Pelargoner har blivit särskilt trendiga de senaste åren, och det är inte så konstigt! De är riktigt lätta att ta hand om, stryktåliga och ger ett riktigt vackert lyft, inomhus som i trädgården. De är dessutom riktigt enkla att föröka – och i denna artikel har jag satt ihop en enkel steg-för-steg-beskrivning på hur det går till. För att en pelargon ska rota sig och kunna fortsätta växa måste man få med en bit av stjälken på växten.
-
Innehåll - Ta pelargonsticklingar visa
Hitta en bra plats att kapa stjälken på
Eftersom nya blad och blommor växer ur stjälken behöver man få med en god bit utav den. Du gör bäst i att klippa av stjälken ett par centimeter ner, för att de kommande rötterna ska få gott om yta att växa från.
På den delen av moderplantan som du klipper kommer stjälken att dela sig och moderplantan kommer att bli buskigare. Det innebär alltså att ju oftare du kapar nya stjälkar desto buskigare moderplanta kommer du att få. Oftast görs detta efter vinterförvaringen då pelargonen ofta ser kal och gänglig ut. -
Använd en ren och vass sax, sekatör eller kniv
Då du har klippt av din pelargonstjälk vill du som sagt frigöra utrymme för rötterna att växa på. Avlägsna några av bladen längst ned på den avklippta pelargonsticklingen. Denna biten kommer att rotas. Kvarvarande blad (för några blad kommer behöva finnas kvar högre upp) kommer att markera för hur långt ned pelargonsticklingen planteras i jorden. Eventuella blommor bör också plockas bort från stjälken, för att sticklingen ska kunna fokusera på att skjuta ut rötter framför att hålla blomman i livet.
Det är viktigt att använda sig av en ren sax, sekatör eller kniv, eftersom många sjukdomar sprider sig i snittytorna. -
Rota pelargonsticklingen
Det finns ett par olika sätt att rota pelargonsticklingar. Det enklaste sättet är att vattenrota. Pelargonsticklingen sätts då i en behållare med vatten, med delen av pelargonstickligen som har blad kvar uppstickande. Efter ett par dagar till ett par veckor kommer sticklingen ha fått rötter och är redo att planteras i jord.
Man kan även rota pelargonsticklingen direkt i jord, men kan vara lite svårare eftersom jorden konstant måste ha lagom fuktighet, utan att vara blöt. Det kan vara svårt att uppehålla och risken för att pelargonsticklingen antingen ruttnar eller torkar är större ifall du inte håller ett vakande öga på den. Om du bestämmer dig för att rota sticklingen i jord kan det vara en bra idé att sätta en fryspåse över krukan, för att skapa en form av mini-växthus, den extra luftfuktigheten kan vara fördelaktig. Se bara till att lufta fryspåsen dagligen. -
Plantera pelargonsticklingen i lagom stor kruka
I synnerhet ifall din pelargonstickling har vattenrotats är det dags att plantera den i en lagom stor kruka då rötterna utvecklats till godtycklig längd. Det är bra att tänka på att inte välja en för stor kruka, eftersom större krukor tenderar att hålla fukt mycket längre ifall växten inte fyller ut den tillräckligt. Detta kan resultera i rotröta (läs mer om det här) och risken är ganska stor att pelargonsticklingen inte överlever det.
Tips för pelargonsticklingar
- Om du fått en stickling som du är särskilt rädd om, eller orolig för att den inte kommer att klara sig, är ett hett tips att testa odlingsbriketter. Man kan aldrig vara 100% garanterad att sticklingen överlever och utvecklas, men odlingsbriketter ökar chanserna markant.
- Om du kan är det bra att ta sticklingar på våren, precis i början av tillväxtperioden på sommaren, eftersom moderplantan så väl som sticklingen kommer att ha gott om tid att återhämta sig under sommarhalvåret. De flesta växter växer som känt långsammare mot höst och vinter, och om du inte har växtlampor ökar risken för att sticklingen ruttnar eller tar lång tid på sig att växa sig riktigt stark.