Orkidé Skötselguide

Ta del av allt du vill veta om orkidéns skötselbehov.

Orkidé

Orkidéns karaktäristiska utséende gör det enkelt att känna igen dom. Långa stjälkar med avlånga, avrundade blad och dess vackra en- eller flerfärgade blommor gör Orkidén mycket populär och enkelt att hitta i många hushåll. Även om det finns flera variationer och arter av Orkidéer har de alla samma karaktäristiska drag och sköts om på samma vis.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Skötsel

Din orkidé kommer troligen att vara frisk och i blom när du får den första gången. Det är dock så att många orkidéer som erbjuds som gåva är planterade i krukor under fel förhållanden för en långsiktig och god tillväxt. De sitter vanligtvis i plastbehållare och är packade med mossa runt rötterna. I naturen växer orkidéer vanligtvis på träd, och deras rötter är vattensamlande organ som behöver frisk luftflöde för att hållas friska.

Orkidéer vars rötter står för fuktiga är benägna att drabbas av rotröta och andra problem. Även om din orkidés nuvarande kruka kanske inte är idealisk, ska du dock aldrig plantera om en orkidé medan den står i blom, vilket kan pågå i några veckor eller mer. Istället för att omplantera är det bättre att avvakta med vattningen.

När blomningen är över är det dags att ställa om från kortsiktig skötsel till långsiktigt underhåll. Många tar bort den gamla blomsterstängeln nära basen. (En del behåller stjälkarna i hopp om en ny blomning, vilket ibland sker). Vid det här laget bör du också omplantera din orkidé till en mer lämplig kruka med rätt odlingssubstrat.

För att lyckas odla en orkidé bör du fundera på hur en orkidé växer. Den gyllene regeln för att lyckas med orkidéer är att kopiera växtens naturliga habitat så mycket som möjligt. I det naturliga sammanhanget är de flesta orkidéer epifyter, vilket innebär att de växer på andra föremål och klamrar sig fast på grov bark eller till och med sten.

Ljusbehov

Dessa växter trivs i starkt ljus, men inte i direkt solljus. Riktigt starkt solljus tenderar att bränna Orkidén, undvik därför att placera din Orkidé i ett söderfönster där solen är som starkast. I det naturliga växer Orkidéer under trädkronor och annan vegetation, därför är filtrerat, starkt ljus att föredra.

Det bästa är att placera Orkidén i ett söder- öst eller norrfönster där dagsljuset kommer in med inte är som starkast. Om du bara har tillgång till ett söderfönster bör du placera din Orkidé någon eller ett par meter in från fönstret.

Temperatur

Orkidéer tycker om att ha det varmt kring sig och trivs bäst i temperaturer över 15 grader men under 30 grader. Vanlig rumstemperatur passar således utmärkt för Odkidéen, men undvik att placera Orkidén nära drag, luftkonditionering eller element. Anledningen är att Orkidén kan chockas av plötsliga temperaturförändringar, samt att drag tenderar vara mycket torr luft och kan torka ut Orkidén.

Luftfuktighet

Orkidéblommorna håller längre om den får en mild, varm och något fuktig miljö. Torr luft, direkt värme och kyla är fiender till dessa känsliga blommor, var därför som nämnt varsam med att placera Orkidén i förhållande till luftkonditioneringar.

Generellt sett brukar vanliga rumsmiljön vara något för torr för Orkidén, därför kan det vara viktigt att höja luftfuktigheten lite kring Orkidén. Detta kan göras genom att spraya Orkidén med vatten, placera den på ett fuktfat med lecakulor och vatten i botten, eller införskaffa en bra luftfuktare. Personligen kan jag varmt rekommendera att införskaffa en luftfuktare, eftersom att det har visat sig vara smidigast av alternativen.

Vattning

Orkidéer behöver ytterst lite vatten. Rötterna är mycket högspecialiserade organ som är utformade för att mycket snabbt suga upp vatten och kunna andas. De behöver återkommande torrperioder omväxlande med kraftig vattning.

Under sommarhalvåret bör du vattna din orkidé rejält varje vecka. Låt vattnet fukta rötterna och blöta ned odlingskärlet. Det skadar inte att då och då sätta plantan i diskhon och verkligen blöta ner den ordentligt under kranen. Du kommer inte att döda den så länge den får torka ut efteråt. Orkidéer med långvarigt blöta rötter är benägna att drabbas av rotröta.

På vintern bör du förvara växten varmt och minska vattnet till ca. en gång i månaden. Spraya den då och då för att se till att den förblir återfuktad, men var noga med att torka bort fukt på bladen om du sprayar för mycket.

Näring

Under växtsäsongen, dvs. under sommarhalvåret, bör Orkidén förses med orkidénäring ca. 1 gång i veckan för att orka blomma. Sluta tillföra näring till Orkidén då vintern nalkas, eftersom att det är då Orkidén går in i en viloperiod för att kunna komma tillbaka och blomma till våren igen.

Då man vanligtvis klipper ned Orkidéstängeln kommer Orkidén att behöva olika utformningar av näring då den växer ut nya stänglar och då Orkidén ska börja blomma. Därför rekommenderar jag varmt att införskaffa både Orkidé Focus Grow och Orkidé Focus Bloom. Det är dessa jag personligen använder mig av till min Orkidé och de har visat sig ge fantastiska resultat.

Jord

Orkidéer växer inte i vanlig krukväxtjord eller blomjord. I stället kan du köpa eller tillverka din egen orkidéjord, som kan bestå av en blandning av unika saker som mossa, bark, kork eller till och med sten eller bitar av tegel, som gör att rötterna kan andas. Växtmediet, vatten och gödningsmedel kommer tillsammans att ge en lätt sur miljö för din orkidé.

Någonting jag tycker är roligt med Orkidéer är att man kan vara mycket kreativ med odlingsmediet, då man i princip kan odla Orkidéer på eller i en uppsjö av olika medier. Fat med stenar på, en bit trästam i en vacker kruka eller i en glaskruka uppfylld med vackra dekorationsstenar. Bara fantasin sätter gränser här!

orkidé på träd

Beskära Orkidé

Genom att klippa bort gammal växtlighet får du utrymme för nytillväxt för en fräschare krukväxt. Olika orkidéer kräver dock varierande beskärningsmetoder. När du beskär en orkidé ska du se till att du har ett skarpt och steriliserat redskap, så som en skarp sax eller en brytbladskniv. Ett rent och skarpt snitt håller Orkidén frisk.

I allmänhet bör du ta bort vissnande orkidéblommor för att undvika att växten lägger energi på gammal tillväxt. Ta bort den torkande blomman genom att klippa ner den till huvudgrenen. När växten har blommat färdigt klipper du alla stjälkar med vissnande blommor några centimeter från huvudgrenen. Vissa orkidéer behöver få bort de uttjänta blommorna medan stjälkarna förblir oklippta, så det är viktigt att ta reda på hur man beskär din specifika typ av Orkidé. Vissa orkidéer blommar om på samma stjälk.

Omplantera Orkidé

Man bör ta hänsyn till en hel del när man omplanterar sin Orkidé. Till att börja med så behöver inte Orkidéer omplanteras särskilt ofta, eftersom att de ändå inte hämtar näring eller vatten från jord. Av den anledningen bör man inte omplantera Orkidén, så länge den inte vuxit ur sin behållare eller blivit topptung. Man bör dock alltid omplantera nyinköpta Orkidéer för att sätta dom i en bättre miljö än de kommersiella krukorna de kommer i.

omplanterar orkidé

Omplantera Orkidé – Välj behållare

Orkidén behöver en kruka med goda dräneringsmöjligheter, eftersom att den aldrig ska sitta i vatten. Välj en behållare eller kruka som ger möjlighet att lyfta upp blomman från vatten som kan samlas i botten. Med det sagt kan exempelvis ett fat, en kruka eller till och med på en stabil bit bark/trästam fungera, men tänk på att ha någonting under som fångar upp vatten inför framtida vattningar.

Många väljer att införskaffa ordentlig orkidéjord att plantera Orkidén i. Det går alltså utmärkt att välja valfri kruka att plantera orkidén i som vanligt med luftigt substrat, så som Orkidéjord eller lecakulor.

Omplantera Orkidé – Hur gör man?

Oavsett vilket substrat du väljer att omplantera Din Orkidé med måste man alltid säkra en bra dränering. Detta kan man göra genom att placera ett tjockt lager av dränerande material i botten. Här kan man använda sig av exempelvis lecakulor, småbitar av en trasig terracottakruka eller stenar av storlek större.

Orkidén ska ligga ovanpå det tjockare nedre lagret, vilket är viktigt för att Orkidén inte ska drabbas av Rotröta. Oavset om man väljer att plantera den i Orkidéjord, lecakulor, barkbitar, på en stam eller väljer att hänga den på en lina, snöre eller annat påhittigt, så är det alltid viktigt att Orkidéns rötter inte sitter blött. Vattnet ska fukta rötterna eller rinna längs dom och samlas upp i dräneringen eller i annan behållare.

Om man har ett finare substrat, så som Orkidéjord eller lecakulor, kan man oftast behöva skapa en avskiljare mellan substratet och dräneringsmaterialet. Detta kan göras hemma, exempelvis genom att klippa hål i ett gammalt plastlock eller annat fiffigt, eller så kan man köpa finmaskigt nät att placera under Orkidéns odlingssubstrat.

Få Orkidé att blomma

Det kan vara riktigt svårt att få Orkidéer att blomma om – Jag har själv misslyckats flera gånger! Men för att öka chanserna att få Orkidén att blomma om så finns ett par knep man kan testa med. Orkidéer blommar generellt sett någon gång om året, men vissa sorter blommar oftare och under längre perioder.

Till att börja med så bör man börja tillsätta lite näring till vattnet som Orkidén vattnas med under sommarhalvåret. Detta ger Orkidén all energi och näring den behöver för att orka blomma.

Man bör även hålla hög luftfuktighet kring Orkidén för att den inte ska torka upp. Därav kan det vara bra att ha en del vatten liggande i dräneringsmaterialet, eftersom att det fuktar luften kring Orkidéen. I övrigt kan det räcka med att spraya Orkidén dagligen eller placera den nära en luftfuktare.

Ibland kan Orkidén börja blomma efter att man simulerat en viloperiod. Dra tillbaka på vattningen en aning och sluta tillföra näring, under tiden som Orkidén även placeras i lite lägre temperatur ett par dagar. De lägre temperaturerna indikerar för blomman att den är inne i en viloperiod, och att gå tillbaka till föregående, varmare temperaturer kan trigga Orkidén till att gå in i en ny tillväxtperiod.

För att Orkidén ska blomma om kan det vara bra att klippa av den gamla stängeln efter att dens blommor har börjat dö bort. Detta är inget måste, men potentiellt så ökar man chanserna för att Orkidén ska blomma om ifall den får utveckla en helt ny stängel.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider