Olivträd

Ge ditt Olivträd de bästa förutsättningarna för att frodas!

Olivträd

De enkla Olivträden har trendat i omgångar, och det är inte särskilt konstigt med tanke på den tidlösa karaktären och de enkla skötselråden. Ett eller flera Olivträd inför en underbar medelhavskänsla till hemmet och är extra trevlig att kunna ha ute i trädgården eller på balkongen.

I denna artikel presenteras allt du vill veta om Olivträd och Olivträd Skötsel. Vi går även igenom hur ofta Olivträd bör omplanteras och hur man på bästa sätt Övervintrar Olivträd.

Olivträd Skötsel

Olivträd vill stå mycket ljust och vattnas ordentligt vartefter jorden torkat upp. Omplantera Olivträd med tre till fyra års mellanrum i Medelhavsjord. Var annan vecka under sommarhalvåret tillsätts Medelhavsnäring till vattningsrutinerna. Övervintra ljust och svalt med något sparsammare vattningar.

Olivträd Ljusbehov

En fördel med att låta Olivträd stå utomhus är den goda tillgången till ljus. Olivträd vill stå mycket ljust, i starkt sol, och detta kan vara svårt att tillgodose inomhus. Placera Olivträdet så ljust som möjligt. Till Olivträd inomhus rekommenderas extra stödbelysning.

Många väljer att placera sitt Olivträd på en ljus plats i trädgården. Olivträd bör dock stå skyddade mot för mycket regn och vind.

Olivträd Temperatur

Olivträd trivs bäst i temperaturer mellan 18-28 grader, men de tål även kallare temperaturer. Olivträd bör hållas från frost, och om Olivträd står ute bör de övervintras från och med september månad för att Olivträdet inte ska få köldskador.

Mot hösten kan det vara till stor fördel att placera sitt Olivträd i eventuella växthus, uterum eller liknande. Detta skyddar Olivträd mot den värsta kylan och frosten, och det blir enklare att bedöma ungefär när det är dags att ta sitt Olivträd inomhus.

Olivträd Luftfuktighet

Olivträd behöver förhöjd luftfuktighet om Olivträdet står inomhus. Duscha därför Olivträdet en till två gånger i veckan eller ha en luftfuktare i närheten av Olivträdet. Luftfuktigheten är naturligt högre utomhus, därför behöver man inte duscha Olivträd som står utomhus.

Olivträd Vattning

Vattna Olivträdet efter att jorden torkat upp. Man vet att det är dags att vattna Olivträd då de övre centimetrarna av jorden torkat upp. Under sommaren behöver Olivträd vattnas oftare, eftersom att mycket vatten går åt då solen är starkare och vädret är varmare.

Under vintern bör Olivträdet vattnas mer sällan på grund av den begränsade tillgången till sol. Olivträds rötter bör dock aldrig stå torrt. Det är viktigt att tillämpa anpassade vattningsrutiner för att Olivträd ska må bra.

Olivträd Näring

Olivträd befinner sig i en viloperiod under vintern, därför bör man avvakta med näringstillförsel för Olivträd då den står mörkt och svalt. Under sommarhalvåret bör man tillsätta medelhavsnäring till Olivträd under sommarhalvåret. Tillsätt Medelhavsnäring till Olivträd med ca. 2-4 veckors mellanrum från maj fram till vinterförvaringen.

Olivträd Jord

Plantera Olivträd i anpassad Medelhavsjord för att Olivträdet ska trivas och frodas. Medelhavsjord innehåller ingredienser som ger Olivträdets rötter rätt miljö för att kunna etableras och ta upp rätt näringsämnen.

Olivträd som får fel jord riskerar att växa sämre eller till och med dö. Jord som håller vatten för länge eller blir tung och tjock gör att Olivträdets rötter inte kan andas, vilket kan resultera i rotröta.

Föröka Olivträd

Olivträd kan förökas genom sticklingar eller frön. Det kan ta lång tid att etablera ett Olivträd från stickling eller frö, därför är det oftast enklast att köpa ett färdigt Olivträd i blomsterbutiken.

Föröka Olivträd genom stickling genom att plantera ett skott direkt i Medelhavsjord. Skottet ska vara minst 10 centimeter långt och ha tillväxtpunkter för att Olivträdssticklingen ska kunna växa. Håll Medelhavsjorden fuktig för att sticklingen ska kunna etablera rötter och växa sig till ett ordentligt Olivträd. Det kan vara svårt att etablera sticklingen till ett vuxet Olivträd, men med lite tur är det fult möjligt.

För att föröka ett Olivträd från Olivkärna planteras Olivkärnan med spetsen uppåt i såjord. Såjorden måste hållas fuktig för att kärnan ska kunna växa sig till ett Olivträd. Fukta jorden och placera en fryspåse ovan krukan för att bevara hög luftfuktighet och fuktig jord. För att Olivkärnan ska gro krävs mycket tålamod, då det kan ta flera veckor för den att börja växa.

Omplantera Olivträd

Det är optimalt att omplantera Olivträd vart annat år. Vid omplantering av Olivträd kan det vara bra att gå upp en krukstorlek. För att det inte ska samlas vatten kring rötterna på ditt Olivträd och därmed riskera rotröta bör krukan alltid ha dräneringshål i botten. Risken är annars mycket stor att ditt Olivträd drunknar och dör.

Jorden som används för att Olivträdet ska trivas och må bra bör vara lerhaltig men även väldränerad. Optimalt är att använda sig av Medelhavsjord av god kvalité. Det är enklast att köpa färdig Medelhavsjord till Olivträd eftersom att dessa är väl sammansatta för rätt pH-värde och med rätt näringsämnen.

Övervintra Olivträd

På hösten bör Olivträd börja övervintras ordentligt för att de ska överleva vintern. Senast efter den första frosten bör man placera sitt Olivträd på en skyddad plats inomhus. Temperaturen kring ett Olivträd som övervintras bör ligga mellan 5-12 grader, och Olivträdet bör ha tillgång till mycket ljus.

Ett Olivträd dricker inte lika mycket under övervintring, vattna därför sparsamt. Låt dock inte jorden torka ut helt, eftersom att rötterna på ett Olivträd alltid vill ha det lätt fuktigt. Vattna Olivträdet vart efter att den övre delen av jorden torkar upp.

Som nämnt så behöver Olivträd stå ljust även under övervintringen. Därför kan det vara bra att införskaffa någon form av växtbelysning till sitt Olivträd. Växtbelysningen är inte bara fördelaktig till Olivträd utan kan givetvis vara till stor fördel för dina andra växter.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider