Odla Sallad

Allt om att odla sallad.

Odla Sallad

En av de mer populära grönsakerna att odla hemma är sallad. Sallad är smakrikt, har stor möjlighet att variera till de flesta maträtter och är mycket enkel att odla upp hemma i en kruka, på friland eller i en pallkrage. Dessutom finns flera olika sorter att använda sig av efter eget tycke. I den här artikeln går vi igenom allt du vill veta för att optimera din salladsodling.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Välj rätt salladssort

Salladssorter varierar mycket i smak; därför är det bra att läsa på om salladssorten man själv har eller vill köpa. Generellt sett är gröna sallader mer milda i smaken, medans röd sallad är mer smakrika. Ibland står det en smakbeskrivning på fröpaketet, men i vissa fall kan man behöva googla vidare information om sorten.

Så odlar du sallad

Sallad är som nämnt enkelt att odla. Sallad kan direktsås tidigt på våren, men kan även försås tidigare från frö för att sedan utplanderas när plantorna vuxit på sig. Sallad vill inte ha ett för varmt ställe att växa på, därför är det bra att odla sallad relativt tidigt på våren eller försommaren. Håll jorden lätt och jämnt fuktig för att salladen inte ska torka ut.

Här är en steg-för-steg-guide på hur du odlar sallad

 1. Välj rätt sort.

  Det kan vara fördelaktigt att vara medveten om salladssorten som man väljer att så. Därför rekommenderar jag varmt att sätta dig in i olika salladssorter. Vissa sorter är nämligen mer smakrika än andra, samt att skördesättet varierar mellan olika sorter.

 2. Fyll en kruka med plantjord.

  Vanlig grönsaksjord fungerar ypperligt att odla sallad i. Välj en kruka med dräneringshål i botten att odla sallad i. Detta är mycket viktigt för att undvika rotröta. Oftast väljer man att så salladen i en mindre kruka ämnad för sådder, men det går även att direktså sallad i pallkrage eller på friland.
  Om jorden som används är återbrukad från tidigare odlingar är det bra att tillföra lite näring i form av gödsel eller näring.

 3. Så salladen.

  Salladen sås under ett mycet tunnt jordlager. Eftersom att sallad är ljusgroende kommer den har mycket svårt att gro ifall salladen planteras för långt ned i jorden. Med det sagt kan det även vara till fördel att strö ett tunnt lager jord ovanpå för att hålla sådden fuktig.

 4. Håll sådden fuktig.

  För att salladen ska gro är det mycket viktig att hålla sådden lätt fuktig. Om jorden är för blöt finns mycket stor risk att sådden har svårt att etablera sig, alternativt att eventuella rötter börjar ruttna.

 5. Omplantera Salladen.

  Om salladen är förodlad i en liten såkruka kan man börja omplantera salladen i ett större odlingstråg vartefter den vuxit på sig. Ett tecken på att det börjar bli dags att omplantera salladen är att rötterna börjar nå krukans botten.

 6. Kontrollera odlingen dagligen.

  Det kan gå fort när jorden börar torka ut, därför är det viktigt att kontrollera salladsodlingen på en daglig basis. Känn efter i jorden om den börjat torka och undersök plantorna noggrannt efter eventuella skadedjur.

 7. Skörda salladen.

  När salladen har nått sin idealstorlek är det dags att skörda. Det är viktigt att inte vänta för länge på att skörda, eftersom att salladsblad som får växa sig för stora kommer att påverkas smakmässigt.
  Man bör även veta hur den aktuella salladssorten skördas bäst. På mindre sallatssorter skördar man oftast genom att plocka ett par blad med jämna mellanrum, medans andra salladssorter, så som isbergssallad, skördas genom att man avlägsnar hela salladshuvudet.

Tips för att odla sallad

Så salladsfrön

Det första man bör veta när man sår salladsfrön är att fröna generellt sett har svårt att gro om temperaturen överstiger 20 grader. Därför rekommenderar jag att så frön på ett svalt men ljust ställe för att de ska växa på sig ordentligt. Detta innebär att salladsplantor som sås under sommaren bäst placeras i skuggigt läge eller till och med på en sval plats inomhus.

Fröna planteras ovanpå jorden. Salladsfrön är ljusgroende, vilket innebär att man inte bör lägga ett lager jord ovanpå fröna vid plantering.

Odla Sallad – Vattning

För att lyckas med salladsodlingen är det viktigt att hålla jorden fuktig, men absolut inte blöt. Blöt jord kan leda till rotröta, medans alldeles för torr jord gör att salladen torkar och skadas, med risk för att även dö.

Kontrollera jorden dagligen för att hålla den rätta fuktighetsnivån i jorden. Ofta brukar man känna efter i de övre centimetrarna i jorden; om ytan är torr är det dags att vattna. Man kan även använda sig av en fuktmätare för jord för att lättare kunna undersöka fuktigheten längre ned i jorden. Detta rekommenderas varmt.

Det är även en bra idé att vattna på morgonen; detta för att salladen ska ha gott om vatten att hämta under varma, ljusa dagar som snabbt kan skada ifall salladen inte har tillräckligt med vatten att hämta från jorden.

Odla Sallad – Jord

Det är viktigt att odla salladen i en jord som är väldränerad och som innehåller mycket näring. Detta löser man enklast genom att köpa vanlig odlingsjord eller plantjord, och för att öka dräneringsegenskaperna kan man blanda ned lecakulor i jorden. Dessa gör att överblivet vatten rinner bort, samtidigt som de samlar upp en del vatten som kan portioneras mer långsiktigt till jorden vartefter den torkar upp.

För att ytterligare kontrollera att jorden är optimal för sallad kan man kontrollera jordens pH-värde, som ska ha ett värde mellan 6-7.

Odla Sallad – Näring

Eftersom att sallad inte kräver extrema mängder näring är det inte alltid nödvändigt att tillföra detta, om du inte återanvänder jorden eller kontinuerligt pinnskördar salladen under lång tid.

Om man använder flytande näring bör näringen tillsättas ungefär varannan vecka. Det är viktigt att dosera efter anvisningarna på näringsförpackningen för att undvika risken att bränna rötterna och skada salladen. För mycket näring kan även påverka smaken på salladen.

Om man väljer att använda gödsel för att tillföra näring är det viktigt att inte göra detta för ofta. Med det sagt är det då viktigt att gödningen har en låg fosforhalt; vilket är varför jag rekommenderar denna gödning till ändamålet. Gödsla salladen enligt anvisningarna på gödselpaketet.

Odla Sallad – Skörda

Sallad bör skördas kontinuerligt; men snabbt salladens blad ska skördas beror på sorten. Små salladssorter bör alltså inte låtas växa för länge, eftersom att detta kan påverka smaken.

Det finns olika sätt att skörda sallad på. Pinnskörd innebär att man bryter av enstaka blad från salladsplantan. Detta låter salladsplantan att fortsätta växa och produceta blad under lång tid. Helskörd innebär att man skördar hela salladsplantan utan att det har bildats ett huvud. Hur du bör skörda din sallad varierar i salladens växtsätt. Som exempel har vi även isbergssalladen som skördas först när den bildat ett salladshuvud.

Kan Sallad övervintras?

Med rätt förberedelser kan vissa salladssorter övervintras. Till att börja med måste man ha rätt sorter för att kunna övervintra salladen – därför är det i detta fallet viktigt att läsa på om vilka salladssorter som kan övervintras.

Hur övervintrar jag sallad?

Till att börja med är det viktigt att hitta en bra plats för salladen att övervintras på. Man brukar säga att salladen ska ha en plats där temperaturen inte går lägre än ca. 3 grader. Jorden ska hållas fuktig, men absolut inte blöt och tung, samt att salladen får en liten mängd ljus om dagen.

Man bör även kontinuerligt hålla koll på salladen, eftersom att ohyror och döda växtdelar lätt kan ta över. Salladen fortsätter att långsamt producera blad även under övervintring, men inte i samma takt som under tillväxtperioden.

Odla Sallad Inomhus

Sallad går även mycket bra att odla inomhus! Skötseln är densamma som ifall salladen skulle odlas utomhus, men det är mycket viktigt att tillgodogöra ljusbehovet, eftersom att salladen inte får lika kvalitativt ljus inomhus. Därför är det i detta läget bra att införskaffa en bra växtlampa.

Beroende på salladssorten kan det även vara viktigt att ta reda på hur stor kruka som behövs, efterom att vissa salladssorter blir riktigt stora. Man bör välja salladssorter som håller sig till mindre skalor för att de inte ska ta alltför mycket plats.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla