Odla Vitkål

Förbered dig för vitkålssäsong med Grönrikets kompletta odlingsguide.

odla vitkål

Även om det kan ta en del tid och energi att odla vitkål, är det en riktig vinst att få skörda vitkålshuvudena mot sensommaren. Vitkål är riktigt gott och kan användas på många olika sätt – samt att de verkligen har en förmåga att bringa riktig odlarglädje med sina vackra bladverk.

Här får du ta del av allt som är värt att veta för att odla vitkål. Kom ihåg att vitkålssorterna kan skilja sig lite från varandra, särskilt gällande sådd och skörd!

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Odla Vitkål – Steg för steg

Att odla vitkål är ett projekt i sig, då man gärna kan omplantera dom flera gånger innan de placeras ut på sin slutliga plats i trädgården.

 1. Så 6-8 vitkålsfrön i planteringsjord i små såkrukor.

  För att de små, späda rötterna inte ska bli trängda under tung jord är det viktigt att plantera flera frön i en och samma kruka till en början. De många fröna hjälps åt att suga åt sig vatten och hålla jorden luftig.

  Så vitkålsfröna genom att placera dom ovanpå jorden och trycka till försiktigt med ett finger.

 2. Vattna vitkålssådden och håll en konstant fuktighet i jorden.

  Det är viktigt att jorden inte hålls för tung och blöt, eftersom att det lätt orsakar rotröta och förhindrar rötterna från att växa. Detta innebär att risken för att plantorna dör eller växer mycket långsam är stor om man inte är försiktig med vattningen.

  Personligen brukar jag spraya jorden på min sådd ordentligt för att inte råka ”vattna upp” lös, ytlig jord och fröer. Därefter placeras sådden i ett drivhus eller under plastfolie som luftas dagligen för att hålla fukten inne.

 3. Placera sådden varmt under växtlampa eller ute i ett växthus.

  Det är viktigt att tillföra ordentligt med ljus för att vitkålen ska lyckas växa på sig. Om vitkålen inte förses med ordentligt ljus kommer de att växa dåligt och långsamt, vilket kommer att påverka din skörd.

  Den tillförda värmen i jorden gör att fröna har lättare för att gro. Frön som står i kallare utrymme kommer att börja gro när de känner att temperaturen är varm nog för att vitkålen ska kunna trivas.

 4. Omskola Vitkålen vartefter de växer ur krukan.

  Efter ett par veckor har vitkålen vuxit ur sin första kruka. Detta kan man säkerställa då rötterna syns i dräneringshålen på krukan. Omplantera vitkålen till en större kruka, med samma jord som du använt tidigare.

  Detta upprepas varje gång som vitkålens rötter syns i dräneringshålen, fram tills det är dags att utplantera vitkålen i trädgården.

 5. Acklimatisera vitkålen till utomhusmiljön då det börjar bli varmt ute.

  När dagstemperaturen börjar hålla sig över 15 grader är det dags att börja acklimatisera vitkålen till miljön den kommer att planteras i. Gör detta genom att låta den stå utomhus korta stunder varje dag.

  Börja med att låta Vitkålen stå utomhus ca. 1 timme första dagen. Utöka tiden för utevistelse med 1 timme för varje dag, och med tiden är vitkålen helt redo att planteras ut.

 6. Gödsla vitkålen noga under säsongen med kogödsel eller vattenlösligt gödsel.

  Vitkål kräver mycket energi och näring, därför är det viktigt att konstant gödsla vitkålen för att den ska klara av att växa på sig.

  Gödsel som jag rekommenderar att du använder dig av är kogödsel eller vattenlöslig gödsel för grönsaker. Kogödsel är mer långtidsverkande och kan tillföras med jämna mellanrum under säsongen, medans vattenlösligt gödsel är bra att tillföra utspätt vid varje vattning.

 7. Skörda vitkål vid angiven period genom att

  Eftersom att skörden för olika vitkålssorter kan variera mycket är det viktig att hålla koll på när det är dags för just din vitkålssort att skördas. Normalt sett brukar vitkål skördas någon gång mellan juli-oktober.

  Skörda vitkål genom att vrida eller knipsa/skära loss stjälken under vitkålshuvudet. Skala bort bladen på sidan. Sidobladen på vitkålen kan tillagas och ätas, medans vitkålen kan tas till vara på som vanligt.

Hur sår man Vitkål?

Exakt hur just din vitkål bör sås kan variera, därför är det viktigt att läsa på om vitkålen som just du planerar att så. Vitkål bör sås tidigt på året eftersom att de generellt sett tar lång tid till färdig sådd.

Generellt sett brukar vitkål sås under mars-april för att kunna vara mogen att skördas mot sensommaren eller hösten. Detta kan variera mycket, då vissa sorter kan vara klara att skördas i oktober, medans andra skördas i juli.

Om Vitkålssådden står lite kallare kommer det att ta längre tid för Vitkålssådden att växa på sig, men det gör inte särskilt mycket om man har en nypa tålamod. Detta är ett scenario där man kanske gör en vintersådd i ett växthus eller liknande.

Vitkål sås med fördel flera stycken i en och samma såkruka. Vitkålens rötter är mycket små, tunna och känsliga, vilket innebär att de lätt blir trängda av den fuktiga jorden runt om. Genom att så flera frön i en och samma kruka kan frönas rötter ”samarbeta” lättare, då fukten i jorden inte tenderar att bli lika tung.

Detta gör att vitkålsrötterna tillåts andas, hämta vatten och näring i sin takt, växa fritt och inte minst minskar det risken för rotröta.

Om man väljer att så Vitkål tidigt på året är det viktigt att sådden står riktigt ljust. Vanliga inomhusmiljöer är i regel för mörkt för en vitkålsådd, därför måste man i princip alltid vid detta laget tillföra någon form av växtbelysning.

Vitkål som sås inomhus, i ett fönster utan växtbelysning kommer att växa dåligt eller ingenting alls, och risken är stor att man kommer få mycket små vitkålshuvuden, eller inga alls.

Odla Vitkål – Jord

Vitkål kan sås i vanlig plantjord eller i kompostjord. Om man väljer att använda sig av annan jord är det bra att gödsla den lite extra, eftersom att vitkål tycker om riktigt näringsrik jord.

Det är inte att rekommendera såjord, varken vid sådd eller omskolning/utplantering, eftersom att såjord är näringsfattig, och i det fallet måste man vara extra nog med att göda jorden ordentligt.

Överlag så är mullrik eller lerjord det bästa för Vitkålen. Man kan även använda sig av magrare eller mer sandig jord, men då är det viktigt att gödsla den ordentligt för att Vitkålen ska kunna utvecklas ordentligt.

Odla vitkål – Omplantering

Vitkål försås som nämnt gärna på ett varmare ställe. Det innebär att man börjar med att så flera små frön i en kruka, för att sedan omskola plantorna vartefter de växer.

Detta kan göras flera gånger innan det är dags att utplantera vitkålen på den slutgiltiga platsen ute i trädgården.

Omplantera vitkål genom att försiktigt rucka och knacka på krukan samtidigt som ett stadigt grepp hålls om jordklumpen på ovansidan. Placera sedan vitkålens jordklump i en större kruka med lite planteringsjord i botten, och fyll på med jord kring sidorna.

Det bästa sättet att bestämma om det är dags att omplantera vitkål i större kruka är genom att kika på dräneringshålen i botten på vitkålens kruka. Om rötterna syns genom dräneringshålen börjar krukan bli för liten, och det är dags att omskola till en större kruka.

Upprepa detta fram tills temperaturen är hög nog för att kunna acklimatisera plantan utomhus. Ibland kan man behöva omplantera upp till 2-3 gånger.

Odla Vitkål – placering

Placera vitkålen på en ljus men vindskyddad plats. Vitkål föredrar en plats som håller lagom värme, och där jorden tillåts vara lagom fuktig.

Vitkål har lätt för att bli stressad, och bör inte odlas i exempelvis växthus på sommaren eftersom att den extrema värmen tenderar stressa vitkålen till att producera blommor, vilket man vill undvika.

Detsamma gäller kallt eller dragigt läge. Nyckeln till framgång med vitkål är just lagom av allt.

Odla Vitkål – vattning

Vitkål vill ha mycket vätska för att kunna växa och hålla sig pigg, därför är det viktigt att försöka hålla jorden konstant fuktig. Vattna därför vitkålen vartefter ytan på jorden börjar torka upp.

Var däremot försiktig med att övervattna. Detta är särskilt lätt hänt för små plantor, eftersom att de inte dricker särskilt mycket vatten, men då man ändå är mån att vattna ordentligt.

Personligen använder jag mig av en jordfuktmätare för att kunna ha så bra koll som möjligt på alla mina växter. Ibland kan det nämligen vara svårt att avgöra om det är dags att vattna, inte minst för nybörjare.

Odla Vitkål – näring

Vitkål kräver gott om näring för att kunna växa på sig bra och utvecklas rätt. Det bästa gödslet i detta fallet är kogödsel, då det är mer långtidsverkande än hästgödsel, och inte lika skarpt som fårgödsel, som kan behöva blandas ut en del.

Kogödsel är dessutom utmärkt för att höja mullhalten i jorden, eftersom att exempelvis hästgödsel och fårgödsel tenderar vara lite torrare. Även gräsklipp fungerar bra för ändamålet, eftersom att även det är mer långtidsverkande och håller uppe fukt- och mullhalt i jorden.

Till en början, när plantorna är späda och unga, vill jag tipsa om att gödsla med någon form av vattenlösligt gödsel. Personligen använder jag mig av Organic Garden Focus och är mycket nöjd.

Att vattna med vattenlöslig gödsel kan göras genom hela plantans liv ifall man föredrar det. I vissa fall är det enklare, eftersom att man då kan ha som rutin att ge svag dos näring vid varje vattning.

Skörda Vitkål

När det är dags att skörda vitkål beror på vilken sort man odlar. Därför är det viktigt att hålla koll på sorten som man sätter. Ofta kan man läsa på fröförpackningen när det är dags för skörd.

Skörda vitkål genom att avlägsna vitkålshuvudet från stammen och skala bort de yttersta bladen. Om man vill äta de yttersta vitkålsbladen bör de tillagas innan förtäring. Förväll eller stek gärna vitkålsbladen och använd i matlagning.

Vad kan man göra med Vitkål?

Det finns massvis med kul att göra av vitkål! Några personliga favoriter är pizzasallad med hemodlad vitkål, eller på en vanlig smörgås. På nätet finns extremt mycket bra idéer på vad man kan göra med vitkål, men jag vill även slå ett slag för att göra utsökta kåldolmar.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla