Odla Vitlök

Ta del av allt du vill veta för att Odla Vitlök!

odla vitlök

Är det någonting som är särskilt trevligt att odla så är det vitlöken! Det är enkelt att odla vitlök – den sätts i jorden på hösten och skördas på sommaren som kommer året därpå. Vitlök tar heller inte särskilt mycket plats, och därför kan man få relativt många vitlökar på liten yta.

Eftersom att Vitlök är så pass lättodlad kan vitlök varmt rekommenderas för nybörjare så väl som för de mer rutinerade odlarna. Med det sagt kan vitlök variera en aning mellan sorterna. Förutom i smak, storlek, färg och lagringsförmåga så varierar vitlök i hur väl de tål kyla. Vissa sorter är helt enkelt till för att planteras tidigt under våren, var därför uppmärksam på vad som anges för just din sort.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Odla Vitlök – Steg För Steg

Att odla vitlök är underskattat. Vitlök är enkelt att odla, och mycket tacksamt att skörda, då det finns massvis av alternativa sätt att bruka av den skördade vitlöken. I den här steg för steg-guiden får du veta allt som är värt att veta för att kunna skörda gott om hemmaproducerad vitlök.

 1. Läs på om din vitlökssort

  Det finns många olika sorter av vitlök, och de kan urskilja sig en hel del. De kan skilja sig i smak, storlek och struktur, och i vissa fall kan olika sorter även variera i hur man på bästa sätt odlar. Därför kan man vilja lägga manke till vilken vitlök just du väljer. Värt att notera är att vitlök som säljs i syfte att användas till matlagning inte är optimal att plantera för odling.

 2. Välj planteringstillfälle

  Vitlök kan planteras under både höst och vår, men eftersom att vitlöken behöver tid för att utveckla klyftor är det i det fallet optimalt att plantera vitlök under oktober månad. Vitlök som planteras under våren kommer kunna skördas i form av färsk vitlök, som i det fallet kommer i form av en enda stor klyfta och en stjälk liknande en purjolök. I denna guide utgår vi från att löken planteras under hösten, men stegen kan appliceras även på vitlök som satts under våren.

 3. Preparera jorden för att plantera vitlök

  Inför sättning av vitlök bör jorden prepareras. Jorden där vitlök planteras ska vara väldränerande men också näringsrik. Därför är det optimalt att odla vitlök i pallkrage eller friland, där dräneringen ofta kommer naturligt. Därpå är det enkelt att gödsla jorden.

 4. Plantera vitlök genom att trycka ned klyftorna ca. 5 cm ned i jorden

  Sätt vitlökarna med rotändan nedåt med 10-15 centimeters mellanrum. Vitlöksklyftorna trycks ca. 5-6 cm ned i jorden. Fyll därefter igen hålet där vitlöken har satts och vattna. Detta görs i oktober månad, eftersom att vitlöken behöver mycket tid och en ”viloperiod” (vintern) för att orka växa till sig ordentligt.

 5. Avvakta till våren

  Efter att vitlöken har satts sköter de sig själva fram till våren. Vitlökarna går in i vila under vinterhalvåret och börjar växa igen när jorden tinas på våren.

 6. Börja vattna och gödsla när vitlöksplantorna börjat komma upp

  Mot våren efter att vitlöksblasten börjat växa ur jorden är det dags att sköta om vitlöksplantorna. Vattna och gödsla ofta i mindre mängder för att hålla en konstant fuktighet utan att övergöda vitlökarna. Vitlöksplantorna kan börja komma ur jorden i olika takt och vissa sorter är relativt sena med att komma ur jorden, så ha gärna lite is i magen.

 7. Underhåll vitlökarna under hela sommarhalvåret.

  Fortsätt att vattna och gödsla i lagom mängd under hela sommaren. Ifall man föredrar färsk vitlök kan man skörda under sommaren, tidigare än angivet. Man kan även skörda blasten att ha i matlagning under hela säsongen, men man får då inte avlägsna för mycket blast eftersom att tillväxten i vitlöken då kommer att stanna av.

 8. Skörda färdig vitlök då blasten viker sig

  Det är lätt att veta när det är dags att skörda vitlök. Blasten på vitlökarna kommer med mognaden att börja torka i topparna, och tids nog viker eller lägger den sig ned, och då är det dags att skörda vitlöken. Det är viktigt att inte vänta för länge med skörden, eftersom att vitlöken vid detta laget gärna växer ur skalet och börjar rota sig på nytt. Vitlöken är då inte optimal att ätas, men kan användas till att plantera till hösten.

Hur sätter man vitlök?

För att lyckas med vitlöken finns en del att tänka på. Man vill ha rätt jord och sätta lökarna under rätt period för att få den önskade formen av vitlök. Köp vitlök ämnade för odling, och sätt klyftorna genom att drycka dom ca. 5 cm ned i jorden. Jorden bör vara väldränerad och preparerad rent näringsmässigt med gödsel eller kompost. Vitlöken kommer inte att börja gro förrän direkt efter vintern, och kommer vid det laget att börja ta vara på näringen.

Jord

Det är ingen konst att ordna en god jord för att odla vitlök i. Vitlök vill ha väldränerad och mullrik jord som även skulle kunna vara relativt mager vid sättillfället. Varpå vitlöken börjar växa fram under våren bör man då stödgödsla för att vitlöken ska få den näringen som vitlöken behöver.

Sätta vitlök

Det vanligaste är att man sätter vitlök på hösten. Oktober månad är en utmärkt tid att sätta vitlök, eftersom att det då är för kallt för vitlöken att börja gro. Vitlök behöver nämligen en kall viloperiod innan den kan börja sätta rötter tidigt under våren.

Om man inte sätter vitlök på hösten kan man även sätta den under våren, men då kommer vitlöken inte hinna utveckla klyftor innan skördesäsongens slut. Vid det laget kommer man enbart kunna skörda färsk primörvitlök, som snarare består av en enda stor vitlöksklyfta, och påminner mer av en purjolök.

Använd alltid vitlök som säljs i syfte att odlas på, då vitlök ämnade för matlaging inte är särskilt optimala för odling. Vitlöken sätts ca. 5 cm ned i jorden med 10-15 cm plantavstånd. Radavståndet bör ligga på minst 20 cm.

Det kan vara frestande att sätta vitlöksklyftor som man köpt in från matvarubutiken, men det rekommenderas inte då dessa vitlökar med stor sannolikhet för med sig bakterier eller vitmögel som kommer att förstöra skörden. Dessutom är dessa vitlökar ofta behandlade för att inte börja gro särskilt lätt.

Vattning

För att få stora vitlökar är det viktigt att vattna för en jämn fuktighet i jorden. Vitlökar vars jord tillåts torka upp mellan vattningarna tenderar att bli väldigt små. Genom att täcka vitlökens jord med gräsklipp eller halm hjälper man jorden att hålla inne fukten, på så vis gör man det enklare för sig att tillgodose vitlöken med fukt.

Gräsklipp kan även senare förse vitlöken med näring. Lägg då ett lager gräsklipp på jorden och låt ligga fram till skörd. Vattna ovanpå gräsklippet.

Näring

Även näringen är viktig för att skapa stora, fina vitlökar med riklig blast. Gödsla därför vitlöken med kväverikt gödsel. Till detta passar hönsgödsel mycket bra, men många väljer att lägga ett lager gräsklipp ovanpå jorden. Gräsklippet förser jorden med näring då man vattnar ovanpå det.

Har man inte tillgång eller möjlighet till gödsel eller gräsklipp kan man även ge vitlöken flytande näring via vattnet. Det fungerar ypperligt, och till det kan jag varmt rekommendera trädgårdsnäring, eftersom att denna näring även kan användas till de flesta växter man har i trädgården.

Vad ska man odla vitlök i?

Det finns jättemånga bra alternativ att odla vitlök i! Pallkragar, på friland, i krukor, odlingslådor, eller till och med en gammal hink, ifall det är det man har nära till hands. Vitlök är otroligt smidigt på det sättet, och går till och med att odla inomhus, ifall man har stödbelysning till det (ta en titt här för att hitta en växtbelysning som passar dina behov).

Oavsett vad man odlar vitlök i så finns det ett par saker att vara noga med. Odlingskärlet som man använder ska alltid ha dräneringshål, för att överblivet vatten ska kunna rinna undan. Om odlingskärlet inte har dräneringshål är risken stor att vitlöksplantorna drabbas av röta.

Odlingskärlet bör även vara tillräckligt stor för att kunna hålla jord, en större vitlök och lång blast. En för liten kruka kan till exempel bli för trång eller väldigt topptung och välta väldigt lätt. Att använda ett ordentligt stort kärl är att föredra för att vitlöken ska få tillräckligt med utrymme att växa sig stor.

Med det sagt kan man även plantera vitlök i mindre krukor, men då kan man räkna med att även få mindre vitlökar. Ett alternativ är att odla vitlök för blastens skull – som är riktigt god att skörda för att krydda upp maten med.

Skörda vitlök

Beroende på hur man vill ha sin vitlök skördas den antingen i juni månad eller från mitten av juli till augusti. Vitlök som skördas i Juni har ännu inte fått sina klyftor, utan är en enda liten vitlöksklyfta och liknar en purjolök. Även detta är gott att äta och föredras av många.

De flesta väljer att vänta till mitten av juli innan de börjar skörda. Man vet att det är dags att skörda en vitlök när blasten börjat torka och viker sig. Läs mer om att skörda vitlök.

Odla vitlök – tips

Vitlök kan vara en mycket bra växt att samplantera med andra växter. Detta för att vitlöken tenderar hålla borta många skadedjur och insekter. Detta innebär att vitlök kan vara en växt som man gärna kan vilja plantera ut runtom i grönsakslandet, för att hålla större delar av området relativt skadedjursfritt. Håll däremot vitlöksplantorna långt borta från bönor och ärtor eftersom att vitlök hämmar deras tillväxt.

Många väljer att samodla vitlök med särskilt jordgubbar. Jordgubbsplantor passar generellt sett mycket bra som kantväxt, och vill gärna växa lite på bredden, som små buskar. Samtidigt kommer vitlöken upp och blir smala och höga, vilket lämnar plats åt jordgubbsplantorna.

Det som kan vara lite knepigt är de skilda näringsbehoven, där jordgubbarna helst inte ska gödslas alls, men vitlöken gärna vill ha gott om gödsel under hela säsongen. Detta kan vara bra att ha i åtanke inför odlingsplanerna. Kanske kan man höja upp jordgubbsplantorna en aning från vitlöken, och enbart punktgödsla i vitlökens ”sänkor”?

Odla vitlök sammanfattning

 • Sätt vitlöken under oktober månad för att få en färdig skörd till sommaren.
 • Vattna jämnt, lägg gärna ett lager gräsklipp för att hålla inne fukt i jorden och främja med näring.
 • Vitlök tycker om att tillföras gott om näring under hela säsongen – hönsgödsel fungerar utmärkt.
 • Köp vitlökar avsedda för plantering – vitlök från mataffären bär ofta på sjukdomar och mögelsporer.
 • Odla vitlök i vad som helst – men tänk på dränering och utrymme.
 • Samplantera gärna vitlök med andra grönsaker för att hålla borta ohyra. Undvik att samplantera vitlök med ärtor och bönor. Många väljer att samplantera vitlök och jordgubbar då de kan planteras tätt ihop.
5/5 - (2 votes)
Kategori: Odla