Peperomia

Följ våran skötselguide och ge din Peperomia goda chanser att frodas!

Peperomia

Namnet peperomia låter inte särskilt smickrande, men det är verkligen lätt att falla för detta underbara släkte som ursprungligen kommer från Mexiko, sydamerika och västindien. Dessa tåliga växter gynnas av deras tjocka blad och består av över 1000 arter. Namnet har influens från det grekiska ordet ”peperi”, som betyder ”peppar”, och ”homoios” som betyder ”liknande”.

Dessa växter är tursymboler i Brasilien, och ges ofta som en gåva för att tala om att ”allt kommer att bli bra”.

Det är lätt att uppskatta deras dekorativa lövverk, vilket varierar kraftigt; de kan vara alltifrån skrynkliga till släta; gråa, gröna, lila eller röda, variegerad, marmorerad eller helfärgad; stora, små eller hjärtformade.

Arter i peperomiasläktet kan verkligen se så pass olika ut att det kan vara svårt att tänka sig att de tillhör samma släkte. En sak de alla har gemensamt däremot är att dom alla växer ganska långsamt och kräver inte särskilt mycket underhåll.

peperomia
P. Obtusfolia
StorlekUpp till ca. 35 cm.
SolbehovOftast stark men indirekt solljus
JordsammansättningVäldrenerande jord
UrsprungMexiko, sydamerika, västindien
VattningSällan, jorden torkas upp ordentligt mellan vattningar.

Peperomia skötsel

Peperomia hålls i halvskugga, undan från direkt sol och vattnas efter att jorden har torkat upp. Peperomior kräver ingen tillsatt växtnäring och överlever även om man skulle glömma bort dom lite. De löper stor risk att få rotröta om de står för länge i konstant fuktig jord. Därför är peperomior bra nybörjarväxter.

När du får hem din peperomia är det alltid bra att omplantera den i en kruka med dräneringshål. Man kan använda sig av vanlig jord, helst med någonting dränerande så som lecakulor, perlite eller liknande och placera den i indirekt solljus eller halvskugga. Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Denna växt kräver heller knappt någon näring, optimalt är att omplantera den någon gång om året.

Peperomia Ljusbehov

Peperomior behöver indirekt solljus eller halvskugg för att behålla färgen. Om du märker att växten börjar sträcka på sig och bli gles eller till och med tappar blad behöver den mer solljus. Öst- eller västfönster är att föredra, eller 12-16 timmar under växtlampa. Att hålla peperomior i stark sol kan resultera i brända blad.

Peperomia Jord

Många peperomiaarter växer i det vilda på trädstammar genom att sätta sig i små skrymslen. Rötterna söker sig då till ruttnande bark. Därför kan det i vissa fall vara en fördel att använda sig av orkidébark, men vanlig blomjord fungerar också bra. I jorden kan man med fördel blanda perlite och vermiculite eller mossa.

Peperomia Vatten

De suckulentliknande bladen på peperomiorna indikerar att dessa växter inte behöver vattnas alltför regelbundet för att ha en nöjd planta. Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Det är bättre att låta jorden vara lite för torr än lite för fuktig. Om jorden hålls för fuktig riskerar rötterna att ruttna eller att plantan får problem med svamp.

Peperomia Temperatur och luftfuktighet

Peperomior är ganska tåliga men föredrar varm och fuktig luft. Den kan klara lägre temperaturen, men bäst är att hålla den i rumstemp. Under tillväxtperioden på sommaren kan man öka på luftfuktigheten genom att ställa krukan i en behållare, med några lecakulor i vatten. Viktigt är att vattnet inte når upp till krukan, enbart lecakulorna ska vara i vatten.

De brukar föredra en luftfuktighet på ca. 40-50% och därför kan det vara bra att införskaffa en luftfuktare. Undvik att spraya bladen, eftersom vattnet kan lägga sig i bladväck och orsaka svamp.

Peperomia näring

När det kommer till peperomior vill man vara riktigt försiktig med näring. Dessa mår alldeles ypperligt helt utan tillsatt näring, och det är mycket större risk att den dör av för mycket näring än för lite. Personligen var jag riktigt nära att ta död på min peperomia i vintras på grund av att jag råkat vattna den med vatten innehållande näring en gång.

peperomia

Peperomia plantering och omplantering

Peperomior kan leva i flera år i en relativt liten kruka. De föredrar till och med oftast att ha det lite trångt om rötterna. Detta kombinerat med att de växter så pass långsamt innebär att de kan leva i en och samma kruka fram tills du lägger märke till att rötterna börjar komma ur dräneringshålen. I det fallet är det dags att omplantera växten i en aningen större kruka. De växter ju som sagt inte ur den i försa taget.

Peperomiavariationer

Det finns hundratals olika peperomia-varianter som används som krukväxter. Dessa arter har oftast kreativa namn, och sorteras många gånger efter färg, variegering och andra mönster. Några av de vanligaste sorterna är:

  • Peperomia Orba : Även kallad Fönsterpeperomia. Liten, ljus till mörkgrön. Små, avlånga och släta blad, tätt växande. varierar mellan helfärgade och mönstrade.
  • Peperomia Obtusfolia: Även kallad Fredsgrönska. Stora, släta blad som är djupgröna. Kan bli relativt stor. Långa stjälkar som växer upprätt och slingrigt.
  • Peperomia DeppeanaÄven kallad Girlandpeperomia. Hängväxt med mycket små, täta, ljusa blad.
  • P. Caperata: Även kallad ispigg. Varierar i färg, men har mindre, hjärtformade, mycket skrynkliga blad med långa stjälkar.
  • Peperomia Pereskiifolia: Även kallad kranspeperomia. Avlånga, ljusa, spetsiga blad. Flera per stjälk men med mycket mellanrum. Växer upprätt.
peperomia

Föröka peperomia

Peperomians tjocka stjälkar gör att de är väldigt enkla att föröka genom att ta sticklingar. Avlägsna en bit stjälk med ett blad ifrån moderplantan, förslagsvis under våren då tillväxtperioden startar. Plantera sticklingen med snittytan neråt i jord eller vatten. Om du väljer att rota sticklingen i jord rekommenderar jag att du sätter en plastpåse runt för att få effekten av ett växthus. Efter ett par veckor bör rötterna ha börjat växa, och om du valt att vattenrota sticklingen är det då dags att plantera i jord.

Peperomia ohyra och sjukdomar

Peperomian kan locka till sig och ta skada av samma ohyra som de flesta andra krukväxterna; trips, spinn, sorgmygg och annat. Vita fläckar tyder på att peperomian har drabbats av mjöldagg. Läs mer om vanlig ohyra på våra krukväxter!

Tips

  • De flesta peperomior gör sig riktigt fina i ampel! I synnerhet de som växer som hängväxter, men även de som växer upprätt eftersom de slingrar sig.
  • Gör plats åt din peperomia i ett badrumsfönster! Luftfuktigheten stiger när du eller någon annan i hushållet duschar, vilket kommer att gynna din peperomia.

Vanliga frågor om Peperomia

Hur sköter man en peperomia?

Ställ Peperomian i starkt, indirekt solljus och vattna vartefter jorden torkar ut. Ge Peperomia halv dos näring med minst två veckors mellanrum under sommarhalvåret. Undvik att ge Peperomia näring under vinterhalvåret.

Varför tappar Peperomia blad?

Att Peperomia tappar blad indikerar på att rötterna inte kan ta upp vatten. Undersök om Peperomians rötter har drabbats av rotröta om du misstänker att du vattnat för mycket. Att Peperomia tappar blad kan även innebära att Peperomia vill ha vatten oftare.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider