Så toppar du palettblad

Genom att toppa palettbladen kan plantan få en riktigt läcker form!

Så toppar du palettblad

Jag får ofta frågor om hur jag gör för att forma mina palettblad. Formen på palettblad går ju att experimentera med i oändlighet, och alla har vi preferenser på hur vi vill ha våra plantor; som små träd, buskar, flätade stammar eller bara stora plantor.

Grundläggande att veta är att man toppar palettblad genom att klippa av palettbladsstammen på önskat ställe. Bladparet under där du klippt av kommer att växa till sig och skapa två stycken nya grenar – den avklippta stammen kommer således inte att växa ut igen, utan delar sig till två. På sticklingen du just har avlägsnat från plantan kan rotas och planteras till att bli en egen planta. Läs mer om att rota palettbladssticklingar här!

Det kan kännas lite läskigt att klippa i sina växter i början, men när du väl kommit igång så är det oftast kul och spännande att se hur plantan utvecklar sig. Undvik bara att klippa för mycket i dina plantor under vinterhalvåret då ljustillgångarna är begränsade, eftersom den inte kommer kunna växa till sig lika bra som under sommarhalvåret, då tillväxtperiod råder.

Träd

Att forma sin planta till ett träd har trendat de senaste åren. Det tar lite tid just att stamma upp plantan, men det är väl värt väntan. Palettbladen blir förstås inte lika stora som riktiga träd, men har goda förutsättningar att bli en riktig eye-catcher!

Stamma upp palettblad

  • Låt en palettbladsplanta växa sig lång utan att klippa ned den för att lägga grund för stammen.
  • Var noga med att växten inte böjer sig för mycket mot ljuset – vrid på plantan ofta om den står i fönster eller låt en bra växtbelysning sitta rätt över plantan.
  • När palettbladet är önskad längd nyper du bort alla blad längs stammen. Låt några par av blad på toppen sitta kvar där du vill att din trädkrona ska börja.
  • Klipp av toppen på plantan där du vill att den ska förgrena sig.
  • Fortsätt att toppa palettbladet ofta vartefter förgreningarna växer till sig.
  • Med tiden kommer palettbladets stam bli stadig och stark med en barkliknande struktur. Det varierar hur lång tid det tar för ett palettblad att stammas upp. Från att du kapat toppen tar det minst ett par månader innan växten börjar likna ett träd.
Palettblad förgrening.

Palettblad träd

För att kunna skapa ett träd behöver du en planta som inte kapats någon gång tidigare; en sådan skaffar du enklast genom att ta en egen toppstickling och rota den. Låt plantan bli så hög som du önskar; men ifall plantan börjar knoppa är det dags att klippa ned plantan några bladpar under blomman. Plantan kommer att förgrena sig vid bladparet under området som du klippt av.

Ifall det behövs kan du stödja plantan genom att knyta den mot en blompinne eller liknande. Som välkänt tenderar växter att vända och vrida sig mot ljuset. Det kan därför vara bra att göra för att försäkra dig om att stammen på ditt träd håller sig rak och fin.

Trädkronan vill du ha buskig och tät, så var noga med att toppa denna ofta. Detta görs alltså i omgångar vartefter den har vuxit till sig. Att nypa av blad längs stammen kan göras relativt tidigt, men det måste alltid finnas minst ett par blad på plantan för att undvika att stressa plantan.

Proceduren att klippa ned trädkronan görs kontinuerligt. Med tiden kommer kronan att växa till sig och bli allt tätare.

Beskära palettblad till buske

Det är lätt att beskära palettblad i syfte att buska till plantan. Palettblad som toppas rikligt med jämna mellanrum kommer att bli buskigare där man toppat.

Det är lätt att bli otålig och vilja klippa för mycket, men det är viktigt att plantan tenderar bli stressad om man beskär den för hårt.

Palettblad har potential att bli väldigt stora och breda, så det kan vara bra att ha en planerad plats att ställa palettblad med större omfång. Särskilt viktigt är det att kunna erbjuda plantan rikligt med ljus. De undre och bakre bladen tenderar att blekna då de hamnar i skuggan av de mer ytligt sittande bladen.

Beskär palettblad

Fläta stammar Palettblad

En annan populär metod att forma palettblad är att fläta samman stammarna. För att lyckas med detta behövs tre stycken sticklingar, som är ungefär lika långa. Längden på flätan utgörs av den kortaste stammen så se till att de är långa nog att flätas ordentligt.

Du behöver:

  1. Låt sticklingarna ligga! Det är viktigt att inte ha för bråttom. Efter någon timme har sticklingarna blivit mjuka och lättböjliga. Ifall du försöker göra detta innan de börjat mjukna ordentligt kommer sticklingarna med största sannolikhet att gå av och bli förstörda.
  2. Eventuella blad nyps av från den delen av sticklingen som flätas. Eventuella knottror och ojämnheter skärs bort. Ju jämnare stammen på sticklingen är, desto bättre. Snittytorna som bildas där sticklingen är klippt eller skuren kommer att läka och bli bruna skorpor.
  3. När sticklingarna har blivit mjuka i stammen ser de förmodligen rätt tråkiga ut, men det kommer att ordna sig när de sätts på rotning. Tejpa eller knyt ihop stammarna uppe där bladen på sticklingen börjar och fläta nu långsamt och försiktigt ihop stammarna uppifrån ner. Sätt en bit tejp när du kommit halvvägs ner på flätan. När du kommit till slutet kan stammarna klippas till samma längd och tejpas eller knytas samman i ändarna. Med tiden kommer stjälkarna att växa fast på det viset, varpå eventuell kvarvarande tejp eller snöre kan avlägsnas.
  4. Förslagsvis rotas flätan i vatten, men det går också att använda andra tillvägagångssätt. Vid jordrotning kan sticklingarna stödas upp med en blompinne eller liknande. Håll jorden fuktig, men inte för blöt då genomblöt jord kan orsaka rotröta. Med fördel kan en fryspåse placeras över plantan för att skapa effekten av en kuvös.
5/5 - (2 votes)
Kategori: Information