3 enkla sätt att odla rabarber

Odla rabarber

Rabarber är inte bara en trevlig trädgårdsväxt, utan även en älskad ingrediens i bakverk tack vare sin syrliga smak. Genom att välja rätt sort och ha kunskap om korrekt skötsel kan du få njuta av en generös skörd och få uppskattning för dina rabarber. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare så är rabarbern en fantastisk grönsak som passar alla erfarenhetsnivåer. Med rätt omsorg kommer den att belöna dig med både smak och skönhet i trädgården. Välkommen till Grönrikets rabarberguide!

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

1. Odla rabarber i pallkrage

  1. Välj en lämplig pallkrage. Rabarber är inte bara stora i omfång ovanför jordytan, utan kräver också mycket jordvolym att sprida sina rötter i. För att tillgodose detta rekommenderar jag därför att plantera rabarber i dubbla ballkragar; där pallkragarna alltså placerats ovanpå varandra.
  2. Placera pallkragen på lämplig plats. En bra plats att placera en pallkrage avsedd för rabarber är i ett läge med sol till halvskugga. Rabarber vill ha en väldränerad jord, varför det kan vara bra att undvika att placera pallkragen nära områden som tendera samla vatten.
  3. Förbered pallkragen med jord. Om pallkragen placeras på en plats där ogräs och rötter eller sly kan tendera leta sig in kan det vara bra att täcka marken under pallkragen med en markduk. Pallkragen fylls med mullrik jord som är energirik för att rabarbern ska kunna växa ordentligt. Det är rekommenderat att gödsla med exempelvis hönsgödsel tidigt på våren, för att senare täcka jorden med trädgårdskompost som successivt kommer att omvandlas till gödsel under hela tillväxtsäsongen.

2. Odla rabarber i kruka

  1. Välj kruka. För att rötterna på rabarbern ska kunna breda ut sig tillräckligt behöver växten en kruka på minst tio liter. För att undvika vattenansamlingar som riskerar orsaka rotröta rekommenderar jag starkt att välja en kruka med dräneringshål i botten.
  2. Välj plats. Placera krukan i ett läge med sol till halvskugga för att gynna rabarberplantans tillväxt. Fördelen med att plantera rabarber i kruka är att den lätt kan flyttas på om du upplever att den behöver mer eller mindre sol.
  3. Förbered kruka. Ifall att krukan brister i dränering kan det vara bra att lägga lecakulor i botten med någon form av dränerande duk eller nät över, innan jorden läggs ovanpå. Detta gör att överflödigt vatten förs bort från jorden och samlas i botten, istället för att dränka plantan underifrån. Jorden i krukan ska vara mullrik, eftersom att rabarber vill ha mycket energi till att växa sig stor.

3. Odla rabarber på friland

  1. Välj plats. Det är viktigt att vara noggrann vid val av plats att odla rabarber på. Rabarber är en perenn växt som förhoppningsvis ska klara sig i många år på utplanteringsstället. Man kan bland annat överväga platser med direkt solljus som varvas med skuggiga partier, för att vara säker på att rabarbern klarar av ljustillgångarna. Man bör även se till att platsen har ett gott djup i jorden för att tillgodose jordvolymen för rötterna. Om man vill plantera flera rabarberplantor bör det även finnas gott om utrymme, eftersom att avståndet mellan plantorna ska vara ca. en meter.
  2. Förbered platsen. Gräv ut rejäla hål där rabarern ska planteras och fyll i med mullrik, eller näringsrik jord; jag brukar med framgång använda mig av hönsgödsel i de fall där jorden kan behöva förbättras. Gör även en liten upphöjning att plantera rabarbern i för att ytterligare främja god dränering. Detta är även bra för att skona de större bladen närmast jorden från för mycket fukt. Man kan även lägga ett tunt lager med pimpsten eller grus ovanpå jorden för detta ändamål.
  3. Täck jorden med organiskt material. Detta kan vara gamla löv, ensilage eller gräsklipp. Med tiden kommer nyttodjur så som maskar och andra insekter att omvandla materialet till näring som rabarbern sakta förses av under lång tid framöver.

Skötsel av rabarber

Rabarber planteras på en väldränerad plats med mullrik jord av hög näringshalt sent på hösten eller tidigt på våren i ett läge med sol till halvskugga. Detta för att rabarberplantan ska hinna etablera sig inför sommaren.

Att odla rabarber är inte svårt, även om det kräver lite uppmärksamhet till en början. Rabarber tenderar växa långsammare som unga plantor, innan de etablerat ett stort och starkt rotsystem. Därför är det viktigt att tillföra mycket utrymme, vatten och näring, så att rabarberplantans rötter ska få växa obehindrat.

Använd väldränerad och mullrik jord

Rabarber behöver stor volym av näringsrik och mullrik jord. Detta kan man återskapa genom att tillföra exempelvis hönsgödsel eller kogödsel till jorden och täcka jorden med organiskt material, så som trädgårdskompost, gräsklipp eller ensilage. Marktäcket kommer med tiden att omvandlas till näring.

Placera i sol till halvskugga

Undvik att placera rabarber i ett läge med för mycket sol. Kontant stark sol kan orsaka brännskador eller göra så att rabarbern torkar ut. Dessutom kommer plantan behöva vattnas oftare. Ett bra läge att placera rabarber i har tillgång till både soliga och skuggiga timmar om dagarna.

Vattna regelbundet

Under rabarberplantans första år är det viktigt att inte låta jorden torka upp. Rabarberplantan behöver i detta läge stödvattnas för att orka växa till sig och bilda gott om rötter. Rabarberplantor som odlas på friland eller i pallkrage behöver generellt sett inte stödvattnas, även om det kan vara bra att vattna under mycket torra perioder. Rabarberplantor som odlas i kruka kan behöva mer tillsyn. Det är viktigt att hålla koll på rabarberplantan för att bilda en uppfattning över plantans behov efter dess förutsättningar.

Skydda mot skadedjur och sjukdomar

För att minska risken för skadedjur och sjukdomar på rabarber är det bra arr underhålla sin planta. Vid skörd bör du alltid försiktigt rucka och vrida bort hela stjälken. Genom att klippa bort stjälken exponeras en snittyta där bakterier och annat skadligt kan ta sig in i växten. Det är även viktigt att alltid ta bort eventuella knoppar och blommor, eftersom att dessa tar energi från växten och kan locka till sig bladlöss. Genom att se till att stjälkarna längst ned på plantan inte ligger för långt ned i jorden minskas även risken för röta.

Skörd och lagring av rabarber

När och hur ska man skörda rabarber

Rabarber kan generellt sett skördas från april till augusti. Detta kan dock variera efter olika förutsättningar. Däremot är rabarbern som godast under vår och försommar, varför jag rekommendrar att börja skörda relativt tidigt. Man bör däremot vara försiktig med att skörda yngre rabarberplantor, eftersom att de behöver så mycket volym som möjligt för att etablera sig ordentligt. Vissa argumenterar för att man inte ska skörda rabarbern alls under första året.

Under senare skede av sommaren ökar halten av oxalsyra i rabarbern, vilket kan göra den lite surare. Risken är även att man kan få lite ont i magen, ifall man är känslig. Ett hett tips är därför att odla sorten ”Elmblitz” som har en lägre oxalsyrahalt. I övrigt är rabarber ofarligt att äta även sent inpå säsongen, och kan tillföra en riktigt god syrlighet till framtida sylt, saft eller bakverk.

Rabarber skördas genom att försiktigt dra loss stjälken från växten. Ta ett stadigt grepp långt ned på stjälken och vicka, rucka och ryck försiktigt loss stjälken så att den lossnar från basen. På detta vis får du med hela stjälken utan att plantan får en exponerad snittyta. Att klippa, skära eller bryta loss ett rabarberblad kan göra plantan svag för bakterieangrepp och ohyra.

Hur man lagrar rabarber för bättre hållbarhet

Rabarber lagras på bästa sätt genom att skörden skärs till mindre bitar och fryses in. På detta vis är det även enkelt att plocka ut den mängden du behöver i omgångar, istället för att behöva handskas med hela stjälkar. Dessa håller sig i frysen mycket länge och kan enkelt användas året om.

Lagrad rabarber

Vanliga fågor

Rabarber växer dåligt – varför?

Att rabarber växer dåligt kan bero på att de inte får tillräckigt med näring. Rabarber behöver mycket näring för att kunna växa, därför kan det vara bra att gödsla rabarbern. Det är enkelt att tillföra näring genom att lägga lite gräsklipp ovanpå jorden. Detta omvandlas långsamt under hela säsongen till näring.

Rabarber kan även växa dåligt på grund av att de är unga. Oftast tar det 1-2 år innan rabarbern växer till sig.

Är rabarber giftiga efter midsommar?

Nej, rabarber är inte giftiga efter midsommar. Däremot kan rabarber ha högre halt av oxalsyra efter försommaren, vilket kan leda till magont om man har en särskilt känslig mage.

Kan man ha rabarber i pallkrage?

Rabarber går jättebra att ha i pallkrage. Rabarber trivs på upphöjda jordbäddar så som pallkragar, då dessa tillför mycket god dränering.

När är det bäst att plantera rabarber?

Rabarber planteras bäst under tidig vår eller sen höst. Detta låter rabarberns rötter att etablera sig ordentligt inför kommande tillväxtsäsong. Rabarber tar däremot så lång tid som ett till två år på sig att bli riktigt stor och ge bra skörd.

Är rabarber flerårig?

Ja, rabarber kan klara sig i många år om de planteras i ett bra läge och sköts på rätt sätt. Plantera rabarbern i enerigrik och väldränerad jord på en halvskuggig plats för att den ska klara sig under många år.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla