Palettblad

Palettblad kan lätt bli ett riktigt beroende! De behöver inte kosta särskilt mycket och kan ge en riktigt guldkant på tillvaron!

Palettblad

Palettblad är bra nybörjarblommor; de gillar att stå ljust, men inte i för stark sol, Jorden hålls till fördel fuktig (men inte för blöt!) och vill ha lite extra näring emellanåt under våren och sommaren. För att bladen ska behålla deras vackra färg nyper du till fördel av eventuella knoppar. Det är dessutom väldigt kul att experimentera med att klippa ned plantorna; ju mer du trimmar, desto buskigare kommer blomman att bli!

Kanske har du sneglat ett par gånger på grannens maffiga China Rose, eller scrollat förbi en och annan bild av palettblad på instagram? Jag var själv lite skeptisk i början; ”Vad gör dessa plantor speciella? De kräver säkert en hel del skötsel.. eller?” När nyfikenheten väl börjat ta överhanden räcker det med ett att låta sig lockas av ett par intressanta sorter, och innan du vet ordet av har bägaren runnit över – välkommen till palettbladsträsket!

Att köpa palettblad

Detta är en vanlig växt som du ofta kan hitta i vanliga blombutiker, eller ibland i livsmedelsbutiker. Dessa är ganska vanliga sorter och kostar oftast under hundringen i butik. Det finns och tillkommer hela tiden nya sorter som drivits upp av privatpersoner. Dessa är oftast dyrare; ju nyare sorten är, desto ovanligare är den och kommer att kosta därefter. De dyrare sorterna hittar man oftast på tradera eller andra köp- och säljplattformar.

Innan du jagar dyrare sorter…

.. är det bra att införskaffa erfarenhet. Ofta säljs de dyrare sorterna som sticklingar. Sticklingar behöver rotas, och även ifall de redan är rotade så är de ofta i ett ganska känsligt stadium. Lär dig hur du enklast rotar en stickling och anpassar den efter ett liv hemma hos dig innan du lägger dyra pengar på små sticklingar.

Palettblad ljus

Palettblad älskar mycket ljus – desto ljusare plats de står på, desto mer kommer palettbladen att färga ut sig. Hitta en så ljus plats som möjligt, men som samtidigt inte kommer att bränna dom;

 • Söderläge på sommaren tenderar att bränna växterna, men kan vara en bra idé på vintern då solen inte är lika stark
 • Plantorna mår ofta väldigt bra över att få flytta ut på sommaren, men var försiktig med att vänja dom vid klimatändringen. Börja med att låta dom stå ute en timme, utöva tiden med en timme om dagen under en tid och låt de slutligen stå ute dygnet runt.

Vattning

Vinterhalvåret

Var noggrann med att inte vattna dina palettblad för mycket under vinterhalvåret! De begränsade ljustillgångarna gör att växterna inte dricker lika mycket och de kan lätt kan bli övervattnade. Personligen brukar jag låta mina palettblad bli lite hängiga innan jag vattnar dom; de skadas inte av det och då vet jag att jag de förmodligen inte vattnas för mycket eller för ofta.

Sommarhalvåret

Det är viktigt att inte låta palettbladen torka ut för mycket mellan vattningarna här; det är lätt hänt eftersom man gärna låter de stå i solen.

Näring

Så länge du inte planterat om dina växter nyligen (inom 6 veckor) så kan du tillsätta lite näring emellanåt under tillväxtperioden, dvs. vår och sommar. Lite extra näring kan boosta deras tillväxt. Om man ger växterna näring under vintern så finns risken att det blir för mycket, och dina växter kommer att brännas av överskottet.

Palettblad har dock inget stort behov av näringstillskott och det kan i princip uteslutas helt utan att växterna tar skada

Palettblad växtbelysning

Ifall växterna står i fönster så behövs inte växtbelysning, men det kan vara trevligt att ha under vinterhalvåret. Då tillgång till solljus minskar så kan en del blad lossna och färgerna bleknar. Palettbladen blir mer gröna. Detta är inte någonting som nödvändigtvis kommer ta död på blomman, men den ser förstås lite tråkig ut.

LuftfUktighet

Att spraya palettbladen kan med fördel göras, men är inte livsnödvändigt. Under vinterhalvåret tenderar luften att vara särskilt torr, då kan det vara särskilt bra att spraya dina plantor.

Plantera palettblad

När du får hem en ny planta kan det vara bra att titta på växtens rötter; ifall rötterna kommer ut på undersidan av krukan är det dags att plantera om. Plocka därefter ur blomman ur krukan och se hur rötterna ser ut. Rötterna ska vara ljusa och någotsånär spänstiga. Ifall plantans rötter är mörka har den börjat få röta, och då är det läge att försöka få bort så mycket mörka rötter som möjligt och plantera om blomman.

Plantera om blomman i vanlig blomjord. Efter att du planterat om en blomma så är det viktigt att inte tillsätta näring förrän tidigast efter 6 veckor, eftersom jorden innehåller näring.

palettblad

Palettblad beskärning

Vissa väljer att låta sin planta växa som den är, andra experimenterar genom att skapa små träd eller buskar.

Blomman

Ifall man inte vill ta frön från sin planta så klipps blomman helst bort eftersom växten annars tenderar att blekna.

För volym

Palettblad växer rätt upp på en och samma stam, fram tills du toppar stammen. Det bladpar som sitter under där du klippt av stammen kommer att växa till två stycken stammar till. På detta vis kan man leka och testa mycket med form på sina plantor.

för sticklingar

För att ta sticklingar på din planta klipper du av ett par centimeter av stammen. Nyp sedan av de understa bladen.

Att ta sticklingar från palettblad

Då du har din stickling måste du ge den lite stam att utveckla rötter på. Nyp av de undre bladparen, men lämna några blad högst upp; de behövs för att blomman ska kunna ta till sig gott om ljus. Låt sedan sticklingen torka i ca. 15 minuter för att motverka röta. Nu har du två val att välja mellan; vattenrota eller jordrota.

palettblad

Fördelen med att jordrota är att rötterna omedelbart anpassas efter jorden, och inte tar omvägen genom att först bilda rötter som är optimala i vatten. Nackdelen är att du inte har så bra koll på rötterna, samt att sticklingen kan ha det lite jobbigt innan rötterna har bildats. För att underlätta kan man sätta en plastpåse över krukan, för att skapa en effekt av att den står i växthus.

Fördelen med att vattenrota är att du har god uppsikt över hur rötterna utvecklas, ifall de uteblir, om sticklingen börjar ruttna (var då snabb med att klippa bort rötan, låt sticklingen torka lite längre och försök att rota igen), samt när den är redo att planteras. Personligen föredrar jag detta. Man vattenrotar alltså genom att helt enkelt låta sticklingen sitta i vatten under ett par dagar till veckor.

Läs mer om att rota palettblad i denna artikel!

rötter

Ta frön från palettblad

Det är lite pyssligt att ta frön från sin planta, men kan komma med ett riktigt spännande resultat. Det är på detta vis som nya sorter kommer till, men det krävs en del tid och energi för att kunna, så kallat ”namna” en ny sort. Ifall blomman inte har ett namn kallas den ”no name”, förkortas ”NN”.

Det finns en förhållandevis ganska enkel process att följa för att lyckas ta frön. Palettblad är självpollinerande, men för att få så många frön som möjligt kan man hjälpa till genom att pensla blomstängslen med en liten pensel under blomningen. För att korspollinera drar du två blomstängslen mot varandra eller penslar två olika blommor efter varandra.

 1. Låt blommorna blomma klart, tills de torkat och de flesta har ramlat av.
 2. Klipp av blomstängseln. Blomstängseln växer från stammen, ifall du inte vill ha en ny blomma måste du klippa av stammen några bladpar ner.
 3. Lägg blomstängseln i ett kaffefilter, på kaffefiltret skriver du vad moderplantan heter. Denna ska nu få torka i ett par veckor.
 4. När blomstängseln har torkat häller du ut den ovanpå ett vitt papper. Här ska du nu smula sönder stängseln, bit för bit. Med fördel har du en behållare redo där du kan lägga fröna som ramlar ut.
 5. Fröna ser ut som pyttesmå, svarta eller bruna kulor. Använd gärna en nål för att pilla dom ifrån det torkade skräpet från blomstängseln. Lägg dom i behållaren.

Dessa sås genom att läggas ovanpå jord, och med ett tunnt, tunnt lager jord spritt ovanpå. Håll jorden fuktig genom att spraya den första tiden, fram tills blantorna börjar komma fram, vilket tar ett par veckor. Ha tålamod, vissa skott tar längre tid än andra.

Man kan även stamma upp blomman genom att låta den växa på höjden och klippa bort bladen undertill till den höjd du önskar. När du är nöjd med plantans höjd så trimmar du av toppen för att bilda fler grenar. Toppa grenarna ofta, så har du snart en tät bladkrona. Det kommer ta ett par månader innan stammen blir barkliknande, men det är väl värt väntan.

Ett annat tips är att samplantera olika palettblad eller växter. De starka färgerna framhäver verkligen sin omgivning, inklusive en matchande kruka.

Palettblad har på senare år blivit extremt populära. I samband med Coronapandemin har den särskilt vuxit i popularitet: en snabbväxande krukväxt som är enkel att ta hand om, otroligt vacker att vila ögonen på och dessutom tillåter kreativiteten att flöda genom dess enkla möjligheter att kombinera, föröka, korspollinera och forma.

Palettbladens systematik

Palettblad (Plectranthus scutellarioides), palettblomma, rumsnässla eller nässelblomma – kärt barn har många namn, som man brukar säga. Denna extraordinära växt härstammar från sydöstra asien och ända ned till australien och hör till familjen Kransblommiga växter, tillsammans med exempelvis Salvia, basilika, pepparmynta, och flera andra örter och kryddor.

grön palettblad

Palettbladsbeskrivning

Palettblad är perenner som kan växa upp till en meter höga med mer eller mindre fyrsidiga stjälkar med relativt tätt bladverk. Vad som gör denna växt så pass omtyckt är just bladen som varierar kraftigt i former från 1,5 cm till 10 cm stora, och färg, som kan vara alltifrån gröna till mörkrosa, röd, gul, eller andra färger. Dock kan palettblad aldrig vara blåa, även om vissa sorter i viss utfärgning Kan se blåaktiga ut. Även blommorna kan variera i storlek och längd och växer direkt på stjälken. För att behålla bladverkets vackra färger nyps denna bort.

Palettbladens pigmentering

De vilda varianterna har oftast en form av variegering, medan de sorter som odlats kontrollerat har utvecklats till det extrema i gröna, gula, röda, rosa, orangea, och riktigt mörka nyanser. Den gröna färgen beror på mängden klorofyll som finns i bladet, mellan övriga färger beror på antocyaniner (vilka är en vanlig form av färgämnen som uppstår i växter).

samplanterad palettblad

Antocyaninproduktionen och klorofyllproduktionen beror mycket på mängden ljus som växten får tillgång till. Ju mer ljus, desto mer produceras antocyaniner och klorofyllproduktionen minskar. Antocyanin skapas i cellen och främjar fotosyntesen, precis som klorofyll, hos blad som är exponerade till starkt eller långvarigt solljus. Detta är i regel för att skydda växten från UV-ljus. Vissa odlare gör tyvärr misstaget att utsätta växten för så starkt UV-ljus att underskottet av klorofyll påverkar blomman till att växa sämre.

Palettbladens historia

Sedan Carl Von Linné beskrev palettblad som ”Ocimum scutellarioides” ca. år 1763 har det ändrats om en del. Efter många år av förvirring, frågetecken och omständigheter kom växten tillslut rätta i namnet P. Scutellarioides. Arten introducerades till Eutopa år 1851 av en tysk trädgårdsodlare då jämförelsevis väldigt fåtal varianter existerade. Det var först runt mitten av 1900-talet som olika former och färger började odlas fram på riktigt, för att snart bli riktigt populära på 1980-talet. Palettbladen har sedan dess både sjunkit och stigit i popularitet, och har på senare år varit riktigt vanliga i svenska hem igen.

Palettbladen har sedan dess blivit en riktig hit. I växtvärlden florerar de; sticklingar byts, nya sorter tas fram, en del sorter är riktigt populära dyrgripar, medan andra glöms bort eller skänks runt gratis. Som tur är har alla olika preferenser, vissa uppskattar det enkla i diskretare färger medan andra vill ha det mest färgsprakande!

Gemensamheten skapar en riktigt rolig hobby eftersom dessa kan varieras i oändlighet. Gör plantorna till buskar eller träd, gör dom riktigt täta och använd som insynsskydd eller displaya dom mot en vit vägg. Samplantera olika sorter och låt dom tillsammans skapa en dynamik mot varandra eller låt den bara växa ensligt som den själv vill. Vilka möjligheter!

ritad palettblad

Palettbladens sjukdomar och ohyra

Palettblad kan åsamka sig flera olika sorters ohyra och sjukdomar. Generellt sett gäller det att hålla koll på sina växter, vid minsta antydan till symtom är det bäst att plocka fram luppen eller förstoringsglaset.

Förebygg spridning av ohyra mellan palettblad

Dina rutiner för att förebygga spridning av ohyra eller sjukdom kan vara avgörande för dina växter. Vissa åkommor kan sprida sig som en löpeld, då är det bra att göra vad man kan för att motarbeta det redan innan det upptäckts.

 • Sätt alltid nyinköpta växter i karantän. – Ja, även om de kommer från din favoritbutik med bra rykte, även om det kommer från en duktig privatperson, osv. Åkommor kan ligga latent och bryta ut först när de kommer hem och ställs i rätt miljö, eller till och med haka på dig på vägen hem mellan bilen och din ytterdörr. Välj en avskild plats att alltid ställa nya växter på; i badrummet, en garderob med bra belysning, eller en välutrustad plastback. Här ska växten stå i minst två veckor, gärna fler.
 • Ha som vana att alltid ta minst en snabbtitt varje gång du märker en förändring hos någon utav dina växter. Anta inte bara att den står för torrt eller fått för lite vatten – slå en kik för säkerhets skull.
 • Ett tips är att ha någon form av gul klisterremsa eller klisterskiva i nära anslutning till där du har tätt med växter. Flygande ohyra fastnar oftast på denna klisterremsa/skiva och du har goda förutsättningar att upptäcka dom fort.
 • Efter varje utesäsong, när växterna ska tas in, se till att behandla växterna i förebyggande syfte. Det minsta man kan göra är att spraya igenom dom med vatten-såpa-T-röd-blandning (obs en liter vatten, en mindre skvätt såpa och väldigt, väldigt lite T-röd), men om du orkar är det optimalt att doppa palettbladen i en blandning med litervis med vatten, 1 dl lite såpa per liter vatten och ca 1 tsk raffinerad rapsolja per liter vatten. För att jorden inte ska ramla ur krukan kan du linda in den i en plastpåse under tiden du doppar stjälk och bladverk i vattnet.

Impatiens Necrotic Spot Virus på palettblad

INSV-viruset är ett ganska vanligt virus som kan förekomma på flera olika växter. Vanligtvis upptäcker man viruset genom ringar eller runda fläckar på bladen. Viruset är mycket smittsamt, vilket är varför det är väldigt viktigt att omedelbart göra sig av med plantan och rengöra allt som kommit i kontakt med den. Även ohyra som sprider sig mellan växterna kan sprida virus. Se även till att kolla igenom alla växter som varit i kontakt eller nära den drabbade växten.

Svamp på palettblad

Tecken på att palettbladet har drabbats av svamp är att bladen blir fläckvis mjuka och bruna, för att sedan torka upp och vissna. Detta kan även ske ifall växten bränts i solen efter att ha haft vatten på bladet. Detta kan du motverka genom att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna och se till att växten står luftigt.

Mjöldagg på palettblad

Mjöldagg är en vanlig form av svamp och upptäcks genom vit, puderliknande och normalt sett ojämn beläggning på bladen. Den trivs i ett klimat som gärna blir torrt och varmt under dagen, eftersom det är då sporerna gärna sprider sig, och lite fuktigare under natten då sporerna sätter sig och gror.

Mjöldagg kan behandlas genom att drabbade blad kastas bort, och resten av växten sprayas med vatten blandat med såpa och bikarbonat.

Trips på palettblad

Trips kan vara svårt att upptäcka, framförallt för ett ovant öga, men jag kan nästan garantera att man känner igen symtomen efter att man stött på det en gång. Det tydligaste tecknet är att bladen får torra fläckar, varpå undersidan får en silveraktig färg med svarta prickar i. De svarta prickarna är tripsbajs. Ibland kan man även upptäcka små vita prickar, som är tripsägg. De vuxna djuren är 1-2 mm långa och besitta färgen brun, gul eller svart. Dessa har även vingar och kan flyga till närliggande växter.

Det första du bör göra om du upptäcker trips är att spola av växten riktigt ordentligt under en kraftig stråle. Spola bort alla de svarta prickarna och allt annat misstänksamt du upptäcker. Sätt därefter den drabbade plantan i karantän och undersök övriga växter inom en radie på minst tre meter.

Att bekämpa trips kan vara riktigt svårt om man har otur; vissa kastar till och med den drabbade plantan omedelbart. Om du däremot bestämmer dig för att ge dig in i att bekämpa tripsen finns fler vägar att gå.

 • Diverse bekämpningsmedel som kan köpas i butik – det är viktigt att kontrollera att just det bekämpningsmedlet faktiskt bekämpar trips, eftersom många medel som dödar just trips har försvunnit från marknaden de senare åren.
 • Egengjord blandning: ca. en matsked grönsåpa, en liter vatten och en uttryckligen liten, liten skvätt T-röd. Minsta överdosering av T-röd kan skada eller ta död på din växt, så var extra noga med att inte ta för mycket! Max en tesked till en liter vatten.
  • Se till att spraya växten riktigt noga i alla väck, längs hela stjälken och framförallt under alla blad.
  • Var noga med att inte ställa växten ljust så länge den är fuktig, för att undvika solskador.
 • Fluggiftet Raid, den blåa varianten, har visat sig bekämpa trips mycket effektivt. Kom ihåg att detta är ett starkt gift;
  • Avlägsna människor och djur från rummet där Raid sprayas – det sägs vara extra giftigt för katter.
  • Torka rent ytor efter användning.
  • Behandla växten med 3-4 dagars mellanrum för att vara säker på att ta död på nykläckta djur.
  • Om du inte vill spraya Raid rakt ut i rummet: Stoppa växterna i en stor sopsäck och spraya in Raid i säcken. Förslut med en påsklämma eller en riktigt ordentlig knut. Var noga med att inte spraya rakt på växten eftersom det kan orsaka skada eller rentav ta död på växten. Det är också bra att veta att olika arter klarar av Raid olika bra – men generellt sett så tål palettblad att behandlas med detta.
 • Man kan även använda sig av nyttodjur som äter tripsägg.

Kvalster på palettblad

Kvalster är riktigt, riktigt små spindeldjur som kan orsaka något som kallas dvärgväxt på våra palettblad. Symtom på dvärgväxt är:

 • Blad som krullar eller vrider sig.
 • Riktigt tätt växande blad som växer direkt efter varandra på stjälken.
 • Bladstjälkar som växer sig riktigt långa.
palettblad gul

Kvalster kan behandlas genom att först avlägsna drabbade växtdelar. Klipp av och kasta stjälken direkt över ett friskt bladpar. Blanda därefter mycket vatten med en liten skvätt såpa och paraffinolja och spraya växten ordengligt; längs hela stammen, i väck och på undersidan av alla blad. Upprepa med ca. 1-2 veckors mellanrum. Det är viktigt att inte ta för mycket såpa och paraffinolja för att växten inte ska ta skada, och var noga med att inte ställa växten ljust när den fortfarande är fuktig för att undvika brännskador.

5/5 - (1 vote)