Vårblommor

Förgyll våren med Vårblommor!

Vårblommor

Att sprida Vårblommor i var och var annat hörn i trädgården är en härlig tradition hos de flesta trädgårdsälskare. När solen är tillbaka ligger de härliga Vårblommorna varmt om hjärtat, och de är enkla att vila ögonen på efter månader av Svenskt vintermörker.

I denna artikel listar vi en rad Vårblommor och hur man på bästa sätt tar hand om Vårblommor för att pryda trädgården i all sin prakt. Ta reda på hur du ger Vårblommor de bästa förutsättningarna för att välkomna våren.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Odla Vårblommor

De flesta vårblommor brukar köpas som färdiga plantor att ta hem och plantera direkt i odlingskärl. Variationen är bred när det kommer till vilka Vårblommor man vill plantera och vad man vill plantera Vårblommorna i.

Plantera Vårblommor

Det allra viktigaste, oavsett kärl man väljer att plantera sina Vårblommor i, är att Vårblommornas rötter dräneras från överflödigt vatten. Om inte odlingskärlet har dräneringshål i botten där vatten kan rinna ut är det viktigt att lägga ca. 1 decimeter av lecakulor i botten för att vattnet som rinner igenom jorden ska kunna ledas bort.

Ovanpå dräneringen fylls Vårblommornas planteringskärl med jord. En varm rekommendation är att köpa hem denna blomjord, då jag själv är mycket nöjd med den. I övrigt kan i princip vilken vanliga blomjord som helst fungera mer än väl för att plantera Vårblommor i. Jorden fylls på ordentligt så att Vårblommornas rötter får gott om utrymme att växa och etablera sig.

Efter plantering av Vårblommor är det viktigt att vattna jorden ordentligt, och fortsätt sedan att vattna efter behov. Vanligtvis brukar det räcka med att vattna Vårblommorna ca. en gång i veckan. Hur ofta Vårblommor bör vattnas kan dock bero på läget. Det bästa läget för Vårblommor är att stå i halvskugga till lätt ljust läge. Om Vårblommorna står i starkare sol kan de behöva vattnas oftare eftersom att jorden tenderar torka upp snabbare.

Så frön av Vårblommor

Om man vill så Vårblommor från frö är det viktigt att ta reda på när de specifika sorterna av Vårblommor bör sås. Vissa sorter sås bäst under hösten för att ha en bra start så fort solen kommer tillbaka, medans andra Vårblommor bör försås ett par månader innan utplantering. Det finns även de sorter som direktsås när säsongen är mogen. Läs därför alltid på fröförpackningen eller fråga i blomsterbutiken hur man bäst sår frön av dina specifika Vårblommor.

Det är vanligt att frön sås i såjord. Såjord är energifattig, vilket är precis det ett för behöver för att kunna överleva under den första fasen. Frön innehåller gott om näring, precis som de första utvecklade hjärtbladen. Först efter att hjärtbladen, som är det första bladparet som kommer upp, börjar torka och ramla bort är det dags att omskola de små plantorna till blomjord.

Ett tips jag brukar använda mig av är att lägga blomjord i den undre delen av krukan, och såjord ovanpå. På det viset kommer rötterna nå blomjorden lagom till när de behöver mer näring, och omskolningen kan vänta tills plantan är stabilare.

12 bästa vårblommorna

Vårblommor är en stor kategori och kommer i en lång rad av arter och variationer. Därför har jag här satt ihop en komplett lista av de vanligaste och mest omtyckta vårblommorna vi har här i Sverige. Vilken är din favorit, och varför?

1. Påsklilja

För många är inte Påskliljan ”bara en Vårblomma”, utan även en stark symbol för vårens tillväxt, härligt väder och lättare kläder. Många väljer att köpa Påskliljan tidigt på säsongen för att ha inomhus fram tills vädret tillåter att flytta ut krukan eller plantera Påskliljan direkt rabatt eller utomhuskärl.

Påskliljan placeras i halvskugga och absolut inte i direkt solljus eftersom att blomman och bladen lätt kan torka ut eller brännas. Vattna jorden lätt vartefter den torkat ut. Det är viktigt att vara försiktig med vattningen eftersom att Påskliljan lätt övervattnas. Genom att plantera Påskliljan direkt i marken utomhus ger man lökarna goda förutsättningar att komma tillbaka och blomma till nästa vår.

Köp lökar till Påsklilja här!

2. Ranunkel

En i mitt tycke mycket underskattad Vårblomma är Ranunkel. Ranunkel påminner mycket om rosen och förgyller trädgården med färgglada lövverk. Ranunkel trivs att stå på en ljus plats ute i trädgården så snart temperaturen håller sig över 0 grader Celsius.

Ranunkel är enkel att sköta, men det viktigaste är att Ranunkelns jord inte torkar upp. Ranunkel är mycket känsliga för uttorkning, men med det sagt bör man också varar relativt försiktig med att övervattna, eftersom att övervattning leder till rotröta.

3. Förgätmigej

Med små, charmiga men diskreta blommor är Förgätmigej en gammal favorit kring våra Vårblommor. Man kan ofta se Förgätmigej växa som Vårblommor längs vattendrag eftersom att denna Vårblomma trivs med fuktig jord.

Förgätmigej sås bäst under februari-mars, för att kunna planteras ut lagom till när temperaturen tillåter. Placera Förgätmigej soligt eller i halvskugga, och gärna på fuktiga ställen. Rabatter är idealiska för Förgätmigej, eller om det finns tillgång till dammar eller andra former av vatten är dessa perfekta platser för att plantera ut Vårblommor som Förgätmigej.

Köp frön till Förgätmigej här!

4. Tulpaner

Tulpaner är de absolut mest ikoniska Vårblommorna vi har. Några riktiga klassiker i trädgården, och med den enorma färgvariationen är det inte konstigt att de blivit stora favoriter som Vårblommor.

Tulpanlökar planteras bäst direkt i marken redan på hösten. När det kommer till tulpanlökar finns en hel uppsjö av lökar man kan välja mellan. Det finns vissa lökar som är fleråriga, men de flesta tulpanlökar är ettåriga. Gör din research innan du väljer tulpanlök, ifall detta är viktigt för dig.

Plantera Tulpanlökar genom att gräva ett hål som är två till tre gånger djupare än lökens storlek. Plantera löken med den spetsiga delen uppåt och vattna för att stimulera tillväxt av lökens rötter. Inför vintern skyddas Tulpanlökarna i jorden med ett lager höstlöv eller halm ovanpå jorden.

Köp tulpanlökar här!

5. Penséer

Även Penséer har en speciellt plats i de flesta trädgårdsfantasters hjärtan. Även dessa varierar mycket i färg och är mycket enkla att tillgå i butikerna till vårkanten. Plantera Penséer i soligt till skuggigt läge och vattna vartefter jorden torkat upp något. Typiskt sett brukar Penséer behöva vattnas oftare om de står i starkare sol än om de står i skuggigare läge.

Köp penséer här! Obs: Länken leder till en specifik sort. Ett tips är att titta runt på alla olika sorter av penséer som finns på hemsidan via länken!

6. Krokus

Krokus är ett klassiskt vårtecken, då de i princip helt plötsligt kan börja kika upp genom snö och slask direkt när solen börjar bli starkare och långvarigare. Krokus är en Vårblomma vars lökar bör planteras på hösten för att komma upp lagom till våren. Låt inte lökarna ligga för länge innan utplantering, eftersom att de tenderar att torka ut och de i och med att de är så små. Vattna lökarna direkt efter utplantering för att stimulera rottillväxt.

Köp krokuslökar här!

7. Kungsängslilja

Kungsängslilja är en lite annorlunda Vårblomma som inte riktigt är lika populära som många anda Vårblommor. Med det speciella utséendet kan det vara förståeligt att denna Vårblomma inte faller alla i smaken. Dessutom blommar den lite senare på våren, typiskt sett i maj månad. Kungsängslilja är en Vårblomma som trivs väl vildväxande på ängar, och vill ha en ganska fuktig miljö kring sig. Även dessa planteras bäst på hösten, runt september månad, för att få vackra Vårblommor till kommande säsong.

Köp frön till Kungsängslilja här!

8. Blåklocka

Generellt sett brukar man se Blåklockan växa i vilt tillstånd, men det går även ypperligt att köpa frön av Blåklocka för att plantera ut själv i sin trädgård. Blåklockan har lite specifika behov eftersom att den tycker om att stå ljust, men är även känslig för att torka ut, vilket den tenderar göra i stark sol. Därför är det bra att kompensera upp med jämn bevattning så att fuktigheten i jorden hålls konstant.

Köp frön till Blåklocka här!

9. Stjärnmagnolia

Med blomning i april-maj är Stjärnmagnolia en ypperlig Vårblomma. De doftar mycket gott och kan bli mycket stora och blir buskliknande. De är relativt tåliga och blir mycket vackra under blomning. Plantera Stjärnmagnolia direkt i marken med tillgång till näring och jord som är neutral till något surare. Denna växt med utomordentligt vackra Sommarblommor livar garanterat upp trädgården!

Köp Stjärnmagnolia här!

10. Tusensköna

Tusenskönans färger varierar från vitt till rosa till röd, och kan ibland vara tvåfärgade. De små, söta blommorna kan bli en vacker färgklick om man vill ha en lite mindre Vårblomma som lyfter trädgården något. Tusenskönan trivs bra i soligt till halvskuggigt läge, men planteras ut lite senare på våren då de kan vara lite känsliga mot kallare grader. Jorden bör hållas jämnt fuktig då Tusenskönan är känslig för uttorkning.

Köp frön till Tusensköna här!

11. Toffelblomma

På den senare tiden har Toffelblomman gjort comeback. Toffelblomman är en lite annorlunda Vårblomma, eftersom att blomman enbart har två stycken blad; ett lite större som sticker rätt ut från mitten, och ett litet blad som kupar sig kring ståndare och pistill. Toffelblomman varierar i gult till rött i färg. Toffelblommans jord bör alltid hållas fuktig.

12. Aubrietia

Med liten, diskret blomma blir Aubrietia ett gulligt men betydelsefullt tillskott i trädgården. Denna Vårblommande växt har ett kompakt växtsätt och föredrar att få växa i soligt läge. Håll Aubrietias jord jämnt fuktig för att den inte ska torka upp i solen. Efter att blommorna dör bort klipps Aubrietia ned för att kunna blomma två gånger under en säsong.

Köp frön till Aubrietia här!

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider