Palettblad – Ultimat Guide

Ta del av allt som är värt att veta om palettblad!

palettblad

Palettblad är bra nybörjarblommor; de gillar att stå ljust, men inte i för stark sol, Jorden hålls till fördel fuktig (men inte för blöt!) och vill ha lite extra näring emellanåt under våren och sommaren. För att bladen ska behålla deras vackra färg nyper du till fördel av eventuella knoppar. Det är dessutom väldigt kul att experimentera med att klippa ned plantorna; ju mer du trimmar, desto buskigare kommer blomman att bli!

Kanske har du sneglat ett par gånger på grannens maffiga China Rose, eller scrollat förbi en och annan bild av palettblad på instagram? Jag var själv lite skeptisk i början; ”Vad gör dessa plantor speciella? De kräver säkert en hel del skötsel.. eller?” När nyfikenheten väl börjat ta överhanden räcker det med ett att låta sig lockas av ett par intressanta sorter, och innan du vet ordet av har bägaren runnit över – välkommen till palettbladsträsket!

Att köpa palettblad

Detta är en vanlig växt som du ofta kan hitta i vanliga blombutiker, eller ibland i livsmedelsbutiker. Dessa är ganska vanliga sorter och kostar oftast under hundringen i butik. Det finns och tillkommer hela tiden nya sorter som drivits upp av privatpersoner. Dessa är oftast dyrare; ju nyare sorten är, desto ovanligare är den och kommer att kosta därefter. De dyrare sorterna hittar man oftast på tradera eller andra köp- och säljplattformar.

Innan du jagar dyrare sorter…

.. är det bra att införskaffa erfarenhet. Ofta säljs de dyrare sorterna som sticklingar. Sticklingar behöver rotas, och även ifall de redan är rotade så är de ofta i ett ganska känsligt stadium. Lär dig hur du enklast rotar en stickling och anpassar den efter ett liv hemma hos dig innan du lägger dyra pengar på små sticklingar.

Palettblad Skötsel

Optimal skötsel av palettblad inkluderar: placera palettbladen på en ljus plats och vattna dem regelbundet. Tillför näring under sommarhalvåret och utför regelbunden beskärning. Med rätt vård och omsorg kommer dina palettblad att trivas och pryda ditt hem eller trädgård med sina vackra färger och former!

Plantering av palettblad

Välj en väldränerande jordblandning som innehåller för att ge näring och samtidigt behålla fuktigheten i jorden. Det kan också vara fördelaktigt att blanda i perlite eller vermikulit för att förbättra dräneringen. Vid val av kruka, se till att den är tillräckligt stor för att rymma växtens rotsystem och att den har dräneringshål för att undvika rotröta. Placera plantan i krukan, fyll på med jord runt rötterna och klappa försiktigt ner den för att säkerställa en stadig och välmående växt.

Placering av palettblad

För att palettblad ska trivas ochfå mycket färg är rätt placering avgörande. Dessa växter älskar ljus, men undvik att placera dem på platser med för starkt solljus, eftersom det kan bränna deras känsliga blad. Optimalt sett bör palettblad placeras nära ett fönster med indirekt ljus. Om du inte har tillgång till tillräckligt med naturligt ljus kan du komplettera med belysning från växtlampor. Genom att ge dem rätt ljusförhållanden kommer du att bidra till att bevara deras färgrika mönster och förhindra att bladen bleknar eller bränns.

Bevattning av palettblad

En korrekt bevattning är avgörande för att palettbladen ska må bra. De trivs bäst med jämn fuktighet, men övervattning bör undvikas för att undvika rotröta. Känn på jorden innan du vattnar för att säkerställa att den är torr på ytan. När du vattnar, se till att vattnet når rötterna ordentligt och låt överflödigt vatten rinna bort genom dräneringshålen. Var också medveten om att luftfuktigheten i ditt hem kan påverka bevattningens behov. I torrare miljöer kan det vara nödvändigt att vattna lite oftare.

Gödsling av palettblad

För att säkerställa en hälsosam tillväxt och intensiva färger behöver palettblad regelbunden näringstillförsel. Använd en balanserad flytande näringslösning speciellt anpassad för gröna växter. Det är bäst att välja näring som har en jämn kväve- (N), fosfor- (P) och kalium- (K) balans för att främja växternas övergripande tillväxt och bladutveckling. Följ noggrant instruktionerna på förpackningen för rätt dosering och applicera näringen ca. en gång i månaden under växtsäsongen.

Luftfuktighet och temperatur

Palettblad trivs i en fuktig miljö med en jämn temperatur. Om palettbladet befinner dig i ett område med torr luft kan det vara bra att öka luftfuktigheten runt växterna. Detta kan uppnås genom att placera en luftfuktare i närheten av växterna eller genom att spraya dom med vatten. En annan metod är att skapa en grupp av växter tillsammans, vilket hjälper till att skapa en mikroklimat med högre luftfuktighet. Vidare är det viktigt att hålla palettbladen borta från dragiga områden, eftersom temperaturförändringar och luftströmmar kan orsaka uttorkning eller annan problematik.

Beskärning och skötsel

Regelbunden beskärning av palettblad är viktig för att upprätthålla deras form och främja ny tillväxt. Ta bort eventuella överflödiga eller skadade blad med hjälp av en vass kniv eller sax. Var noga med att desinficera saxen innan och efter användning för att undvika spridning av sjukdomar. Genom att beskära dina palettblad kommer du att generera en mer kompakt och välskött växt. Genom att toppa palettblad ofta främjas sidoutskott, och palettbladet får en buskigare form. Var dock försiktig så att du inte tar bort för mycket av växten på en gång, eftersom det kan stressa den.

Om man inte planerar ta frön från palettbladsplantan bör man alltid klippa bort blommorna från palettbladen, eftersom att dessa tar mycket energi och kan göra att palettbladet blir färglöst och växter dåilgt.

Sticklingar

Ta sticklingar från palettblad genom att välja en frisk gren och göra ett snitt ovanför ett bladpar. Ta bort de nedre bladen på sticklingen för att kunna plantera den i fuktig jord. Håll jorden konstant lätt fuktig under minst en vecka för att gynna rotbildning. Omplantera sticklingen när rötterna vuxit ur krukan.

1. Förberedelse

För att ta bra sticklingar behöver du en hälsosam och väletablerad moderplanta att ta dem från. Välj en växt som är frisk, utan tecken på sjukdomar eller skadedjur. Se till att ha steriliserade verktyg till hands, som en vass sax eller kniv, samt små krukor eller behållare fyllda med fuktig jordblandning, eller vattenbehållare för vattenrotning.

2. Val av stickling

Välj en gren eller stjälk på moderplantan. En bra stickling är vanligtvis 7-10 cm lång och har minst ett par friska blad. Du kan ta flera sticklingar samtidigt för att öka chanserna att få en frisk planta.

3. Skärning

Ta din rena sax eller kniv och gör ett snitt över ett bladpar. Se till att snittet är rakt och inte smutsas ner för att minimera risken för infektioner.

4. Förberedelse av sticklingen

Ta bort de nedre bladen på sticklingen och lämna bara de övre bladparen intakta. Detta hjälper till att minska vattenavdunstning och sparar energi inför rottillväxt. Om sticklingen är stor kan du också dela den i flera mindre delar för att få fler sticklingar.

5. Rotstimulerande hormon (valfritt)

Om du vill öka framgångsgraden kan du doppa den nedre änden av sticklingen i ett rotstimulerande pulver eller flytande hormon. Detta hjälper till att påskynda rotbildningen och etableringen av de nya plantorna. Följ instruktionerna på förpackningen för korrekt användning.

6. Rotning

För vattenrotning sätts sticklingens stjälk i lite vatten. Efter ett par dagar bör sticklingens rötter ha börjat växa, varpå sticklingen planteras i vanlig jord. Man behöver dock inte vattenrota innan plantering, även om många föredrar att göra det för att snabbt kunna åtgärda eventuella problem så som rotröta.

7. Plantering

Fyll små krukor eller behållare med en fuktig jordblandning som är lämplig för palettblad. Gör ett hål med hjälp av en penna eller finger och sätt ner den nedre delen av sticklingen i jorden. Se till att täcka snittet ordentligt och tryck lätt för att stabilisera den.

8. Skapa en fuktig miljö

Efter plantering är det viktigt att skapa en lätt fuktig miljö runt sticklingarna för att hjälpa dem att etablera rötter. Du kan täcka behållarna med en plastpåse eller använda någon form av kuvös för att behålla fuktigheten. Placera dem på en plats med indirekt ljus, undvik direkt solljus som kan överhetta plantorna och/eller utgöra brandrisk mot eventuell kuvös.

8. Bevattning och skötsel

Håll jorden fuktig, men inte genomblöt. Vattna försiktigt med hjälp av en sprayflaska eller genom att lägga behållaren i ett grunt vattenbad tills jorden har absorberat tillräckligt med fukt. Undvik övervattning, vilket kan leda till rotröta.

10. Plantering i separata krukor

När sticklingarna har rotat sig och utvecklat tillräckligt med rötter kan du transplantera dem till separata krukor eller större behållare. Använd en väldränerande jordblandning och ge dem samma omsorg som du ger vuxna palettblad.

Läs mer om att rota palettblad i denna artikel!

palettblad2

Ta frön från palettblad

För att ta frön från palettblad, låt palettbladsplantan blomma och vänta tills blomman har torkat. Plocka loss blommorna och smula dom mellan fingrarna för att frigöra och samla fröna. Förvara fröna torrt och svalt. Så fröna i fuktig jord och för att odla dina egna palettblad.

 1. Vänta tills palettbladet har blommat och blomställningen har torkat ut. Fröskidorna utvecklas från blommorna och är små, torra strukturer som innehåller frön. Vänta tills fröskidorna har torkat ut och blivit bruna då fröna är redo att samlas in.
 2. Plocka fröskidorna från växten och placera dom på ett vitt papper. Använd dina fingrar för att få ut fröna. Var försiktig så att du inte tappar fröna när du tar bort fröskidorna, dom är mycket små och svåra att hitta om du tappar dom.
 3. Förvara fröna på en torr och sval plats i en lufttät behållare eller i ett kuvert. Det är viktigt att hålla fröna torra för att förhindra att de möglar eller förlorar sin grobarhet. Se till att märka behållaren med namnet på palettbladssorten och datumet för när fröna samlades in.
 4. Fyll små krukor eller sålådor med såjord och jämna till ytan. Placera fröna på jordytan och täck dem lätt med ett tunt lager jord eller vermiculite för att ge skydd och underlätta groning.
 5. Håll jorden fuktig genom att vattna försiktigt. Använd gärna en sprayflaska för att undvika att skölja bort de små fröna.
 6. Placera krukorna på en ljus plats, men undvik direkt solljus som kan vara för starkt för de känsliga fröna och unga plantorna. En plats med indirekt ljus eller användning av konstgjort ljus kan vara lämplig.
 7. Håll jorden jämnt, lätt fuktig för att de nya små rötterna ska kunna växa fram.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna samla frön från palettblad och odla dina egna plantor från grunden. Det är en givande process som ger dig möjlighet att utforska och korsa olika sorters palettblad.

palettblad blomma

Palettbladens systematik

Palettblad (Plectranthus scutellarioides), palettblomma, rumsnässla eller nässelblomma – kärt barn har många namn, som man brukar säga. Denna extraordinära växt härstammar från sydöstra asien och ända ned till australien och hör till familjen Kransblommiga växter, tillsammans med exempelvis Salvia, basilika, pepparmynta, och flera andra örter och kryddor.

Palettbladsbeskrivning

Palettblad är perenner som kan växa upp till en meter höga med mer eller mindre fyrsidiga stjälkar med relativt tätt bladverk. Vad som gör denna växt så pass omtyckt är just bladen som varierar kraftigt i former från 1,5 cm till 10 cm stora, och färg, som kan vara alltifrån gröna till mörkrosa, röd, gul, eller andra färger. Dock kan palettblad aldrig vara blåa, även om vissa sorter i viss utfärgning Kan se blåaktiga ut. Även blommorna kan variera i storlek och längd och växer direkt på stjälken. För att behålla bladverkets vackra färger nyps denna bort.

Palettbladens pigmentering

De vilda varianterna har oftast en form av variegering, medan de sorter som odlats kontrollerat har utvecklats till det extrema i gröna, gula, röda, rosa, orangea, och riktigt mörka nyanser. Den gröna färgen beror på mängden klorofyll som finns i bladet, mellan övriga färger beror på antocyaniner (vilka är en vanlig form av färgämnen som uppstår i växter).

Antocyaninproduktionen och klorofyllproduktionen beror mycket på mängden ljus som växten får tillgång till. Ju mer ljus, desto mer produceras antocyaniner och klorofyllproduktionen minskar. Antocyanin skapas i cellen och främjar fotosyntesen, precis som klorofyll, hos blad som är exponerade till starkt eller långvarigt solljus. Detta är i regel för att skydda växten från UV-ljus. Vissa odlare gör tyvärr misstaget att utsätta växten för så starkt UV-ljus att underskottet av klorofyll påverkar blomman till att växa sämre.

Palettbladens historia

Sedan Carl Von Linné beskrev palettblad som ”Ocimum scutellarioides” ca. år 1763 har det ändrats om en del. Efter många år av förvirring, frågetecken och omständigheter kom växten tillslut rätta i namnet P. Scutellarioides. Arten introducerades till Eutopa år 1851 av en tysk trädgårdsodlare då jämförelsevis väldigt fåtal varianter existerade. Det var först runt mitten av 1900-talet som olika former och färger började odlas fram på riktigt, för att snart bli riktigt populära på 1980-talet. Palettbladen har sedan dess både sjunkit och stigit i popularitet, och har på senare år varit riktigt vanliga i svenska hem igen.

Palettbladen har sedan dess blivit en riktig hit. I växtvärlden florerar de; sticklingar byts, nya sorter tas fram, en del sorter är riktigt populära dyrgripar, medan andra glöms bort eller skänks runt gratis. Som tur är har alla olika preferenser, vissa uppskattar det enkla i diskretare färger medan andra vill ha det mest färgsprakande!

palettblad

Gemensamheten skapar en riktigt rolig hobby eftersom dessa kan varieras i oändlighet. Gör plantorna till buskar eller träd, gör dom riktigt täta och använd som insynsskydd eller displaya dom mot en vit vägg. Samplantera olika sorter och låt dom tillsammans skapa en dynamik mot varandra eller låt den bara växa ensligt som den själv vill. Vilka möjligheter!

Palettbladens sjukdomar och ohyra

Vanliga ohyror och sjukdomar på palettblad inkluderar bladlöss, spinnkvalster och svampinfektioner. Förhindra problem genom att regelbundet inspektera växterna, hålla dem rena och ge god luftcirkulation mellan bladen. Vid behov kan naturliga eller kemiska bekämpningsmedel användas för att hantera angrepp.

Förebygg spridning av ohyra mellan palettblad

Dina rutiner för att förebygga spridning av ohyra eller sjukdom kan vara avgörande för dina växter. Vissa åkommor kan sprida sig som en löpeld, då är det bra att göra vad man kan för att motarbeta det redan innan det upptäckts.

För att undvika ohyra och sjukdomar på palettblad, är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder och ge växterna rätt skötsel. Här är några tips för att skydda dina palettblad:

1. Inspektera regelbundet

Genom att noggrant undersöka dina palettblad kan du upptäcka eventuella tecken på ohyra eller sjukdom i ett tidigt skede. Titta efter missfärgade blad, fläckar, löss eller spindelnät.

2. Håll växterna rena

Ta bort eventuella döda löv eller blommor som kan locka till sig skadedjur eller svampinfektioner. Håll även jorden runt växterna fri från nedfallna löv eller organiskt material som kan skapa en gynnsam miljö för sjukdomar.

3. Skapa god luftcirkulation

Palettblad trivs bäst med bra luftcirkulation runt bladen. Undvik överträngning av växterna och placera dem på ett avstånd som möjliggör god luftflöde. Detta hjälper till att minska risken för fuktighet och svampangrepp.

4. Bevattningsteknik

Undvik övervattning, eftersom fuktig jord kan locka till sig skadedjur och främja svampinfektioner. Vattna genom att låta den torka upp något mellan vattningarna. Undvik att låta palettbladen förbli blöta, då det kan gynna eventuella svampsporer eller fuktälskande skadeinsekter.

5. Naturliga bekämpningsmedel

Om du upptäcker ohyra på dina palettblad kan du använda naturliga bekämpningsmedel som såpvatten eller neemolja för att kontrollera angreppen. Det finns också biologisk bekämpning som oftast utgörs av insekter som bekämpar den skadliga ohyran.

Impatiens Necrotic Spot Virus på palettblad

Impatiens Necrotic Spot Virus (INSV) är en allvarlig sjukdom som kan påverka palettblad och andra växter. INSV sprids vanligtvis genom bladlöss och trips som fungerar som bärare av viruset. När en infekterad insekt biter en växt överförs viruset till växtens vävnad.

Symptomen på INSV inkluderar gulnande och fläckar på bladen. Blommorna kan också bli missformade och växten kan visa en generellt sämre tillväxt. Om sjukdomen inte kontrolleras kan den leda till allvarlig skada eller till och med att växten dör.

För att förebygga och hantera INSV på palettblad, följ dessa riktlinjer:

 1. Undvik infekterade plantor: Köp växter från betrodda källor för att minska risken för att införa sjukdomen till din trädgård. Inspektera växten noggrannt innan du köper eller placerar dom bland dina andra växter i hemmet och undvik de som visar tecken på sjukdom.
 2. Skadedjurskontroll: Kontrollera så att växten inte bär bladlöss och trips, då de är vanliga bärare av INSV. Använd insektsbekämpning om det behövs och överväg att använda naturliga bekämpningsmedel för att undvika användningen av starka kemikalier.
 3. Sanitetsåtgärder: Håll omgivningen ren och fräsch och rensa bort döda eller skadade växtdelar som kan fungera som kan dra till sig ohyra (och därmed även viruset).
 4. Separera potentiellt sjuka växter: Om du misstänker att en palettbladväxt är infekterad med INSV, isolera den omedelbart från andra växter för att förhindra spridning. Övervaka noggrant andra växter i närheten för eventuella tecken på infektion och vidta åtgärder vid behov.
 5. Rätt bevattning och gödsling: Se till att dina palettblad får tillräckligt med vatten och näring för att upprätthålla sin hälsa och motståndskraft mot sjukdomar. Undvik övervattning, eftersom fuktig miljö kan gynna utvecklingen av viruset.

Svamp på palettblad

Tecken på att palettbladet har drabbats av svamp är att bladen blir fläckvis mjuka och bruna, för att sedan torka upp och vissna. Detta kan även ske ifall växten bränts i solen efter att ha haft vatten på bladet. Detta kan du motverka genom att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna och se till att växten står luftigt.

Mjöldagg på palettblad

Mjöldagg är en vanlig form av svamp och upptäcks genom vit, puderliknande beläggning på bladen. Den trivs i ett klimat som gärna blir lite torrare och varmt under dagen, eftersom det är då sporerna gärna sprider sig, och lite fuktigare under natten då sporerna sätter sig och gror.

Mjöldagg kan behandlas genom att drabbade blad kastas bort, och resten av växten sprayas med vatten blandat med såpa och bikarbonat.

Trips på palettblad

Trips kan vara svårt att upptäcka, framförallt för ett ovant öga, men jag kan nästan garantera att man känner igen symtomen efter att man stött på det en gång. Det tydligaste tecknet är att bladen får torra fläckar, varpå undersidan får en silveraktig färg med svarta prickar i. De svarta prickarna är tripsbajs. Ibland kan man även upptäcka små vita prickar, som är tripsägg. De vuxna djuren är 1-2 mm långa och besitta färgen brun, gul eller svart. Dessa har även vingar och kan flyga till närliggande växter.

Det första du bör göra om du upptäcker trips är att spola av växten riktigt ordentligt under en kraftig stråle. Spola bort alla de svarta prickarna och allt annat misstänksamt du upptäcker. Sätt därefter den drabbade plantan i karantän och undersök övriga växter inom en radie på minst tre meter.

Att bekämpa trips kan vara riktigt svårt om man har otur; vissa kastar till och med den drabbade plantan omedelbart. Om du däremot bestämmer dig för att ge dig in i att bekämpa tripsen finns fler vägar att gå.

 • Diverse bekämpningsmedel som kan köpas i butik – det är viktigt att kontrollera att just det bekämpningsmedlet faktiskt bekämpar trips, eftersom många medel som dödar just trips har försvunnit från marknaden de senare åren.
 • Egengjord blandning: ca. en matsked grönsåpa, en liter vatten och en uttryckligen liten, liten skvätt T-röd. Minsta överdosering av T-röd kan skada eller ta död på din växt, så var extra noga med att inte ta för mycket! Max en tesked till en liter vatten.
  • Se till att spraya växten riktigt noga i alla väck, längs hela stjälken och framförallt under alla blad.
  • Var noga med att inte ställa växten ljust så länge den är fuktig, för att undvika solskador.
 • Fluggiftet Raid, den blåa varianten, har visat sig bekämpa trips mycket effektivt. Kom ihåg att detta är ett starkt gift;
  • Avlägsna människor och djur från rummet där Raid sprayas – det sägs vara extra giftigt för katter.
  • Torka rent ytor efter användning.
  • Behandla växten med 3-4 dagars mellanrum för att vara säker på att ta död på nykläckta djur.
  • Om du inte vill spraya Raid rakt ut i rummet: Stoppa växterna i en stor sopsäck och spraya in Raid i säcken. Förslut med en påsklämma eller en riktigt ordentlig knut. Var noga med att inte spraya rakt på växten eftersom det kan orsaka skada eller rentav ta död på växten. Det är också bra att veta att olika arter klarar av Raid olika bra – men generellt sett så tål palettblad att behandlas med detta.
 • Man kan även använda sig av nyttodjur som äter tripsägg.

Kvalster på palettblad

Kvalster är riktigt, riktigt små spindeldjur som kan orsaka något som kallas dvärgväxt på våra palettblad. Symtom på dvärgväxt är:

 • Blad som krullar eller vrider sig.
 • Riktigt tätt växande blad som växer direkt efter varandra på stjälken.
 • Bladstjälkar som växer sig riktigt långa.

Kvalster kan behandlas genom att först avlägsna drabbade växtdelar. Klipp av och kasta stjälken direkt över ett friskt bladpar. Blanda därefter mycket vatten med en liten skvätt såpa och paraffinolja och spraya växten ordengligt; längs hela stammen, i väck och på undersidan av alla blad. Upprepa med ca. 1-2 veckors mellanrum. Det är viktigt att inte ta för mycket såpa och paraffinolja för att växten inte ska ta skada, och var noga med att inte ställa växten ljust när den fortfarande är fuktig för att undvika brännskador.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider