Skvallerreva

Ta reda på hur du tillåter din Skvallerreva bli riktigt fyllig och vacker!

Skvallerreva

Min personliga åsikt är att Skvallerrevan är extremt underskattad. Skvallerrevan finns i flera olika färger och bladstorlekar, och är dessutom lätt att ta hand om ifall man vet hur den ska skötas om. Låt Skvallerrevan stjäla showen i hemmet eller låt ett par rankor växa ensamma för en mer diskret display.

Skvallerrevan härstammar från Sydamerika och har ett marktäckande växtsätt. I många hem låter man Skvallerrevan hänga i ampel så att rankorna får breda ut sig kring krukan. Däremot hänger inte rankorna rätt neråt utan har en viss spänst som skapar en fantastisk volym. Detta tillsammans med de underbara, diskreta färgerna gör Skvallerrevan till ett underbart tillskott i hemmet.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Bladen är brokiga i rosa- och vitaktiga färger, men det finns även mer genomgående gröna sorter. Skvallerrevan har en tendens att växa mycket fort, varför den även är mycket rolig att ha hemma!

Skvallerreva Skötsel

Den optimala ljussättningen för Skvallerreva är starkt, indirekt solljus. Jorden bör hållas jämnt, lätt fuktig. Håll Skvallerrevan i rumstemperatur och utsätt den inte för drag. Spraya bladen dagligen under de torra vintermånaderna och tillsätt mycket utspädd växtnäring med 2-4 veckors mellanrum under sommarmånaderna.

Skvallerreva Ljusbehov

Stark sol är att undvika för Skvallerrevan, eftersom detta kan orsaka brända blad och en allmänt tråkig, döende växt. Precis som för många andra krukväxter vill Skvallerrevan ha mycket och indirekt solljus, eller ljus hämtad från en växtlampa.

Skvallerrevan kan även må bra på lite mörkare områden, men det finns såklart nackdelar med detta. Ljusbristen kan innebära att Skvallerrevan stannar av i tillväxten och eventuellt även får blekare färger.

Skvallerreva Temperatur

Skvallerrevan härstammar från varmade breddgrader, vilket innebär att rumstemperatur passar utmärkt för Skvallerrevan. Låt inte Skvallerrevan exponeras för temperaturer under 15 grader Celsius, eftersom att det kan orsaka köldskador. I övrigt klarar Skvallerrevan av att stå i temperaturer uppemot 30 grader Celsius.

Skvallerreva Luftfuktighet

Våra svenska hem tenderar att vara lite torrare i luften än vad Skvallerrevan skulle önska. Det finns flera sätt att öka luftfuktigheten kring Skvallerrevan; spraya bladen dagligen, placera växten i ett kök eller badrum, eller placera Skvallerrevan på ett fat med lecakulor och lite vatten i botten.

Vad jag personligen kan rekommendera är att införskaffa en bra luftfuktare. Detta är inte bara fördelaktigt för Skvallerrevan utan för samtliga krukväxter som står i rummet, förutsatt att de vill ha lite högre luftfuktighet förstås. Personligen använder jag mig av denna luftfuktare och är mycket nöjd.

Särskilt viktigt är det att höja luftfuktigheten under vinterhalvåret. Skvallerrevan kan klara sommarhalvårets luftfuktighet relativt bra, men under vintern blir luften mycket torrare och risken för att bladen torkar ut är mycket större.

Skvallerreva Vattning

Håll Skvallerrevans jord kontant lätt fuktig. När de övre centimetrarna av jorden har torkat ut är det dags att vattna. Detta kan upptäckas genom att känna på jorden med fingrarna, sticka en trästicka i jorden och se om den kommer upp fuktig och smutsig, eller genom att lyfta på krukan.

En mycket bra investering är en jordfuktmätare, någonting jag personligen kan skriva under på. Först när jag valde att införskaffa en fuktmätare var då jag la märke till när mina växter verkligen behövde vattnas, vilket gjorde att de svarade med att skjuta i tillväxten.

Skvallerreva Näring

Det gäller att vara försiktig med näringstillförseln till Skvallerrevan. Tillsätt krukväxtnäring som är extremt utspädd, det vill säga med 1/4 näring till resten vatten. Detta tillsätts då under sommarhalvåret när tillväxtperioden är igång.

Under hösten går Skvallerrevan in i en viloperiod, vilket innebär att Skvallerrevan heller inte kommer att växa till sig. Tillsätt då heller ingen näring till Skvallerrevan, eftersom den är känslig i detta stadiet och rötterna bränns lätt.

Skvallerreva Jord

Skvallerrevan har inga särskilda krav på sin jord, bortsett från att den är väldränerad. Tillsätt därför dräneringsmaterial så som perlite eller lecakulor. Skvallerrevas rötter tenderar att drabbas av rotröta mycket lätt, vilket händer då för mycket vatten sugs upp i jorden till följd av bristande dräneringsmaterial. I övrigt trivs Skvallerrevan mer än väl i vanlig blomjord.

Föröka Skvallerreva

Det är enkelt att föröka Skvallerreva genom sticklingar. Ett tips är att föröka Skvallerreva under våren då tillväxtperioden drar igång och sticklingarna har goda förutsättningar att växa till sig.

Hur man förökar Skvallerrevan

Klipp en stambit

Sticklingen tas från moderplantan genom att en stambit klipps loss. På stambiten måste finnas minst en nod, det vill säga en punkt där blad kan växa ut. Låt gärna stambiten få vara lite längre och ta bort ett eller ett bar blad för att kunna rota den nedre delen.

Rota sticklingen

Om du föredrar att rota sticklingen i vatten stoppas den nedre delen av sticklingen i ett litet glas vatten. Var noga med att byta vatten vartefter det blir ofräscht. Efter ett par veckor har rötter vuxit ut och sticklingen kan planteras i jord som vanligt.
Man kan även välja att rota sticklingen direkt i jord. Fukta då jorden och plantera sticklingen. Det är mycket viktigt att hålla jorden fuktig under hela tiden som sticklingen rotas.

Omplantera Skvallerreva

Omplantera Skvallerrevan ca. en gång om året eller vartefter den växer ur sin kruka. Om Skvallerrevan vuxit ur sin kruka bör den omplanteras till en kruka som är max 5-10 centimeter större än den förra. Krukan som håller en skvallerreva ska alltid ha dräneringshål i botten för att undvika rotröta.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider