Silverkalla (Aglaonema)

Silverkallan heter Aglaonema på latin. Ta reda mer om Silverkallan och dess skötselråd!

silverkalla

Silverkalla, eller Aglaonema som den kallas på latin, är en tålig men ändå mycket trevlig växt. De kan komma i olika utföranden där bladen är mer eller mindre mönstrade med rött, vitt och grönt, och innehar ett relativt buskigt växtsätt. En stor fördel med Silverkallan är att den tål mer än väl att stå i mörkare läge, även om det bästa alternativet för Aglaonema är att få relativt mycket solljus, precis som de flesta andra växter.

Denna artikel avser täcka allt man bör veta om din silverkalla/Aglaonema. Ge Silverkallan rätt skötsel för att få din Aglaonema att pryda hemmet under mycket lång tid och med god volym.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Silverkalla / Aglaonema Skötsel

De optimala förhållandena för Aglaoneman är att få stå i starkt, indirekt solljus och med jämna vattningar vartefter jorden torkat upp en aning. Håll relativt hög luftfuktighet kring Silverkallan och exponera inte din Aglaonema för temperaturer under 15 grader, eftersom de är mycket köldkänsliga. Omplantera Aglaonema mycket sällan.

Silverkalla Ljusbehov

Exakt hur mycket ljus din Aglaonema behöver beror på hur bladverket ser ut. Ljusare blad på Silverkallan innebär att den har mindre klorofyll och därmed även svårare att tillgodogöra sig av ljuset. Mörka Silverkallor med mycket grönt kan därför stå i mörkare förhållanden, medans ljusa Silverkallor behöver desto ljusare plats för att kunna cellandas ordentligt.

Som tidigare nämnt så kan de flesta Silverkallor stå relativt mörkt. Detta utnyttjar jag personligen genom att placera mina Aglaonema på mörkare ställen i hemmet. I en hall utan tillgång till solljus och på ett fönsterbräde där solljuset är mycket filtrerat.

Med det sagt kan Silverkallor inte stå i totalt mörker, och om man vill ha en Silverkalla stå mycket långt ifrån närmsta solljus är det en bra idé att ha två stycken Silverkallor. Den ena silverkallan står i ett fönster, och den andra på den mörkare platsen. Dessa två byter sedan plats med ca. två veckors mellanrum. På det viset kan man alltid pryda även de mörkare ställena i hemmet med hjälp av en mörkertålig krukväxt.

Silverkalla Temperatur

Aglaonema härstammar från ett varmt och fuktigt klimat. Därför är Aglaonema mycket köldkänslig. Det är mycket viktigt att Aglaonema inte utsätts för temperaturer under 15 grader Celsius eftersom att det kan orsaka köldskador.

Det är bra att komma ihåg att skydda sin Aglaonema ifall den utsätts för kyla under frakten på väg hem. Packa då in Aglaonema i ordentligt med tidningspapper eller motsvarande och frakta hem den så fort som möjligt. Tidningspappret skyddar Aglaoneman mot den värsta av kylan men kan heller inte skydda den för länge.

Silverkalla Luftfuktighet

Silverkallan älskar att ha hög luftfuktighet. Höj därför gärna luftfuktigheten kring Silverkallan för att gynna välmåendet. Detta kan göras på olika sätt; spraya bladen ofta, placera plantan ovanpå en bricka med lecakulor och vatten i botten, eller införskaffa en ordentlig luftfuktare. Denna länkade luftfuktare är den jag personligen använder och är mycket nöjd med.

Silverkalla Vattning

Låt inte Silverkallan torka ut mellan vattningarna. Det bästa är att avvakta tills fuktigheten i jorden blivit låg innan Silverkallan bör vattnas på nytt. Undersök jorden innan du väljer att vattna Silverkallan genom att känna efter med ett finger eller lyfta på krukan och lära dig hur tung den bör vara när det är dags att vattna igen.

Personligen vill jag slå ett slag för att investera i en ordentlig jordfuktmätare åt din Aglaonema. Jordfuktmätaren går givetvis även att använda till dina andra växter också, och låter dig veta hur fuktig jorden är och när det är dags att vattna på nytt. Jag märkte stor skillnad på tillväxthastigheten efter att jag hade skaffat min jordfuktmätare, vilket såklart är mycket härligt.

Silverkalla Näring

Aglaoneman är inte en växt som tycker om att få näring särskilt ofta. Var försiktig då du tillsätter näring, eftersom att för mycket näring kan bränna rötterna på Aglaoneman. Tillsätt krukväxtnäring ca. två gånger om året, förslagsvis precis vid början av tillväxtsäsongen (det vill säga på våren) och en gång till mot slutet av sommaren.

Eftersom att de flesta jordar innehåller näring är det bäst att avvakta minst två månader efter omplantering innan man tillför näring till Aglaoneman. Näringen i jorden räcker dock ofta längre än så, personligen brukar jag därför avvakta ytterligare lägre tid innan jag tillför näring till mina Aglaonemas.

Silverkalla Jord

Aglaoneman är inte särskilt kräsen när det kommer till jorden. Vanlig krukväxtjord passar utmärkt till Aglaonema, men däremot bör man alltid tillföra dräneringsmaterial till Aglaonemas jord. Dräneringsmaterial är exempelvis perlite eller lecakulor, som ser till att överflödigt vatten inte stannar kvar i jorden utan rinner bort och låter jorden torka upp mellan varven. Detta minskar risken för rotröta. Jord som förblir blöt tenderar dessutom att bli tung och förhindrar syretillförseln till rötterna.

Omplantera Silverkalla

Silverkallan växer mycket långsamt, därför behöver man inte omplantera silverkallor särskilt ofta. För många är en bra riktlinje att omplantera Silverkalla då rötterna vuxit ur krukan, eller särskilt då de börjar växa ur dräneringshålen.

Däremot bör det vara bra att veta att jordkvalitén minskar med tiden. Det bästa är att kontrollera jordkvalitén årligen, helst vid våren, då det är den bästa tiden att omplantera sina växter. Jorden blir dålig och absorberar vatten mycket sämre med tiden, samt får slut på näring. Därför skulle många Silverkallor må bra av att få ny jord, särskilt eftersom det hålla fuktigheten och man själv kan vara lugn med att kunna vattna Silverkallan lite mer sällan.

Omplantera Silverkallan i vanlig blom- eller krukväxtjord. Silverkallan har inte höga krav på sin jord, bortsett från att den förstås ska vara fräsch och anpassad efter krukväxter. Det är alltid bäst att tillföra dränering till jorden, eftersom att jorden annars efter ganska kort tid tenderar att bli tung och hålla fukten ”för bra”. Tillsätt ca. en fjärdedel perlite eller lecakulor i jorden och blanda runt så att de sprids jämnt.

För att undvika rotröta är det mycket viktigt att alltid plantera Silverkallan i en kruka med dräneringshål i botten. Utan dräneringshål kommer vattnet att samlas i krukans botten och risken för att rötterna ruttnar är mycket stor.

Vanliga frågor om Silverkalla

Hur sköta Silverkalla?

Placera Silverkallan ljust och vattna den 1-2 gånger i veckan efter att jorden torkat upp. Tillför näring 1-2 gånger om året och omplantera Silverkallan efter behov.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider