Petunia

Förgyll uteplatsen eller trädgården med en färgglad Petunia!

Petunia

Petunian är en vanlig växt att ha i trädgården. Dess trumpetliknande form på blommorna gör att de får ett unikt djup i de jättemånga olika färgerna Petunian kan ha, det vill säga i princip alla färger förutom blå, då även blåaktiga Petunior kommer ur en lila nyans. Dessa går att odla i de flesta utrymmen, från krukor till större behållare och pallkragar, och det finns väldigt många olika sorter att tillgå.

Det är enkelt att odla Petunia och de växer fort. På 12 veckor kan Petunia gå från frö till fullskalig och blommande planta.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Plantera Petunia

I de allra flesta fallen väljer man att köpa redan etablerade Petunior i butiken, men om man känner för det kan man också enkelt driva upp Petunian från frö. Så Petuniafrön under perioden mars-april genom att fukta såjord med en sprayflaska och sprida Petuniafrön ovanpå jorden. Man kan sedan försiktigt lägga lite tryck ovanpå frösådden, men fröna ska absolut inte begravas. För att fröna ska börja gro behöver de rikligt med fukt. Stick ett par hål i en plastfolie och placera den över behållaren där fröna har planterats.

När fröna har grott är det dags att ta bort plastfolien, och efter ytterligare tid då de små skotten fått uppemot tre stycken bladpar är det dags att omskola dessa i blomjord.

Ett hett tips för att slippa krångla med plastfolie är att införskaffa ett minidrivhus. Genom att använda sig av ett minidrivhus har man en stabil plats att se om sina frön under uppdrivningsfasen. Ett problem som jag uppskattade som vanligt var att plastfolie inte har samma förmåga att släppa ut lagom med fukt för att jorden inte ska absorbera för mycket fukt och bli för blöt för att fröna ska klara sig.

Petunia Skötsel

Blomningssäsongen för Petunia är generellt sett under sommaren, men med lite tur kan blomningen börja redan under våren och fortsätta en relativt bra bit in på hösten. Genom att beskära Petunian, särskilt äldre exemplar, ökar man chanserna för att få gott om vackra blommor till högsäsongen. Det finns dock sorter som inte behöver beskäras alls, men kan ändå dra nytta av att beskäras. Med det sagt kan jag personligen rekommendera att klippa ned Petunian, oavsett vilken sort just du har.

Många väljer att kassera sina Petunior efter säsongen och köpa eller plantera nya till nästa säsong. Petunia är särskilt känslig för frost och kyla, och många gånger känns det inte värt att anstränga sig med vinterförvaring.

Om man däremot väljer att vinterförvara sin Petunia, särskilt brukar man göra det om man har en särskilt utmärkande sort, bör man hitta en ljus och sval plats för sin Petunia. Temperaturen bör dock inte sjunka under 5 grader Celsius.

Petunia Ljusbehov

Generellt sett tycker Petunia om att få mycket sol, det vill säga minimum sex timmar direkt solljus om dagen. Däremot kan det vara bra att ha i åtanke att skydda Petunia från de allra starkaste solstrålarna under de allra varmaste, klaraste dagarna. Trots att Petunia är en riktig soldyrkare så kan den dra nytta av att komma undan från riktigt stark sol som brukar kunna vara mitt under dagen, och inpå eftermiddagen.

Petunia Temperatur och Luftfuktighet

Även om Petunia kan klara en nattemperatur ända ned till ca. 5 grader Celsius är inte detta att rekommendera. Sjunker temperaturen ytterligare kan plantan ta skada utav detta. I det fallet kan det vara fördelaktigt att skydda Petunian från nattkylan.

De optimala temperaturförhållandena för Petunia är en nattemperatur på runt 15 grader Celsius, och dagstemperaturen uppemot 25 grader Celsius. Om vädret blir varmare eller soligare än så kan det vara bra att stödvattna lite extra.

Luftfuktigheten som Petunia föredrar behöver inte tänkas särskilt mycket på, eftersom att de är uteväxter och Petunia generellt sett trivs i vårat svenska klimat. I övrigt tycker Petunia om en lägre till medelmåttig lufttemperatur. Därav har vi i Sverige ganska bra luftfuktighetsförhållanden för Petunia.

Petunia Vattning

Övervattning av Petunia kan resultera i rotröta eller långväxande, glesa plantor. Samtidigt trivs inte Petunia av att torka ut för mycket mellan vattningarna. Genom att undersöka jorden innan vattning får du någorlunda koll på om det är dags – stick ned ett finger i jorden eller lyft på eventuell kruka för att ta reda på hur fuktig jorden är. Jorden ska ha torkat ett par centimeter ned innan Petunia vill ha mer vatten.

Personligen kan jag rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare. Jordfuktmätaren talar om för dig ganska exakt hur torrt det är i jorden och om det är dags att tillföra lite vatten. Det är det bästa köpet jag personligen gjort för mina växters välmående, och har räddat många här hemma från uttorkning respektive övervattning.

Petunia Näring

När det kommer till att tillföra näring kan det variera relativt mycket mellan de olika Petuniasorterna. Generellt sett kan man tillsätta lite gödsel tidigt på säsongen, och ett par veckor därefter tillföra lite extra krukväxtnäring för blommande växter med 2-4 veckors mellanrum.

Exakt hur mycket näring en Petunia ska ha beror även på dess storlek. Mindre Petunior, och Petunior som odlas i kruka behöver i regel mer utspädd näring än större variationer, och Petunior som planteras i större behållare så som i rabatter eller pallkragar.

Petunia Jord

Det är inte särskilt svårt att tillgodose jord som Petunia trivs i. Vanlig blomjord fungerar ypperligt. Om man däremot intresserar sig lite för att skapa den optimala jordsammansättningen rekommenderar jag att tänka på dränering. Tillsätt lite perlite eller små lecakulor i jorden för god dränering. Man kan även tillsätta lite extra näring i jorden, eller hålla utkik efter särskilt mullrik jord att använda sig av.

Beskära Petunia

Genom att klippa av topparna på Petunian någon gång under högsäsongen förebygger man att Petunian ska bli ranglig och få små blommor. Växten blir istället buskigare och får mer volym med större blommor. Var dock försiktig och klipp inte ned den för mycket – det kan stressa växten och orsaka andra problem.

Om du inte upplever att din Petunia börjar bli långväxt och ranglig anses det oftast vara onödigt att beskära Petunian – som nämnt är det allra vanligast att Petunian är en ettårig växt, och därför behövs generellt sett heller inte beskärning i det fallet.

Petunia Placering

Det är fördelaktigt att placera sin Petunia i ett relativt skyddat läge från vind och regn. Som nämnt så tycker inte Petunian om att stå blött, och är den exponerad för regn kan det lätt innebära att den dränks i större regnoväder.

Det kan även vara bra att placera Petunian någonstans där den hamnar i ett mer skuggigt läge under lunchtid och mot eftermiddagen. Även om Petunian är soldyrkande och vill ha många timmar av direkt sol, så kan ändå för starka solstrålar innebära att Petunian stannar av i tillväxten.

Petunia är en personlig favorit för mig. Personligen föredrar jag att välja och vraka i butikerna när Petunian börjar säljas. Jag ser en stor fördel att kunna beskåda de vackra blommorna innan jag väljer, eftersom att det faktiskt finns så många olika färger i så många olika utföranden. Det ger även möjligheten att mixa och matcha lite mellan de olika blommorna man redan har.

Vanliga problem med Petunia

Precis som i princip alla anda växter kan Petunian utsättas för diverse problem. Det är viktigt att ta itu med eventuella hot, eftersom att det ofta kan spridas vidare till andra växter runtom.

Petunia ohyra

Bladlöss, spinn och sniglar tenderar att dras till Petunior då de gärna äter utav växten. Om du upptäcker någon utav dessa ohyror kan man prova att duscha Petunian ordentligt med en hård stråle. De flesta av ohyrorna brukar då spolas bort. Om det inte hjälper du finna fler tips i artikeln om ohyra.

Petunia Sjukdomar

I riktigt fuktiga förhållanden kan Petunia dra till sig svampsjukdomar. Detta kan man bli av med genom att se till att plantan får in tillräckligt med luft i bladverket. Man kan försöka med att klippa ned den, ställa den lite mer tillgängligt för frisk luft, eller genom att separera den lite från andra plantor som kanske står lite för nära.

Vissnande Petunia

När en växt vissnar beror det oftast på att växten inte lyckas få vätska ut i stjälkarna, bladen och blommorna. Det kan alltså innebära att Petunian stått för blött, eller vattnas för lite. Fundera på när du vattnade Petunian sist och undersök hur rötterna ser ut.

Bruna eller svarta, soggiga rötter tyder på rotröta. I det fallet behöver alla dessa rötter avlägsnas och plantan behöver ny jord. Man kan låta Petunian stå torrt någon dag innan man försiktigt fuktar jorden igen.

Vanliga frågor om Petunia

Är Petunia flerårig?

Petunia kan vara flerårig om man väljer att övervintra den. I de flesta fall väljer man dock att kassera sin Petunia när den börjar vissna till hösten.

Vilka Petunior doftar?

Petunior som doftar heter ofta ”Doftpetunia”. Leta efter detta då du ska välja Petunia.

Är Petunior frosttåliga?

Petunior är inte frosttåliga och bör hållas i temperaturer över 5 grader Celsius för att inte skadas av kyla.

5/5 - (3 votes)
Kategori: Växtguider