Odla Sparris – Ultimat guide och skötselråd

Ta del av allt du vill veta om att odla sparris i denna ultimata odlingsguide!

Odla Sparris

Odla sparris är någonting alla kan göra. Det kan vara lite krångligt att odla sparris, eftersom att de gärna ska etablera sig en viss tid innan man kan ta första skörden. Därför går vi igenom allt om när det är dags att så första fröet, var plantan bör placeras, skötselråd och hur sparris kan skördas.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hur odlar man sparris?

Exakt hur man odlar sparris beror på om man odlar från frö, eller planta. Att odla sparris från frö är en något längre process jämfört med att odla från rötter, men det är fortfarande fullt möjligt att lyckas med sparrisodlingen, trots att det tenderar ta längre tid.

Generellt sett odlar man sparris genom att välja en solig plats med väldränerad jord att plantera på. Gräv en bädd och gödsla. Köp friska sparrisrötter eller frön och plantera dem på bra avstånd till varandra. Håll bädden ogräsfri och vattna regelbundet. Skörda väletablerad sparris med cirka 15-20 cm långa skott.

Odla sparris från frö

Här är en steg-för-steg-guide över hur du odlar sparris från frö:

1. Förberedelse av frön

Starta med högkvalitativa sparrisfrön från ett bra märke. Följ anvisningarna på fröförpackningen för att lära dig mer om specifika krav och rekommendationer för de frön som just du har.

2. Förkultivering

För att öka chanserna till framgång kan det vara fördelaktigt att förkultivera sparrisfrön inomhus. Så fröna i små krukor eller liknande tråg fyllda med såjord. Håll jorden fuktig och placera krukorna i ett varmt och ljust utrymme eller använd en bra växtbelysning.

3. Omskolning

När fröplantorna har utvecklat 2-3 starka bladpar och risken för frost utomhus har lagt sig kan de omskolas och planteras utomhus. Förbered jorden på samma sätt som vid odling från rötter, genom att rensa ogräs och eventuellt även förbättra jordens struktur och näring genom att tillföra gödsel.

4. Plantering

Gräv fåror i jorden med 20-30 cm djup. Placera sparrisplantorna med cirka 45 cm mellanrum. Fyll på jorden runt rötterna och vattna rikligt.

5. Skötsel

Följ samma skötselrutiner som vid odling från rötter. Håll bädden fri från ogräs och se till att hålla jorden fuktig, men inte blöt. Gödsla varje vår för att stödja tillväxten hos fröplantor.

6. Skörd

Var medveten om att sparrisplantor som odlas från frö tar längre tid att etablera sig och mogna för skörd. Faktum är att man avråds från att skörda helt och hållet under de första två åren. Låt sparrisplantorna växa och utvecklas för att ge starka rötter och stjälkar inför framtida skördar.

Odla sparris från plantor

Att odla sparris från plantorär en desto mer populär och pålitlig metod.

Här är en steg-för-steg-guide för att odla sparris från rötter:

1. Planeringssteg

Välj en lämplig plats att odla din sparris på. Det bör vara en solig plats med väldränerad och näringsrik jord. Plantera sparrisen i ett permanent bäddområde, eftersom sparris kan leva och producera i många år.

2. Förberedelse av jorden

Förbered jorden genom att rensa bort ogräs och stenar. Gräv en bädd som är cirka 30 cm djup. Tillsätt med fördel organiskt material, som kompost eller gödsel, för att förbättra jordens struktur och näringsinnehåll.

3. Köp sparrisrötter

Köp friska sparrisrötter från en betrodd butik eller trädgårdscenter. Välj sorten som passar dina preferenser. Populära sorter inkluderar Gijnlim, Cygnus och Erasmus.

4. Plantering

Gräv en fåra i bädden som är cirka 15 cm djup. Placera sparrisrötterna i fåran och se till att rötterna är ordentligt täckta med jord och att det finns ett mellanrum på ca 30-45 cm mellan varje rotklump.

5. Skötsel

Håll bädden ogräsfri genom att regelbundet rensa bort ogräs och vattna sparsamt men regelbundet, håll jorden fuktig men inte blöt. Under den första säsongen bör du undvika skörd för att tillåta rötterna att etablera sig och bli starka.

6. Följande säsonger

Under de följande åren kommer sparrisplantorna att bli starkare och producera mer skott. Klipp ner de eventuellt döda skotten på våren innan nya skott börjar komma upp. Gödsla på våren för att förbättra tillväxten och skörden.

7. Skörd

Vanligtvis kan sparris skördas från det andra eller tredje året efter plantering av sparrisplantor. När skotten når en höjd på cirka 15-20 cm kan de skördas genom att skära av dem nära marknivå med en vass kniv eller sax. Skörda regelbundet under högsäsongen, men undvik att skörda för mycket för att bibehålla fortsatt god växttakt.

sparris planta

Skötsel av sparris

Vattna regelbundet och undvik övervattning. Håll bädden fri från ogräs. Gödsla varje år, förslagsvis med hönsgödsel. Skörda sparris från det tredje året och klipp då av skotten nära marknivå. Skydda rötterna under vintern med en bädd av organiskt material. Kontrollera och hantera skadedjur vid behov.

Vattna sparrisen regelbundet

Sparris behöver jämn fuktighet för att trivas. Bevattning bör vara regelbunden, särskilt under torkperioder. Det är viktigt att vattnet når djupt ner i marken för att stimulera rottillväxt. Undvik dock övervattning, eftersom det kan leda till rotröta och andra problem. Håll koll på fuktigheten i marken och vattna när jorden börjar torka ut.

Håll bädden fri från ogräs

Ogräs kan konkurrera med sparris om näring, vatten och ljus. Regelbunden ogräsrensning är viktig för att säkerställa att sparrisplantorna inte kvävs eller påverkas på annat vis. Använd en bygelhacka, ett rensjärn eller en fiffig lucko (som är en personlig favorit) för att effektivt ta bort ogräs.

Gödsla sparrisen varje vår

Sparris trivs i väldränerad, näringsrik jord. Tillför organiskt gödselmedel, såsom kompost eller hönsgödsel, på våren för att förbättra jordens struktur och tillföra nödvändiga näringsämnen. Sprid gödslet över bädden och arbeta in det i jorden försiktigt.

Skörda sparris från det tredje året

Under de första två åren efter plantering bör du undvika att skörda sparris för att låta plantorna etablera sig och växa starka rötter. Först från och med det tredje året kan du börja skörda sparris. När skotten når en höjd på cirka 15-20 cm kan sparris skördas genom att skära eller klippa av dem nära marknivå med en vass kniv eller sax. Var försiktig så att du inte skadar de omgivande skotten eller rötterna.

Skydda rötterna under vintern med organiskt material

Klipp ned eventuella kvarvarande, döende skott på hösten. Täck sedan bädden med ett lager av organiskt material, till exempel halm, löv, gräsklipp eller kompost. Detta hjälper till att skydda rötterna mot kyla och frost under vintern.

Skadedjur

Håll utkik efter skadedjur som kan påverka sparrisodlingen. Inspektera plantorna regelbundet och vidta lämpliga åtgärder om du upptäcker tecken på angrepp. Som bekämpningsmedel kan jag varmt rekommendera denna bladspray som gör diverse plantor motståndskraftiga mot skadedjur.

Sparrisbaggen är en vanlig skadedjur som kan påverka sparrisodlingar. Denna lilla skalbagge lägger sina ägg på sparrisens unga skott, varpå larverna äter på skotten, vilket kan skada plantan och minska skördarna. För att bekämpa sparrisbaggen är det viktigt att vara observant och vidta åtgärder vid första tecken på angrepp. Användning av biologiska bekämpningsmetoder eller tillämpning av insektsmedel kan vara effektivt för att kontrollera och minimera skadedjurets påverkan på sparrisodlingen.

Hur mycket sparris ska man odla?

Mängden sparris du bör odla beror på dina personliga preferenser, odlingsspace och behov. En allmän riktlinje är att plantera 3-5 sparrisplantor per person i hushållet. Detta kan ge tillräckligt med skörd för att njuta av färsk sparris under säsongen. Om du har mer utrymme eller älskar sparris, kan du naturligtvis odla fler plantor för att öka skördarna. Tänk på att sparris är en flerårig gröda, så det är en investering för framtiden.

Vanliga frågor

Kan man odla sparris i pallkrage?

Ja, sparris kan odlas i pallkrage.

Hur lång tid tar det att odla sparris?

Det tar vanligtvis 2-3 år för sparris att etablera sig och producera en fullständig skörd.

Hur många sparris blir det på en planta?

Antalet sparris som en planta producerar varierar, men en mogen sparrisplanta kan generera cirka 25-30 skott per säsong.

Hur många sparrisplantor får plats i en pallkrage?

Antalet sparrisplantor som får plats i en pallkrage beror på storleken på kragen. En vanlig rekommendation är att plantera 2-3 sparrisrötter per kvadratmeter, så i en standardstor pallkrage kan du vanligtvis odla cirka 6-9 sparrisplantor.

Vad trivs att planteras ihop med sparris?

Några växter som trivs att planteras ihop med sparris är persilja, gräslök, morötter och tomater.

Vilken är den bästa sparrisen att odla?

Det finns flera sparrisvarianter att välja mellan, men vanligtvis betraktas bland annat ”Mary Washington” som populära och pålitliga sorter för hemmaodling av sparris.

Kan man odla sparris i kruka?

Ja, sparris kan odlas i kruka, men det kan vara utmanande då sparris har djupa rötter och kräver tillräckligt med utrymme för att växa. Välj en stor och djup kruka, gärna minst 50 cm djup, med god dränering. Var medveten om att sparrisplantor i krukor kan vara mer känsliga för temperaturförändringar och vattenbehov.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Odla