Papegojblomma

Papegojblomma - Lär dig ta hand om den på bästa sätt genom Grönrikets Skötselguide!

Papegojblomma

Papegojblomman är en av våra mest välkända tropiska växter. Med bananplantan som en nära släkting är den enkel att sköta och växer så det knakar, och kan därför snabbt bli en riktigt stor och vacker krukväxt att ha hemma. Papegojblommans blad växer upprätt direkt ur jorden eftersom växten saknar stam, vilket också gör den alldeles lagom stor och buskig för att kunna passa in i de flesta hem. Vad som är viktigt att tänka på är att Papegojblomman är giftig att förtära, så om du har hund, katt eller någon annan form av nyfiken familjemedlem som gärna smakar på krukväxter kan det vara bra att välja att skaffa en annan växt.

Papegojblomma skötsel

Ställ Papegojblomman i starkt, indirekt solljus, eller svagare, direkt ljus, och vattna ofta. Papegojblommans jord bör ej torka upp för mycket mellan vattningarna. Temperaturen kring Papegojblomma får inte understiga 15 grader Celsius och vill ha hög luftfuktighet. Spraya därför Papegojblomma dagligen.

Den vackra papegojblomman är som nämnt enkel att hålla, men den mest negativa aspekten är att de tar 3 till 5 år att få riktigt stora om man odlar dom från småplantor. Som tur är så går de oftast att köpa färdigväxta i växtbutiker. I de optimala förhållandena får papegojblomman otroliga blommor som gör det tydligt varför denna växt kallas just Papegojblomma.

papegojblomma Ljus

En viktig faktor för att Papegojblomman ska blomma är tillräckligt med solljus. Starkt, indirekt, och gärna lite av direkt solljus. Det bästa vore att hitta en plats i ett öst- eller västfönster, där solen skiner direkt på växten på morgonen eller kvällen, och skyddar från solen då den lyser som starkast och tenderar bränna bladen.

Papegojblomma temperatur och fuktighet

Papegojblomman tål inte kyligare temperaturer, så det är viktigt att de aldrig exponeras för temperaturer under 15 grader Celsius. Eftersom papegojblomman härstammar från tropikerna föredrar Papegojblomman att stå fuktigt. Därför rekommenderar jag att ha en sprayflaska nära till hands att duscha den med dagligen. Om du vet att du tenderar att glömma bort den dagliga duschen eller helt enkelt inte vill behöva tänka på det kan det vara bra att införskaffa en luftfuktare att ha nära Papegojblomman.

Papegojblomma Vattning

Som nämnt så tycker papegojblomman om fukt, så vattna den ofta. Jorden får inte bli helt torr mellan vattningarna, men den ska heller inte vara genomblöt heller. Om detta låter svårt att hålla koll på vill jag varmt rekommendera en fuktmätare. De är inte orimligt dyra och har hjälpt mig hålla liv i många växter. Om din papegojblomma skulle få bruna, krispiga blad är det ett tecken på övervattning, och det finns en stor risk att den drabbats av rotröta. Om växten däremot skulle få gula blad innebär det att den förmodligen blivit undervattnad och vill vattnas oftare.

Papegojblomma Näring

Papegojblomman tycker om att få mycket näring under sommarhalvåret. Genom att tillsätta näringslösning med kortare intervaller eller gödsla med långsamt frisättande näring under sommarhalvåret håller du Papegojblomman nöjd. Undvik däremot att tillsätta näring under vinterhalvåret, eftersom att den då inte får tillräckligt med sol för att kunna omsätta näringen.

Papegojblomma Jord

Papegojblmman vill ha väldränerad krukväxtjord av god kvalitét för att må bra. Om krukväxtjorden inte innehåller dräneringsmaterial vill jag rekommendera att blanda i ett par nävar perlit eller lecakulor i jorden.

Föröka Papegojblomma

Det finns två enkla sätt att föröka papegojblomman; genom delning eller genom att så frön. Om du väljer att dela på papegojplantan (vilket jag anser är lättast) tar du enkelt upp rotsystemet ur krukan och delar på rötterna så att ett par blad hänger med vardera planta. Ibland har helt nya små bebisplantor skjutits ut på sidorna av moderplantan. Även dessa går att dela loss med rötterna.

Om du lyckats få tag på frön från Papegojblommans blommor planterar du dom enligt följande enkla steg:

  1. Blötlägg fröna i 24-48 timmar.
  2. Nagga ytan försiktigt med en kniv eller en nagelfil. Ta bort eventuella rester.
  3. plantera fröna i en väldränerad jord i varsin liten kruka.
  4. Placera på en varm plats med starkt indirekt solljus med en fryspåse över. Fryspåsen fungerar som ett litet mini-växthus och håller fuktnivån uppe.
  5. Vartefter plantorna blir stora omplanterar du dom till större krukor.

Beskär Papegojblomma

Med tiden så dör papegojblommans blommor bort, varpå du kan klippa eller skära bort dött material. Om du vill tunna ut papegojblomman skär eller klipper du av bladen från basen med en steriliserad sax eller kniv. Du gör bäst i att klippa ned Papegojblomman under vår eller sommar eftersom att det är under denna tiden som Papegojblomman har de bästa förutsättningarna att återhämta sig.

Omplantera Papegojblomma

Unga papegojblommor kan omplanteras årligen, vartefter de växer ur sin kruka. Välj då en ny kruka som bara är snäppet större än den förra. När Papegojblomman börjar bli vuxen och om du vill försöka få den att blomma är det bäst att låga bli att plantera om den fram till efter blomning. För blomning är det fördelaktigt om det är så trångt som möjligt om plantans rötter. Kom ihåg att alltid omplantera i en kruka med hål i botten för god dränering.

Hur får jag Papegojblomman att blomma?

Det kan vara riktigt svårt att få papegojblomman att blomma i ett så mörkt och torrt land som Sverige. Om du vill göra ett försök finns det ett par saker man kan göra för att öka chanserna. Dessa kriterier är såklart att sikta efter under sommarhalvåret eftersom att det medför goda förutsättningar naturligt.

  • Se till att Papegojblomman får minst 6 timmar starkt ljus, gärna indirekt solljus, om dagen.
  • Regelbunden näringstillförsel, prova med en svag dos varje eller varannan vecka
  • Låt Papegojblomman stå i en trång kruka, det ska gärna ha bildats en del rotsnurr i krukan.
  • Låt torka upp en aning mellan vattningarna.
3/5 - (7 votes)
Kategori: Växtguider