Philodendron

Låt din Philodendron frodas genom att följa Grönrikets skötselråd!

Philodendron

I Philodendronsläktet ingår över 1000 vackra arter, och många utav dessa är riktigt populära och enkla att ha som krukväxter. De sägs vara bra för inomhusmiljön eftersom de renar luften. Bladen är generellt sett stora, gröna och glansiga och kan lätt bringa lite djungelkänsla till inredningen.

Philodendrons kan verkligen hittas i alla de former; trädliknande, hängande, klättrande, buskar, osv. Sorter som klättrar kan verkligen växa sig flera meter långa och behöver någonting att stöttas mot för att kunna klättra. Exempelvis mosstock, kokosstock, kanske någonting som sitter fast i väggen eller en egenplockad gren eller stam. Här finns möjligheter till att verkligen sätta din egna personliga prägel!

Philodendrons växer generellt sett riktigt fort, vilket är till en stor fördel! Därför är de också tacksamma att föröka, vilket kan skapa en enda stor buske! Växter föredrar oftast att få förökas under våren men med lite omtanke går det bra att plocka sticklingar när som helst på året.

philodendron

Philodendron Skötsel

Placera Philodendron i starkt, indirekt solljus och håll jorden jämnt, lätt fuktig. Vattna när den övre delen av jorden torkat ut. Tillsätt krukväxtnäring med ca. 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret. Håll hög luftfuktighet kring Philodendron, bland annat genom att spraya bladen med vatten dagligen.

Det är alltid bra att så gott som möjligt försöka återskapa växtens naturliga miljö. Gott om värme, rätt ljus och fukt för att lyckas med detta. För att optimera cellandningen är det bra att torka av bladen från damm och annan smuts emellanåt.

Dessa växter är inte mer benägna än några andra växter att dra på sig ohyra eller sjukdomar, men de kan ändå alltid bli drabbade. Trips, sköldlöss, spinn och andra otäckheter är exempel på ohyra som kan dra sig till din philodendron. Dessa kan behandlas genom att sprayas med en enkel blandning du kan slänga ihop hemma.

Specifika skötselråd för den utomordentligt vackra Philodendron Pink Princess kan du hitta i denna artikel. Fler artspecifika skötselråd kommer att uppdateras efterhand.

Behandlingsspray mot ohyra:

 • 1 liter vatten
 • ½ tsk grönsåpa
 • ½ tsk T-röd
 • ½ tsk paraffinolja
  Värm upp vattnet ordentligt och blanda i paraffinoljan för att den ska lösas upp med vattnet lättare. Låt det svalna och tillsätt därefter grönsåpa och T-röd. Spraya ca. en gång i veckan, undvik att ställa växten i solljus då den är fuktig för att förhindra brännskador.

Läs mer om ohyra!

Philodendron Ljus

Philodendrons växer bäst i starkt, indirekt solljus. I sin naturliga miljö skulle den skyddas från solen under andra växter och träd, vilket gör den känslig för stark, direkt solljus. För stark solljus kan orsaka gula eller i övrigt missfärgade blad. För lite ljus kan samtidigt göra växten väldigt lång och få den att se ganska onaturlig ut eftersom den sträcker sig efter ljuset.

Med det sagt kan de ändå klara sig på mindre ljus än vad många andra växter gör, vilket är skönt att komma ihåg särskilt under vinterhalvåret då man inte tänka på att sätta den under växtlampa.

Kom ihåg att vrida på krukan då och då! Växter tenderar alltid att vrida sig mot ljuset, glömmer du att vrida på krukan finns en stor risk att plantan växer snett. En växt som en gång vuxit ojämnt är svår ofta att räta till.

Philodendron Jord

Philodendrons gillar att ha porös jord med bra kvalité. Den måste vara väldrenerad, vilket kan uppnås om man blandar i perlite i jorden. Det är också viktigt att ha dräneringshål i innerkrukan för att vattnet ska ha någonstans att ta vägen. Sätt inte innerkrukan direkt på ytterkrukans botten; se till att den står på någonting så att inte jorden står blött ifall överblivet vatten hamnar i botten. Detta kan orsaka rotröta.

Omplantera din philodendron någon gång om året, eller när du märker att rötterna börjar komma ut på undersidan. Observera dock att rötterna även tenderar att leta sig ut ifall det ligger vatten under innerkrukan.

Philodendron Vattning

Dessa växter vill inte ha alldeles för blött om fötterna – lagom fuktighet är det optimala. Vattna philodendron när de övre par centimetrarna av jorden är torra, vilket du kan hålla koll på genom att sticka ner ett finger i jorden. Det är dock viktigt att jorden får torka upp mellan vattningarna. Låt den hällre torka upp lite för mycket än lite för lite innan du vattnar den.

Över- eller undervattning kan göra att bladen slokar, gå därför inte efter hur bladen ser ut, utan hur fuktig jorden är. Som tidigare nämnt är det bra att ha någonting som höjer upp innerkrukan från ytterkrukans botten för att skona den från att råka stå blött ifall överblivet vatten samlas i botten. Ställ gärna växten på någon cm av lecakulor.

Generellet sett har jag märkt att upprättväxande arter tål över- eller undervattning bättre än klättrande philodendron, men släpp inte garden för det. Det är alltid lika tråkigt att behöva försöka rädda sin planta från rotröta.

Philodendron Klimat

Vilken temperatur som din philodendron tål varierar lite mellan arterna. Generellt sett bör du dock undvika att hålla din philodendron under 12 grader. Var också noga med att inte låta växten stå i drag, i öppna fönster, ytterdörrar eller AC.

Philodendrons trivs bra i lite högre luftfuktighet, därav kan du spraya den med en blomspruta ett par gånger i veckan eller skaffa en luftfuktare. Man kan även ställa växten på en behållare med lecakulor och vatten, men var noga med att vattnet inte når upp till innerkrukans kant, eftersom detta kan orsaka rotröta.

Samtidigt kan de må bra även helt utan att tillsätta fukt, även om det kanske inte är optimalt.

Philodendron Näring

Använd en vanlig krukväxtnäring för grönväxter någon gång i månaden under tillväxtperioden på sommarmånaderna. Utan tillräckligt med näring kommer växten att växa långsammare, samt att den tenderar att få mindre blad.

Det är viktigt att vara försiktig med näringen under vinterhalvåret eftersom detta är en viloperiod för växten. Den kan bli riktigt dålig och dö om man övergödslar den under denna tid. Under denna period kan du ge den näring max var 6-8 vecka.

Philodendron Förgiftningssymtom

Symtomen ser ungefär likadan ut för både djur och människor; överdriven salivering, illamående, kräkningar, diarré och dålig aptit. Även mer akuta symtom kan uppstå, så som svullnad, smärta och blåsor i munnen. Det är viktigt att söka akut vård omedelbart om du misstänker att någon har blivit förgiftad!

philodendron

Philodendron Plantering och omplantering

Först och främst bör philodendrons planteras i en kruka som är lite större än rötterna, samt att den måste ha dräneringshål. När rötterna börjar växa upp ur jorden och ur dräneringshålen är det dags att omplantera din philodendron.

Det bästa är att omplantera under våren eller tidig sommar, eftersom detta är början på tillväxtperioden, det kommer hjälpa rötterna att acklimatisera sig. Välj en krukstorlek större, avlägsna den försiktigt ur den gamla krukan och placera i den nya krukan med ny, fräsch jord. Vattna sedan som vanligt.

Föröka Philodendron

Klättrande philodendrons är riktigt enkla att ta sicklingar ifrån. Klipp en stjälkbit och placera i vatten för att vattenrota. Förslagsvis kan du alltså ha den i ett shotglas, en liten burk, nubbeglas eller någonting annat liknande. För att öka överlevnadschanserna kan man använda sig av växthormon, men det är oftast inte nödvändigt. Efter att ett par rötter börjat bildas kan du plantera den i fuktig jord. Håll jorden fuktig under ett par veckor för att ge rötterna en chans att anpassa sig, börja därefter vattna som vanligt.

Philodendrons som inte klättrar kan vara lite jobbigare att föröka. Dessa skjuter ofta upp små nya plantor som lätt avlägsnas från moderplantan och planteras i egen kruka.

Sammanfattning

Philodendron vattning

 • Låt jorden torka upp mellan vattningarna
  • ca 2 centimeter av jordens övre lager ska vara torr innan nästa vattning, men låt det hällre torka ut för mycket än för lite
  • Var noga med att överblivet vatten inte samlas kring krukan för att undvika rotröta

Philodendron ljus

 • Tål att stå mörkt, dock är detta inte optimalt.
 • Trivs bäst i starkt, indirekt ljus.
  • Om plantan står får för lite ljus eller står för långt ifrån en ljuskälla kan den bli ranglig och se onaturlig ut.

Philodendron klimat

 • Rumstemperatur fungerar riktigt bra för philodendrons.
 • Undvik temperaturer under 12 grader.
 • Beroende på art kan den trivas mer eller mindre av att fuktas, exempelvis genom att..
  • Spraya med blomspruta ett par gånger i veckan.
  • Ställa innerkrukan på lecakulor+vatten (noga med att vattnet inte ska nå upp till innerkrukans botten).
  • Ställa vattenbehållare nära växten.
  • Skaffa luftfuktare.
 • Klarar sig utan extra fuktighet, dock inte optimalt.

Philodendron näring

 • Tillsätt näring max varannan månad under vinterhalvåret.
 • Under sommarmånaderna tillsätts grönväxtnäring ca. en gång i månaden.
  • Nyplanterade växter behöver oftast inte extra näring om det redan finns adderat i jorden!

Philodendron jord

 • Philodendron vill ha väldränerad jord!
  • Lägg till små lecakulor eller perlite i jorden
 • Blanda gärna någonting som bevarar fukten i planteringsjorden, exempelvis
  • Vermiculite
  • mossa
  • orkidébark (i detta vall kan du dra ner lite på dränering)
 • Plantera alltid i en kruka med dräneringshål för att undvika rotröta!

Är philodendron giftig?

Philodendrons blad och stjälkar innehåller mycket kalciumoxalat, vilket är giftigt för både människor och djur. Philodendrons är i regel giftiga men hur giftiga de är beror på art.

Vid symtom, uppsök alltid vård omgående!
Symtomen innefattar:

 • Kräkningar
 • Illamående
 • Tappad aptit
 • Överdriven salivering
 • Diarré
 • Svullnad
 • Smärta
 • Blåsor i munnen

Kuriosa

Philodendrons härstammar från mellan- och sydamerika samt västindier och återfinns i regnskog såväl som längs flodbanker, i träsk, och på bergiga områden. Därför är det alltid bra att ta reda på artspecifik information om var den växer naturligt. Har du koll på detta blir det automatiskt enklare att förstå vad som kommer att fungera bäst för just din växt.

Namnet Philodendrum härsammar ur grekiskan, där ”Philo” betyder ”kärlek” och ”dendron” betyder ”träd”. Växter ur Philodendronsläktet är en av de vanligaste att ha i ett hem, eftersom de är så lättskötta och varierande. Det finns en philodendron för alla! I rätt miljö kan vissa arter bli riktigt stora.

Philodendrons förväxlas ofta med Pothos, men ett lätt sätt att veta vilken familj en art tillhör är att titta på bladen – pothos har ofta vit eller gulaktig varigering på bladen, vilket philodendrons inte har.

4.5/5 - (2 votes)
Kategori: Växtguider