Slokande palettblad

Slokande palettblad

Slokande palettblad har man i regel stött på någon gång om man har en palettblad hemma. Trots att palettblad är ganska lätta att ha hand om är de bra på att uttrycka sig. Är de missnöjda visas det genom att bladen torkar ut, lossnar, slokar eller plantan slutar växa. Det är ingenting att få panik över – men det kan vara bra att skaffa sig en översikt på varför blomman reagerar som den gör.

Det är alltså viktigt att ta reda på varför plantan slokar; det kan i värsta fall vara någonting du missat och plantan riskerar att dö. Enligt erfarenhet så är det oftast över- eller undervattning som är anledningen till varför en palettbladsplanta slokar, men är man ny inom palettblad kan det vara avgörande att ta reda på den exakta orsaken.

slokande palettblad

Därför slokar dina palettblad

1. Palettblad slokar på grund av undervattning

Det gör inte så mycket! Normalt sett härstammar palettbladen från de fuktiga klimaten i Sydostasien och Oceanien, därav vill de gärna ha fuktig (obs inte för blöt) jord. De kan lätt överleva att torka ut emellan vattningarna – det är en riktlinje att gå efter särskilt under vinterhalvåret för att vara säker på att de inte blir övervattnade.

Andra riktlinjer att gå efter är att stoppa ner ett finger i jorden för att känna efter om den fortfarande är fuktig. Först när jorden är torr ett par cm ner i jorden är det dags att vattna igen.

Man kan även stoppa ner en träpinne (exempelvis blompinne eller ätpinne) för att ta ut och se ifall den är fuktig eller jordig då den kommer ur jorden. Om pinnen är fuktig eller smutsig då den kommer ur jorden kan du vänta ytterligare med att vattna.

Man kan även med fördel spraya palettbladen emellanåt för att öka på luftfuktigheten lite och undvika torkade blad. Det är vanligt att man låter plantorna bli lite bleka och tråkiga då soltillgångarna är sämre – dessa växter är experter på att återhämta sig till våren och sommaren!

coleus maine road

2. Slokande palettblad på grund av nyplanterad

Det är vanligt att nyplanterade sticklingar slokar lite i början; de har ju ännu inga rötter till att effektivt kunna hämta vatten ur jorden!

Nyplanterade sticklingar som slokar brukar oftast göra det på grund av att de torkar ut lite. Genom att sätta den i en kuvös höjs luftfuktigheten kring sticklingen och den får goda förutsättningar att återhämta sig.

Hur gör man en kuvös?

Det finns en del idéer där ute på hur man kan skapa en provisorisk kuvös. Bland annat så finns lösningar att köpa online; minidrivhus eller miniväxthus. Man kan även skapa en liten kuvös genom att klippa av en två liters PET-flaska att sätta över.

Om du sätter överdelen av PET-flaskan över sticklingen har du möjlighet att låta kuvösen andas lite genom att skruva av korken. Om kuvösen är helt sluten måste plantan luftas någon gång var eller varannan dag för att hålla en okej fuktighet och motverka mögel eller svampangrepp.

En annan, lite enklare lösning är att sätta en fryspåse över sticklingen. Då den är genomskinlig får sticklingen möjlighet att ta in ljus och kunna cellandas. Även fryspåsen måste luftas dagligen; eftersom kondens bildas på insidan rekommenderar jag att vända ut och in på påsen varje dag, för att ge fräsch, torrare luft dagligen.

3. Palettblad slokar på grund av flytt

Om du nyligen fått hem plantan så kan du nästan räkna med att den upplever en förändring. Växterna anpassas och vänjer sig vid omgivningen och förutsättningarna de får – och vid en flytt måste de vänja om sig vid nya förhållanden. Kanske får den nu mindre eller mer solljus, vattnas mer eller mindre eller har helt annan luftfuktighet än vad den haft tidigare.

Genom att bara se till att plantan har allt den behöver och får rätt skötsel så är det nu bara lite tid och tålamod som återstår för att växten ska hämta sig och må bra igen.

4. Palettblad slokar på grund av övervattning

Om du konstaterar att plantan kanske stått för blött lite för länge har den förmodligen övervattnats. Det är nu viktigt att bedöma hur länge plantan stått blött om fötterna. Har det redan gått flera dagar – alltså fler än typ 3 stycken, så kan det vara lite mer bråttom och dags att omplantera växten i torr jord.

Om det däremot inte gått lika lång tid så har du nu ett par dagar på dig att hjälpa till att torka ut jorden. Personligen brukar jag ställa innerkrukan (med hål i botten) på några lager hushållspapper eller en handduk. Byt ut pappret eller vik och vänd på handduken (till en torr sida) vartefter det blir blött. Det är ett effektivt sätt att få ur vatten ur jorden, men kan ta ett tag och krävas några meter papper eller byten av handduk innan jorden torkat ut ordentligt.

5. Palettblad slokar på grund av övergödning

Ifall du inser att du kan ha varit lite övergenerös med näring eller gödsel är det dags att vara handlingskraftig. Det bästa är att plantera om växten och låta bli att tillsätta näring på ett bra tag, beroende på jorden som den omplanterats i.

Ifall nya jorden redan innehåller gödsel bör du inte tillsätta någon ny näring på minst 6 veckor. Om jorden är ogödslad kan det antingen tillsättas gödsel omedelbart och avvakta med att tillsta ny näring i 6 veckor, eller tillsätta näring efterhand i svagare dos efter någon vecka.

Källor:
homeguides

5/5 - (1 vote)