Skörda Vitlök

Lär dig allt om att skörda och ta vara på egenodlad vitlök.

skörda vitlök

Vitlöken hör till den skaran grönsaker som har mycket lång skördetid. Beroende på hur man önskar ha sin vitlök bör man skörda den i olika stadier, då vitlök utvecklas från långrangliga och purjolöksliknande till fullt utvecklade klyftor. I denna artikel får du ta del av allt du vill veta om när och hur vitlök bör skördas för de olika formerna, och hur de därefter kan användas.

Om man vill ha en fullfjädrad vitlök med ordentliga klyftor brukar man säga att vitlöken bör skördas då blasten börjar sloka och torka, vilket oftast sker i början av juli månad. Med det sagt rekommenderar jag att hålla koll på vad det är för vitlök man odlar, eftersom att detta kan variera.

Skörda vitlök – Blast

Många vet inte om att även blasten kan skördas från vitlöken. Vitlökens blast kan användas till mycket, då det tillför en mild vitlökssmak till maten. Testa att lägga vitlöksblast på smörgåsen, i en god sallad eller till matlagningen.

När de första 2-3 bladen börjar titta upp från vitlöken kan man börja skörda blasten. Blasten är den delen av vitlök som utför fotosyntesen, därför är det viktigt att man inte klipper bort för mycket blast åt gången. Klipp av ett eller ett par blad ifrån vitlöksplantan, och om du har flera vitlökar rekommenderar jag att ta något enstaka blad ifrån var och en, för att minimera antalet stjälkar som tas från plantan.

Om man skördar för mycket blast från vitlöksplantan kommer vitlöken att sluta växa, eftersom att den då inte har någonting att fånga upp solljuset med.

Skörda vitlök utan klyftor

Vitlök som inte ännu bildat några klyftor är utformade med en enda, stor klyfta. Blasten på vitlök som skördas i juni är fortfarande intakt och spänstig, och kan användas ungefär som purjolök. Detta kallas för ”färsk vitlök” och är mycket gott att exempelvis lägga på grillen eller att ugnsbaka. Blasten kan hackas och strös över maten, på smörgåsen, i salladen eller i en god omelett.

Färsk vitlök skördas i juni månad, innan blasten hunnit vika sig och börja torka. Generellt sett bör blasten vara mellan 20-30 cm ovanför jorden vid detta laget. Skörda färsk vitlök genom att ta ett stadigt grepp långt ned på stjälken, så nära jorden som möjligt, och dra försiktigt men bestämt upp den ur marken.

Skörda mogen vitlök

När vitlöken är riktigt mogen beror på den odlade vitlössorten, det optimala är därför att ta reda på när just din vitlök bör skördas. Generellt sett brukar man skörda vitlöken i juli-augusti, och det traditionella är att vitlöken är färdig då blasten börjat torka i topparna och böjer sig. För att vara säker kan man undersöka vitlöken närmre genom att skrapa bort det övre lagret med jord. Om vitlöken är vit så är den mogen att skördas.

Det viktiga med vitlök är att den inte får skördas för sent. Vitlök som låts sitta i jorden för länge kan bli dålig då det yttre skalet börjar spricka och lossna och vitlöken blir mer mottaglig för mögelangrepp. Dessutom riskerar nya rötter att bildas, vilket orsakar sämre hållbarhet.

För att vitlöken ska vara av god kvalitét bör man inte skörda den senare än mitten av augusti. Ett tecken på att man låtit vitlöken sitta i jorden för länge är att blasten lossnar från vitlöken då man försöker att dra upp den.

Fläta skördad vitlök

Om man lyckats odla och skörda många vitlökar kan man låta torka vitlöken i en fläta. Det är enkelt och blir lätt en fin detalj till köksinredningen.

Börja vitlöksflätan genom att knyta samman tre stycken uppradade vitlökar i blasten. Ta sedan att addera en vitlök åt gången vartefter blasten flätas samman. Vid varje förflyttning av blasten läggs en vitlök till, vars egna blast radas upp med det knippe som precis flyttats ”till mitten”. Fortsätt flätan tills du är nöjd med dess längt, och avsluta genom att fläta färdigt blastknippena och knyta samman blaststjälkarna med någonting dekorativt, alternativt slå några knutar med avklippta blastbitar.

För att få en jämn fläta kan man placera de större vitlökarna i mitten, och de mindre på sidorna. Flätan hängs gärna på ett mörkt och svalt ställe, eller i alla fall långt ifrån matos och annat som kan bilda bakterier eller mögel.

Marinerad vitlök

Marinerad vitlök är en stor hit för många. De äts som de är efter att ha marinerat minst ett par dagar, och oljan som vitlöken har legat i är mycket god att ringla över sallad. Jag kan varmt rekommendera att testa detta, då det är en stor favorit för mig personligen.

Recept Marinerad Vitlök

Till marinerad vitlök är det mycket viktigt att använda sig av en ordentligt desinficerad burk med tättslutande lock. Jag kan rekommendera att använda sig av en klassisk glasburk med gummipackning som kokats eller stått i ugnen i 180 grader i minst 30 minuter. Marinaden och vitlöken riskerar annars att drabbas av bakterie- eller mögelodling.

Du behöver:

 • Vitlökar
 • 1 dl olivolja
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • Svartpeppar
 • 1 tsk torkad basilika
 • 1 tsk torkad oregano
 1. Skala vitlöksklyftorna.
 2. Koka vitlöksklyftorna i vatten i 1-2 minuter, tills de mjuknar.
 3. Spola av vitlöksklyftorna i kallt vatten, låt torka på en handduk eller hushållspapper.
 4. Tillsätt alla ingredienser i den desinficerade burken, förslut den ordentligt och vänd på den ett par gånger för att försiktigt sprida ingredienserna.
 5. Placera burken i kylskåp i minst två dagar. Burken ska alltid stå i kylskåp, vitlöken kan då hålla sig mycket länge. Vänd på burken ett par gånger om dagen de första dagarna.

Skörda vitlök – sammanfattning

 • Mogen vitlök skördas från juli till augusti.
 • Vitlök som är redo att skördas har blast som vikt sig och torkat i topparna.
 • Färsk vitlök skördas i juni månad, innan blasten börjat vissna.
 • Blasten på mindre, nyare vitlöksplantor kan skördas och användas i maten.
 • Det finns mycket kul att göra med vitlök – mina personliga favoriter är att fläta samman vitlökarna för att hänga på tork, och att lägga vitlöksklyftorna i marinad.
Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla