Solrosor

Lär dig allt du vill veta om Solrosor i Grönrikets guide!

Solrosor

I mars-april börjar det bli dags att så den klassiska och välkända solrosen. En omtyckt snittblomma som kan bli mycket lång och blomma under större delen av sommaren. Solorosor är mycket enkla att hålla liv i och efter sommaren kan man torka själva blomman och plocka dess frön inför nästa säsong, eller till att använda på andra vis. Vad många inte tänkt på är att det inte bara finns den vanliga, gula sortens solrosor, utan solrosor kommer även i mycket roliga färgvariationer, mönster och till och med struktur.

I denna artikel tar vi oss en titt på hur man bäst odlar fram kvarterets vackraste solrosor. Ni ska även få ta del av några spännande solrossorter som kan insperera till vårens trädgårdsblommor.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Att odla upp Solrosor

Exakt när Solrosen ska sås beror på den specifika sorten man har fått hem, men rent generellt brukar man så solrosorna från februari till maj månad. Det näringsrika fröet sås i näringsfattig såjord innan det omskolas i blomjord. Personligen brukar jag fylla såkrukan med upp till två tredjedelar med blomjord i botten och såjord i det övre lagret där solrosfröet planteras. På detta viset kommer solrosskottet få näring i rättan tid när det behövs utan att omskolning behövs.

Plantera Solrosor utomhus

Solrosor kan planteras utomhus direkt när frostrisken är över. De idividuella solrosorna ska ha ca. 30 centimeters avstånd från varandra. Mindre solrosor som planteras i kruka brukar trivas med stadiga, lite mer grunda och breda krukor, medans riktigt långa sorter kan behöva djupare krukor för sina rötter. Om solrosen planteras i en kruka är det mycket viktigt att krukan har dräneringshål i botten för att undvika att överflödigt vatten orsakar rotröta.

Solrosor bör placeras i ett soligt och vindskyddat läge. Den långa stammen kan lätt brytas av ifall den utsätts för för mycket påfrestning, och kan vid behov behöva stöttas av en spaljé eller eller liknande.

Solros Skötsel

Placera Solrosen i ett ljust men vindskyddat läge utomhus. Vattna Solrosen mycket rikligt och stötta upp stjälken vid behov. Tillsätt näring eller gödsel när blomman har börjat utvecklas.

Solros Ljusbehov

Solrosen placeras bäst på en väldigt ljus plats. Det är en stor blomma som ska utvecklas, och därför behöver solrosen gott om ljus för att kunna blomma ordentligt. Om Solrosen inte får tillräckligt med ljus finns en stor risk att den blir lång, smal och ranglig då den sträcker sig efter ljuset.

Solros temperatur och luftfuktighet

Eftersom att Solrosen trivs mycket bra i det svenska klimatet finns inte särskilt mycket att tänka på när det kommer till temperatur och luftfuktighet. Solrosor blommar oftast från juli och ända in i oktober, vilket innebär att de klarar av lite kallare klimat, men längre in på hösten kommer solrosen att börja förfrysa.

Solros Vattning

Vattna solrosen mycket och ofta. Solrosen vill ha gott om vatten för att orka producera blommor och hålla den långa stjälken spänstig. Låt inte växten torka upp för mycket mellan vattningarna. Med det sagt bör man ändå vara vaksam för att inte orsaka rotröta. Vattna inte solrosen ifall jorden fortfarande är fuktig på toppen sedan du vattnade sist, eftersom att detta kan orsaka rotröta. Jag kan personligen rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare för att inte av misstag vattna för mycket eller för lite.

Solros Jord

Solrosen vill ha mycket näringsrik jord när den väl etablerats en aning. Använd näringsrik blomjord eller liknande för att solrosen ska kunna ta del av allt den behöver. Det är även en bra idé att tillsätta dränerande material i jorden för att undvika att jorden klumpar sig, blir tung och tjock. Odränerad jord tenderar att bli soggig och kan orsaka rotröta, därför är det en bra idé att tillföra lecakulor till Solrosens jord. I övrigt är solrosen inte särskilt krävande när det kommer till jord.

Beskära solros

Sorter av solrosor som är lite mindre till storleken kan till fördel beskäras relativt tidigt i uppdrivningen. Då den nått en höjd på ca. 10 centimeter kan Solrosen klippas av vid det första bladparet, där solrosen sedan kommer att förgrena sig och sedan producera flera blommor. Vartefter Solrosplantan får sina förgreningar och utvecklas kan man toppa den ytterligare ett par gånger. Detta kommer att skapa en liten buske av solrosor.

Olika sorters solrosor

Solrosor kan komma i flera olika nyanser. En personlig favorit är de solrosor som blir mer åt det rosa hållet, så som ”ms. mars” och ”Suntastic Bicolor Rose and Yellow”, som kan vara lite svår att få tag på. Andra föredrar mer djupröda solrosor, så som ”Crimson Queen”, ”Velvet Queen” och ”Evening Sun”. Jag fann även fröblandningen ”Harlequin Mix” och ”Sunburst Mixed” om man vill ha lite mer spännande färgblandningar.

För dom som föredrar den klassiska gula färgen kan även dessa komma i olika utföranden. De riktigt mörkare, djupare gula sorterna ”Hallo”, ”Copper Queen” och ”Sunspot” påminner verkligen av den självklara bilden man har av en klassisk solros, medan variationerna ”Moonwalker”, ”Ice cream”, ”Alchemy” och ”Vanilla Ice” är lite ljusare och avvikande.

En särskilt intressant form av solros är dessa mer puffiga och fyllda. De är några riktiga blickfång i rabatten. Några av dessa sorter heter ”double sunking” och ”Sungold”.

Var medveten om ungefärlig höjd

Någonting man vill hålla koll på när man beställer hem solrosor är den uppskattade höjden som den önskade solrossorten kan få. Höjden på solrosor kan variera från 30 centimeter ända upp till 3 meter

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider