Ett enkelt sätt att sätta färg på uteplatsen är att pryda den med Penséer. Så snart våren börjar nalkas kan man finna Penséer i var och varannan växtsäljande butik. Penséer kommer i en stor variation av färger och blir upp till ca. 30 centimeter höga, och passar utmärkt att odla i kruka likväl som i rabatt, på balkong eller i en stor trädgård.
Penséer har blivit en stor favorit och särskilt konstigt är inte det, med tanke på Penséernas väldigt tilltalande utséende.
Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.
Plantera Penséer
Det är vanligt att köpa penséer som färdigetablerade plantor direkt från butik tack vare det enkla i att ta hem Penséen och plantera den färdig direkt i krukan. Penséer går även att köpa i frön för att driva upp lagom till våren. På det viset finner man mer variation på penséerna än de fåtal sorterna som finns i affärerna.
Plantera frön av Penséer i mars-februari genom att fukta såjord i en kruka eller annan form av behållare och sprida fröna ovanpå jorden. Därefter täcks jorden med plastfolie med hål i för att bevara fukten och gynna groningen.
Personligen kan jag varmt rekommendera att införskaffa ett ordentligt minidrivhus som kan hålla inne fukten men även ventilera ut överbliven fukt och undvika att jorden suger upp överblivet vatten. För blöt jord kan innebära röta eller att fröet inte klarar av att gro överhuvudtaget.
Groningen tar upp emot en månad, varpå grodden börjar få blad. När den lilla plantan fått uppemot två till tre bladpar är det dags att omskola plantan till mer näringsrik blomjord. När vårfrosten lagt sig är det dags att börja härda plantan för att kunna flytta ut den.
Penséer härdas genom att flytta ut den ett par minuter om dagen, och successivt förlänga utevistelsen för varje dag. Penséer är relativt köldtåliga, men till en början är det bäst att undvika exponera dom för frost.
Penséer Skötsel
Det är fullt möjligt att lyckas få sina Penséer att blomma från vår till höst. Man kan även enkelt övervintra Penséer genom att täcka dom med någon form av fiberduk för att skydda mot bitigt drag. Faktum är att Pensén heller inte vill ha det för varmt och ljust. Lagom är bäst.
Penséer Ljusbehov
För varma miljöer är inte gynnsamt för Penséer. Penséer föredrar kallare temperaturer, varför man gärna ställer dom i ett relativt skuggigt läge. Ett par timmars stark solljus om dagen är tillräckligt för att Pensén ska hålla sig nöjd. Däremot vill de förstås inte stå helt mörkt heller.
Penséer Temperatur och Luftfuktighet
Som vi vet så vill Penséer ha lite lägre grader och föredrar att inte få tillgång till för mycket värme. De kan klaraav att blomma i temperaturer ned till ett par minusgrader, och därför är de även enkla att övervintra.
Penséer Vattning
Håll Pensén jord fuktig. Penséer klarar inte av att torka ut mellan vattningarna, därför krävs det att man kollar till dom dagligen, särskilt under sommaren då de behöver extra mycket vatten. Samtidigt är det också viktigt att jorden inte förblir för blöt, eftersom att det kan leda till rotröta.
Det finns ett par sett att kontrollera att jorden är redo att vattnas igen. Genom att stoppa ned ett finger i jorden kan du ta reda på om de övre centimetrarna har torkat upp. Om jorden är torr ett par centimeter ned från ytan är det dags att vattna igen.
Personligen kan jag rekommendera att införskaffa en fuktmätare för jord. Fuktmätaren har räddat många växter från torka eller rotröta, dom är inte särskilt dyra och höjer levnadsstandarden markant då du kan ta reda på exakta tillfället att vattna.
Penséer Näring
För lång blomning bör man tillföra extra näring genom hela blomningssäsongen, från vår till höst. Tillsätt näring med jämna mellanrum. Vanlig vattenlöslig näring för blommande växter fungerar utmärkt för Penséer.
Penséer Jord
Penséer vill ha näringsrik jord. Utöver det har de inga större, särskilda krav på jorden. Dock kan man tillsätta lite perlite eller småleca för att förbättra dräneringsmöjligheterna en aning. I övrigt passar vanlig blomjord eller rabattjord mer än väl för Penséer.
Penséer Beskärning
Var noga med att nypa eller klippa bort döda eller skadade växtdelar genom hela blomningssäsongen. Även överblommande blommor bör tas bort eftersom att dessa producerar frön, vilket stjäl energi från plantan. Genom att hela tiden ta bort dessa växtdelar från dina Penséer ger du plantan möjlighet att fokusera sin energi på att bilda nya blommor. Det gör även plantan mer buskig.
Det kan verka lite tråkigt att klippa bort blommor som fortfarande ser fina ut, men Penséer växer fort och inom ett par veckor har de nya blommorna åter vuxit fram.
Penséer användning
En vanlig approach är att samplantera Penséer med andra växter. Generellt sett brukar man kunna hitta Penséer samplanterade med diverse växter som är lite längre. På det viset fyller man ut behållaren till det maximala med Penséerna som täcker jorden.
Penséer är oftast hybrider mellan olika arter av Violsläktet. Därför kan man även använda Penséer som matdekoration. Lägg blad av penséer i en sallad eller placera ett par blommor på desserten.
Penséer sammanfattning
Penséer kan verka lite tråkiga med tanke på att de går att köpa i nästan varenda butik så fort våren nalkas, men om man vågar sig på att odla dom från frön finns en hel uppsjö av olika vackra färgornament att välja mellan.
Det kan vara lite pyssligt att sköta Penséer; jorden ska helst vara jämnt fuktig, de får inte stå för varmt eller ljust och för till och med beskäras då och då för att hållas vackra. Men trots det är de fortfarande relativt lätta att ha hand om
Med rätt skötsel har man en blomma som håller sig vacker under en majoritet av året, och under vintern kan man enkelt lyckas med att skydda Pensén från den värsta av kylan, och därmed ha en vackert blommande pensé till våren igen.
Dessa tvååriga växterna är inte bara en fröjd för ögat utan även en generellt stor favorit bland hobbyodlare så väl som den mer professionella trädgårdsmästaren.