Pelargon skötselguide

Här hittar du allt du vill veta om pelargonskötsel

pelargon

En av de mest populära trädgårdsblommorna i Sverige är pelargonen. En lättskött växt som blommar hela trädgårdssäsongen, och som även kommer i flera olika färger och former. Pelargonen är en alldeles särskild växtsort i sig, då den har ett helt community i ryggen som bland annat utser en särskild sort till ”årets pelargon” varje år och arrangerar utställningar.

I denna artikel finner du en heltäckande skötselguide med gott om tips för att framgångsrikt odla fram färgsprakande pelargoner som blommar från vår till höst. Vi kommer att täck allt från val av jord till nödvändiga beskärningstekniker.

Skötsel

Pelargonen placeras bäst på en plats som är ljus, men aningen skuggad för att undvika bleka eller brända blad. Pelargonen vattnas vartefter jorden torkar upp. För att gynna ett buskigare växtsätt beskärs pelargonen varje vår. Åkommor så som ohyra, svamp eller sjukdom behandlas omedelbart vid upptäckt.

Ljusbehov

För att förse pelargonen med de optimala ljusförhållandena finns det en del att tänka på. Om pelargonen utsätts för starkt solljus under för lång tid finns en stor risk att bladen bränns och att färgen på blommorna bleknar. Om pelargonen däremot står på en för mörk plats finns risken att den växer långsammare och/eller sträcker sig mot ljuskällan, varpå stjälkarna blir långa och rangliga.

Pelargonen trivs bäst i ett ljus som är lätt skuggat från de starkaste av solstrålarna, men ändå gärna får ett par timmar sol om dagen. Ett tips är att placera pelargonen i ett läge där den får flera timmar förmiddagssol eller eftermiddagssol, men där den skyddas från de starka strålarna då solen står som högst på himlen.

Man brukar således rekommendera att placera växter med denna sortens ljusbehov i öster- eller västerläge, gärna mot en husvägg, ett staket eller liknande som står mot söderläge. Detta är givetvis rekommendationer, och i många fall ser läget lite annorlunda ut, utan att pelargonen nödvändigtvis tar skada av detta.

Temperatur

Pelargonen trivs generellt sett i vårat svenska klimat; de optimala temperaturerna för en pelargon i tillväxt ligger på mellan 18-25 grader. Detta kan innebära att pelargonen inte mår särskilt bra under de varmare värmesmockorna. När temperaturen närmar sig 30 grader finns risken för skador efter överdriven vattenavdunstning.

För att minska risken för skador under de varmaste dagarna är det därför viktigt att se till att pelargonen är ordentligt vattnad. Tänk på att inte spola av växten då den exponeras för solen, eftersom att detta kan leda till brännskador då vattnet kan reflektera solen till att bli starkare mot bladen.

Vid lägre temperaturer som kryper under 10 grader kan pelargonen börja drabbas av frostskador. Därför är det viktigt att bestämma sig om man vill kasta sina pelargoner och köpa nya till våren, eller övervintra dessa inför nästa säsong.

Luftfuktighet

Den tålighet som pelargoner har för differens i luftfuktighet gör att pelargonen inte bara är en utomhusväxt utan även kan trivas bra inomhus. En generell uppskattning på luftfuktigheten som pelargonen vill ha är mellan 40-60%, vilket går i linje med vårat inomhusklimat. Om man upplever att man har relativt torr luft inomhus är det bra att försöka öka luftfuktigheten kring pelargonen.

Man kan höja luftfuktigheten på flera sätt; att spraya pelargonen dagligen eller placera den på ett fuktfat med lecakulor och vatten i botten är några bra åtgärder, men jag kan personligen rekommendera att införskaffa en bra luftfuktare som gör jobbet åt dig. Det är mycket lätt att glöma att spraya eller att vattnet i fuktfatet dunstar och står torrt för länge. En luftfuktare är en relativt billig och enkel inverstering för alla dina krukväxter.

Vattning

För en välmående pelargonplanta är det viktigt att vattna i rätt frekvens och mängd. En undervattnad pelargon kommer förstås torka ut och vissna, medans en övervattnad pelargon löper stor risk att utveckla rotröta.

Exakt hur ofta just du bör vattna beror på många olika faktorer. Därför brukar jag tipsa om att hålla extra koll på pelargonens jord en period och bygga bevattningsrutiner efter hur fort jorden torkar upp. Man vill uppnå en rutin som gör att fuktigheten i jorden hålls på en så konstant och jämn nivå som möjligt.

Hur ofta och hur mycket man vattnar sin pelargon beror även på aktuella förutsättningar. Under högsommaren kommer pelargonen att kräva mycket mer av vattningen än under tidig vår och under hösten. Ha alltid detta i åtanke när du ska vattna.

Näring

Under tillväxtperioden är det viktigt att tillföra näring till pelargonen för att den ska orka växa och blomma. Exakt hur du använder just den näringen som du har varierar väldigt mycket, därför råder jag dig att följa instruktionerna på förpackningen.

En näring som jag personligen kan rekommendera är Pelargonium Focus. Den är speciellt anpassad för pelargoner och är av ett märke som jag själv tycker är mycket bra. Denna näring späds ut och tillförs genom vattningen. Detta är en form av näringstillförsel som jag personligen föredrar, eftersom att jag då har full kontroll över näringsmängden som tillförs.

Man kan även använda sig av långsamt upplösande gödsel. I detta fall tillför man gödslet i jorden, vilket görs mer sällan. Gödsel som passar bra till pelargoner är bl.a. granulerad hönsgödsel. Nackdelen med detta är att det finns en större risk för feldosering.

Det är mycket noga att inte tillföra för mycket näring till pelargonen. Detta kan leda till stora skador som är svåra att åtgärda på rötterna.

Jord

Det enklaste sättet att förse sig med bra pelargonjord är att köpa färdigblandad jord. Det finns gott om olika jordar som är särskilt specialiserade för pelargoner, men de kan vara svåra att hitta om man inte åker till en välsorterad blomsteraffär. En jord som jag kan rekommendera är denna jord från Weibulls. Den är prisvärd likväl att den kommer från ett väletablerat märke.

Om man däremot föredrar att blanda egen jord är detta relativt enkelt, om man bortser från de många komponenterna som behöver inhandlas.

De olika komponenterna behöver uppfylla olika funktioner, varpå du behöver torv eller kokosfiber(50-70% av jorden) för struktur och fuktbevaring, vermikulit eller perlit(20-40% av jorden) för poröshet och dränering, kompost eller gödsel(10-20% av jorden) som tillför näring och en form av kalktillförsel, t.ex. sand eller äggskal(5-15% av jorden).

Om man blandar egen pelargonjord är det viktigt att man kontrollerar så att pH-värdet ligger på en bra nivå. Felaktigt pH-värde kan göra det svårt för rötterna att plocka upp näringen i jorden, samt att det kan gynna ohyra och svampar, samt att det kan resultera i en allmänt dålig jordstruktur.

Ett för lågt pH-värde kan åtgärdas genom att tillföra mer kalk, medans ett för högt pH-värde kan åtgärdas genom att tillföra mer organiskt material. Det rätta pH-värdet för en pelargonjord ska litta på mellan 5,5-6,5, vilket är relativt neutralt.

pH-värdet i jorden kan kontrolleras genom att lägga ett par matskedar av jorden i en skål och blanda den med ett par matskedar vinäger. Basisk jord (dvs. rik på kalk) börjar bubbla då vinäger tillförs till jorden. För att kontrollera om jorden är sur tillförs istället vinäger och vatten; varpå ifall blandningen bubblar i detta fallet är jorden basisk. Neutral jord bubblar inte i något utav fallen.

Beskära pelargoner

Beskärning är en mycket viktig del i pelargonens skötsel. Detta görs för att ta bort skadade eller döda växtdelar, för att gynna tillväxt och för att forma växten efter egna önskemål. Som nämnt så växer pelargonen bättre vid beskärning, varpå växten blir tätare och buskigare.

Det är mycket viktigt att alltid använda sig av rena och skarpa verktyg vid beskärning. Detta för att förhindra eventuell smittspridning och för att inte skada eller stressa växten vid beskärningen. Rengör alltid verktygen ordentligt mellan växterna för att ta död på eventuella skadliga bakterier, ohyra och svampsporer.

När man ska beskära sin pelargon bör man göra det med lite eftertanke. Till att börja med bör man fundera på när och hur ofta man vill beskära sin pelargon. Ett tips är att åtminstone alltid beskära pelargonen på våren, eftersom att detta är starten på växtens tillväxtsäsong. Vissa väljer även att beskära pelargonen på hösten för att underlätta övervintringen.

Det minsta man alltid bör ta bort från sin pelargon är döda, skadade eller sjuka löv och grenar. Dessa kommer inte att bli fina igen, utan kommer snarare bara ta onödig energi från växten. Generellt sett brukar man beskära pelargonen relativt kraftigt, till den grad att man kapar grenar långt ned på stammen, relativt nära jorden. Detta get ett buskigare växtsätt. Om man väljer att inte beskära pelargonen så pass kraftigt finns en stor risk att pelargonen blir lång, tunn och ranglig.

beskär pelargon

Omplantera Pelargoner

Att omplantera pelargoner bör göras årligen. Efter vintervilan är ett toppenbra tillfälle för att ge pelargonen en bra start på tillväxtsäsongen. Dessutom har rötterna lättare för att etablera sig i sin nya jord då växten har tillgång till mer solljus.

Omplantera pelargonen genom att ta ett fast grepp om stammen, nära jorden, och rucka försiktigt loss jordklumpen. Man kan med fördel rensa bort så mycket gammal jord som möjligt för att ge växten så mycket ny jord som möjligt. Om krukan har blivit för trång för rötterna är det även dags att plantera växten i en större kruka.

Fyll den tilltänkta krukan med lagom mycket jord för att pelargonen ska hamna på en bra nivå. Efter att ha placerat pelargonens rötter ovanpå den nya jorden fyller du därefter på med ny jord längs kanterna. Använd fingrarna för att mata in jord i eventuella luftbubblor.

Efter omplanteringen vattnas pelargonen och placeras på ett ljust ställe. Detta för att ge plantan goda förutsättningar att återhämta sig och vänja sig vid den nya jorden.

omplantera pelargon

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider