Så identifierar du rotröta

Lär dig hur du identifierar rotröta och bekämpar det på bästa sätt, samt hur du undviker det i framtiden.

identifiera rotröta

Rotröta är ett tillstånd som tar död på växter om de går obehandlade. Det är svårt att upptäcka i god tid eftersom de första tecknen uppstår under jorden. Om du finner symptom på rotröta, exempelvis genom fula blad eller att plantan slutar växa, är det viktigt att vara snabb med att agera för att lösa problemet.

Växter som sitter i för packad och odränerad jord är mest i riskzonen för rotröta. Det är således större risk för krukväxten än exempelvis växter i rabatter eller pallkragar att drabbas av rotröta, men det innebär inte att dina trädgårdsväxter är immuna mot rotröta. Lättast motverkar du rotröta genom att alltid lägga till dräneringsmöjligheten i jorden innan du planterar dina växter. Det kanske låter som att överdriven jordfuktighet är orsaken, men grundproblemet är att fukten i jorden skapar den optimala miljön för svamp.

Att identifiera rotröta

Din växt har drabbats av rotröta om den har bruna, mjuka rötter. Friska rötter ska vara ljusa eller vita till färgen och ha en viss spänst. Blöt jord tillåter svampsporer att föröka sig och utvecklas i rotutskotten. Med tiden kommer svampen att angripa allt större delar av rötterna som kommer att bli mjuka, bruna och soggiga och börja dö.

Till följd av detta kan inte växten förse sig med näringen som den behöver, vilket kommer att bli tydligt då symtomen börjar uppstå i bladverket. Bladen kommer att börja sloka och gulna, plantan kommer att stanna i växten och blomningen blir utebliven. I värsta fall, om rötan tillåts gå för långt, kommer växten att vara död inom tio dagar.

Om du lägger märke till dessa symtom, luckra upp jorden runt växten och ta upp den ur jorden. Skaka av jorden försiktigt och inspektera rötterna för att vara helt säker på att det är rotröta du har att göra med.

Att behandla rotröta

När du identifierat din rotröta bör du överväga om växten kan räddas. Om hela rotsystemet har dött bort är det tyvärr för sent för att lyckas rädda växten. Om växten däremot har lite vita, spänstiga, friska rötter kvar kan det vara värt ett försök att rädda den, genom att plantera om den i ny, fräsch jord med bra dränering.

Rensa bort de döda rötterna med en vass sax, och se till att klippa av även en liten bit av de friska rötterna för att vara säker på att du blir av med all röta. Skölj av de friska rötterna under rinnande vatten tills du lyckats få bort den gamla jorden. Plantera sedan om växten med de kvarvarande rötterna inom ett par timmar. När du är klar med behandlingen är det viktigt att du rengör saxen ordentligt för att undvika att sprida svampsporer till andra växter.

Det är viktigt att ta reda på behovet av vattning som de egna arterna har. I synnerhet växter så som luftväxter kräver att man är påläst för att inte råka utsätta växten för rotröta.

Källa:
Gardeningknowhow

2.5/5 - (2 votes)
Kategori: Information