Rumslind

Ge Rumslind förutsättningarna för att Skapa en ståtlig och vacker buske.

Rumslind

Rumslind är en liten buskig växt som härstammar från sydafrika. Med hjärtformade, lite ludna blad och ett buskigt men vackert växtsätt har Rumslind blivit ett populärt tillskott till hemmen. Rumslind kan bli mycket stor, och i optimala förhållanden kan Rumslind bli långt över två meter hög!

Rumslind kallas även Sparrmannia Africana på latin, efter naturforskaren Anders Sparrman som var den första att beskriva Rumslinden. Anders Sparrman var en av Carl von Linnés mer omtalade lärjungar och reste mycket för att upptäcka och beskriva arter. Bland dessa fanns Rumslinden.

I denna artikel ska vi gå igenom hur du ger Rumslind den bästa skötseln för att din Rumslind ska bli ståtlig och stor. Med detaljerad beskrivning redovisas här förutsättningarna för att din Rumslind ska trivas.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Rumslind Skötsel

För att sköta en Rumslind krävs en del eftertanke. Man vill vara noga med rumstemperatur och hålla luftfuktigheten uppe, och jorden får inte torka ut för mycket.

Ta hand om din Rumslind genom att placera i starkt, indirekt solljus och vattna den vartefter jorden torkat upp en aning. Höj luftfuktigheten kring Rumslind genom att spraya bladen eller införskaffa en luftfuktare. Tillsätt svag dos näring under sommarhalvåret om omplantera Rumslind minst en gång om året.

Rumslind ljusbehov

Även om Rumslind tycker om att stå ljust är det bäst att undvika alltför starkt solljus. Om Rumslind placeras i ett fönster med söderläge finns en stor risk att bladen bränns. Det bästa ljuset för en Rumslind är starkt, indirekt solljus. Filtrerad solljus, som genom ett insynsskydd eller hämtat från några meter in ifrån fönstret, kan fungera ypperligt i söderläge.

Lagom starkt solljus kan ofta fås genom fönster i öst- eller västläge. Morgon- eller kvällssol brukar kunna tillgodogöra Rumslind med bra ljuskvalité i rätt mängd. Om dessa ljusförhållanden är svåra att uppnå i ditt hem rekommenderar jag varmt att ta en titt i artikeln om växtbelysning. Det kan vara bra att komplettera med lite extra växtbelysning om man inte har möjlighet att placera Rumslinden nära ett fönster – särskilt på vintern då ljustillgångarna är begränsade.

Om Rumslind inte får tillräckligt med ljus kan en rad olika åkommor uppstå. Det vanligaste är att växten blir tunn, lång och ranglig. Rumslind dras mot ljuset, och i ett försök att sträcka sig efter en svagare ljuskälla eller en ljuskälla längre bort blir Rumslind ofta tunn och växer ojämnt. I värsta fall kan grenar och blad gå av.

En annan risk med att inte kunna ge Rumslind tillräckligt med ljus är rotröta. Eftersom att Rumslind inte får tillräckligt med ljus så kan den heller inte ta vara på fukten som tillsatts i krukan. Detta innebär att jorden lätt förblir blöt för länge, vilket orsakar röta.

Rumslind Temperatur

Det är viktigt att vara noga med temperaturen kring Rumslind. Rumslind är mer känslig för värme än kyla, därför bör man försöka att hålla en jämn temperatur i rummet där Rumslind står. Temperaturen kring Rumslind får aldrig gå under 7 grader Celsius, eftersom detta ökar risken för köldskador ganska ordentligt. För att frakta hem Rumslind på vintertid bör man således skydda den genom att packa in Rumslind i tidningspapper eller liknande och inte låta den exponeras för det kalla vädret alltför länge.

Med det sagt bör man heller inte utsätta Rumslind för temperaturer över 21 grader. För höga temperaturer tenderar orsaka att Rumslind stannar upp i tillväxten, eller till och med torkar ut. Om det blir riktigt varmt inomhus under sommaren kan det vara bra att placera Rumslind i samma rum som en AC (OBS inte i drag) eller prova att tillföra mer vatten. Vattna jorden oftare och spraya gärna bladen för att motverka torka.

Rumslind Luftfuktighet

Rumslind tycker inte om torr luft, därför är det viktigt att höja luftfuktigheten där Rumslind står i våra inomhusklimat. Detta kan göras på en rad olika vis. Spraya Rumslinds blad dagligen eller placera växten ovanpå ett fat med lecakulor med lite vatten i botten. Detta höjer luftfuktigheten kring Rumslind och reducerar risken för att Rumslind torkar.

Personligen vill jag slå ett slag för att införskaffa en bra luftfuktare. Luftfuktaren har räddat mina växter under många vintrar och somrar och gör inomhusklimatet mer behagligt för både växter och människor. Det är verkligen en värdig investering.

Rumslind Vattning

Låt inte Rumslinds jord torka ut för mycket mellan vattningarna. Rumslind tenderar behöva relativt mycket vatten, och under sommarmånaderna kan man behöva vattna upp till var annan dag. Håll en jämn fuktighet i Rumslinds jord, och undvik att övervattna genom att undersöka jorden innan Rumslind vattnas.

Det är varken svårt eller tidskrävande att undersöka Rumslinds jord. Känn efter med ett finger, peta ned en blompinne och se ifall den är fuktig och jordig när den kommer upp ur jorden eller införskaffa en jordfuktmätare. Jordfuktmätaren talar om exakt när det är dags att vattna växterna. Med hjälp av en jordfuktmätare kan man vara mer säker på när det är dags att vattna, och den ger goda chanser för snabb tillväxt.

Rumslind Näring

Under sommarhalvåret är Rumslindens tillväxtperiod. Då är det bra att tillsätta svaga doser av vanlig krukväxtnäring med ca. 2-4 veckors mellanrum. Gör detta från mars/april till augusti/september. Om Rumslind börjar knoppa tidigare är det dags att tillsätta näring redan då – det tar mycket energi och näring att producera blommor, och då vill man givetvis se till att den har allt som behövs för att orka blomma.

Efter att Rumslinden har omplanterats kan man avvakta ett par veckor med att tillföra näring. Den nya jorden innehåller vanligtvis näring redan, och den näringen räcker oftast ca. 6-8 veckor. Avvakta därför med att ge näring till Rumslind i minst två månader efter omplantering.

Rumslind Jord

Vanlig blomjord passar utmärkt för Rumslind. Det är ingen konst att hitta jord som Rumslind trivs i, men däremot rekommenderar jag att tillföra perlite eller lecakulor i jorden. Perlite och lecakulor är goda exempel på dränerande material som låter överflödigt vatten passera jorden. Använd däremot inte för mycket av det dränerande materialet, eftersom att det gör att jorden torkar upp snabbare.

Utan dränerande material blir jorden lätt tjock och tung, vilket gör att rötterna inte får möjlighet att andas. Jorden håller då även vatten mycket längre, vilket innebär en ökad risk för rotröta.

Omplantera Rumslind

Beroende på hur snabbt rötterna vuxit på Rumslinden brukar man oftast omplantera Rumslind ca. en gång om året. Däremot kan det hända att rötterna fyller krukan snabbare och man kan behöva omplantera Rumslind lite oftare än så.

Försök att alltid hålla dig till att omplantera Rumslind på våren eller under sommaren, eftersom att det är under denna tid som Rumslind växter på sig bäst. Det innebär att rötterna har lättare för att ”växa in sig” till den nya jorden.

Om rötterna fyllt krukan då det är dags att plantera om bör man välja att plantera Rumslind i en något större kruka än den förra. Annars kommer rötterna snabbt att fylla ut krukan igen och processen måste göras om. Välj dessutom alltid en kruka med dräneringshål i botten för att överblivet vatten ska kunna rinna bort. Om dräneringshål inte finns i krukan är risken stor att Rumslinden drabbas av rotröta.

Beskära Rumslind

Om du anser att din Rumslind ser lite ranglig ut, har kala delar utan blad eller ser allmänt tråkig ut kan du beskära din Rumslind. Rumslind växer oftast ut igen mycket fort och blir än vackrare än vad den var innan. Beskär dock gärna din Rumslind på våren, då den har en hel aktiv tillväxtsäsong framför sig att kunna återhämta sig och få nya, starka grenar och bladverk.

Generellt sett kan man beskära Rumslinden kanska mycket. Man bör inte vara rädd för att gå hårt åt med saxen – med rätt skötsel har den snart vuxit ut igen och dessutom förmodligen blivit ännu buskigare.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider