Odla Rosmarin

Lär dig odla Rosmarin med stor framgång.

Rosmarin

Om du är ute efter en seriös krydda som framförallt används till att lyfta vanlig mat till nya nivåer är det Rosmarin du borde vända dig till. Rosmarin är fylld till bredden av antioxidanter och gynnar matsmältningen, och plantan kan även bli ett visuellt vackert tillslag i hemmet. Rosmarin används även till potpurri och doftpåsar.

När ska man odla Rosmarin?

Om du vill ha Rosmarin att plantera ut lagom till odlingssäsongen kan det vara bra att förkultivera fröna redan i Februari-mars månad. Man kan även direktså Rosmarin om man planterar det i ett skuggigt läge under månaderna mars-april, efter att nattfrosten har lagt sig.

Hur sår man Rosmarin?

Eftersom att Rosmarin inte klarar av det kallare vädret som kommer med hösten rekommenderar jag varmt att odla Rosmarin i en terrakottakruka som du kan börja flytta ut när det blir varmare och ta inomhus då sommaren börjar lida mot sitt slut.

Så Rosmarinfrön ca. 2 mm ned i såjord med 30 centimeters avstånd ifall du odlar flera plantor i samma behållare, så som på friland eller i pallkrage. Groningstiden är ca. 2-3 veckor och jorden bör hållas konstant fuktig (inte blöt) under den tiden. Jag rekommenderar varmt att använda en värmematta, eller till och med minidrivhus nr. 1 på denna lista, eftersom att fröna helst vill ha uppemot 25 grader Celsius för att riktigt ta fart. Om du inte har möjlighet att använda dig av värme, och 3 veckor har passerat utan resultat kan du prova att ställa krukan med fröet kallt under ca. 2 veckor, antingen utomhus eller i ett kylskåp. Ta därefter ut krukan och försök igen, fortsätt att hålla jorden fuktig och tillsätt helst växtbelysning.

Rosmarin kräver en del tålamod om man väljer att så det från frö, eftersom att Rosmarin växter långsamt och kommer med stor sannolikhet inte bli särskilt stor under det första året. Först under plantans andra säsong börjar Rosmarinen få lite mer längt och volym. Därav kan det vara bättre att helt enkelt köpa en förodlad planta, för att slippa den tråkiga perioden i början.

Rosmarin Skötsel

Rosmarin är ganska lättskött om man har koll på dess behov. Det är en krydda som växer vilt kring medelhavet, och det är dessa förhållanden man vill försöka ta hänsyn till för att Rosmarin ska må riktigt bra.

Rosmarin Vattning

Eftersom att Rosmarin har ganska känsligt rotsystem är det viktigt att rötterna inte står för blött. Se till att jorden har god dränering för att minska risken för övervattning. Låt jorden torka upp en aning innan du vattnar försiktigt.

Rosmarin Ljus

Rosmarin växter som sagt vid medelhavet, varpå den tycker om mycket sol och värme. Om du odlar rosmarin inomhus bör du se till att den har tillgång vill växtlampa under vinterhalvåret. Om Rosmarin planteras ut eller ställs utomhus under sommarsäsongen kan du med fördel se till att den får stå på en solig plats i trädgården.

Rosmarin Jord

Rosmarin vill inte ha för näringsrik jord eftersom att den då tenderar att växa glest och bli smaklös. Genom att blanda såjord med grus eller annan kalkrik produkt, samt lecakulor eller perlit har du en fullt fungerande hemmablandad jord till din Rosmarin. Man kan även köpa färdigblandad medelhavsjord till sin Rosmarin.

Rosmarin Näring

Som nämnt vill inte Rosmarin ha särskilt mycket tillskott av näring eftersom för mycket kväve ger en planta med sämre kvalitét. Om du har en äldre planta som övervintrat sedan förra säsongen kan man tillsätta lite kogödsel under våren då odlingssäsongen börjar. De flesta jordar innehåller viss tillsatt näring redan.

Rosmarin Beskäring

Rosmarin kan låtas växa helt fritt ifall man vill låta den gå i blom, men om du vill skörda rosmarin för torkning eller som krydda rekommenderas att skörda innan den börjar blomma. Genom att beskära Rosmarinen ofta håller du en planta som hela tiden erbjuder färska kryddor till din matlagning. Plocka små kvistar efter behov.

Om du har övervintrat din Rosmarin är det bra att beskära den ordentligt på våren precis då tillväxtsäsongen börjar. Klipp ned den på höjden till ca. en tredjedel av ursprungliga storleken genom att klippa precis över en knopp, och se till att få bort döda eller skadade växtdelar. Man har även använt te av Rosmarin i förebyggande syfte mot hosta, segt slem och förkylningar samt sägs vara bra för astma. Observera dock att det alltid är bäst att konsultera med sjukvården i första hand. Ta dessa tips med en nypa salt och förlita dig inte blint på dessa tips.

Hur använder man Rosmarin?

Bland annat används Rosmarin mycket i medelhavsrätter, i kryddsalt, till äpple och oliver, till rotfrukter, kött, lamm och fläsk. Man kan till och med rosta Rosmarin i ugnen med lite olivolja och havssalt på 220 grader till en knaprig konsistens och serveras som snacks till sällskapliga sammanhang, gärna då det dricks öl.

Rosmarin har använts som medicinalväxt under mycket lång tid. Olja av Rosmarin har använts på ömma leder och muskler, eftersom det har egenskapen att motverka svullnad och inflammation. Man tror också att det kan öka blodcirkulationen. Det sägs även kunna vara fördelaktigt då man behöver vara pigg och alert, samt att det sägs ha en förmåga att gynna minnet.

Rosmarinolja

Lägg en större volym av rosmarinkvistar i en behållare och fyll upp med valfri olja. Låt burken stå mörkt under minst 4 veckor och sila därefter ut rosmarinen ur oljan. Använd oljan på ömma leder, mot svullnad och inflammation, i aromaterapi, osv.

Rosmarinte

Koka upp vatten med ett par rosmarinkvistar eller tillsätt 2 dl kokhett vatten till 1 msk rosmarinblad. Låt vattnet med Rosmarin dra i ca. 10 minuter och sila därefter bort bladen. Om man vill kan man även ha ingefära i rosmarinteet, och tillsätta lite honung.

Rosmarinte tros ha flera goda egenskaper så som att motverka smärta, leverproblem, karies, menssmärtor, ledvärk, migrän och depression, samt vara antioxidantiv, underlätta för matsmältning genom att stimulera gallproduktion, gynna aptit, kontrollera blodtryck, stimulera hjärnceller, verka vätskedrivande osv.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla