Philodendron White Princess

Lär dig ta väl hand om Philodendron White Princess med Grönrikets Skötselguide!

Philodendron White Princess

En omtyckt och ovanligare sort av Philodendron är just White Princess, som med sina ljusgröna blad med vita partier blivit mycket eftertraktad och påkostad. Philodendron White Princess är en ganska enkel växt att ta hand om ifall man gör rätt efterforskningar, men samtidigt kan det också vara lätt att misstag Philodendron White Princess för någon av de andra, utseendemässigt mycket lika, philodendrons.

Philodendron White Princess Skötsel

Ge Philodendron Wite Princess starkt, indirekt solljus och håll jorden fuktig. Vattna när det övre jordlagret torkat upp. Håll Philodendron Wite Princess i temperaturer kring 20 grader och spraya växten dagligen för ökad luftfuktighet. Tillsätt näring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret.

Philodendron White Princess växter generellt sett relativt långsamt, men med rätt förutsättningar kan du få den att skjuta nya blad relativt fort. I korta drag vill Philodendron White Princess ha starkt, indirekt solljus, jämna vattningar och relativt hög luftfuktighet.

Philodendron White Princess Ljus

Som nämnt så är starkt, indirekt solljus det som får Philodendron White Princess att orka växa i god takt. Ett tecken på att Philodendron White Princess inte får tillräckligt med ljus är gulnande partier och långa, rangliga blad.

Om du upptäcker någon av dessa symtom är det bäst att göra någonting åt det fort, antingen genom att flytta närmre ett ljusare fönster, eller genom att införskaffa en ordentlig växtlampa. Om Philodendron White Princess står alldeles för mörkt kommer det att bli direkt ohälsosamt för plantan, och risken finns att din Philodendron White Princess dör.

Philodendron White Princess Temperatur

Philodendron White Princess är en tropisk växt och vill helst stå varmt för att må som bäst. Att låta Philodendron White Princess stå i rumstemperatur fungerar ypperligt, men genom att höja temperaturen en aning ger man den goda förutsättningar att må ännu bättre. Temperaturer under 17 grader kan lätt skada eller till och med ta död på din Philodendron White Princess, och den bästa temperaturen för Philodendron White Princess är minst 22 grader Celsius.

Philodendron White Princess Luftfuktighet

Hög luftfuktighet är underskattat för Philodendron White Princess. Man vill hålla Luftfuktigheten på allra minst 50%, men helst upp emot 80-85%. Det finns många sätt att höja luftfuktigheten för att Philodendron White Princess ska få så hög luftfuktighet som möjligt;

  • Om du har tillräckligt med ljustillgångar i badrumet är det en bra idé. Duschar, handfat, osv håller luftfuktigheten hög i ett badrum, och med rätt ljusförutsättningar kan det vara en bra idé att hålla sina fukthungrande växter i badrummet.
  • Ställ Philodendron White Princess kruka på ett fat med lecakulor eller dekorativa stenar och med lite vatten i. Vattnet får inte nå upp till krukan eftersom att det kan orsaka rotröta. Krukan ska alltså stå på stenarna eller lecakulorna med vatten under, detta höjer luftfuktigheten kring växten.
  • Införskaffa en bra luftfuktare
  • Spraya växten dagligen

Philodendron White Princess Vattning

För att inte över- eller undervattna din Philodendron White Princess gäller det att vara försiktig med vattningen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Var noga med att kontrollera jorden innan du vattnar – lyft på krukan och känn på vikten (den ska vara mycket lätt innan det är dags för vattning) eller stoppa ned ett finger i krukans jord. Personligen kan jag varmt rekommendera att införskaffa en fuktmätare för jord, eftersom att det har räddat mina växter från felaktig vattning många gånger.

Ett annat tips är att lägga märke till ifall Philodendron White Princess-plantans blad skulle se lite hängiga ut – Då är det absolut dags att vattna igen. Ha dock i åtanke att även en övervattnad Philodendron White Princess kan ha hängande blad – Hängande blad innebär att rötterna inte lyckas suga upp vatten till plantan, och därför kan det även tyda på rotröta.

Philodendron White Princess Näring

Tillsätt en lagom mängd krukväxtnäring för att Philodendron Pink Princess ska hållas relativt resistent mot sjukdomar och ohyra, och för att den ska orka producera fler blad. Under vår- och sommarmånaderna, det vill säga tillväxtsäsongen, är det bra att tillsätta näring ca. en gång i månaden. Var dock mer återhållsam med näring under vinterhalvåret, en gång var 8-10 vecka kan duga, eftersom att plantan snarare fokuserar på att vila och överleva under denna tid. Eftersom att nya blad generellt sett inte dyker upp under vinterhalvåret kan det därför varar förödande att råka tillsätta näring under denna tid.

Om du nyligen har planterat om din Philodendron White Princess är det bäst att avvakta med näring i början. Jorden innehåller oftast näring sedan innan. Vänta därför i minst 6-8 veckor innan nästa näringstillförsel.

Philodendron White Princess Jord

Jorden till Philodendron White Princess bör vara väldränerad. Därför rekommenderar jag att lägga till diverse ingredienser eller helt och hållet blanda egen jord till Philodendron White Princess. Personligen använder jag vanlig krukväxtjord med tillsatt perlite (för dränering) och vermiculit (för fuktbevaring), men det finns även dom som blandar ihop egen jord. Jordblandning som passar till Philodendron White Princess är;

  • 2 delar torv
  • 1 del sphagnummossa
  • 1 del perlit
  • 1 del vermiculit
  • 1 del kokosjord
  • 4 delar pinjebark

Denna blandning har jag personligen inte provat själv, utan blivit rekommenderad att testa.

Föröka Philodendron White Princess

Det är enkelt att föröka Philodendron White Princess, men det kräver sin kunskap. Genom att fördela Philodendron Pink Princess tar man en del utan plantan man har, och gör den delen till en ny, egen planta. Många väljer att klippa en stickling ifrån sin planta, genom att klippa en stambit med en nod, att sätta i vatten fram tills det växer ut rötter. En stickling på vattenrotning vill stå på ett varmt och ljust ställe för snabbast resultat.

Om man vill vara mer säker på sin sak kan man rota en bit av Philodendron White Princess-plantan innan man klipper loss sticklingen. Ta en nypa med sphagnummossa och linda det kring en nod med plastfolie runt om. Säkra den försiktigt med lite tejp om det behövs. Med jämna mellanrum kan man göra om inläggningen för att se hur rötterna tar sig och tillsätta lite extra fukt. Med tiden ska nya rötter börja ta fart, och när du känner att det har utvecklats tillräckligt med rötter är det bara att kapa växten under tillväxten och plantera sticklingen i jord.

Hur ser man skillnad mellan Philodendron White Princess och andra liknande sorter?

Generellt sett finns ett enkelt knep för att skilja sorterna åt. Det finns nämligen (minst) två andra sorter som liknar Philodendron White Princess till utseendet; nämligen Philodendron White Knight och Philodendron White Wizard.

Philodendron White Princess stjälk

Knepet är att ta en titt på bladhöljena – det vill säga de små tunna kragliknande delarna som sticker ut lite på bladstjälken. Philodendron White Princess ska ha röd-rosa-aktiga partier på stjälken, medan White Knight har vita partier på sin stjälk, och White Wizard har helt gröna stjälkar. Dessa riktlinjer stämmer inte alltid till 100%, eftersom att vita partier på stjälken kan komma ifrån bladet exempelvis, men man kan med viss säkerhet säkerställa sorten på detta viset.

Philodendron White Princess är som nämnt en utomordentlig växt om man hör till nybörjarskaran men vill investera i lite dyrare växter. De enkla skötselråden låter dig med viss säkerhet känna dig trygg i valet av sällsynt växt att införskaffa. Hur mycket man vill gå in på detalj i sin skötsel av Philodendron White Princess kan man i princip välja efter ens egna förutsättnignar och intresse, men det är bra att komma ihåg att Philodendron White Princess kommer att växa och må bättre ju mer man djupdyker i skötseln av sin Philodendron White Princess.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider