Palettblad

Lär dig hur du tar hand om dina palettblad på ett enkelt sätt, utan att misslyckas.

ta hand om Palettblad

Palettblad har på senare år blivit extremt populära. I samband med Coronapandemin har den särskilt vuxit i popularitet: en snabbväxande krukväxt som är enkel att ta hand om, otroligt vacker att vila ögonen på och dessutom tillåter kreativiteten att flöda genom dess enkla möjligheter att kombinera, föröka, korspollinera och forma.

Systematik

Palettblad (Plectranthus scutellarioides), palettblomma, rumsnässla eller nässelblomma – kärt barn har många namn, som man brukar säga. Denna extraordinära växt härstammar från sydöstra asien och ända ned till australien och hör till familjen Kransblommiga växter, tillsammans med exempelvis Salvia, basilika, pepparmynta, och flera andra örter och kryddor.

grön palettblad

Beskrivning

Palettblad är perenner som kan växa upp till en meter höga med mer eller mindre fyrsidiga stjälkar med relativt tätt bladverk. Vad som gör denna växt så pass omtyckt är just bladen som varierar kraftigt i former från 1,5 cm till 10 cm stora, och färg, som kan vara alltifrån gröna till mörkrosa, röd, gul, eller andra färger. Dock kan palettblad aldrig vara blåa, även om vissa sorter i viss utfärgning Kan se blåaktiga ut. Även blommorna kan variera i storlek och längd och växer direkt på stjälken. För att behålla bladverkets vackra färger nyps denna bort.

Pigmentering

De vilda varianterna har oftast en form av variegering, medan de sorter som odlats kontrollerat har utvecklats till det extrema i gröna, gula, röda, rosa, orangea, och riktigt mörka nyanser. Den gröna färgen beror på mängden klorofyll som finns i bladet, mellan övriga färger beror på antocyaniner (vilka är en vanlig form av färgämnen som uppstår i växter).

samplanterad palettblad

Antocyaninproduktionen och klorofyllproduktionen beror mycket på mängden ljus som växten får tillgång till. Ju mer ljus, desto mer produceras antocyaniner och klorofyllproduktionen minskar. Antocyanin skapas i cellen och främjar fotosyntesen, precis som klorofyll, hos blad som är exponerade till starkt eller långvarigt solljus. Detta är i regel för att skydda växten från UV-ljus. Vissa odlare gör tyvärr misstaget att utsätta växten för så starkt UV-ljus att underskottet av klorofyll påverkar blomman till att växa sämre.

Historia

Sedan Carl Von Linné beskrev palettblad som ”Ocimum scutellarioides” ca. år 1763 har det ändrats om en del. Efter många år av förvirring, frågetecken och omständigheter kom växten tillslut rätta i namnet P. Scutellarioides. Arten introducerades till Eutopa år 1851 av en tysk trädgårdsodlare då jämförelsevis väldigt fåtal varianter existerade. Det var först runt mitten av 1900-talet som olika former och färger började odlas fram på riktigt, för att snart bli riktigt populära på 1980-talet. Palettbladen har sedan dess både sjunkit och stigit i popularitet, och har på senare år varit riktigt vanliga i svenska hem igen.

Palettbladen har sedan dess blivit en riktig hit. I växtvärlden florerar de; sticklingar byts, nya sorter tas fram, en del sorter är riktigt populära dyrgripar, medan andra glöms bort eller skänks runt gratis. Som tur är har alla olika preferenser, vissa uppskattar det enkla i diskretare färger medan andra vill ha det mest färgsprakande!

Gemensamheten skapar en riktigt rolig hobby eftersom dessa kan varieras i oändlighet. Gör plantorna till buskar eller träd, gör dom riktigt täta och använd som insynsskydd eller displaya dom mot en vit vägg. Samplantera olika sorter och låt dom tillsammans skapa en dynamik mot varandra eller låt den bara växa ensligt som den själv vill. Vilka möjligheter!

ritad palettblad

Sjukdomar och ohyra

Palettblad kan åsamka sig flera olika sorters ohyra och sjukdomar. Generellt sett gäller det att hålla koll på sina växter, vid minsta antydan till symtom är det bäst att plocka fram luppen eller förstoringsglaset.

Förebygg spridning

Dina rutiner för att förebygga spridning av ohyra eller sjukdom kan vara avgörande för dina växter. Vissa åkommor kan sprida sig som en löpeld, då är det bra att göra vad man kan för att motarbeta det redan innan det upptäckts.

 • Sätt alltid nyinköpta växter i karantän. – Ja, även om de kommer från din favoritbutik med bra rykte, även om det kommer från en duktig privatperson, osv. Åkommor kan ligga latent och bryta ut först när de kommer hem och ställs i rätt miljö, eller till och med haka på dig på vägen hem mellan bilen och din ytterdörr. Välj en avskild plats att alltid ställa nya växter på; i badrummet, en garderob med bra belysning, eller en välutrustad plastback. Här ska växten stå i minst två veckor, gärna fler.
 • Ha som vana att alltid ta minst en snabbtitt varje gång du märker en förändring hos någon utav dina växter. Anta inte bara att den står för torrt eller fått för lite vatten – slå en kik för säkerhets skull.
 • Ett tips är att ha någon form av gul klisterremsa eller klisterskiva i nära anslutning till där du har tätt med växter. Flygande ohyra fastnar oftast på denna klisterremsa/skiva och du har goda förutsättningar att upptäcka dom fort.
 • Efter varje utesäsong, när växterna ska tas in, se till att behandla växterna i förebyggande syfte. Det minsta man kan göra är att spraya igenom dom med vatten-såpa-T-röd-blandning (obs en liter vatten, en mindre skvätt såpa och väldigt, väldigt lite T-röd), men om du orkar är det optimalt att doppa palettbladen i en blandning med litervis med vatten, 1 dl lite såpa per liter vatten och ca 1 tsk raffinerad rapsolja per liter vatten. För att jorden inte ska ramla ur krukan kan du linda in den i en plastpåse under tiden du doppar stjälk och bladverk i vattnet.

Impatiens Necrotic Spot Virus

INSV-viruset är ett ganska vanligt virus som kan förekomma på flera olika växter. Vanligtvis upptäcker man viruset genom ringar eller runda fläckar på bladen. Viruset är mycket smittsamt, vilket är varför det är väldigt viktigt att omedelbart göra sig av med plantan och rengöra allt som kommit i kontakt med den. Även ohyra som sprider sig mellan växterna kan sprida virus. Se även till att kolla igenom alla växter som varit i kontakt eller nära den drabbade växten.

Svamp

Tecken på att palettbladet har drabbats av svamp är att bladen blir fläckvis mjuka och bruna, för att sedan torka upp och vissna. Detta kan även ske ifall växten bränts i solen efter att ha haft vatten på bladet. Detta kan du motverka genom att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna och se till att växten står luftigt.

Mjöldagg

Mjöldagg är en vanlig form av svamp och upptäcks genom vit, puderliknande och normalt sett ojämn beläggning på bladen. Den trivs i ett klimat som gärna blir torrt och varmt under dagen, eftersom det är då sporerna gärna sprider sig, och lite fuktigare under natten då sporerna sätter sig och gror.

Mjöldagg kan behandlas genom att drabbade blad kastas bort, och resten av växten sprayas med vatten blandat med såpa och bikarbonat.

Trips

Trips kan vara svårt att upptäcka, framförallt för ett ovant öga, men jag kan nästan garantera att man känner igen symtomen efter att man stött på det en gång. Det tydligaste tecknet är att bladen får torra fläckar, varpå undersidan får en silveraktig färg med svarta prickar i. De svarta prickarna är tripsbajs. Ibland kan man även upptäcka små vita prickar, som är tripsägg. De vuxna djuren är 1-2 mm långa och besitta färgen brun, gul eller svart. Dessa har även vingar och kan flyga till närliggande växter.

Det första du bör göra om du upptäcker trips är att spola av växten riktigt ordentligt under en kraftig stråle. Spola bort alla de svarta prickarna och allt annat misstänksamt du upptäcker. Sätt därefter den drabbade plantan i karantän och undersök övriga växter inom en radie på minst tre meter.

Att bekämpa trips kan vara riktigt svårt om man har otur; vissa kastar till och med den drabbade plantan omedelbart. Om du däremot bestämmer dig för att ge dig in i att bekämpa tripsen finns fler vägar att gå.

 • Diverse bekämpningsmedel som kan köpas i butik – det är viktigt att kontrollera att just det bekämpningsmedlet faktiskt bekämpar trips, eftersom många medel som dödar just trips har försvunnit från marknaden de senare åren.
 • Egengjord blandning: ca. en matsked grönsåpa, en liter vatten och en uttryckligen liten, liten skvätt T-röd. Minsta överdosering av T-röd kan skada eller ta död på din växt, så var extra noga med att inte ta för mycket! Max en tesked till en liter vatten.
  • Se till att spraya växten riktigt noga i alla väck, längs hela stjälken och framförallt under alla blad.
  • Var noga med att inte ställa växten ljust så länge den är fuktig, för att undvika solskador.
 • Fluggiftet Raid, den blåa varianten, har visat sig bekämpa trips mycket effektivt. Kom ihåg att detta är ett starkt gift;
  • Avlägsna människor och djur från rummet där Raid sprayas – det sägs vara extra giftigt för katter.
  • Torka rent ytor efter användning.
  • Behandla växten med 3-4 dagars mellanrum för att vara säker på att ta död på nykläckta djur.
  • Om du inte vill spraya Raid rakt ut i rummet: Stoppa växterna i en stor sopsäck och spraya in Raid i säcken. Förslut med en påsklämma eller en riktigt ordentlig knut. Var noga med att inte spraya rakt på växten eftersom det kan orsaka skada eller rentav ta död på växten. Det är också bra att veta att olika arter klarar av Raid olika bra – men generellt sett så tål palettblad att behandlas med detta.
 • Man kan även använda sig av nyttodjur som äter tripsägg.

Kvalster

Kvalster är riktigt, riktigt små spindeldjur som kan orsaka något som kallas dvärgväxt på våra palettblad. Symtom på dvärgväxt är:

 • Blad som krullar eller vrider sig.
 • Riktigt tätt växande blad som växer direkt efter varandra på stjälken.
 • Bladstjälkar som växer sig riktigt långa.
palettblad gul

Kvalster kan behandlas genom att först avlägsna drabbade växtdelar. Klipp av och kasta stjälken direkt över ett friskt bladpar. Blanda därefter mycket vatten med en liten skvätt såpa och paraffinolja och spraya växten ordengligt; längs hela stammen, i väck och på undersidan av alla blad. Upprepa med ca. 1-2 veckors mellanrum. Det är viktigt att inte ta för mycket såpa och paraffinolja för att växten inte ska ta skada, och var noga med att inte ställa växten ljust när den fortfarande är fuktig för att undvika brännskador.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider