Odla Timjan

Lär dig odla Timjan för riklig skörd

timjan

Timjans milda smak och dekorativa utseende kommer i flera olika spännande sorter. Det är en riktigt underskattad krydda som definitivt förtjänar mer kärlek. Om man vill ha en mer intensiv smak kan man välja att använda sig av torkad timjan. Sorten som har blivit mest standard är Kryddtimjan, men om man vill ha en sort som varierar mer i utseende finns det många att välja på.

Hur sår man Timjan?

Frön av timjan är ljusgroende, så se till att sprida ut fröna ovanpå jordbedden, och alternativt strö ett tunnt lager jord ovanpå. Timjan är enkel att odla inomhus, men om du vill så timjan lagom till att kunna plantera ut den till odlingssäsongen rekommenderar jag att förkultivera timjan i februari-april. Om man väljer att direktså Timjan kan man göra det från och med mars till och med juni månad. Håll jorden fuktig under hela groningstiden som är 2-3 veckor lång. Frön innehåller gott om näring, därför används såjord till att plantera frön i, men efterhand bör man plantera om timjan i mer näringsrik jord.

Timjan Skötsel

Timjan är en av de mer lättskötta kryddorna och kräver inte jättemycket uppmärksamhet. Eftersom att den tål torka relativt bra kan den passa väl hem hos någon som har lätt för att råka undervattna sina växter. De låga energibehovet innebär att man bör vara försiktig med att tillsätta extra näring, därav är detta någonting man inte behöver tänka på särskilt mycket eftersom att många jordar redan innehåller näring. Efterhand kan det vara en bra idé att tillföra mindre mängd näring.

Timjan vattning

Som nämnt så tål timjan torka riktigt bra. Det fina rotsystemet mår inte bra av att stå blött eller ens för fuktigt. Därför är det viktigt att tillföra en tillräcklig mängd dräneringsmaterial som för bort överblivet vatten. För att ytterligare undvika övervattning rekommenderar jag att undersöka jorden noga innan du vattnar; Om timjan står i kruka kan man lyfta på krukan för att känna hur mycket vatten som finns kvar däri. Är krukan väldigt lätt kan man vattna. Man kan också prova genom att stoppa ned ett finger i jorden, men det jag rekommenderar mest är att införskaffa en fuktmätare för att verkligen vara säker på att det är dags för vattning.

Timjan Ljus

Timjan tycker om att stå ljust, så om du planerar att plantera ut Timjan i trädgården är det bra att välja en solig plats. Däremot kan det vara lite krångligare att odla timjan inomhus. Ställ helst Timjan i ett fönster med söderläge, men även öst- och västläge fungerar. På vintern är det bäst att införskaffa någon form av växtbelysning, eftersom att våra mörka månader tenderar att resultera i riktigt ledsna växter.

Timjan Jord

Timjan tycker om ganska spröd och lucker jord med medelmåttig näring i och lite extra kalk. Om du har tillgång till blom- eller grönsaksjord kan man tillsätta lite grus och/eller perlit eller små lecakulor för god dränering. Timjan tycker om lite mer kalk i sin jord. Det går att köpa rent, men man kan även använda sig av sköljda, mortlade äggskal i jorden. Om man har såjord hemma som man vill använda till sin vuxna Timjanplanta kan man använda det, men då är det bra att tillsätta en liten mängd gödsel med jämna mellanrum.

Det finns även specialiserad ört- och kryddjord som är färdigblandad och optimerad för ändamålet.

Timjan Näring

Jorden innehåller oftast redan näring som räcker gott och väl till Timjan, men med ett par månaders mellanrum kan man portionera ut små mängder gödsel till jorden. Om man råkar ge för mycket näring till Timjan kan det leda till glest växande blad och mindre smak, eller i värsta fall ha förödande konsekvenser för växten.

Timjan Beskäring

Timjan kan man beskära för att få bort gamla eller döda växtdelar, eller för att föryngra plantan och uppmuntra till fräsch nytillväxt. Klipp där du upplever att det behövs, och efter ett tag kommer nya kvistar och blad att växa ut.

Plantera ut Timjan

Timjan trivs väl utomhus under sommarmånaderna. Plantera Timjan med ca. 20 cm avstånd där du vill ha den. Timjan kan alltså planteras i kruka, på friland, i pallkrage, eller till och med som dekoration mellan stenplattor eller andra dekorativa områden i trädgården. Den är ganska tålig och smakar inte bara gott utan får dessutom vackra blommor om man inte beskär eller skördar den.

Föröka Timjan

Timjan är enkel att föröka. Genom att plocka och torka blommorna kan man ta frön från Timjan, men personligen rekommenderar jag att ta skott genom att klippa av en kvist precis ovanför ett bladpar. Sticklingen kan sättar i vatten ett par veckor för rotning, och där du klippte av skottet från moderplantan kommer Timjan att få en förgrening. Man kan även ta upp Timjan ur jorden och dela på rötterna till två eller flera plantor.

Hur använder man Timjan?

Timjan skördas genom att en kvist klipps av från moderplantan, för att sedan repa bladen och lägga i eller på mat. Timjan passar bra till maträtter, så som potatissoppa, till lamm, kyckling, vilt (och då särskilt med enbär!), sallader eller andra medelhavsrelaterade kryddor och rätter. Särskilt bra gör den sig tillsammans med kryddor så som oregano, rosmarin och basilika, eller i marinader. Man kan även koka Timjankvisten tillsammans med maten för extra smak, men den bör också plockas ur innan servering.

Förvara Timjan

Om du skördar mycket Timjan som inte kan konsumeras inom de närmsta dagarna rekommenderar jag att antingen frysa in den (detta kan man bl.a. göra genom att lägga blad i istråg och fylla upp med olivolja!) eller hänga knippen upp och ned i ett mörkt, svalt rum för torkning.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Odla