Odla Oregano

Lär dig odla stora Oreganoplantor med mycket smak

Oregano

Oregano är i regel kryddan som används mest i våra Svenska kök, och vad passar då bättre till köket än egenodlad oregano? Bortsett från enkla skötselråd är den också estetiskt tilltalande och kan bli en fin krukväxt i köksfönstret. Utomhus har den även funktionen att dra till sig nyttodjur som håller trädgården fräsch och relativt ohyrefri. För stor och smakrik skörd av Oregano har vi här satt ihop en guide i hur du odlar oregano på bästa sätt.

Hur sår man Oregano?

Om du siktar på att kunna så oregano från frö och plantera ut oregano i trädgården till odlingssäsongen är det bäst att förkultivera oreganofrön genom att så dom under perioden mars-april. Plantera oreganofrön ovanpå grund såjord, eftersom fröna är ljusgroende. Plantera om i blomjord, planteringsjord eller grönsaksjord efterhand när plantorna vuxit sig stabilare. Oregano föredrar att få stå lite torrt om rötterna mellan vattningarna, därför är det en bra idé att tillsätta någon form av dränering i jorden till stabilare oreganoplantor. Lite grus, små lecakulor eller perlit fungerar fint att använda. Oreganon gillar även mullrik jord som är tät med näring, därför kan man tillföra en näve kogödsel när plantan börjar ta fart.

Oregano Skötsel

Som nämnt är det ingen särskild konst att hålla Oreganon vid liv, men det kan vara bra att veta ett och annat för att Oreganon ska växa fort och ge mycket smak. Eftersom att Oregano tenderar att växa som ogräs har de potential att ta över väldigt mycket ifall de odlas på friland eller i pallkrage. Därför är min rekommendation att odla Oregano i kruka. Fördelarna med att odla Oregano i kruka är att den lätt kan flyttas in eller ut efter säsongerna, men också för att Oreganons kruka kan grävas ned i jorden en bit för att kunna hålla tillbaka växten, just för att de inte ska ta över så mycket. Oreganon sprider sig nämligen med hjälp av rotskott, och kan inte rötterna ta sig utanför krukan till jorden på andra sidan kan den heller inte sprida sig längre än så.

Oregano Vattning

Som nämnt så föredrar Oregano att få torka upp ordentligt mellan vattningarna. De föredrar nämligen torka framför att stå fuktigt. Av den anledningen är det bra att se till att Oreganon har gott om dränering och tillämpas en vattningsrutin som kanske är lite annorlunda än de andra växternas.

Oregano Ljus

Oregano är en ljusdyrkande kryddväxt. Ställ den i soligt, varmt läge för att få den att trivas ordentligt. Om den står inomhus kan den tycka väl om att få stå i söderläge, eller under en ordentligt växtlampa. Om Oreganon får för lite ljus kan den blir lång och ranglig.

Oregano Jord

Oreganon vill ha mullrik, väldränerad jord som gärna har lite högre kalkinnehåll. Mullrik jord är jord som innehåller mycket organiskt material, så som gamla växtdelar, torv och kompost. Exempel på jord som oftast är mullrik är blomjord, grönaksjord eller planteringsjord. Jag har även lagt märke till att det finns jord som är specialiserad på örter och kryddor.

Man kan förbättra jorden genom att tillsätta en del ingredienser. Dränering är viktigt för Oreganon, eftersom att den gärna vill stå torrt. Tillsätt lite grus, lecakulor eller perlit i Oreganons jord för detta ändamål. Kalk kan tillföras i jorden med hjälp av ett urval av material. Dels kan man köpa vanligt, rent kalk att strö i jorden, men personligen brukar jag spara på äggskal som jag sedan mortlar innan jag tillsätter det i jorden. Genom att förbättra jorden ges Oreganon en stadig grund att växa sig stor och stark på.

Oregano Näring

Eftersom att näring ofta redan finns i ny, fräsch jord så kan man oftast vänta med att tillsätta näring. Nyplanterad Oregano kan klara sig gott och väl på näringen som finns i jorden i ungefär 6-8 veckor, men efter det kan man tillsätta en näve gödsel. Gödsel är mycket näringsrikt så efter det är det en bra idé att avvakta och observera hur Oreganon beter sig. Om du efter minst ca. 8-10 veckor till skulle märka att den ter sig annorlunda än tidigare är det dags att gödsla lite till.

Oregano Beskäring

Oregano kan behöva beskäras ifall den blir för stor. Beskär den då efter eget tycke och ta vara på skörden genom att torka eller frysa in kvistarna. Om du vill övervintra Oreganon kan det vara bra att klippa ned den en del för att minska dess ljus- och näringsbehov.

Hur använder man Oregano?

Skördad oregano kan bevaras eller användas på flera olika sätt. Bortsett från att använda den direkt till matlagning kan man även torka Oreganoknippen genom att hänga dem mörkt och svalt uppochned. Vissa väljer att frysa in sin oregano. Någonting jag själv kan rekommendera varmt är att skapa oreganoolja, som kan användas till flera olika syften.

Torka Oregano

Att torka Oregano är verkligen busenkelt. Jag tycker om att göra det till en del av inredningen i köket genom att hänga det tillsammans med en rad andra utsmyckande örter på en ställning på väggen. Välj ett vackert snöre, personligen föredrar jag vanlig jutesnöre, och knyt samman stora knippen av oregano i stjälken. Låt nu hänga uppochned tills de är helt torra.

Frysa in Oregano

Lägg Oregano i en påse och stoppa i frysen – klart! På detta viset klarar sig oreganon mycket länge. Ett tips är att lägga oregano i isformar och fylla upp dessa med olivolja innan de stoppas i frysen. Det är ett smart och enkelt sätt att enkelt portionera olja och kryddor till matlagningen.

Oreganoolja

Lägg ett stort knippe ren och finhackad eller mortlad oregano i en förslutbar behållare och fyll upp den med valfri ätbar olja. Efter minst 4 veckor har du en oreganoolja som nu historiskt sett har använts i läkekonsten. Observera att Oreganoolja ska användas med stor försiktighet, och bör inte förtäras av gravida, ammande, eller i övrigt känsliga, så som de som går på blodförtunnande, har magsår eller tar cellgifter. Potent oreganoolja kan nämligen påverka kroppens upptagning av järn och därmed också påverka blodet. Detta gäller även diabetiker. Om man är frisk, kry och stark och inte har några symtom på inre blödningar eller andra blodrelaterade besvär kan man försiktigt börja prova lite, lite organoolja åt gången. Det är inte rekommenderat att använda sig av oreganoolja om man inte har några särskilda symtom som kan lindras av Oreganoolja, och man ska aldrig använda Oreganoolja under längre perioder än två veckor. Om du är osäker på om Oreganoolja är något för dig bör du konsultera med en läkare först. Användning av Oreganoolja sker på egen risk. Hälsöfördelarna oreganoolja kan ha är bland annat:

  • Verka slemlösande
  • Motverka svampinfektion av Candida
  • Verka antiinflammatoriskt
  • Bra för matsmältningen
  • Potent oreganoolja innehåller mycket antioxidanter som är bra mot åldrande

Om du med säkerhet kan förtära Oreganoolja är det bra att vänja in sig droppe för droppe under längre period.

Oreganoolja kan också ha flera hälsofördelar av utvärtes bruk. Observera dock att oreganoolja ofta är väldigt stark och bör därför bör man alltid späda ut en droppe eller två med annan form av olja, så som olivolja, cocosolja eller mandelolja. Fördelarna med att ibland tillämpa Oreganoolja till hudvård är:

  • Lindra mjäll
  • Motverka nagelsvamp
  • Lindra munsår
  • Lindra muskelvärk

Innan man använder sig av Oreganoolja bör man göra efterforskningar och ta reda på dosering och hur den bör användas. Oreganoolja kan medföra flera bieffekter. Innan kroppen är van vid Oreganoolja kan den orsaka orolig mage, eftersom potent oreganoolja är mycket stark. Känslig hy kan råka ut för utslag, särskilt ifall oreganooljan inte är tillräckligt utspädd. Detta kan man motverka genom att späda ut Oreganooljan ordentligt med vatten eller annan olja. Med det sagt bör man också alltid smörja med lite av den utspänna blandningen på ett litet kontrollområde innan man använder den på större delar av kroppen. Man kan även vara allergisk mot oregano. Om du är allergisk mot exempelvis timjan och mynta bör du inte försöka dig på att använda Oreganoolja överhuvudtaget.

Vanliga frågor

Vad passar Oregano till?

Oregano har ett mycket brett användningsområde, bland annat kan Oregano användas till pizza, pastarätter, sallader, tomaträtter, osträtter, osv. Oregano gör sig även mycket bra med olivolja.

Hur klippa Oregano?

Oregano behöver inte klippas, om inte du har plockat unga, mjuka skott och vill strimla ned dom i maträtten. I övrigt repas Oreganons blad direkt från plantan, varpå de hackas och tillsätts direkt i maten.

Vad kan man göra med färsk Oregano?

Färsk Oregano kan hackas eller klippas till små bitar och tillsättas i de flesta maträtter där Oregano ingår. Man kan även hacka eller mortla Oregano och göra olja av.

Är Oregano en perenn?

Oregano är en perenn, det vill säga flerårig, och kan skördas hela sommarsäsongen ända inpå hösten, vartefter den bör övervintras för att överleva.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla