav. Vissa hackar upp sin pumpa och förvarar länge i frysen. Jag har till och med hört att man kan doppa pumpans blommor i pannkakssmet och friteras. Det finns massor av pumparecept på nätet!

Lagra pumpa

Många väljer att lagra pumpa, vilket helt enkelt kan göras i rumstemperatur. Pumpan kan ligga i flera månader men bör tas vara på så snart den börjar mjukna. Detta upptäcks oftast kring stjälken först. Håll därför ett öga på din pumpa, låter man den ligga för länge kommer den snart att börja mögla eller ruttna.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Odla