Växtterrarium – Så gör du

Gör ett växtterrarium - 5 enkla steg.

Växtterrarium – Så gör du

Den senaste tiden har växtterrarium börjat trenda. På sociala medier kan man hitta vackra iscensättningar i olika former av glaskupoler som förgyller inredningen och skapar en utomordentlig, samspelt miljö för växterna på insidan. Det kan verka lite krångligt och kräva en del tid, men i denna artikel kan du ta del av allt som är värt att veta inför att starta ett växtterrarium.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Vad är ett växtterrarium?

Ett terrarium är en samling små dekorativa växter som växer i en sluten miljö. Terrariebehållare är vanligtvis genomskinliga och har en öppning som är tillräckligt stor för att trädgårdsmästaren ska kunna komma åt växterna inuti. Det bästa med ett gör-det-själv-terrarium är att du får skapa något unikt.

Vi har allt du behöver veta om hur man gör ett terrarium. Från beskrivning och inspiration till skapande och skötsel, så kommer du att njuta av din miniatyrträdgård på nolltid. Innan du kavlar upp ärmarna ska vi se till att du har alla förnödenheter du behöver för att komma igång.

Detta behöver du för att bygga ett växtterrarium

Oftast är växtterrarium en hobby man gärna lägger lite extra tid och energi på för att få riktigt vackert. Det innebär även att man även behöver rätt redskap och material för att göra det riktigt bra.

Terrarium

Givetvis behövs själva behållaren, terrariet, till projektet. Här kan man hitta mycket vackra ornament att använda sig av. Alltifrån en glasbehållare till torrvaror till stora, välutromade glaskupoler. Fantasin sätter gränser för vad som kan vara ett terrarium! Det behöver bara vara rymligt nog för dränering och växter.

Till terrarium vill jag tipsa om denna vackra vas som erbjuder gott om utrymme för växter och utsmyckning.

Verktyg

Eftersom att många terrarier är väldigt små krävs finkänslig hantering för att få alla detaljer på plats. Därför rekommenderas att man införskaffar sig ordentliga verktyg inför utjämning av bottensubstrat och plantering av växter, bland annat. Oftast är dessa verktyg alltså i form av mycket små spadar och krattor. Verktyg som är särskilt utformade för ändamålet kan du köpa via denna länk. Även en ordentlig greppklo kan komma väl till pass, likväl en borste till det slutliga finliret.

Grus, småsten eller lecakulor

Som bas för terrariet används små stenar, grus eller lecakulor. De små stenarna fungerar som vattendränering för växternas rötter så att överflödigt vatten inte stannar i jorden och orsakar röta. Genom att lägga ett bottenlager av dränerande material ökar du chansen för att verkligen lyckas – annars finns stor risk att vattnet som inte sugs upp av jorden inte lyckas rinna bort och bottenmaterialet blir en sörja, varpå rötterna till växterna blir förstörda.

Aktivt kol

Aktivt kol är känt för att kunna absorbera toxiner och annat skadligt. Bara en mycket liten mängd av aktivt kol gör stor nytta. Ett mycket tunnt lager av aktivt kol ovanpå dräneringsmaterialet (dvs. gruset eller småstenen) räcker långt för att skapa en frisk miljö och är ett vinnande koncept.

Jord

Ovanpå aktivt kol läggs jorden vari växterna planteras. Vanlig blomjord räcker oftast långt för de flesta terrarium, men om du önskar plantera kaktusar eller andra suckulenter vill jag rekommendera att använda dig av anpassad kaktus- eller suckulentjord, eftersom dessa oftast vill ha jord med lite mindre näring och mer dränering.

I övrigt, för växter som inte är suckulenter eller kaktusar, kan jag rekommendera denna plantjord till de allra flesta av växter.

Att välja växter till växtterrarium

När du väljer växter för ditt terrarium finns det några saker du bör tänka på:

 • Välj växter som är tillräckligt små för glaskärlet. Du vill inte att någon grönska ska röra vid sidorna av din behållare och få ditt terrarium att kännas trångt.
 • Växter som klarar sig bra med fuktighet kommer med största sannolikhet att trivas i ditt terrarium. Även om suckulenter och kaktusar inte gillar fukt så kan du kompensera detta genom att använda en glasbehållare med en liten öppning, som den rekommenderade glasbehållaren som vidnämndes tidigare.
 • Oavsett vilka växter du väljer kan du hålla dem friska genom att efterlikna deras naturliga miljö i terrariet. Förslag på växter som kan komma att passa bra i terrarium är:
  • Luftväxter (Tillandsia)
   Dessa är växter som inte behöver planteras i jord utan placeras direkt på bottenmaterialet. Därför behövs heller inte nödvändigtvis jord och dränering för denna växt. Luftväxter är ota svåra att hitta i blombutiker men kan beställas hem via denna länk!
  • Moon Valley (Pilea involucrata)
  • Fittonia
  • Suckulenter
   Till exempel vill jag tipsa om denna vackra ”tiger”-aloe vera.
  • Kaktusar

Hur man bygger upp ett terrarie steg för steg

1. Dräneringslager

Täck botten med ett relativt tjockt lager av dräneringsmaterial, så som småsten, grus eller små lecakulor. Lagret ska vara jämnt och personligen kan jag rekommendera att välja ut dräneringsmaterial som tilltalar rent visuellt, eftersom att det kommer synas tydligt och kunna komplettera utseendet.

2. Lägg på ett lager av aktivt kol

Som nämnt så krävs ett mycket tunnt lager av aktivt kol som har funktionen att kunna absorbera toxiner och annat skadligt. Sprid ut det aktiva kolet över dräneringslagret. Det behöver absolut inte täcka lagret på något vis utan enbart finnas utspritt över ytan av dräneringslagret.

3. Applicera ett jordlager

För att plantera växterna i ditt växtterrarium behövs givetvis jord att plantera växterna i. Lägg på ett några centimeter tjockt jordlager, tjockt nog för att kunna plantera växterna. Personligen har jag lagt ett lager av planteringsjord som är ca. 5 cm tjockt.

4. Plantera växterna

 • Börja med att plantera din största växt. Ta ut plantan ur sin kruka och beskär rötterna precis som du skulle göra när du omplanterar.
 • Gör sedan ett hål i jorden som är tillräckligt stort för att rymma växtens rötter.
 • Placera plantan i jorden och täck för rötterna med de anpassade verktygen.
 • Det är lättast att arbeta sig fram från insidan och ut. Det finns ingen rim och reson för utformningen av ditt terrarium, lek med upplägget och glöm inte att ha kul!

5. Dekorera

Avsluta projektet med att dekorera terrariet. Personligen brukar jag toppa med att lägga ett tunnt lager av dekorativa småstenar ovanpå jorden, men i detta skede är det bara fantasin som sätter gränser för hur ditt terrarium ser ut! Använd fantasin, men det är bra att alltid ordentligt rengöra allt som stoppas in för att undvika otrevlig bakterietillväxt, mögelsporer och eventuell ohyra.

Hur sköter man ett växtterrarium?

När du har byggt ditt öppna terrarium behöver du vattna det regelbundet för att hålla växterna och mossan fuktiga. Mossterrarier behöver en lätt vattning en gång i veckan. För växttunga terrarier behöver de vattnas två gånger i veckan. Använd en vattenspruta eller en vattenkanna för terrarier som har ett långt munstycke för att hjälpa till att styra vattnet. Se till att ditt terrarium inte står i direkt solljus för att undvika att växterna överhettas och torkar ut.

Vissa växter föredrar att ha tillgång till hög luftfuktighet. Dessa växter kan må utomordentligt i ett slutet terrarium. Slutna terrarium behöver inte alltid nödvändigtvis vattnas manuellt, eftersom det bildas kondens som håller jorden fuktig. Genom att öppna terrariet under ett par timmar regelbundet tillsätts frisk luft som ju växten också behöver. I detta fallet gäller det att hitta den perfekta balansen och rutinen för att jorden inte ska bli för blöt mellan luftningarna och för att växten ska få tillräckligt med frisk luft. Att lufta en gång i veckan till en gång i månaden brukar vara standardproceduren. Om jorden blir för torr behöver man givetvis vattna manuellt.

Vilka växter kan man ha i terrarium?

Man kan välja i princip vilka växter som helst till sitt växtterrarium. Det är viktigt att växten inte är för stor för terrariet. Förslag på växter att använda är Fittonior, Pilea, luftväxter, peperomior och suckulenter/kaktusar.

Hur sköter man ett växtterrarium?

Vattna ditt växtterrarium 1-3 gånger i veckan med hjälp av en blomspruta eller en vattenkanna med långt munstycke. Om terrariumet är slutet vattnas det mycket sällan, och luftas med jämna mellanrum beroende på hur stort det är och hur många växter som lever i. Placera terrariet i starkt, indirekt ljus.

Hur gör man ett terrarium?

Gör ett terrarium genom att välja ut en glasbehållare stor nog att rymma växt och bottensubstrat. Placera dräneringsmaterial av sten eller lecakulor i botten, ett tunnt lager av aktivt kol ovanpå och slutligen ett tjockare lager av jord i botten där terrarieväxterna planteras. Inred terrariet med dekorativa stenar och prydnader.

Källa: ambius

2.3/5 - (3 votes)
Kategori: Gör det själv