Philodendron Pink Princess

Få en stor och färgsprakande Philodendron Pink Princess genom att följa Grönrikets skötselråd!

Philodendron Pink Princess

Det har kanske varit svårt att undgå hur Philodendron Pink Princess har ökat i popularitet på senare tid. Den charmiga kontrasten mellan färgerna av mörkgrön och hot pink på samma blad gör Philodendron Pink Princess till en riktigt ädel och intressant tillika omtyckt växt att ha hemma. Här är en omfattande guide för skötsel av Philodendron Pink Princess.I slutet av den här guiden kommer du att veta allt du behöver veta för att få en Pink Princess-växt att trivas i ditt hem och få den att stoltsera med sitt magnifika bladverk hemma hos dig.

Philodendron Pink Princess skötsel

Pink Princes behöver starkt, indirekt ljus för god färgsättning. Vattna Philodendron Pink Princess när de översta centimetrarna av jorden torkat ut. Idealisk temperatur är 13-35 °C och luftfuktigheten bör ligga på kring 50 %. Tillsätt näring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret.

Philodendron Pink Princess Ljus och Temperatur

Philodendron Pink Princess trivs i ljust, indirekt ljus. Några timmars mild sol tidigt på morgonen är bra, men håll växten borta från starka solstrålar. Den behöver minst 6 timmars starkt indirekt ljus (och god genetik samt mognad) för att få bättre variegation. Fönster som vetter mot öst eller väst är idealiska.

Att få rätt ljusförhållanden är en av de viktigaste delarna av skötseln av Philodendron Pink Princess. Även om dessa underbara växter trivs i starkt indirekt ljus är många nybörjare inte medvetna om vad exakt detta innebär. Att uppnå de bästa ljusförhållandena för Pink Princesses är inte svårt, men om man inte gör det kommer det att leda till att växtens välmående och utseende försämras.

Om Philodendron Pink Princess utsätts för alltför starkt eller direkt solljus kan det bränna det vackra bladverket, medan låga ljusnivåer å andra sidan leder till minskad variation och en långsam tillväxttakt. Du måste också notera att du inte kan följa samma ljuskrav som för andra filodendron, på grund av Pink Princess rosa variegation.

De brokiga områdena i en växts bladverk saknar klorofyll, det pigment som ansvarar för att ge växterna deras gröna färg och även för att producera näring genom fotosyntesen. Medan de mörkgröna färgade områdena på Philodendron Pink Princess blad är tätt fyllda med klorofyll är de rosa områdena helt utan klorofyll. Detta innebär att en brokig Philodendron-växt, som Pink Princess, kräver mer ljus än sina icke-brokiga motsvarigheter för att producera samma mängd näring. För att ge din Philodendron Pink Princess det bästa ljuset bör du försöka efterlikna ljusförhållandena under regnskogens tak, dvs. filtrerat solljus eller skuggor.

Dessa underbara växter kan placeras precis intill ett fönster som vetter mot öst, väst eller norr, förutsatt att platsen inte utsätts för direkt solljus under längre perioder.

Om det finns en risk för direkt solstrålning är det bättre att placera den bredvid fönstret. I alltför starkt ljus kan Pink Princess-plantans blad bli brända och färgerna på bladen blekna. Å andra sidan kommer extremt låga ljusnivåer att resultera i minskad variegation, blad som är helt gröna och en mycket långsam tillväxttakt. Växten kan till och med sluta växa och dö i extrema fall.

Temperatur

Philodendron Pink Princess är en tropisk växt och föredrar varmare temperaturer. Det idealiska temperaturintervallet är 13-35 °C. Om den odlas inomhus är vanlig inomhustemperatur alldeles utmärkt. Som nämnts ovan är Pink Princess-plantan infödd i de tropiska djunglerna i Sydamerika där temperaturen håller sig varm större delen av året.

De här brokiga aroiderna fortsätter att växa så länge temperaturen håller sig inom intervallet 13-35 °C, men tillväxten är snabbast i den övre delen av detta intervall. Dessa växter tål inte kalla temperaturer. Om man bortser från frost, kan en längre exponering för temperaturer på eller under 4 °C allvarligt skada växten. På samma sätt tål inte heller Philodendron Pink Princess känsliga bladverk alltför höga temperaturer.

Philodendron Pink Princess vattning

Din Philodendron Pink Princess behöver tillräckligt med vatten. Den trivs bäst om jorden är konstant fuktig, men du kan låta den torka ut då och då. Vattna plantan kraftigt så att överflödigt vatten rinner ut från botten varje gång de översta centimetrarna av jorden torkar ut.

Philodendron är generellt sett ganska motståndskraftiga växter som tål alla typer av missförhållanden, men det som oftast dödar dem är felaktig vattning. Även om det är möjligt att rädda din planta om du justerar din vattning i tid, finns en stor risk att växten dör. Det vill man förstås undvika till varje pris i detta fallet.

Målet är att hålla jorden tillräckligt och konstant fuktig för att växten ska fortsätta att frodas. Samtidigt kan växten tolerera att jorden torkar ut ibland, så se till att jorden inte förblir överdrivet fuktig under en längre tid.

Du kan hantera detta på några olika sätt, men den vanligaste och mest beprövade metoden är fingerkontrollen. Stick ner fingret så djupt som en tum i jorden och försök känna av fuktnivån i jorden. Om det översta lagret tycks vara helt torr är det dags att vattna.

Att använda en fuktmätare är en annan, mer sofistikerad och tillförlitlig metod för att se till att dina Pink Princess-plantor alltid vattnas i tid. Philodendron Pink Princess gillar jordfuktighet på nivå 4, vilket mäts med en jordfuktighetsmätare. Du bör försöka hålla jorden tillräckligt fuktig så att den håller sig på 4. Det enda du måste göra är att hålla ett öga på fuktmätaren i din Pink Princess-kruka och vattna plantan varje gång mätvärdet sjunker under 4.

Philodendrin Pink Princess Näring

Philodendron Pink Princess-plantor kan gödslas måttligt med ett balanserat flytande gödselmedel var 4-6 vecka från vår till tidig höst. Dosen behöver vara mindre ju oftare du gödslar. Du bör se till att undvika övergödning med alla medel eftersom det kan vara förödande för växten. Philodendron Pink Princess är inte en storätare, men frekvent gödsling kommer att gagna den.

Du måste notera att om du odlar Philodendron Pink Princess i en jordkombination som innehåller tillsatt näring är gödsling inte helt nödvändig. Om du ändå vill följa en näringsrutin är det bra att vara försiktig.

Philodendron Pink Princess slutar växa på vintern och kommer inte att behöva några tillsatsnäringsämnen under denna period av vila, så utfodra bara Pink Princess under tillväxtsäsongen.

Den typ och kvalitet av gödselmedel som du använder för att mata din Philodendron Pink Princess spelar en stor roll för hur väl den kommer att växa och hur bra den ser ut. Du behöver ett balanserat gödningsmedel med antingen ett 5-5-5 eller 10-10-10-10 NPK-näringsförhållanden. Undvik att använda ett gödselmedel med hög kvävehalt eller ett med en formel där den första siffran är mycket större än de två följande.

Ett gödningsmedel med hög kvävehalt leder till snabb tillväxt, men den nya tillväxten kommer att sakna rosa fläckar och kommer främst att vara mörkgrön i färgen. Omvänt medför gödselmedel med lika stor halt av fosfor och kalium att de rosa delarna av växten dominerar lika mycket som de gröna delarna.

För att undvika risken att övergöda din Philodendron Pink Princess-växt bör du alltid späda ut gödselmedlet till minst halva styrkan innan du tillför det. Du bör dessutom vattna plantan ordentligt innan du gödslar för att se till att gödseln löses upp i hela rotklumpen och inte orsakar brännskador på rotspetsarna.

Oavsett hur mycket du älskar din Philodendron Pink Princess och vill att den ska växa bra, är det bäst för den att motstå lusten att gödsla plantan för ofta. Ge den bara mat en gång var 4:e till 6: e vecka, med en lättare dos om du väljer att ge den mat var 4:e vecka. På samma sätt ska du inte gödsla din Philodendron Pink Princess strax efter att du tagit hem den från växtbutiken. Detta beror på att du aldrig vet när plantan gödslades senast. Om den i så fall gödslades precis innan du köpte den kan gödsling igen inom en kort tidsperiod få ödesdigra konsekvenser för Philodendron.

Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess Luftfuktighet

Philodendron Pink Princess är en tropisk Aroid och föredrar hög luftfuktighet för en sund tillväxt och ett frodigt bladverk. Den föredrar en luftfuktighet som är högre än minst 50 %. Vanliga luftfuktighetsnivåer inomhus är inte tillräckligt höga, så du bör använda en luftfuktare eller en stenbricka med vatten under för att tillgodose fuktbehovet.

Att hålla luftfuktigheten på lämpliga nivåer är en av de mest kritiska faktorerna i skötseln av Philodendron Pink Princess. Även om alla andra skötselkrav mer eller mindre kan uppfyllas är det här som de flesta Pink Princess-föräldrar missar detaljen, vilket resulterar i en lidande Philodendron Pink Princess.

Hög luftfuktighet är viktigt för att hålla din Philodendron Pink Princess väl hydrerad. Även om växten dricker upp vätskan som du ger den genom jorden är det helt enkelt inte tillräckligt. Växtens blad förlorar fukt till luften. När luftfuktigheten är för låg ökar avgivningen, ibland ännumer när det är varmt.

Om bladen snabbt förlorar fukt till atmosfären och inte kan kompensera för det förlorade vattnet genom att absorbera markens fukt, blir bladen bruna i kanterna. De mörkgröna och varmrosa bladen förstörs därför. För att undvika detta, och för att behålla den magnifika glansen på dina Pink Princess-blad, finns det några olika tekniker som du kan använda för att artificiellt höja luftfuktigheten.

Två av de vanligaste metoderna är att använda en luftfuktare för krukväxter eller att använda en stenbricka. Genom att använda en luftfuktare kan man öka luftfuktigheten i området med 50-60 %, vilket skapar den perfekta atmosfären för din Pink Princess och andra krukväxter.

En stenbricka å andra sidan är en lösning för en enskild växt och höjer luftfuktigheten med 30-40 % runt bladen på den växt som den placeras under.

Ett av de mest problemfria sätten att ge din Philodendron Pink Princess den fuktighet den behöver är att placera den i badrummet. Den naturliga fuktigheten som skapas av rinnande vatten i det slutna utrymmet är precis vad Precious Pink behöver.

En viktig aspekt är att avgöra om ljusnivåerna i ditt badrum är tillräckliga för växten. Om ditt badrum får starkt indirekt naturligt ljus under större delen av dagen är det tillräckligt.

Philodendron Jord och Omplantering

Philodendron Pink Princess föredrar lucker, väldränerande jord. De här växterna växer bäst i konstant fuktig jord, så välj en jordblandning som behåller mycket fukt i jorden, men som inte får vara genomblöt. En jordblandning avsedd för Aroid-växter är perfekt för att plantera din Philodendron Pink Princess i.

Den perfekta jordblandningen för Philodendron Pink Princess dräneras snabbt, håller tillräcklig fukt och är rik på näringsämnen för att förse den vildväxande växten med alla de näringsämnen den behöver för att frodas. Precis som andra aroider som Monstera Deliciosa eller Pothos föredrar Philodendrons jord som är full av naturliga näringsämnen och nyttiga jordmikroorganismer.

Philodendron erubescens är inhemsk i Sydamerikas regnskogar, där den växer på den humusrika urskogsbotten. I regnskogens mark finns det alltid rikligt med vatten, men jorden är aldrig för blöt. Du bör försöka efterlikna sådana förhållanden för att få din Pink Princess-växt att trivas. En snabb lösning för att uppnå optimala jordförhållanden är att köpa en krukväxtblandning för aroider från din lokala växtbutik.

Att bara köpa och använda en färdig jordblandning tar dock bort allt det roliga i att hålla en så värdefull växt. Om du har tid är det en utmärkt idé att göra din egen Pink Princess-jordblandning hemma. Dessutom är en egen skräddarsydd jordblandning ett mycket billigare alternativ och gör att du kan förbereda perfekta jordkombinationer för alla dina krukväxter. Du får också uppleva Philodendron Pink Princess skötsel från en närmare och mer unikt perspektiv.

Ingredienserna till den perfekta jordblandningen:

40 % torv eller kokosfiber
30 % orkidébark
20 % perlit
10 % gödsel (förslagsvis maskgödsel)

Torvmossens eller kokoskorets primära funktion är att ge volym och behålla fukt. Dessa organiska material fungerar som en svamp och suger upp överflödigt vatten i jorden upp till sin maximala kapacitet. När jorden runt omkring torkar ut släpper dessa ut vattnet som de har sugit upp och lagrat. På så sätt hålls jorden konstant fuktig under längre perioder.

Den näst viktigaste ingrediensen, orkidebark, tillför små luftfickor till jorden, vilket ger rötterna fritt tillväxtutrymme och god luftning.

Perlit är en utmärkt jordtillsats för bättre dränering av jorden. Även om perlit är oorganisk och inte tillför mycket näring är den oumbärlig för att ha en snabbt dränerande jord.

Sist men inte minst är maskgödsel en utmärkt organisk ingrediens för att tillföra alla de näringsämnen som din Philodendron Pink Princess behöver för att växa bra.

Omplantering av Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess kan växa i vilken kruka som helst med tillräcklig dränering. Terrakottakrukor rekommenderas framför andra material på grund av deras andningsförmåga. Krukan bör vara minst 5 cm större i höjd och bredd än rotklumpen så att rötterna kan växa. Omplantera varje eller vartannat år.

När du väljer en kruka till din Philodendron Pink Princess måste krukan ha tillräcklig dränering. Dräneringshålet eller hålen ska vara tillräckligt breda för att möjliggöra snabb vattenavrinning. När du sätter växten i kruka kan du med fördel lägga till ett lager kork eller små stenar i botten av krukan. Denna försiktighetsåtgärd rekommenderas, särskilt när det handlar om en så sällsynt och värdefull växt som Pink Princess. Genom att göra detta säkerställer du en snabb dränering och förhindrar att dräneringshålet täpps till.

Även om du kan välja en keramikkruka för att matcha de mörkgröna och varmrosa kontrasterande bladen, förblir terrakottakrukor den obestridda rekommendationen för bättre växthälsa. Den porösa strukturen hos terrakottakrukorna möjliggör luftutbyte mellan rötterna och luften, vilket gör att rötterna kan andas och är säkra mot rotröta.

Philodendron Pink Princess är en snabbväxare om den får rätt förutsättningar. Tillsammans med bladverket växer rötterna i liknande takt, vilket resulterar i att växten blir rotfast efter ett år eller två i en och samma kruka.

Om du tar ut rotklumpen och upptäcker att rötterna går runt längs krukans kanter behöver din planta en större kruka. Den bästa metoden är att öka krukstorleken med en enhet varje gång du planterar om. Detta innebär att du ökar krukdiametern och höjden med fem centimeter. Du bör inte öka krukstorleken med mer än en eller två storlekar på en gång. Detta beror på att den betydligt större jordvolymen tar mycket längre tid att torka ut och kommer att leda till en rad fuktrelaterade problem för din Philodendron erubescens.

Föröka Philodendron Pink Princess

Den rankande Philodendron Pink Princess kan enkelt förökas genom sticklingar eller delning under våren. Sticklingsförökning är en relativt enkel metod eftersom sticklingar snabbt slår rot när de placeras i vatten.Du kan också välja delning om rotklumpen börjar bli för stor.

Förökning av Philodendron Pink Princess genom sticklingar

  1. Förbered de nödvändiga verktyg du behöver, till exempel en vass och steriliserad sax, vattenbehållare och handskar för att undvika att komma i kontakt med den giftiga växtsaften.
  2. Se över din Pink Princess-växt och bestäm vilka stänglar du vill föröka. Du vill välja en som är aktivt växande och frisk. Om du väljer stjälkar med större variegation kommer den resulterande plantan också att bli mer varierad.
  3. När du har valt vilken del du vill göra till stickling klipper du ungefär en halv centimeter under noden. Ta gärna flera sticklingar, med tanke på att vissa sticklingar kan misslyckas med att rota sig.
  4. Placera de avklippta stjälkarna i vattenbehållaren. De nedre noderna ska vara helt nedsänkta i vattnet medan bladen kan hänga över vattnet.
  5. Placera sticklingarna på en ljus plats för att säkerställa en snabbare rottillväxt.
  6. Rötterna kommer att utveckla ett självbärande rotsystem inom 4-5 veckor. När rötterna har utvecklats kan du antingen plantera dem i Pink Princess jordblandning eller låta dem ligga kvar i vattnet.
  7. När du har planterat sticklingarna i kruka ska du se till att rötterna är väl täckta av jorden och att det inte finns några luftfickor runt rötterna. Förvara i en varm och skyddad miljö i 2-3 veckor tills rötterna har etablerat sig i jorden.

Pink Princess Förökning genom delning

För att föröka en Pink Princess genom delning bör du ha den väl vattnad innan du börjar. luckra upp jorden när den är ordentligt fuktad och ta ut rotklumpen ur krukan och rensa bort jorden försiktigt medan du granskar rotsystemet.

Separera varje enskild planta som har ett etablerat rot- och skotsystem.
Plantera de separerade plantorna i Pink Princess jordblandning och placera plantorna på en ljus plats.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider