De 5 vanligaste hemmaodlade kryddorna

kryddor

De första månaderna på året är till för planering inför odlingssäsongen. För att hinna förkultivera frön gäller det att vara ute i god tid, men det kan vara svårt och besvärligt att veta exakt vad man vill odla. Därför har vi tagit reda på de fem mest använda kryddorna som också är enkla att odla hemma. Förkultivera dessa och plantera ut till odlingssäsongen, eller skaffa en bra växtbelysning för att kunna ha tillgång till färska kryddor året om. Dessa kryddor gör sig självklart väl i matlagning, men kan även användas till annat!

1. Oregano

Vanliga kryddor hemma: oregano

Oregano är den absolut mest använda kryddan i Sverige och har ett mycket brett användningsområde. I matlagning är den populär i tomaträtter, osträtter, till pizza, sallad och pastarätter. Oregano har typiskt sett en ganska stark smak, varför man nog vill vara ganska försiktig med mängden man använder i maten.

Bortsett från dess smakrika egenskaper kan Oregano användas till att göra en mycket kraftfull oreganoolja. Som nämnt är oregano väldigt rikt och innehåller extremt mycket antioxidanter. En riktigt potent Oreganoolja har flera egenskaper så som antiseptisk, antibakteriell, att kunna motarbeta vissa svampangrepp samt kan användas i hudvård. Det viktiga är att göra ordentligt med efterforskningar för att inte överdosera oreganoolja, eftersom att det kan leda till bieffekter eller direkt hälsoskadliga tillstånd om det används fel.

Oregano är lätt att odla, och om du vill läsa mer om hur du använder Oregano kan du läsa om det i våran artikel om hur du odlar Oregano!

2. Timjan

Vanliga kryddor hemma: timjan

Timjan passar riktigt bra i medelhavsrelaterade rätter tillsammans med andra kryddor, så som Oregano, Rosmarin och Basilika. Rent maträttsmässigt passar Timjan till de allra flesta kötträtter, till soppor, sallader, lamm eller till och med marinader. Timjan kan ha en ganska genomträngande smak, varför man även här bör vara lite försiktig med hur mycket man använder. Man kan även använda Timjan till att dekorera maten med.

Det sägs att ämnet Tymol, som det finns gott om särskilt i olja av Timjan, är mycket virus- och bakteriehämmande, och till och med kan vara fördelaktigt för immunförsvaret. Genom att tillsätta timjanolja i en diffuser sägs det ha egenskaper som underlättar vid slem i halsen och andra relaterade symtom. Ta dock denna information med en nypa salt, konsultera alltid med en läkare innan du vänder dig till alternativa former av läkemedel som detta.

Om du är intresserad av att odla Timjan själv kan du läsa mer om hur du gör i våran artikel om att Odla Timjan.

3. Chili

Vanliga kryddor hemma: chili

Att Chili är en välanvänd krydda kommer nog knappast som en överraskning. Många tycker om lite extra sting i maten, och då är det en fantastiskt trevlig sak att ha hemmaodlad, färsk Chili i köket. Chili är lätt att odla, men kan behöva lite extra växtbelysning ifall man vill odla det inomhus, och behöver tillsättas lite extra näring emellanåt. Chiliplantans avkastning är ofta väldigt stor, och har god potential att ge skörd som räcker mycket långt in på vinterhalvåret om man tillgodoser Chiliplantans behov.

Chili är inte enbart användbart till mat, utan gör sig också riktigt bra som liniment i en potent Chiliolja. Mer om hur du odlar Chili och en enkel beskrivning på hur du skapar Chiliolja kan du ta del av i artikeln om att Odla Chili!

4. Basilika

Vanliga kryddor hemma: basilika

Basilika är ett måste för dom som tycker om italiensk mat! Det är dessutom användbart i väldigt många rätter, så som fisk, pasta, sallader, tomaträtter, eller varför inte göra en egen pesto? Den lättodlade Basilikan kan varmt rekommenderas till samlingen av färska kryddor. För att bevara och verkligen använda Basilikans smaker är det rekommenderat att tillsätta Basilikan i slutet av tillagningen.

Det finns mycket man kan göra med Basilika! Bland annat kan man frysa in basilika i istråg tillsammans med olivolja för att enkelt kunna portionera det efter behov till matlagningen. Man kan även göra Basilikaolja, som kan användas till aromaterapi mot stress och förkylningssymtom, mot acne genom att blanda ut en liten mängd Basilikaolja i någon annan form av olja (arganolja, mandelolja exv.), eller som ingrediens i ansiktsmasker.

Om du vill lära dig mer om Basilika, hur det odlas och dess hälsofördelar kan du läsa om det i våran artikel om att Odla Basilika.

5. Rosmarin

Vanliga kryddor hemma: rosmarin

Rosmarin kan vara den vackrare av dessa fem populäraste kryddorna. Tillsätt en rosmarinkvist till kött- eller vilträtter, fågelrätter eller sallader. Rosmarin är särskilt användbart i italienska och franska rätter. Dessutom kan det användas som dekoration till färdigupplagda rätter.

Rosmarinolja är särskilt använt till aromaterapi på det verkar upplyftande, men kan även vara bra mot depressioner, i hudvård som uppstramande och för att jämna ut hudtoner och ge huden lyster, och kan läggas till i små mängder till fuktgivande hårvårdsrutin.

Om du är nyfiken på hur man odlar Rosmarin kan du läsa med om det i artikeln om att Odla Rosmarin!

Alla fem kryddor som nämnts ovan är de fem som statistiskt sett används mest i Sverige och kan därför utgöra en samling som kommer vara riktigt användbar både i och utanför köket. Det finns en särskilt lyx i att kunna plocka egenodlade färska kryddor, och de är definitivt värda den lilla extra tiden det tar att sköta om kryddväxterna!

2/5 - (1 vote)
Kategori: Information