Ta frön från palettblad

Ta frön från palettblad

En del i palettbladsintresset omfattas av att ta frön och korspollinera* fram nya sorter. För att göra detta behöver man veta vad det innebär att korspollinera och lyckas framställa dessa frön.

1. Låt din palettbladsplanta blomma.

Det är vanligt att man klipper bort de blivande blommorna illakvickt för att bladen inte ska tappa färg. Om du vill ta frön är det dock viktigt att låta plantan blomma ordentligt. En planta som har toppats mycket löper mindre chans att blomma. Ett tips för att få en viss planta att blomma är att låta bli att klippa den helt.

Har du således en specifik sort som du vill ta frön ifrån men som du redan toppat ett antal gånger rekommenderar jag att ta en toppstickling som du sedan låter växa helt utan att toppa. Ifall du är ny till att ta sticklingar så rekommenderar jag att du läser min artikel om att ta sticklingar här!

2. Korspollinera genom att gnida olika blomstängel mot varandra.

Ifall du inte vill korspollinera mellan två specifika sorter kan du välja att bara pensla den enda blomstängeln med en liten pensel. Palettblad är självpollinerande men tenderar att pollineras bättre med lite hjälp.

Det är viktigt att veta att frön som du tar hemma aldrig kan bli den rena sorten av plantmamman. Tar du frön från en Ruby Road så måste fröna alltid räknas som att de blandats med en annan sort. Endast frön köpta från butik kommer att vara äkta av en sort.

3. Då blomstängeln blommat klart nyper du av den.

När blommorna har börjat torka och ramla bort klipper du av hela stängeln. Många väljer att klippa ett litet snitt i en bull- eller knäckform att sätta på stjälken under blomman för att undvika att de torkade blommorna ska skräpa ner för mycket.

Fröna kommer att uppstå i de så kallade frökapslarna*. De ser ut ungefär som små, gröna, avlånga hängmattor som alla sitter under varje liten lila-aktig blomma. Ifall blomstängeln inte har några frökapslar har du tyvärr misslyckats med att pollinera blomman ordentligt. Mitt tips är att prova använda blomstängeln ändå, du har ju ingenting att förlora direkt.

Du kan förhindra att nya knoppar uppstår genom att klippa av blomstängeln några bladpar ner. Ifall blomstängeln klipps av direkt under finns en stor chans att plantan blommar igen.

4. Lägg blomstängeln i ett kaffefilter

För att undvika att stängeln smular ner (och i värsta fall tappar frön) vill man lägga den i ett kaffefilter. På detta kaffefiltret kan du skriva från vilken planta du tog blomstängeln ifrån; det kan vara bra att hålla koll på.

5. Låt blomstängeln torka ordentligt

Det tar oftast ett par veckor för blomstängeln att torka. Man blir lätt otålig, mitt bästa tips här är att lägga kaffefiltret med blomstängeln på ett ställe där du lätt glömmer bort den litegrann, utan att tappa bort den helt. Hux flux har ett par veckor gått och du inser att det faktiskt är dags att börja utvinna frön!

Det är viktigt att vara tålmodig i detta steg; du vill att stängel med frön ska torka helt. Ifall fröna inte torkat ordentligt när de planteras tenderar de att ruttna.

6. Smula sönder blomstängeln över ett papper

Nu är det dags att utvinna frön. Lägg ut ett vitt papper att hålla dig över för att lätt kunna urskilja frön från blomstängel-skräp. Personligen brukar jag bryta blomstängeln i flera små bitar och smula dom en åt gången mellan fingrarna.

7. Separera frön från övrigt smul

Det är ganska enkelt att urskilja fröna, de är väldigt små men helt runda och svarta eller bruna. Ta gärna hjälp av en nål, en pincett eller liknande för att separera fröna, det blir i längden mycket pilligare att försöka separera dom med bara fingrarna.

8. Lägg fröna i en behållare

Själv använder jag mig av små zipper-påsar, eftersom jag plockar en hel del frön och skänker till vänner eller säljer. Dock så finns risken att fröna börjar mögla ifall man stänger in dom i plastpåsar; därför är det extra viktigt att plasten såväl som fröna är ordentligt torra och ligger på ett mörkt och svalt ställe.

Man kan även vika små kuvert av papper eller lägga dom i en burk; vad som än fungerar bra för dig! Jag rekommenderar dock fortfarande att förvara fröna mörkt och svalt.

9. Plantera dessa i ett minidrivhus eller liknande

Dock så finns det massvis av billiga, miljövänliga lösningar ifall du inte har ett minidrivhus! Personligen använder jag mig av sådana plastlådor som vindruvor kommer i. Man kan även lägga lite plastfolie över det du planterat i. Ifall du använder dig av tidigare nämnd plastlåda, var noga med att fylla den väl; blir det för mycket luft i den håller den fukten sämre.

För att fröna ska kunna börja växa behöver de stå ljust; var noga med att ha bra ljustillgångar i form av stödbelysning eller vänta med att så dom till tillväxtperioden (vår och sommar).

Fröna sprids ut med ca. två centimeters mellanrum på jorden. Lägg därefter ett väldigt tunt lager jord ovanpå och se till att hålla jorden fuktig fram till de börjat skjuta ut skott, och gärna en stund efter det.

Det tar ofta upp till två veckor eller mer för skotten att börja komma, så det gäller att ha tålamod.

Att namna palettblad

Ifall du misstänker att du har lyckats få upp en ny, unik palettbladssort som inte ser ut som någon annan är det viktigt att göra research. Du vill vara noga med att din sort är riktigt unik innan du påbörjar namningsprocessen.

Plantan måste vara livskraftig.

Nya sorter tenderar ibland att växa riktigt dåligt, blomma ihjäl sig eller fela på andra vis. Ett bra sätt att kontrollera att blomman håller för att få bli namnad är att ta minst 4 stycken sticklingar ”i ett led” Med det menas att du ska kunna ta en stickling från plantan, låta den växa till sig och kunna ta en stickling av den nya plantan. Detta ska alltså upprepas minst 4 gånger.

Ifall alla sticklingar samt moderplantan överlever så pass länge, och att sticklingarna bibehåller samma utseende från början till slut, kan du slutligen börja presentera din namnade sort till palettbladsvärlden! Var dock, som sagt, noga med att din sort är riktigt unik och levnadskraftig. Det är sällan välkommet med sorter som inte testats ordentligt.

Källor:
Homeguides

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information