Odla Purjolök

Odla Purjolök - Här är den ultimata guiden till god purjolöksskörd

Odlad purjolök

Förgyll matbordet med en lättodlad och elegant kusin till löken: purjolöken. Purjolöken är söt och mild och är skonsam för matsmältningssystemet och spelar samma roll som löken i maträtter, fast i mindre skala. Till skillnad från lök producerar purjolöken inga lökar utan lagrar sin smak i tjocka, saftiga stjälkar som liknar jättelika salladslökar. De bladiga stjälkarna är dessutom ganska tjusiga, och att odla purjolök kräver inte mycket utrymme i trädgården.

Att kunna skörda purjolök direkt i trädgården är riktigt härligt, för att inte tala om billigt. Purjolöken är mest populär i purjolök-och potatissoppa, men den är också god att ångkoka som sparris, steka i ugnen, hacka i en quiche eller på många, många andra kreativa sätt.

Snabbguide för att odla purjolök

Förkultivera tidigt på våren, bäst är det att plantera så tidigt som i januari. Så fröna i mindre krukor som är ämnade för ändamålet och håll de inomhus fram tills våren, gärna i ett minidrivhus eller liknande fram tills purjolökarna börjar växa upp ur jorden. Innan utplantering är det viktigt att härda plantorna vid utelivet först genom att hålla dom ute kortare stunder som dag för dag förlängs.

Vid utplantering eller direktsådd bör jorden vara tillsatt med kompost eller gödsel. Purjolöken är inte kräsen, men den kräver fuktig jord, så kontrollera jordens fuktighet ofta och använd en droppslang om det behövs. Plantera purjolöken med 15-20 centimeters mellanrum i ett område som får 6 eller fler soltimmar dagligen och har näringsrik, väldränerad jord.

Jorden bör inte vara kallare än 4 grader celsius vid direktsådd. De sådda fröna täcks med fiberduk för att skydda dom mot eventuell frost. När purjolökarna fått en längd på ca. 15 centimeter toppas de ned till 5 centimeter, varpå de sedan låts tas om hand precis som vanligt.

Hur man odlar purjolök

När purjolöken planteras ut vill man ge den förutsättningarna att få en lång och kraftig vit del. Det kan uppnås genom att först sätta purjolöken i en nedsänkning i jorden, en fåra. Vartefter purjolöken blir längre fyller man med tiden upp fåran så att den vita delen av stammen kommer under jord. Genom att kupa purjolöken får man den lång och kraftig istället för kort, tunn och ranglig.

purjolök2

Skörd och lagring

Man kan börja skörda purjolök när som helst. Vanligtvis låter man dem bli minst 2,5 centimeter eller större i diameter för att få de kraftiga vita stjälkarna, men du kan gräva upp de yngre för att äta dem som schalottenlök. Om jorden är fuktig kan de enkelt dras upp direkt ur marken. Om dom spjärnar emot kan du använda en grävgaffel för att luckra upp jorden och sedan försiktigt dra ut purjolöken genom att ta tag i den vid basen.

Man kan förlänga skördesäsongen genom att täcka marken runt plantorna ända fram tills jorden fryser. Du kan fortsätta skörda purjolök tills de är fastfrusna i marken, men låt inte det hända. Gräv hällre upp dem först och förvara dem.

Skölj stjälkarna noggrant för att ta bort jord och grus som kan ha samlats mellan bladen. För kortvarig förvaring (upp till en vecka) kan du stoppa in stjälkarna i en lufttät plastpåse och placera dem i kylskåpet. För längre lagring i svalare utrymmen, gräv upp purjolöken med rötterna kvar. Skär tillbaka bladen tills det bara är ett par centimeter grönt kvar på varje blad. Placera stjälkarna i en låda (med roten nedåt) och placera dem i ren sand eller jordblandad sand med de gröna bladen stickande upp. Håll sanden fuktig och förvara den på en sval plats. Stjälkarna håller sig upp till 8 veckor.

För att frysa in purjolök, tvätta, skiva lägg i plastfryspåsar. Purjolöken kan i detta fall förvaras mycket länge och är smidig att plocka fram och ha direkt i maten.

Vanliga frågor

När kan jag plantera ut purjolöken?

Du kan plantera purjolöksfrön tidigt på året, för att de ska vara redo att planteras utomhus

Är purjolök flerårig?

Purjolök är flerårig, framförallt tvåårig och kan odlas i två omgångar per moderplanta.

Hur ofta ska man klippa purjolök?

Klipp purjolöken en gång efter att den fått en längd på ca. 15 centimeter. Efter det ska purjolöken inte klippas.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla