Odla Tomater

Lär dig konsten att odla tomater

Tomatplanta

Tomater är förmodligen en av de absolut vanligaste grönsakerna att odla själv i trädgården, och konstigt är inte det! Oftast ger dom mycket hög avkastning, och de går att variera i oändlighet! Stora matiga till små söta snackstomater, i (nästan) regnbågens färger, långa och smala, korta och breda, matiga eller söta. Det kan dock krävas en del kunskap för att det ska bli bra, och enligt egen erfarenhet är det verkligen inte att föredra att gå genom en odlingssäsong utan att få någon vidare skörd. Här går vi igenom allt du behöver veta för att kunna odla gott om egna, utsökta tomater.

När kan man börja odla tomater?

Många väljer att förkultivera tomatplantorna. Fröna sätts i såjord ungefär 6-10 veckor innan utplantering, det vill säga från februari till april. Gör ditt bästa för att förse de unga tomaterna med så mycket ljus som möjligt, men undvik direkt solljus. Fröna gror på ca. 5-14 dagar. Fram tills de börjar gro och är stabila kan man gärna täcka odlingstråget eller krukan med någonting som håller fuktnivån hög. Om man inte vill köpa ett minidrivhus kan man välja att täcka planteringarna med plastfolie eller ställa dom i fryspåsar.

Hur odlar man tomater?

Som sagt finns det en del att hålla koll på när det kommer till att plantera tomater. Min första säsong med tillgång till trädgård trodde jag att det var så enkelt som att stoppa ett frö i valfri jord och vattna, men det finns verkligen mer därtill för att verkligen lyckas med hälsosamma, fruktbärande plantor.

Vilken jord ska jag odla tomater i?

Frön innehåller mycket näring och energi för att kunna gro då det aktiveras med de rätta förhållanden. Därför behövs inte särskilt mycket näring till att börja med. Om du inte vill omplantera dina tomatplantor ganska omgående efter att de ha grott är ett hett tips att fylla små odlingskrukor till hälften med näringsrik blomjord, och den övre hälften med såjord som är lite näringsfattigare. På det viset kommer tomatplantan att få näringen som den behöver vartefter rötterna växer sig så stora att de inte längre kan förlita sig på det som tidigare gått att utvinna ur fröet.

Hur mycket ljus behövs för att odla tomater?

Tomatplantor vill ha starkt solljus. Om du inte har det är det kanske inte en katastrof, men plantorna kommer att vara långsträckta och rangliga ifall de inte får tillräckligt med ljus. Därför är det verkligen en bra idé att skaffa sig en bra växtlampa för att ge tomatplantorna en bra start i livet. Om du märker att dina tomater inte får tillräckligt med ljus och du inte har möjlighet att förse dom med växtlampa är det bäst att ställa dom i det fönster som får in så mycket ljus som möjligt. Genom att bygga en form av reflektor av aluminiumfolie finns en liten chans att öka på det tillförda ljuset.

Med det sagt kommer tomatplantorna med stor sannolikhet att hämta sig då de planteras ut. Väl ute i trädgården bör du gärna välja en solig plats eftersom att tomaterna fullkomligt älskar ljus. De optimala förhållandena är verkligen i söderläge.

Odla tomater – Vattning

Tomater vill ha jämnt fuktig jord, som aldrig är genomblöt eller torr. Var därför noga med tomater och kolla till dom dagligen, särskilt nyplanterade frön. Genom att kolla till tomaterna varje dag och vattna därefter lär du dig snart rutinerna som krävs för att hålla jorden jämnt fuktig.

Små krukor blir väldigt lätt dränkta, därför kan det vara bra att vattna frön och unga plantor med hjälpmedel som portionerar ut vattnet lite åt gången. Här kan man spraya dom med en sprayflaska eller göra ett par hål i locket på en PET-flaska att vattna igenom. Dessa är dessutom små och smidiga och kan oftast låtas stå i anslutning till vad som behöver vattnas.

Vuxna tomatplantor dricker betydligt mycket mer vatten. Som nämnt så är det bra att hålla noga koll på tomatplantorna till en början, för att få in en rutin som fungerar för dig. Beroende på förhållandena kan tomatplantorna behöva vattnas dagligen till ett par gånger i veckan. Beroende på hur mycket tomaterna dricker kan man ibland behöva göra jorden genomblöt för att mätta rötterna, varpå de suger upp vattnet och lämnar jorden lätt fuktig.

Saker man ofta tar i beaktning när man skapar vattningsrutiner är:

  • Hur mycket sol Tomatplantan får tillgång till
  • Var tomatplantan är planterad (Kruka? Friland? Pallkrage?)
  • Hur stor plantan är

En tomat som står i gassande sol behöver förmodligen ganska mycket vatten, särskilt ifall den är planterad i pallkrage eller på friland, och om plantan har vuxit sig riktigt stor. En planta som är mindre, står i kruka i ett lite skuggigare läge behöver generellt sett inte alls lika mycket vatten.

Odla tomater – Näring

Det kan vara bra att tillföra näring med jämna mellanrum under odlingssäsongen. Tillsätt ett par nävar gödsel, och i synnerhet behöver plantor som står i krukor mer gödsel än plantor som är planterade på friland eller i pallkrage. Många väljer att tillsätta gödsel minst en gång i månaden. Däremot är det bäst att avvakta med näringstillförsel de första 4-6 veckorna efter att plantan har omplanterats, eftersom det oftast finns tillräckligt med näring i den nya jorden.

Odla tomater – Jord

Då man sätter frön är det bäst att använda en bra såjord som är relativt näringsfattig. Tomatfröna innehåller all den energi och näring som behövs för att fröet ska börja gro. Efter att fröet har grott kan inte rötterna förlita sig på näringsreserven i fröet, och därför behöver den nu jord som innehåller gott om näring. Därför väljer många att så frön i såjord för att sedan omskola, det vill säga omplantera den unga plantan i högkvalitativ blomjord eller grönsaksjord. De innehåller den näringen och har de komponenterna för att hungriga plantor ska trivas i jorden.

Eftertid räcker dock inte blom- eller grönsaksjordens näringsreserv åt tomatplantorna, och därför bör man gödsla ca. en gång i månaden, för att plantan ska orka bära fram gott om tomater.

Det finns även särskild tomatjord som är utformad att passa utmärkt för just tomatplantor.

Odla tomater – Knyt upp plantorna på spaljé

Spaljéer kan komma i flera olika utföranden, och man kan till och med vara kreativ och skapa en egen. Tomatplantor tenderar att bli riktigt höga och långa, och för att de inte ska lägga sig raklång på marken är det bäst att binda upp dom. Välj någonting som är mjukt och snällt mot tomatplantan, eftersom att hårda, tighta knutar tenderar att skata växten.

Odla tomater – Utplantering

Då utomhustemperaturen ligger kring 10 grader är det dags att acklimatisera tomatplantorna och plantera dom utomhus. Acklimatisera plantorna genom att ta ut plantorna under korta stunder som förlängs något varje dag. Efterhand, då jorden är porös och antingen ny och fräsch eller gödslad är det dags att plantera ut tomatplantorna.

Det kan vara viktigt att hålla koll på exakt hur tomatplantorna ska utplanteras. Tomatplantorna planteras djupt i jorden, så pass djupt att de första bladparen ligger precis ovanför jordytan. På så vis får du snart en stark och hälsosam stam. Avståndet mellan plantorna ska vara ungefär 50 centimeter för att plantorna ska ha tillräckligt med utrymme att breda ut sig på.

Odla tomater – Tjuva tomatplantorna

De så kallade ”tjuvarna” är precis som de heter – riktiga energitjuvar. De växer precis i vecket, precis vid basen, på en gren. Alla tomatplantor får inte tjuvar, men många får det och det kan vara bra att ta reda på om man bör tjuva den specifika tomatsorten man har. När man tjuvar tomatplantorna innebär det att man nyper bort dessa små utväxter för att de inte ska ta energi.

Om man inte tjuvar en planta som bör tjuvas finns det en del risker man sätter sin tomatplanta i. Tjuvarna växer sig gärna stora, och efter ett tag kan plantan vara så pass stor och buskig att solen inte når in till majoriteten av bladverket. Det är förstås inte bra, eftersom att större planta behöver gott om sol. Det resulterar i att plantan inte orkar bära fram frukt, och att plantan kan ta väldigt mycket onödig plats.

Tomatplantor som inte ska tjuvas är ofta de som växer i busk- eller ampelformation. Oftast framgår detta på något vis i anslutning till att du köper din planta, eller så kan man fråga i butiken om plantan ska tjuvas.

Odla tomater på balkong

Tomater går givetvis även att odla på balkongen! Förutsatt att du har lite plats för krukor modell större så är det inga problem. Det du behöver för att odla tomater på balkongen eller altanen är krukor med dräneringshål som rymmer ca. 4-10 liter. Många brukar påstå att man behöver krukor som rymmer minst 40 liter till tomatplantor, men detta är ett omdebatterat ämne och många lyckas gott och väl i mindre krukor.

Ett annat tips är att sätta förkultiverade tomatplantor direkt i jordsäcken. Klipp upp säcken till en ordentlig öppning, vik ned kanterna och gör ett par hål i botten för vattenavrinningen. Direkt i säcken sätts sedan tomatplantan. Kom bara ihåg att lägga någonting under säcken som fångar upp överblivet vatten!

Odla tomater i växthus

Har du lyxen att kunna odla tomater i ett växthus kan jag bara gratulera! Här kan det vara bra att fundera lite på vilken sorts tomat du bör ha i ditt växthus. Givetvis kan du odla vilken tomatsort du vill, men det kan vara skönt att ha valt en tomatsort som växter uppåt och utnyttjar längden snarare än bredden, för att kunna ha plats att odla annat i växthuset. Ett tips är att knyta ett snöre kring stammen långt ned, och fästa andra änden av snöret i taket. På det viset kan tomatplantan klättra på snöret och tar mest plats lodrätt.

Det är jätteviktigt att hålla koll på växthusmiljön. Kom ihåg att vara noga med luftning under varma sommardagar, och att stänga eventuell vädring under kallare dagar. Om man slarvar med att vädra finns en stor risk att råka ut för svampsjukdomar eller mögel. Detta kan man också motverka genom att vattna i sitt växthus på morgonen, för att fukten ska ha tid att dunsta. Försök även att hålla temperaturen under 30 grader i växthuset.

Det kan även vara bra att hjälpa till lite extra med pollineringen i växthuset. Pensla knopparna med en liten pensel, eller skaka av plantorna ordentligt dagligen, så finns stor chans att tomatplantan lyckas självpollineras. Utanför växthuset finns gott om insekter och fåglar som hjälper till med pollinering och spridning av frön, men den tjänsten är svår att tillgå i ett växthus.

Odla tomat från tomatskiva

För dig som av någon anledning inte vill odla tomat från enskilt köpta fröer finns möjligheten att odla tomat från tomatskiva. Det är mycket enkelt, då du i princip bara planterar en tomatskiva i jorden, varpå kärnorna i tomatskivan börjar gro.

1. Skär en tomat av valfri sort i upp till 5 mm tjocka skivor.

Det är viktigt att skivan innehåller kärnor som följer med ned i jorden för att nya tomatplantor ska kunna växa.

2. Fyll en stor kruka med jord.

Här är det viktigt att tomatskivorna inte ligger för nära varandra. Därför vill man ha en relativt stor kruka om man ska plantera flera tomatskivor i samma kärl. Fyll ca. halva krukan med planteringsjord, och toppa med såjord. De översta två centimetrarna av jord sparas på sidan tills tomatskivorna har placerats.

3. Plantera tomatskivorna.

Tomatskivorna planteras max 2 cm ned under jorden; placera därför tomaterna på jorden som ligger i krukan och lägg sedan resterande av jorden ovanpå tomatskivorna.

4. Vattna plantorna.

Vattna tomatplantorna efter att de planterats i jorden. Jorden ska hållas jämnt fuktig under hela groningstiden för att tomatfröna ska kunna gro.

5. Plasta in plantorna.

Tomatplantor vill som nämnt ha fuktig jord och fuktig luft för att kunna växa upp ordentligt. Därför är ett hett tips att skapa en form av växthus kring plantorna genom att sätta plastfolie eller en plastpåse över plantorna.

6. Placera tomatplantorna ljust.

För att tomatplantorna ska få goda förutsättningar är det viktigt att placera dom ljust. Tomater är riktiga ljusdyrkare, och har mycket lätt för att bli långa, tunna och rangliga ifall de står för mörkt.

7. Kontrollera plantorna dagligen.

Det är lätt hänt att jorden förblir för blöt och tung, därför är det viktigt att dagligen kontrollera plantorna. Om jorden är sur och tung kondens har bildats på plasten ovanför krukan är det dags att lufta plantorna ordentligt. Plastpåsen eller plastfolien kan tas bort en stund och sedan vändas ut och in för att avlägsna eventuella vattendroppar.

8. Om nödvändigt: lägg lite kanel på jorden.

Efter ett par dagar börjar tomatskivan att mögla, och därpå även jorden i krukan. Kanel motverkar eventuellt mögel, därför kan man strö lite kanel på ytan och försiktigt röra om med en gaffel för att sprida kanelen. Var dock mycket försiktig för att inte skada grodd.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla