Zebrasköld

Lär dig hur du får din Zebrasköld att frodas!

Zebrasköld

En välkänt svår krukväxt att ha hemma är Zebraskölden. Vissa lyckas med sin Zebrasköld utan ansträngning (ibland till och med utan att riktigt veta vad som gör att de lyckas) medans andra inte riktigt lyckas hålla sin Zebrasköld nöjd trots att de gjort allt i sin makt för att hålla Zebraskölden vid god vigör.

I denna artikel går vi igenom skötselråden i detalj för att du ska lyckas sköta din Zebrasköld med bravur. Eftersom att små tabbar kan orsaka stora problem trots god skötsel ska vi även gå igenom de vanligaste misstagen som görs kring Zebraskölden.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Zebrasköld Skötsel

Att en Zebrasköld kan vara knepig att hålla vid liv är alltså redan konstaterat, men om man tar en titt på Zebrasköldens ursprung kan det vara lite lättare att tänka sig miljön Zebraskölden behöver för att trivas som bäst.

Zebraskölden härstammar från Filippinerna i syndostasien, där den lever i de fuktiga regnskogarna. Det innebär att Zebrasköld tycker om mycket fukt, både i jorden och i luften, och tycker om lägen som är halvskuggiga till indirekt ljusa.

Placera din Zebrasköld i filtrerat ljus till skuggigt läge och vattna jorden vartefter den torkat upp en aning. Håll luftfuktigheten hög kring Zebrasköld genom att spraya bladen eller följa tipsen längre ned i denna artikel. Ge Zebraskölden näring med 2-4 veckors mellanrum under sommarmånaderna.

Zebrasköld Ljusbehov

Eftersom att Zebraskölden härstammar från regnskogens lägre vegetation är den anpassad för att leva i trädens skugga. Det innebär att Zebraskölden inte behöver mycket solljus för att må bra. Var därför försiktig med att placera Zebraskölden i lägen där solen är stark. Undvik särskilt att placera Zebraskölden i söderläge.

För att stimulera snabb tillväxt och stora blad bör Zebraskölden placeras i starkt, indirekt solljus. En optimal plats för Zebraskölden är nära ett fönster i norrläge eller en liten bit ifrån fönster med kvälls- eller morgonsol. För mig personligen har det varit till stor fördel att placera Zebraskölden i ett sydostfönster med insynsskydd.

Zebrasköldar som står på mörkare ställen kan fortfarande må bra (men se då till att det inte är för mörkt, alla växter behöver någon form av ljus) men kommer sannolikt inte att växa till sig särskilt mycket. Zebrasköldar som står i mörkt läge tenderar att få långa rangliga stjälkar och mindre blad. Om du misstänker att din Zebrasköld behöver stödbelysning kan jag rekommendera att kika in på min artikel om växtbelysning.

Zebrasköld Temperatur

Zebraskölden är känslig för kyla, därför får den aldrig utsättas för temperaturer under 15 grader Celsius. Vanlig rumstemperatur passar utmärkt för Zebraskölden, men trots det bör man vara försiktig med placeringen. Dragiga platser i hemmet, eller ställen där temperaturen skiftar mycket kan stressa Zebaskölden eller göra att bladen torkar upp. Undvik därför att placera Zebraskölden nära element, luftkonditionering eller fönster och ytterdörrar som öppnas ofta.

Zebrasköld Luftfuktighet

Genom att hålla hög luftfuktighet kring Zebraskölden höjer man Zebrasköldens livskvalité ytterligare. Att höja fuktigheten kring Zebraskölden är relativt enkelt, och det finns några olika sätt att göra detta på. Personligen har jag införskaffat mig en riktigt bra luftfuktare. Denna länkade luftfuktaren är den som jag använder mig av och är en jag varmt kan rekommendera.

Andra alternativ för att höja luftfuktigheten kring Zebraskölden är att spraya bladen dagligen eller att placera krukan ovanpå ett fat med lecakulor och lite vatten i botten. Man kan även välja att placera Zebraskölden nära en vattenkran. Särskilt badrum kan vara mycket trivsamma för Zebraskölden, då luftfuktigheten ökar med handtvättar och duschar.

Särskilt viktigt är det att öka luftfuktigheten under vintermånaderna. Det kalla vädret tenderar nämligen att torka ut luften ordentligt.

Zebrasköld Vattning

Även i jorden tycker Zebraskölden om att ha det fuktigt. Däremot bör man vara försiktig och se till att jorden inte är genomblöt och soggig. Det bästa är att försöka hålla en jämn fuktighetsnivå, vilket kan göras genom att vattna försiktigt när de översta jordlagren i krukan har torkat upp. Undersök gärna jorden genom att känna efter med ett finger.

Om man vill ta steget längre och göra sina växter en riktig tjänst kan jag rekommendera att investera i en jordfuktmätare. Jordfuktmätaren låter dig hålla exakt koll på hur fuktig jorden är för dina växter, och veta exakt när det är dags att vattna. Att införskaffa en jordfuktmätare är det bästa valet jag har gjort, och det märktes tydligt på mina växter när jag börjat vattna dom vid precis rätt tillfälle.

Zebrasköld Näring

Zebraskölden vill ha tillskott av näring under tillväxtperioden under sommaren. För att orka producera nya, stora och friska blad bör man tillsätta näring till Zebraskölden med ca. 4 veckors mellanrum från april till slutet av augusti.

Under vintern växter inte Zebraskölden, därför bör man inte tillföra näring under årets kallare och mörkare månader. Om man tillför näring under vintern finns en stor risk att rötterna bränns och Zebraskölden dör.

Zebrasköld Jord

Jorden som Zebraskölden trivs i bör vara luftig och väldränerad, men ändå kunna hålla inne viss fukt. Därför är det bra att kunna blanda i ett par extra ingredienser i jorden. Om man inte har möjlighet till att blanda in tillsatser till jorden så fungerar även enkom krukväxtjord, men växten riskerar att växa långsammare, och rötterna riskerar att ruttna lättare eller få svårt att hämta syre.

Först och främst är det nästan alltid fördelaktigt att blanda i dräneringsmaterial i jorden. Dräneringsmaterial gör att jorden hålls luftig och motverkar att jorden blir tung och håller sig blöt för länge. Ha därför gärna lite perlite eller lecakulor i jorden. Använd däremot inte alltför mycket dräneringsmaterial eftersom att det tenderar göra så att jorden torkar ut för fort. Lagom är bäst.

Eftersom att Zebraskölden vill ha det luftig men ändå fuktigt om rötterna är det bra att blanda i material som håller inne fukt. Det dränerande materialet gör att jorden tenderar torka upp snabbare, därför kan det vara bra att tillsätta lite vermiculite eller sphagnummossa för att lyckas hålla en mer konstant fuktighet i jorden, utan att jorden blir tung och syrefattig.

Omplantera Zebrasköld

Det är bra att undersöka rötterna på Zebraskölden årligen, men i många fall räcker det att omplantera Zebraskölden med två års mellanrum. Zebraskölden tycker om att ha det lite trångt om rötterna, och först när det börjar bli så trångt i krukan att rötterna sticker ut ur dräneringshålen är det dags att planter om Zebraskölden.

Välj alltid att plantera Zebraskölden i en kruka med dräneringshål. Dräneringshålen låter överblivet vatten komma ur krukan och minskar risken för rotröta markant. Om rötterna har vuxit ur den gamla krukan är det även viktigt att välja en kruka som är några centimeter större.

Omplantera Zebraskölden genom att ta ett grepp kring basen av stjälkarna och försiktigt rucka Zebraskölden ur krukan. Kläm och pilla gärna bort gammal jord; många väljer att skölja rötterna i vatten för att få bort överflödig, gammal jord. Fyll därefter en ny kruka med lite av den nya jorden, placera Zebrasköldens rötter i krukan med den nya jorden och fyll upp med ytterligare jord.

Zebrasköld Vanliga Misstag

Trots att man följer skötselråden till punkt och pricka kan det ibland hända att men ändå inte lyckas. Ofta finns det mindre orsaker till detta som man kanske inte tänker på men som kan orsaka ganska stor skada. Om man märker att ens Zebrasköld inte mår särskilt bra bör man rannsaka sina rutiner och miljön som Zebraskölden utsätts för.

Som nämnt så vill Zebraskölden ha det fuktigt kring rötter och i luften, men exakt hur fuktigt kan vara svårt att tänka sig. Om Zebraskölden står relativt ljust kan det innebära att Zebraskölden behöver vattnas lite oftare än en Zebrasköld som står i mer skuggigt läge. Därför kan det vara aktuellt att vattna lite oftare eller lite mer ifall Zebraskölden står nära ett ljust fönster, exempelvis.

I många fall kan man få lite panik när man märker att Zebraskölden inte mår bra. Dessvärre har många exemplar relativt få blad, och som förstått har man bara lika många chanser att lyckas som antalet blad Zebraskölden har. Få inte panik och ändra för mycket kring Zebraskölden om den skulle börja gulna på ett blad.

Börja med att känna på jorden om den är torr. Stick gärna ned ett finger och känn efter eller använd en träpinne i jorden för att se ifall den kommer upp med fuktiga jordrester. Om inte så är jorden förmodligen torr och du bör vattna oftare. Om det däremot har gått ett par dagar och jorden fortfarande är väldigt blöt bör du fort försöka torka jorden. Ett tips är att ställa krukan ovanpå lite hushållspapper eller en handduk för att fukten ska sugas ur.

Om Zebraskölden står nära drag, element eller annan form av dragig rumsmiljöpåverkare bör Zebraskölden flyttas. Detta gäller även gassande sol eller väldigt mörka delar av hemmet. Välj plats med omsorg och låt Zebraskölden stå där länge. Ju oftare man flyttar på Zebraskölden, desto mer stressad blir växten. Zebraskölden bör få lite tid på sig att acklimatisera sig och må bättre.

Jag hoppas att denna artikel har varit till nytta för din Zebrasköld Skötsel. Kommentera gärna dina erfarenheter av Zebraskölden! Är det någonting jag personligen märkt så är det att Zebrasköldens sätt att växa och må bra kan variera mycket från individ till individ. Lycka till med din Zebrasköld!

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider