Med ett bladverk i olika färger och mönster kan Syngonium också växa på olika vis. Vissa sorter växer mer på längden, medans andra sorter har en tendens att växa på bredden. Det finns således en Syngonium för i princip alla. Det är även lättskötta och tål att stå lite mörkare än de flesta andra krukväxter, vilket innebär att man kan placera en Syngonium nästan var som helst i hemmet, så länge det inte är i totalt mörker.
Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.
Syngonium Skötsel
Placera Syngonium i indirekt, starkt ljus till skuggigt läge, och vattna Syngoniums jord när den torkat upp. Tillsätt svag dos krukväxtnäring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret och omplantera under våren en gång om året. Syngonium föredrar en luftfuktighet på närmre 60%, men klarar även vanlig inomhusmiljö.
Syngonium Ljusbehov
Håll Syngonium borta från starkt, direkt solljus eftersom att detta kan bränna bladen. Även om Syngonium klarar väl av att stå i mörkare miljöer så är starkt, indirekt solljus att föredra för att Syngonium ska växa på sig ordentligt. Med mindre ljus kommer Syngonium att växa långsammare.
Om Syngonium placeras mörkt, men man ändå vill att den ska fortsätta växa så är det en bra idé att införskaffa växtlampa. Med en bra växtlampa kan Syngoniumen placeras i princip var som helst i hushållet där även växtlampan kan ge den ljus.
Syngoinum Temperatur
Rumstemperatur duger ypperligt år Syngonium. Temperaturen för att Syngonium ska må bra ska ligga mellan 15-25 grader. Håll Syngonium borta från dragiga ställen så som vid dörrar eller fönster om öppnas ofta, samt fläktar och element.
Syngonium Luftfuktighet
Genom att öka luftfuktigheten kring Syngonium en aning ökar chanserna för att Syngonium ska trivas riktigt bra, och således även växa på sig mer och snabbare. Detta kan uppnås på olika sätt, bland annat genom att placera krukan på ett fat med lecakulor och lite vatten i botten, eller genom att spraya bladen dagligen.
Personligen använder jag en luftfuktare, för att göra det hela smidigare och slippa riskera glömma fukta själv. Det är någonting jag varmt kan rekommendera, då allt man behöver göra är att fylla på luftfuktaren med vatten vartefter det tar slut.
Syngonium Vattning
Låt Syngoniumjorden torka upp mellan vattningarna. En bra tumregel är att låta de övre centimetrarna av jorden torka upp innan det är dags att vattnas igen. Detta kan kontrolleras genom att stoppa ned ett finger i jorden, eller använda sig av någon form av sticka för att se om den kommer upp ur jorden fuktig och jordig. På detta vis tar man reda på ett ungefär när det är dags att vattna.
För att kunna vattna vid precis rätt tillfälle krävs dock en bra jordfuktmätare. Med hjälp av den kan man ta reda mer exakt när det är dags att vattna. Det har hjälpt mig många gånger och jag har lagt märke till hur växterna spurtat i tillväxt när jag börjat använda mig av en jordfuktmätare.
Syngonium Näring
Under vinterhalvåret befinner sig Syngonium i vila, vilket innebär att man inte bör tillsätta krukväxtnäring alls. Börja tillsätta halv dos krukväxtnäring på våren när solen börjar komma tillbaka. En bra period att hålla sig till näringstillförsel är från mars till september.
Syngonium Jord
Jorden till Syngonium behöver inte vara någon särskild. Använd vanlig blomjord till Syngonium, men tillsätt gärna extra dränerande material, exempelvis Perlite eller Lecakulor. Genom att tillföra dränering i jorden förhindras att jorden blir tjock och suger åt sig för mycket vatten.
Var däremot försiktig med mängden av det dränerande materialet. För mycket utav detta kommer göra att jorden torkar upp för fort och kommer behöva vattnas mycket ofta. Om man däremot struntar i att tillföra dränering till jorden finns en ökad risk för övervattning och rotröta.
Föröka Syngonium
Det lättaste sättet att föröka Syngonium på är att föröka genom sticklingar. Detta görs genom att klippa av Syngoniumen under stjälken på ett blad, så att en bit av stammen följer med. Stammen sätts sedan i ett litet glas vatten och tillåts rota, vilket kan ta upp till ett par veckor. Efter detta planteras den som vanligt i rekommenderar jord.
Man kan även plantera sticklingen i jord direkt, men det kräver att man är noga med att hålla jorden konstant fuktig (absolut inte blöt) fram tills sticklingen rotat och etablerat sig.
Det viktiga med att ta sticklingar är att alltid få med en tillväxtpunkt. Tillväxtpunkten är den delen av stammen där bladen växer ut. Utan en tillväxtpunkt, även kallad ”nod”, kan inte Syngoniumsticklingen fortsätta att växa. Man bör även hålla sig till att plantera sticklingar under våren, då förutsättningarna för att växa på sig är bättre.
Omplantera Syngonium
En bra rutin är att omplantera Syngonium årligen under våren, eller när den växer ur sin kruka. Den nya krukan bör inte vara med än upp till 10 centimeter större än den förra krukan, och ska alltid ha dräneringshål i botten för att vatten inte ska samlas och orsaka rotröta.
Syngonium finns som nämnt i flera olika utföranden och är lätt att falla för. Många väljer att bygga upp en hel samling, med blad som varierar mellan rosa, brunakiga, fläckiga och gröna som varierar i nyans. Hur de tillåts växa kan också variera då vissa väljer att låta dom hänga från krukan, medans andra väljer att ge dom någonting att klättra på. Runt ett fönster, som en växtgardin, rätt upp på en spaljé eller helt enkelt hållas kort.
Genom att klippa ned Syngonium ofta låter man den hållas kortare, samt att den tenderar att bli buskigare. Ytterligare kan man plantera de nedklippna delarna i samma kruka som moderplantan för att skapa en riktigt stor buske. Bara fantasin sätter gränser för hur Syngonium kan pryda hemmet!
Tack för väldigt bra & informativ text!