Bästa Självbevattning 2023

Hitta den bästa självvattnaren för dig med hjälp av våran självvattningsguide!

bästa självbevattning 2022

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Särskilt nu när semestersäsongen börjar närma sig kan det vara dags att se sig om efter alternativ till självbevattning. Det finns flera sätt att förse sina växter med ett självbevattningssystem. Dels genom att ta sig lite tid att DIY (Do it yourself), eller genom att gå den lite smidigare vägen och köpa enkla lösningar.

Att skaffa ett självbevattningssystem kan vara precis så billigt eller dyrt du är redo för. Alltifrån stora, snygga krukor till mindre självvattnare som är lite billigare går att tillgå. Nedan har jag gått igenom de bästa alternativen i alla budgetklasser.

3 bästa Självvattnarna 2022

Självvattnare kan verkligen vara det billigaste alternativet om man har många växter som ska få klara sig själva. Stick en i jorden och fyll med vatten vartefter det tar slut. Enkelt, billigt och diskret.

Självvattnare förser jorden med vatten vartefter den torkar upp. Viktigt att komma ihåg är att inte ställa självvattnare av glas någonstans i direkt solljus, eftersom solstrålarna bryts i glaset och kan skapa en riktigt varm brännpunkt – dvs. brandrisk!

1. Droppvattnare Little drippas

Little Drippas droppvattnare är ett imponerande bevattningssystem som utnyttjar vattnets gravitation för att effektivt och jämnt bevattna växter. I jämförelse med andra bevattningssystem på marknaden står sig Little Drippas utmärkt och kan utan tvekan klassas som en av de bättre droppvattnarna på marknaden.

Först och främst är det här en fantastisk produkt ur en miljösynpunkt. Genom att återanvända gamla petflaskor som vattenreservoarer, minskar det totala avfallet och uppmuntrar till en mer hållbar livsstil. Systemet är utformat för att passa de flesta typer av petflaskor upp till 2 liter, vilket gör det oerhört flexibelt och anpassningsbart till olika behov och miljöer.

Installationen är mycket enkel och går snabbt att genomföra. Förpackningen innehåller fyra droppmunstycken och följer med en tydlig instruktion som förklarar hela processen steg för steg. Allt du behöver är en petflaska och lite vatten, och du är redo att sätta igång.

En annan viktig funktion är möjligheten att justera vattenflödet. Genom att vrida på en ratt kan användaren enkelt anpassa mängden vatten som levereras till växterna. Luftbubblor i flaskan fungerar som en visuell indikator, vilket hjälper till att säkerställa att växterna får rätt mängd vatten över tid.

En liten men viktig detalj är varningen om att flaskan kan fungera som ett brännglas i direkt solljus. Detta adresseras genom rekommendationen att använda en färgad flaska, måla flaskan eller placera en strumpa över den, vilket är ett ansvarsfullt tillägg till produkten.

droppbevattning

Sammanfattningsvis är Little Drippas inte bara innovativt, utan också en produkt som är genomtänkt från början till slut. Det kombinerar enkelhet med funktionalitet och miljömedvetenhet, vilket gör det till det bästa valet för alla som söker ett tillförlitligt och hållbart bevattningssystem.

2. självvattnare Iittala

Dessa är den lite dyrare varianten av självvattnare, för den som vill ha det lite mer stilrent och minimalistiskt.

självvattnare

De är gjorda av glas vilket gör att de helst inte ska stå i direkt sol. Man kan verkligen känna kvalitén i dessa, vilket såklart är typiskt för Iittala-produkter. Faktumet att dessa är i glas istället för plast ger en riktigt fräsch och lyxig känsla när man plockar upp dom första gången! Detta är en produkt som jag verkligen kan rekommendera för den som vill komplettera till växterna diskret men riktigt fräscht.

3. Självvattnare bördi

En charmig liten grej! Denna självvattnare är snäppet billigare än Iittala-bevattnarna och förser växten med vatten genom den porösa leran som sticks ned i jorden. Vattnet som hälls i näbben transporteras alltså genom leran och ut i jorden när jorden blir torr.

självvattnare

Bördi ska kunna vattna växten i upp till 4 dagar, men jag är övertygad om att den klarar längre perioder om man är noga med att vattna ordentligt samtidigt som man fyller på.
Utöver det känns denna självvattnare lite plastig och liten. Därför vill jag rekommendera denna för dig som vill ha självvattning till en mindre krukväxt för att den ska kunna vattna ordentligt.

Bästa självvattningskrukorna 2022

1. Wet Pot

Wet pot är välkänd, älskad och önskad inom krukväxtvärlden! Den är helt cylindrisk och riktigt trevlig att titta på eftersom den är stilfullt designad och samtidigt kreativ med vattenbehållaren av genomskinligt glas. Den kommer i flera olika storlekar och priser.

självvattnare

Denna kruka är maffig och ger en riktigt lyxig känsla. Här har man inte hållit tillbaka på varken design eller funktion. Tyvärr kostar de också därefter, men är ändå väl värda priset!

2. Självvattningskruka Eva Solo

En gullig och enkel ampelkruka med självbevattning. En vattenreservoar tillåter växten att dricka vatten så mycket som den själv behöver.

självvattnare

Denna kruka är gjord av stengods, vilket gör den riktigt robust och ordentlig. Plantinsatsen är i plast och är särskilt utformad för att den ska vara lätt att fylla på. Lädersnöret ger krukan kontrast, vilket i min mening kompletterar något utomordentligt. Enkel men snygg, och finns även i vitt, vilket gör att den passar snyggt in i de flesta hushåll.

3. Självvattnande kruka Eva Solo

För de som är ute efter en vanlig kruka har Eva Solo skapat denna enkla kruka. Den är snäppet billigare än tidigare nämnd kruka men fungerar förmodligen minst lika bra.

självbevattnare

Innerkrukan är försedd med en nylonveke i botten som leds ned i vattnet som hälls i den undre behållaren. Vattnet ska sedan kunna ”sugas” upp genom veken. Krukan är gjord av keramik medan vattenbehållaren kommer i frostat glas. Dessa material skapar en hållbar känsla samtidigt som de verkligen kompletterar varandra rent visuellt. Vattenbehållaren gör att krukan verkligen lyfter upp växten som är planterad i, vilket ger underbara möjligheter att få en liten växt att kännas större.

4. Självvattnande kruka Lilla Fiskaregatans

Här har vi en riktigt prisvärd kruka som passar utmärkt till klättrande krukväxter eller klättrande grönsaksplantor. Den rymmer upp till 11 liter och har en inbyggd vattenreservoar som rymmer 4 liter.

självbevattnare

Vattnet hälls i ett rör som leder ner till vattenbehållaren. En mätare visar när vattnet börjar ta slut och det är dags att fylla på. Den inbyggda spaljén är stabil, vilket känns riktigt skönt att veta – hur trött blir man inte på vickande, instabila spaljéer? Denna är en riktig livräddare om man vill odla utan att behöva leta blomvakt till semestern!

5. Självvattnande kruka Paulina

Paulina är en nyhet! Tillverkad av återvunnet plast gör att den är lätt, tålig och håller inne fukt riktigt bra.

självvattnare

Jag gillar att krukan är svart och diskret, eftersom den smälter in i omgivningen. Den är dessutom riktigt rymlig vilket gör att man kan plantera riktigt stora växter eller samplantera riktigt många växter i en och samma kruka.

Andra former av självbevattning

Kapillärmatta

Kapillärmattan är verkligen sin egen kategori! Denna är busenkel att handskas med; blöt mattan ordentligt, lägg mattan på en angränsande yta som tål vatten och stoppa ena änden i en behållare med vatten. Ställ sedan innerkrukorna med dräneringsålen på mattan. Mattan kommer att hålla växterna vattnade så länge vattnet räcker! Du slipper omplantera eller oroa dig för att vattnet ska ta slut som i fallet med självvattnarna. Hur smidigt som helst!

självbevattnare kapillärmatta

Hur fungerar självbevattning?

Kanske vill du ändå spara in så mycket som möjligt när det kommer till självbevattningen, och det behöver egentligen inte vara särskilt svårt! Med lite fantasi och kunskap om hur det fungerar kan man snart planera och knåpa ihop någonting eget utan att det kostar multum.

Vattna genom terracotta

Terracotta är ett material som suger åt sig vatten, vilket innebär att den även kan förse en växt med vatten utifrån. Detta har man utnyttjat i självbevattning genom att skapa en behållare som är kopplad till en terracottadel som sticks ned i jorden, som du sett här ovan.

Ett life hack jag stött på är att täppa igen dräneringshålet på en vanlig terrakottakruka och sänka ned hela krukan i vatten. Krukan kommer då kunna leda så mycket vatten som behövs till blomjorden. Det är riktigt viktigt att dräneringshålet håller riktigt tätt, ifall vatten kan komma in finns en stor risk för att växten drunknar när du inte är hemma. Förslagsvis kan du täppa igen hålet med hjälp av silikon.

Vattna med hjälp av veke

Detta måste vara det smidigaste och billigaste sättet att självbevattna, men är kanske inte perfekt rent estetiskt. Det enkla är att du planterar den ena änden av veken i jorden och drar den genom ett dräneringshål i innerkrukan, för att sedan stoppa andra änden av veken i en behållare med vatten (hink, flaska eller glas, förslagsvis). Denna metod gör det möjligt för dig att kunna plantera en veke var i varje kruka och stoppa dom alla i en gemensam behållare.

Vattnet kommer sedan kunna transporteras genom veken och upp i jorden genom så kallad kapilläreffekt. För att detta ska fungera är det viktigt att veken leder neråt, alltså att vattnet står på en lägra nivå än växterna.

Vattna genom bevattningsglober

Bevattningsglober är samma som Iittala-självvattnarna högre upp i artikeln. Det är alltså glober i plast eller glas, med en liten pip som sticks ner i jorden. Den lilla öppningen på pipen täcks alltså av jord, så att vattnet inte forsar ut, men kan sippra ut vartefter växten behöver det. Riktigt smidigt och snyggt, men dessa tenderar att bara räcka för ett par dagar om du har en törstig växt. Genom att köpa enbart dessa ”pipar” som sticks ner i jorden, oftast finns dessa dock i terrakottaform, kan du komma undan ganska billigt genom att sätta den på en Pet-flaska.

Att lämna växterna åt sitt öde

Det kan kännas ganska vemodigt att förlita sig på att dessa enkla mekanismer håller liv i dina växter. Man kanske oroar sig att det inte ska fungera, att vattnet ska ta slut eller att växten övervattnas.

Ett hett tips är att lytta växterna ifrån fönstren. Ju mindre solljus de får, desto mindre vatten kommer de att behöva. Detta ökar alltså chansen för att dina växter ska klara sig ifall någonting skulle gå snett. För att vara extra säker rekommenderar jag att testa dina självbevattnare ett tag innan de ska användas skarpt. Att ha självbevattningsalternativ är inte bara händigt då man reser iväg utan kan vara riktigt skönt att ha tillgängligt för dagar eller tider då du verkligen inte hinner med eller kan vattna, även om det verkligen skulle behövas.

Dessutom tenderar växter att må riktigt tipptopp med självbevattnare, eftersom en jämn vattning är riktigt fördelaktigt framför att manuellt gå och påta med vattenkannan!

Jag rekommenderar även att låta växten torka upp ordentligt och sedan ge den en riktigt ordentlig vattning på avresedatumet. Det kanske säger sig själv litegrann att man ska vattna precis innan man åker, men det är faktiskt också ganska lätt att glömma bord! Det tåls verkligen att påpekas.

2.7/5 - (3 votes)
Kategori: Recensioner