Så toppar du palettblad

Genom att toppa palettbladen kan plantan få en riktigt läcker form!

Så toppar du palettblad

Jag får ofta frågor om hur jag gör för att få mina palettbladsplantor till önskad form. Alla har vi preferenser på hur vi vill ha våra plantor; som små träd, buskar, flätade stammar eller bara stora plantor.

Grundläggande att veta är att man toppar palettblad genom att klippa av palettbladsstammen där du önskar. Bladparet under där du klippt av kommer att växa till sig och skapa två stycken nya stammar – den avklippta stammen kommer således inte att växa ut igen. På sticklingen du just har avlägsnat från plantan nyper du bort de lägre bladen och rotar. Läs mer om att rota palettbladssticklingar här!

Det kan dessutom kännas lite läskigt att klippa i sina växter i början, men när du väl kommit igång så är det extremt kul och spännande att se hur plantan utvecklar sig. Undvik bara att klippa för mycket i dina plantor under vinterhalvåret då ljustillgångarna inte är lika bra, eftersom den inte kommer kunna växa till sig lika bra som under sommarhalvåret, då tillväxtperiod råder.

Ett tips är att använda en vass blomsax, sekatör eller brytbladskniv för att inte mosa stammen då du klipper. Att använda till exempel en vanlig kökssax går, men är inte att rekommendera.

Träd

Att forma sin planta till ett träd är väldigt trendigt idag. Det tar lite tid just att stamma upp plantan, men den färdiga produkten blir ett fantastiskt snyggt inrednings-statement till en snygg kruka. Palettbladen blir förstås inte lika stora som riktiga träd, men har goda förutsättningar att bli en riktig eye-catcher!

Stamma upp palettblad

  • Låt en palettbladsplanta växa sig riktigt lång för att lägga grund för stammen.
  • Var noga med att växten inte böjer sig för mycket mot ljuset – vrid på plantan ofta om den står i fönster eller låt växtljus sitta rätt över plantan.
  • När palettbladet är önskad längd nyper du bort alla blad längs stammen. Låt några par av blad på toppen sitta kvar där du vill att din trädkrona ska börja.
  • Klipp av toppen på plantan där du vill att den ska förgrena sig.
  • Fortsätt att toppa palettbladet ofta vartefter förgreningarna växer till sig.
  • Med tiden kommer det sakta att utvecklas en redig stam. Det varierar hur lång tid det tar för ett palettblad att stammas upp. Från att du kapat toppen tar det minst ett par månader innan växten börjar likna ett träd.

Palettblad träd

För att kunna skapa ett träd behöver du en planta som inte kapats någon gång tidgare; en sådan skaffar du enklast genom att ta en egen toppstickling och rota den. Låt plantan bli så hög som du önskar; men ifall plantan börjar knoppa är det dags att klippa av toppen, några bladpar under blomman. Plantan kommer att grena sig till två nya stammar vid bladparet under området som du klippt av.

Ifall det behövs kan du stödja plantan genom att knyta den mot en blompinne eller liknande. Som välkänt tenderar växter att vända och vrida sig mot ljuset. Det kan därför vara bra att göra för att försäkra dig om att stammen på ditt träd håller sig rak och fin, även om du är noga med att ha ljuskällan rakt ovanifrån eller vara noga med att vrida på den ofta. Det kan gå fort att få en rak och fin stam förstörd om du slarvar för mycket med detta.

Trädkronan vill du ha buskig och tät, så var noga med att toppa denna rikligt och ofta, vartefter den har vuxit till sig. Detta görs förstås i omgångar. När kronan börjat växa till sig och få en del blad kan du börja nypa av blad från stammen. Det kan göras relativt tidigt, men det måste alltid finnas minst ett par blad på plantan för att undvika att stressa en i onödan.

På detta är det bara att låta trädet mogna och växa till sig; ju äldre det blir desto maffigare kommer det att bli. Eftersom palettblad gärna växter till sig, och det fort, så kommer du förmodligen behöva fortsätta att toppa den med jämna mellanrum för att hålla den snygg.

Palettblad Buske

Det är lätt att skapa en väldigt buskig planta; toppa, toppa, toppa! I omgångar! Som nämnt så kommer överdriven toppning att stressa blomman, så låt den växa lite innan du toppar igen.

Låt det ta tid! Det är lätt att bli otålig och vilja klippa för mycket, men allt gott kommer åt den som väntar! Denna plantan har potential att bli väldigt stor och bred, så det kan vara bra att ha en planerad plats där den ska stå ifall du bor trångt. Särskilt viktigt är det att kunna erbjuda plantan ljus, eftersom de undre och bakre bladen tenderar att blekna eftersom de inte nås av ljuset.

palettblad buske
En Spacecake som ska få bli en riktigt fin och stor buske!

Fläta stammar Palettblad

Man kan kombinera olika sorter genom att sammanfläta stammarna! För att lyckas med detta behövs tre stycken sticklingar, som är ungefär lika långa. Längden på flätan utgörs av den kortaste stammen så se till att de är långa nog att flätas ordentligt. Det gör ingenting ifall de är lite snea eller krokiga, det reder ut sig under flätningen.

Du behöver:

  1. Låt sticklingarna ligga! Det är viktigt att inte ha för bråttom. Efter någon timme har sticklingarna blivit lite ledsna, uttorkade och lättböjliga. Ifall du försöker göra detta innan de börjat torka ordentligt kommer sticklingarna med största sannolikhet att gå av och bli förstörda.
  2. Under tiden du väntar kan du passa på att nypa av blad, eventuella knottror och ojämnheter från sticklingarna. Ju jämnare de är, desto bättre. Snittytorna som bildas där du klippt eller skurit kommer att läka och bli bruna skorpor som knappt kommer synas mot stammen.
  3. När sticklingarna har blivit mjuka i stammen ser de förmodligen väldigt ledsna ut, men det kommer att ordna sig när de sätts på rotning. Tejpa eller knyt ihop stammarna uppe där bladen på sticklingen börjar och fläta nu långsamt och försiktigt ihop stammarna uppifrån. Sätt en bit tejp när du kommit halvvägs ner på flätan. När du kommit till slutet kan du klippa av stammarna så de blir samma längd och tejpa eller knyta samman i ändarna. Med tiden kommer stjälkarna att växa fast på det viset. Du kan då ta snöret/tejpen.
  4. Förslagsvis rotar du din fläta i vatten, men det går också att använda andra tillvägagångssätt. Ifall stammarna inte vill stå upp av sig själv då du jordrotar kan du stödja dom med en blompinne eller liknande. Håll jorden fuktig, men inte blöt. Med fördel kan du även sätta en fryspåse kring hela plantan för att skapa ett mini-växthus.

Förhoppningsvis har jag bidragit med lite inspiration till dina sticklingar och plantor. Det finns oändligt med möjligheter för palettbladsplantor om man vet hur man ska beskära dom för önskat resultat. Det är en stor fördel med denna superroliga växt.

Källor:
Plantbyrån

5/5 - (1 vote)