Rosor

Ta reda på hur du gynnar frodiga, vackra rosenbuskar

Rosor

Med en unik och välanvänd symbolik skulle man utan tvekan kunna säga att Rosen är världens mest igenkända blomma. Rosorna sägs vara kärlekens blomma, och det har länge varit en klassiker att ge bort röda rosor till någon man håller kär. Det är dock inte bara den röda rosen som har symbolik, utan varje färg har sin egen roll.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Rosornas betydelse

Rosor kan verkligen komma väl till pass i alla situationer. I det fallet att blivande ägare av rosbuketten inte har en särskild favoritfärg på sina rosor kan det vara kul att ta reda på de olika färgernas betydelse och gå efter det – för vad kan egentligen vara mer betydelsefullt än en omsorgsfullt vald rosbukett?

Den vita rosen förmedlar sympatier, oskuldsfullhet och en början på någonting nytt. Det är vanligt att man ger vita rosor till sörjande, hjärtekrossade eller sjuka. Vita rosor gör sig mycket vackra och stilfulla i sorgliga sammanhang, eller i situationer så som vid någons examen.

Orangea rosor står för glöd, livfullhet och passion. Den orangea rosen kan vara svårare att hitta ett tillfälle åt, men kan samtidigt passa bra i särskilt romantiska situationer. Kanske har man ett tillfälle värt att fira med en partner, eller ser möjlighet i att överraska en dejt. Det intensiva men ändå dova intrycket i orangea rosor gör dom till ett utmärkt mer vardagligt val.

Rosa rosor brukar användas i sammanhang där man vill visa tacksamhet eller beundran. Har du fått en särskild hjälp av en vän eller vill du bara visa att du är tacksam för en persons närvaro är det rosa rosor du ska välja. Exempel på tillfällen då rosa rosor kan passa väl in är fars- eller mors dag, eller efter att ha fått flytthjälp.

Gula rosor symboliserar vänskap, lycka och riklighet. Ska du träffa en gammal bekant eller på annat sätt fira någonting som du uppskattar – ett jubiléum till exempel – så passar gula rosor alldeles utmärkt.

Blå rosor symboliserar mystik och att klara av det till synes omöjliga. De blå rosorna kan komma väl till pass vid tillfällen där någon kämpar för att uppnå en dröm, eller i olycklig kärleksdramatik.

De lite ovanligare, lila rosorna kan ha lite skilda betydelser. Ljust lila rosor kan symbolisera en riktig blixtförälselse, medan mörkare lila rosor kan stå för praktfullhet och reslighet.

Skötselråd för Rosor

Som många vet finns extremt många olika rossorter, men de har alla samma skötselråd. Rosor odlas alltid utomhus på grund av deras tendens att dra till sig ohyra som man inte vill ha inomhus, samt att de flesta Rosor inte trivs i inomhusmiljön. Rosor kan odlas i rabatt såväl som i kruka och kräver inte extremt mycket yta – Rosor är helt enkelt en perfect fit för i princip alla som har möjlighet att odla Rosorna utomhus.

Rosor Ljusbehov

Placera rosorna ljust! Rosorna vill ha minst sex timmar sol om dagen, och även om det finns sorter av Rosor som klarar mindre sol så vill man ändå gärna satsa på att förse dom med gott om ljus. Ljusbrist kan urarta i ranglig växtlighet och färre blommor.

Rosor Temperatur

Rosor klarar i vissa fall mer än väl det svenska klimatet. Vissa sorter av Rosor är härdiga och kan övervintras utomhus genom att täckas av markväv. Mer känsliga Rossorter behöver däremot flyttas till ett mer skyddat läge. För att de känsliga rötterna ska överleva bör de flyttas till en mörk förvaring som ligger på minst 5 grader Celsius.

Till våren är det viktigt att vara försiktig med rosornas utplacering. Var noga med att nattfrosten är borta och att vädret är mildare dygnet runt innan Rosorna flyttas ut från vinterförvaringen. Vårsolen gynnar nytillväxt och blomning, men för mycket sol i början utan att acklimatisera rosorna kan innebära brända blad och växtdelar. Genom att täcka Rosorna med markväv vid starkare sol i början ger man Rosorna en chans att vänja sig vid våren.

Rosor Vattning

Grunden är att vattna rosorna mer då de exponeras för starkare sol. Undersök alltid jorden innan vattning genom att känna på den – om den övre delen av jorden är torr är det dags att vattna. Det är dock också viktigt att jorden inte torkar ut mellan vattningarna. Rosor vill ha en viss fuktighet hela tiden.

Rosor Näring

För rosor är det viktigt att välja näring som är anpassad efter blommande växter, för att undvika att tillväxten fokuseras på bladen. Tillsätt näringen med jämna mellanrum, eller gödsla någon gång i månaden. Det tar mycket energi att blomma, därför är det bra att alltid försöka ett jämnt näringsflöde.

Rosor Jord

Rosjord kan verka överskattat, men det är ett enkelt sätt att se till att Rosorna får precis det de behöver för bra tillväxt. Näringen i Rosjorden tillför Rosorna med rätt mängd av kväve, fosfor och kalium för att de ska kunna blomma ordentligt. Ungefär 6-8 veckor efter att Rosorna planterats i Rosjorden kommer de att kunna förses med rätt mängd näring. Under denna tid bör rosorna inte gödslas eller få extra näring, eftersom att rötterna då riskerar att brännas.

Beskära Rosor

För att Rosplantorna ska hålla sig vackra är beskärning en viktig del i Rosskötseln. Vartefter rosorna blommat klart och börjat dö bör de klippas av två till tre bladpar under den tidigare rosen. Detta kallas ”Deadheading” och gör att Rosenplantan håller sig fräsch, samt ger nya rosenknoppar en chans att växa fram. Vissa sorter behöver beskäras relativt mycket för att de ska knoppa och få många vackra blommor.

Vanliga frågor om Rosor

Hur tar man hand om Rosor?

Ta hand om rosor genom att vattna Rosjorden innan den torkar upp, ställa rosorna i ett soligt läge samt tillföra en jämn ström av näring. Ställ Rosorna på en solig plats med minst sex timmar sol om dagen.

När är det bäst att plantera Rosor?

Plantera rosorna under vår eller tidig höst för att de ska hinna etablera sig lagom till blomninssäsongen.

Är ros en blomma?

Man kan tro att Ros är en blomma, men egentligen är rosen en buske som bär fram vackra, igenkännliga Rosenblommor.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider - Odla