Oxalis Skötselguide

Odla en tät och vacker Oxalis med hjälp av Grönrikets skötselguide!

Oxalis

Oxalis är en av de mindre ovanliga växterna med mycket mörka, nästan svart bladverk, men i grunden är Oxalisens blad mycket djupt lila. Bladen är triangulära och växer typiskt i grupper om tre. Framåt natten (eller under särskilt mulna dagar) fälls bladen ihop ungefär som ett paraply, men de öppnas igen då morgonljuset kommer.

Växten bär små blommor som är vita till blekrosa eller lavendelfärgade. Oxalis planteras bäst på våren och fungerar bra som krukväxt med en medelmåttig tillväxthastighet. Observera att alla delar av Oxalis är giftiga för husdjur, men blommorna kan ätas i mindre mängd av människor.

Namnet Oxalis är dessutom det latinska namnet (Oxalis Triangularis) och härstammar ur grekiskans ”oxy”, som betyder ”sur” eller ”skarp”, med syftet på Oxalisens smak.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Skötsel

Oxalis är ganska lätt att odla på friland men kan också odlas i krukor utomhus och som krukväxter inomhus. För att få en välmående Oxalis är det viktigt att ge den en relativt solig plats och vattna den när jorden börjar torka upp. Tänk också på att ge din Oxalis näring under växtsäsongen för att främja tillväxten.

Det är värt att veta att Oxalis aktivt växer och blommar året om, men särskilt kan gynnas av det svalare inomhusklimatet under vintertid. Den behöve alltså nödvändigtvis inte växa som bäst under sommaren. När Oxalis går in i vila kommer bladverket att försämras. I det fallet bör du minska vattningen och sluta ge Oxalisen näring. Så snart du ser att nya blad börjar utvecklas återupptar du växtens normala skötselrutiner.

Ljusbehov

Oxalis trivs i starkt ljus till halvskuggigt läge. I regel bör man undvika att placera oxalis i direkt solljus, då de små, tunna bladen lätt kan brännas. Samtidigt vill man även vara försiktig med att placera oxalis för mörkt, eftersom att för lite ljus kan leda till att växten blir svag och långranglig då Oxalisen sträcker sig efter ljuset.

Inomhus bör man vara extra noga med att tillföra tillräckligt med ljus för oxalisen. Under det mörka vinterhalvåret är risken stor att Oxalis kan behöva kompletteras med ljus från en växtlampa, då solen ofta inte räcker till under denna period.

Temperatur

Dessa växter gillar temperaturer mellan 16 och 25 grader Celsius, vilket gör dem särskilt lämpliga att odla inomhus i normala rumstemperaturer. De kan däremot tolerera nattemperaturer ner till 10 grader Celsius, men det är inte rekommenderat att exponera oxalis för så låga temperaturer under längre tid.

Tänk på att alltid skydda Oxalisen från starka vindar utomhus eller drag inomhus, särskilt från luftkonditioneringar och element. Den torra lulften i vårat inomhusklimat kan skada plantan om den exponeras för drag under fr lång tid.

Luftfuktighet

Oxalisen är inte särskilt krävande när det kommer till luftfuktigheten rent generellt, men precis som för de flesta av våra andra krukväxter är vårat svenska inomhusklimat relativt torrt. Luftfuktigheten tenderar däremot sänkas under vintern, vilket är varför man bör tänka efter kring ifall man vill höja luftfuktigheten för sina växter.

Man kan höja luftfuktigheten genom att spraya sina växter med en vanlig sprayflaska, placera dom på ett fat med lecakulor och en skvätt vatten i botten, eller placera den nära en luftfuktare. Personligen rekommenderar jag att införskaffa en luftfuktare, särskilt om man har många växter hemma som kan behöva en förhöjd luftfuktighet. Du kan hitta den rätta luftfuktaren för dig här.

Vattning

Exakt hur ofta just du bör vattna din oxalis är svårt att säga – det kan nämligen variera rätt kraftigt beroende på faktorer så som plantans storlek och krukans material. Den optimala bevattningsrutinen låter planants jord vara konstant lätt fuktig, men absolut inte för blöt. Övervattnade växter tenderar drabbas av rotröta.

För att hålla koll på när det är dags att vattna din planta kan man känna efter i jorden – där de övre centimetrarna ska vara torra – eller sticka ned en pinne av något slag för att se om fuktig jord sätter sig när du tar upp pinnen.

Med det sagt kan jag rekommendera att införskaffa en ordentlig jordfuktmätare. Jordfuktmätaren har räddat mig många gånger där jag varit osäker på om det är dags att vattna, och det är en utomordentligt bra och billig investering för dina växter. För att hitta den rätta jordfuktmätaren för dig kan du titta i den här artikeln.

Näring

Använd antingen näringspinnar med långsam frisättning eller ett flytande näring under tillväxtsäsongen och följ anvisningarna på etiketten. Inomhus är flytande näring för krukväxter optimalt. Att blanda in lite kompost eller gödsel i jorden kan också hjälpa till att främja en god tillväxt.

Jord

Oxalis kan växa i en mängd olika jordtyper förutsatt att den har god dränering. Dess rötter är mycket benägna att ruttna om jorden håller inne för mycket fukt. Oxalis bör således ha en jord som innehåller perlite, lecakulor eller sand. I övrigt bör en vanlig, väldränerande krukväxtjord räcka gott och väl för Oxalis.

oxalis triangularis

Föröka Oxalis

I regel väljer man i princip alltid att föröka oxalis genom delning av rotknölarna. De små stjälkarna på oxalis är så tunna och spröda att det lätt blir lite otympligt att försöka föröka genom att rota sticklingar.

Det är rekommenderat att föröka oxalis under vår eller sommar, eftersom att mörka, kalla vintermånader kan göra det svårt för moderplanta såväl som ”nytagen” planta att etablera sig efter omständigheterna. Sommarhalvåret kallas ofta för ”tillväxtperiod” just för att det är under denna period som växterna får tillräckligt med ljus för att växa ordentligt.

För att ta skott på Oxalis behöver man därför komma åt rötterna på plantan. Mindre plantor plockas upp ur krukan, medans man kanske har en chans att gräva upp och dela en mindre bit ifrån en större enhet. Ta därefter och dela plantans rötter efter önskad mängd plantor. Det kan ibland behövas att man klipper eller skär loss delar, men det brukar oftast inte orsaka större problematik.

När man väl har sin frigjorda oxalisplanta sätts moderplantan tillbaka på ursprungsplatsen och den lilla delade plantan planteras som vanligt i en egen kruka med jord. Moderplantan kan behöva kompletteras med mer jord för att fylla ut det tomma utrymmet.

3/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider