Porslinsblomma

Ta del av hur du sköter om din Porslinsblomma på bästa sätt!

porslinsblomma

Porslinsblomman har alltid varit en riktigt fascinerande krukväxt genom åren. Redan som barn kunde jag stirra på det fina exemplaret i min mormors fönster under under långa fikastunder, och det är någonting jag än idag kan komma på mig själv med att göra. De små blommorna ser ut som vackra utsmyckningar av porslin och ger ett lite annorlunda lyft till resten av hushållet.

Att ha och sköta om en porslinsblomma är en lätt bedrift. De är tåliga, långlivade och lätta att ta hand om och föröka. En riktigt trevlig del i min samling, och den har även fått ett sentimentalt värde eftersom jag fick min porslinsblomma som sticklingar av just den i min mormors fönster som jag beundrat under min uppväxt.

porslinsblomma

Porslinsblomma Skötsel

Placera Porslinsblomman i starkt, indirekt ljus och vattna Porslinsblomman efter att de övre fem centimetrarna an jorden torkat upp. Tillsätt krukväxtnäring med två till fyra veckors mellanrum under sommarhalvåret. Spraya Porslinsblomman med vatten dagligen för att hålla hög luftfuktighet kring växten.

Porslinsblommor kan komma att trivas väl hos en mindre erfaren person, men de behöver tas hand om regelbundet. Dessvärre kan de tyckas vara lite tråkiga om man är otålig och vill ha en växt som gärna skjuter i höjden, eftersom porslinsblomman ofta växer relativt långsamt, jämfört med andra växter så som palettblad.

Porslinsblomma Ljus och temperatur

Man vill vara försiktig med porslinsblommans ljustillgångar, eftersom direkt solljus tenderar att bränna bladen. I ett fönster med middagssol är det fördelaktigt att flytta in växten någon meter eftersom att solen tenderar bli mycket stark under dagarna, i synnerhet under sommarhalvåret.

Det är bäst att ställa sin porslinsblomma i ett väst-, öst- eller norrfönster, men även i dessa lägen (särskilt öst och väst) kan det vara bra att hålla uppsikt över ljustillgångarna. Även här är det bra att flytta in växten en bit ifall solen tenderar bli stark.

Porslinsblomman vill ha starkt men indirekt ljus, därför är det ändå bra att ha den nära ett fönster eller under växtbelysning. Under perioder då den exponeras för relativt mycket ljus (under sommaren exempelvis) vill porslinsblomman också ha mer vatten. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna, men absolut inte för mycket. Det är dock mer okej att låta den torka upp en aning mer under vinterhalvåret eftersom den då generellt sett står lite mörkare (om den hämtar ljus i ett fönster det vill säga).

Bortsett från de arter som växer på högre höjd, som kräver något svalare temperaturer under kvällstid, är de flesta porslinsblommorna inte särskilt tåliga för kyliga temperaturer. Allt under 10 °C kan leda till kylskador – så var försiktig om du skulle beställa en porslinsblomma under vintermånaderna; då måste du antingen köpa en lämplig mängd värmepaket eller vänta till vårens leverans. Den sedan länge förädlade hoya carnosa är dock lite mer köldtålig – den klarar ofta svalare drag på vintern.

Porslinsblomma vattning och näring

Att bevattna porslinsblommorna ordentligt är inga problem om du har en väldränerande jordblandning. Om din jordblandning är för tung, t.ex. en riktigt torvig blandning, riskerar du att substratet håller kvar för mycket vatten. Jag vattnar verkligen mina hoyor beroende på vilken ljuskvalitet och ljusintensitet de får. De som står närmare mitt söderfönster vattnas oftare – och definitivt mer under sommarmånaderna. De som står i mitt nordöstliga fönster eller under odlingslampor får mycket mindre vatten i jämförelse.

I vissa fall håller jag tillbaka vattnet under vissa tider på året beroende på växten. Hoya carnosa är till exempel van vid korta perioder av torka i sin naturliga miljö. Att hålla nere vattningen i 4-5 veckor på våren är kan hjälpa till med blomningen.

Porslinsblomman är inte särskilt krävande, men de uppskattar lite extra näring. Jag gödslar i allmänhet mina varannan vecka till varannan månad och med ett lätt, skonsamt, organiskt gödselmedel. När jag ser att en av dem är på väg att blomma använder jag ofta en ”bloom booster”, som är lite mer fosforhaltig. Om detta verkligen hjälper dem att blomma eller inte vet jag dock inte. Jag har också hört talas om att man kan använda gödsel med högre kvalitét men med långsam frisättning, så det är också ett alternativ.

porslinsblomma

Luftfuktighet

Porslinsblommor är vana vid måttlig till hög luftfuktighet, eftersom de är från subtropiska och tropiska områden. Dessutom har vissa av dem en monsunsäsong, vilket innebär att de är vana vid kraftiga regn under en del av året. Jag har märkt att de mer suckulenta hoyorna inte nödvändigtvis är alltför kräsna om de får mindre luftfuktighet – men de flesta trivs om de får lite mer.

Vissa av de tunnbladiga sorterna har jag funnit är riktigt svåra att hålla nöjda under en längre tid om de inte får godtycklig luftfuktighet, så jag har placerat dem runt min luftfuktare eller i vissa fall i plastpåsar för de mindre plantorna. Jag har också märkt att en del håller sina känsliga, fuktälskande hoyor i terrarium (med en luftfuktare) för att upprätthålla en konstant och kontrollerad luftfuktighet.

Porslinsblomma Jord

Porslinsblomman kan planteras i vanlig blomjord, men det är viktigt att jorden inte packas för mycket i krukan, vilket blomjord tenderar att göra. Porslinsblommans rötter vill ha gott om möjlighet att kunna andas, och jorden ska vara väldränerad men inte torr. En bra jord för porslinsblomman blir fuktig vid vattning, men absolut inte blöt. Jord som blivit gammal eller förstörd släpper igenom allt vatten och förblir torr eller torkar upp väldigt snabbt. Detta är förstås heller inte bra. Om du upplever att jorden torkar upp för fort kan det vara bra att blanda i mossa eller vermiculite, eller prova att plantera om växten.

För att säkerställa att porslinsblomman har en riktigt välfungerande jord kan man blanda jorden med perlite eller pimpsten. Perlite och pimpsten gör jorden luftig och bevarar fukten i jorden under längre tid, utan att göra jorden genomblöt, vilket är bra eftersom att porslinsblommor vill ha det fuktigt men inte blött. Om de står för blött riskerar växten att få rotröta, och det vill man undvika till varje pris.

Den ultimata jorden för porslinsblomman har alltså sammansättningen:

  • 2 delar blomjord
  • 1 del pelite/pimpsten/lecakulor
  • 1 del vermiculite/mossa/annat som håller vatten

Vad för sorts kruka man planterar porslinsblomman i har ingen större betydelse. Det kan vara bra att veta att terrakottakrukan har egenskaper att suga upp vatten, varför man kan behöva vattna växter i terrakottakrukor lite oftare än de i plastkrukor. Porslinsblomman gillar också att ha det trångt om rötterna, så det kan vara bra att inte vara för snabb med att byta kruka vid omplantering.

Porslinsblomma Beskärning och förökning

Hoya kan bli stora och otympliga, så om du behöver trimma din hoya är det inga konstigheter. Alla döda, bruna stjälkar kan klippas bort, och om du har kraftiga stjälkar kan du antingen låta dem växa, slingra dem runt en spaljé eller bara klippa tillbaka dem till en nod. Observera att när du klipper stjälkarna kommer saften ofta att sippra ut. Jag har hört talas om några personer som faktiskt sätter lim på dessa ”snitt” för att förhindra att det läcker ut saft (och därmed riskera röda), men jag gör inte det själv. Var dock noga med att inte skära av blomstängeln, som är blomställningens stam. Det är här som blomman kommer att växa fram år efter år.

Som jag nämnde i början av inlägget är en del av det som gör hoya så roliga som krukväxter att de är relativt lätta att föröka. De flesta är möjliga att rota bara genom att stoppa sticklingar med noder i vatten, Sphagnummossa eller till och med ett direkt ner i jord som hålls fuktig tills rötterna vuxit ut. Tunnare, luddigare sorter är ofta svårare att rota, och om de har en träig stam kan de också vara svåra – med risk för att de inte rotar sig alls. Att hålla luftfuktigheten uppe är ofta absolut nödvändigt för bättre rotning, så att omsluta plantan i en plastpåse eller en fuktkupol hjälper ofta enormt.

Porslinsblomma växer långsamt

De flesta problemen med tillväxten beror på bristande vattning. Det är extremt lätt att övervattna en hoya-växt. Det kan ge upphov till rotröta och ta död på plantan. Undervattning kan istället orsaka vissnande och gulnande blad.

På grund av hoyas natur är det bäst att undvika att vattna alltför mycket. Växten kommer att pigga upp sig igen om den visar tecken på för lite vatten och sedan får i sig lite, men det fungerar inte lika bra omvänt. Blöt jord är ett stort problem, så vattna försiktigt och i begränsade mängder.

porslinsblomma

Vanliga frågor om porslinsblomman

Hur länge blommar en porslinsblomma?

Porslinsblomman mellan april och september. Det är de ljusare månaderna som ger växten energin till att blomma ut ordentligt. Ibland kan blommande växter behöva mer näring än andra växter för att orka blomma.

Hur stor kruka till porslinsblomma?

Porslinsblomman föredrar små krukor, generellt sett ca. 15 cm i diameter, beroende på individen. Detta innebär att man också oftast inte behöver byta kruka vid omplantering.

Var köpa porslinsblomma?

Porslinsblommor brukar kunna köpas i din lokala blomsterhandel, som stickling på diverse försäljningsmedier eller via hemsidor på nätet. Det är bäst att undvika beställa hem porslinsblomman på vintern eftersom de lätt får frostskador.

Kan man klippa porslinsblomma?

Ja, porslinsblommor kan klippas ned ifall de blir för stora. Ofta kan de klippta växtdelarna också rotas och förökas till att bli ytterligare en planta, ifall sticklingen har en nod.

3.7/5 - (9 votes)
Kategori: Växtguider