Ohyra på växter (7 vanliga ohyra)

Rädda dina krukväxter redan innan de drabbas!

Ohyra på växter

Jag läser ofta om fruktansvärt tråkiga öden som våra krukväxter fått möta, där de angripits av ohyra och tvingas genomgå tuffa behandlingar eller helt och hållet slängas. Det är inte alltid man har ett lätt svar på hur man ska gå tillväga ifall an upptäcker ohyra på sina växter. När ska man ge upp? Är det värt att kämpa för sin kära krukväxt?

I början av min krukväxtkarriär visste jag inte riktigt hur jag skulle ställa mig kring frågan om ohyra. ”Vadå ohyra? Jag har väl ingen ohyra på mina växter?” Lyckligtvis slapp jag hantera ohyra de första åren som krukväxtintresserad – kanske i ren ovisshet, kanske av ren tur.

Min tur vände för ett par år sedan då jag börjat experimentera med att odla grönsaker i ett litet växthus, uppmonterat i en garderob. Det dröjde inte jättelänge innan jag hittade mina första kryp på mina tomatplantor. Plötsligt var de exakt överallt. Som den inomhus-trädgårdsmästare man var ville jag ju verkligen inte kasta allt jag hade jobbat med, än mindre behandla med giftiga kemikalier. Således gjorde jag lite efterforskningar och införskaffade nyttodjur som hjälpte mig hålla nere skadedjurspopulationen. Detta, och mycket mer, ska jag berätta lite mer om i denna artikel, men också hur du förebygger angrepp och identifierar eventuell ohyra.

Våra vanligaste skadedjur

Denna lista täcker de vanligare av våra sorter som vi brukar kunna hitta i våra hem. Vissa kan vara svåra att hitta utan något form av förstoringsmedel; därav är det en bra idé att införskaffa en lupp eller ett riktigt bra förstoringsglas.

Sköldlöss och ullöss

Första gången jag stötte på sköldlöss var på min gamla brudorkidé som jag fått i födelsedagspresent för länge sedan. Jag såg det inte först, men upptäckte snart ett par blad som börjat bli lite blanka och kladdiga. Detta kladdiga visade sig vara honungsdagg, som både sköldlöss och ullöss producerar. I honungsdagget växer ofta även sotdaggssvamp, vilket blir som en mörk beläggning på bladen, liknande bladlusangrepp.

löss

Sköldlöss

Det finns hundratals arter av sköldlöss. Vad de har gemensamt är att de alla har ett äggformat skal och pendlar mellan 1-5 mm i storlek och vara ljusa eller bruna till färgen. Äggen läggs på undersidan av bladen, och kan bli väldigt många då honorna kan lägga flera hundra ägg. Ungdjuren rör sig mycket, fram tills de suger sig fast i växten, där de suger ur växtsaft.

 Sköldlöss trivs förstås riktigt bra inomhus och reproducerar sig fort, därav kan de vara svåra att göra sig av med. Det positiva är att de suger sig fast och stannar där. De kan förstås sprida sig till övriga växter, men finner du en tydlig punkt med sköldlöss så vet du att de förmodligen inte kommer att flytta på sig.

Många väljer att kasta bort växten; att ta reda på sköldlöss kan bli en riktig kamp, men det finns en chans att göra sig av med dessa om man försöker. Tänk på att sköldlöss har en ordentlig sköld, så målet är att försöka komma in och behandla på undersidan av skölden för att de ska dö bort ordenligt.

Ullöss

Ullössen har inget skal, utan ser mer ulliga ut på ovansidan. De flesta arter kan man finna på undersidan av växtens blad, i förgreningar eller direkt på stammen, men dessa lever inte nödvändigtvis alltid på växten, utan vissa arter håller till i jorden och lever på rötterna. Dessa hittas oftast då man planterar om blomman, och ser ut som små tussar med ull.

Även om de är ganska stora så är de ibland riktigt bra på att gömma sig. Därför är det viktigt att vara vaksam ifall man vet att man haft ett ullusangrepp.

Ullöss suger sig inte fast på samma sätt som sköldlössen gör, och därför kan de vara mycket svårare att bli av med. Finner man ullöss är det mycket viktigt att titta igenom närliggande växter, eftersom de enkelt sprider sig vidare. En hona kan nämligen lägga upp till 600 ägg.

ullöss

Behandling

Som tidigare nämn kan man använda sig av nyttodjur; små insekter som äter upp skadedjuren. I detta fall vill man införskaffa tropiska nyckelpigor, Cryptolaemus montrouzieri. Dessa äter bäst av ullössen, eftersom sköldlössens sköld gör dom lite svåråtkomliga, men i övrigt äter de sköldlössens både ägg och nymfer. Nyckelpigan förökar sig fort och äter glupskt upp ohyran.

Om du inte vill använda dig av nyttodjur, vilket är fullt förståeligt att man kanske inte vill ha inomhus, kan du använda dig av en annan metod. Denna metod använde jag mig av, och det fungerade bra. Om man har otur är angreppet så omfattande att du själv inte blir av med dom lika lätt.

Du behöver

  • Tops
  • T-röd
  • Grönsåpa
  • Varmt vatten
  • Bekämpningsmedel, färdigköpt eller hemmablandat.

Gör en blandning som består av 1/3 T-röd, 1/3 grönsåpa och 1/3 varmt vatten. Gå sedan igenom hela din planta och alla växter som stått i närheten, doppa topsen i blandningen och gnugga försiktigt denna blandning på varje enskilt ställe där du finner dessa sköldlöss. Blandningen ska ta död på dessa. Spraya därefter blomman ordentligt med bekämpningsmedlet. Var extra noga på undersidan av bladen och i förgreningar.

Efter behandlingen är det viktigt att du torkar av ytor, väggar och fönster omkring växten, eftersom de även kan befinna sig på andra objekt än just växten.

Bladlöss

Bladlöss är normalt sett ganska kända inom odlingssektorn. Själv har jag bara funnit dessa i min grönsaksodling och aldrig på mina övriga krukväxter, även om de kan bosätta sig även i prydnadsväxterna. Jag misstänker att bladlössen föredrar att ge sig på grönsaker och fruktväxter.

Ofta känner man igen bladlössen genom att de är små och vita, de sitter gärna på nya skott och suger ur växtsaft. Såren som bladlössen orsakar gör växten mer mottaglig för andra angrepp, så som mögel eller sjukdomar. Dessutom sprutar bladlössen in ett gift som gör att tillväxt kan stanna av, och att bladen krullar ihop sig lite.

bladlöss

Upptäcker man bladlöss i tid finns goda chanser att bli av med dessa. Bladlössen utsöndrar, precis som ullöss och sköldlöss, en form av honungsdagg som tenderar att locka till sig andra skadedjur eller svamp. Detta är förstås katastrofalt för växten som blir utsatt, i synnerhet ifall det är en växt som avger frukter.

Typiskt för bladlöss är att vakna ur vinterdvalan och ge sig på växter som försvagats under vintern. De har vingar och sprider sig därför väldigt lätt även till plantor som befinner sig långt bort.

Behandling

Ett tips är att täcka blommans jord med exempelvis en plastpåse. Detta kan låta äckligt och lite otäckt, men ett effektivt sätt att döda bladlöss på är att plocka dom och klämma mellan fingrarna. Jag är själv väldigt obekväm med småkryp och gillade inte alls att göra detta i början, men man vänjer sig efter ett tag.

Ett annat sätt att effektivt göra sig av med bladlöss är att duscha den riktigt ordentligt med en kraftig stråle, i duschen eller med trädgårdsslangen. När du duschat klart den är det viktigt att du inspekterar den noga, försök att bli av med alla bladlöss du hittar; enklast är att plocka de enstaka kvarvarande lössen och mosa mellan fingrarna.

Man kan också använda sig av bekämpningsmedel som går att köpa eller hemmagjort insektsmedel.

Upprepa metoderna ett par gånger i veckan. Blir du ändå inte av med bladlössen rekommenderar jag att införskaffa nyttodjur som kommer att äta bladlössen. Insekter som är effektiva mot bladlöss är guldögonslända, gallmyggor som lägger ägg vars larver äter bladlöss, och bladlusparasiteklar, vars larver förpuppar sig i bladlössen.

Mjöllöss


Mjöllöss kan lätt förväxlas med bladlöss. Till skillnad från övriga löss blir de lätt störda och flyger iväg. Första gången jag stötte på mjöllöss var när jag började odla potatis inomus. Mjöllöss är mer eller mindre generalister när det gäller växter. Jag märkte att de först samlades i litet antal på potatis, men de började snart sprida sig till mina elefantöron, som fanns i närheten.

Vuxna lägger ägg medan de äter (effektiva små djur, eller hur?). Äggen kommer att kläckas på mindre än en vecka och sedan kryper deras nymfer ett kort avstånd, planterar sig själva och suger växten tills de går in i ett viloperiod i ungefär 3 veckor. Om ungefär fyra, kanske fem veckor börjar de dyka upp som vuxna och processen upprepas. Även mjöllöss suger växtsaft ur växterna, vilket får bladen att gulna och falla av. Dessutom utstrålar mjöllöss, precis som bladlöss, honungsdagg, vilket lätt orsakar svamp.

mjöllus

Bekämpning

Mjöllöss lockas av färgen gul, så det bästa sättet att fånga dem är genom att införskaffa gula klisterfällor.

Det är även effektivt att duscha blomman med en hård vattenstråle direkt då du upptäcker ohyran och sedan behandla med bekämpningsmedel som finns i butikerna eller blanda en egen hemma.

Spinnkvalster


Kvalster är tekniskt sett inte insekter men de är, liksom insekter, leddjur. De är generellt sätt svåra att bli av med. De är mycket svåra att se med det nakna ögat, så här behöver du med största sannolikhet en lupp för att kunna artbestämma dessa.

Spinnkvalster suger växtsaft och väver tunna spinntrådar mellan växtens olika delar. Det kan vara svårt att lägga märke till; till en början ser växten bara lite dammig ut, innan växtdelen börjar vissna och dö.

Spinntrådarna fungerar som skydd för ägg, men också som ett sätt för kvalstren att ta sig fram på. Honorna brukar oftast bli rödaktiga i färgen fram emot hösten; då är de befruktade och mycket tåliga mot både kyla och svält. De är alltså mycket bra på att gå in i dvala och övervintra då temperaturen sjunker.

I födelsedagspresent förra året fick jag en underbar sammetslen grön alocasia. Jag kontrollerar vanligtvis alltid mina krukväxter innan jag exponerar dom för mina andra växter, vilket är ett proaktivt sätt att se till att inga irriterande insekter är på släp, men du kan inte alltid lita på att de syns.

kvalster

Inom ungefär tre veckor märkte jag lite vävband och början av bruna prickar på några av de mogna bladen på min nya alocasia. Innan kvalster kunde spridas till de andra växterna avlägsnade jag den och tvättade den ordentligt i duschen. Eftersom spinnkvalster föredrar torra miljöer fick min alocasia stå avskiljt och nära en luftfuktare som var på varje dag. Att hålla luften fuktig och växten på den våta sidan (något som en Alocasia föredrar ändå), kunde jag rädda växten.

Bekämpning

Genom att hålla luftfuktigheten hög och se till att blomman aldrig blir för torr motverkar du spinnkvalster på ett bra sätt. Duscha också gärna av blomman direkt då spinnkvalstren upptäcks, och fortsätt gärna spraya den dagligen ifall krukväxten klarar det. Det är även bra ifall man har möjlighet att sänka temperaturen där den angripna växten står.

Bekämpningsmedel, butiksköpt eller hemmagjord tar också död på spinnkvalster.

Om du har ett växthus kan det vara en bra idé att dagligen spola golvet, för att öka luftfuktigheten. Det är även bra att sanera växthuset efter första vårvärmen och på hösten med högtryckstvätt för att i så bra mån det går ta död på insekter i vinterdvala. I nyttodjursväg är rovkvalster mycket effektiva på att få bort spinn.

Sorgmygg


Sorgmygg är egentligen mycket mer irriterande för människan än för växten. De påminner om, och förväxlas ofta med blomflugor. Oftast ses de cirkulera runt jorden, särskilt om det är färsk, fuktig kompost. Deras larver, som är mer oroande här, föredrar att livnära sig på rötter i jorden.

Skillnaden mellan blomflugor och sorgmygg är att blomflugorna inte gör någon skada, utan snarare agerar som en naturlig pollinerare.

Många tror att sorgmygg är en art i sig, men sorgmygg är en familj, som hör till underordningen myggor. De består faktiskt av uppskattningsvis flera tusen olika arter, men det finns ett fåtal arter som ofta kan återfinnas i våra hem.

Vattenflugor

Denna art trivs i mycket fukt. De bekämpas enklast genom att låta jorden i blomkrukan torka upp riktigt ordentligt mellan vattningarna. I värsta fall kan man finna att det vuxit fram ett belägg av alger i det översta jordlagret i krukan, i vilket fall det bara är att ta bort det lagret och lägga dit ny jord.

Vattenflugor lägger sina ägg i det översta jordlagret och de vuxna djuren sitter gärna på växtens blad. De gör ingen huvudsaklig skada på växten, men kan bli väldigt irriterande för oss människor.

Fruktflugor/bananflugor

Även fruktflugor är ofarliga för växten, men kan bli väldigt irriterande ändå. Bekämpningen är enkel; blanda en fälla genom att blanda vinäger med 0,5 del sirap och 1 droppe diskmedel i en flaska. Låt flaskan stå öppen där fruktflugorna håller till, och tids nog lockas flugorna ner i blandningen och fastnar. Det finns även färdiga fällor att köpa i butiker.

Sorgmygg

Sorgmyggen däremot kan orsaka stor skada. Vuxna plantor har chans att klara sig ganska bra, medan små försådder och sticklingar, med mindre och tunnare rötter, lätt kan stryka med. Sorgmyggen lägger sina ägg i jorden, varpå de kläcks och genomskinliga larver, ca. 6-7 mm långa lever rövare på rötterna.

mygga

Bekämpning

Stora plantor kan du låta ha en riktigt lång torrperiod. Vattna sällan och sparsamt, men låt förstås inte din växt dö ut. Detta gör at larver och ägg dör ut. För att vara säker på att äggen inte överlever är det bra att låta torrperioden vara länge efter att du sett sista sorgmyggan.

Ifall du ser sorgmygg svärma kring sticklingar eller frösådder är det viktigt att vara snabb med att isolera just de krukor där du sett sorgmyggen hålla till. De sprider sig mycket snabbt vidare och kan lätt ta död på alla mindre etablerade växter.

För att ta död på sorgmygg kan du inköpa nemablom, som söker upp och dödar ägg och larver. Rovkvalstret Hypoaspis Miles dödar också effektivt sorgmygg såväl som flera andra skadeinsekter.

Det är även bra att ha klisterfällor bland dina växter, eftersom de fångar eventuella flygare. Det gör att man omgående kan se ifall någonting skulle börja svärma kring dina växter!

Trips


Trips är en vanlig och väldigt otäck och aggressiv art. De kan komma in i ditt hem genom växter som stått ute, via dina kläder ifall du varit i närheten av en tripsdrabbad växt eller bara genom att ha ett fönster eller en dörr öppen.

Jag tror att de först kom in i mitt hem genom antingen mina örter eller en av min väns växter. De sprids snabbt, eftersom trips vanligtvis är generalister som punkterar det yttre skiktet av en växt och skapar en silverfärgad missfärgning på bladet. Du kommer också att märka små små svarta pluppar, vilket är ett trevligt sätt att säga ”insektsbajs”. Flera av mina favoritväxter har tidigare drabbats av trips. Vissa har klarat sig, andra var så angripna att de bara var att kasta.

Bekämpning

Först och främst är det jätteviktigt att du isolerar de drabbade växterna, det första du gör! Trips sprids som nämnt väldigt, väldigt lätt. Spola av växten riktigt ordentligt för att bli av med de värsta av angreppen.

Efter detta finns det några vägar du kan gå. Blomman bör stå ljust för att stå emot tripsen bättre. Spraya sedan hela blomman riktigt ordentligt med denna såpablandning vars recept finns längre ner på sidan. Jätteviktigt är att du sprayar på undersidan av bladen eftersom tripsen gärna sitter där, men också i väck och förgreningar. Spraya även där angrepp inte syns, eftersom risken är stor att de ändå börjat etablera sig där.

En bra idé kan vara att knyta en plaståse kring plantan efter att du sprayat den med såpablandningen, för att öka chanserna att få död på så mycket trips som möjligt.

Duscha blomman ofta för att skölja bort tripsar och höja fuktigheten; tripsen trivs som bäst i torrt klimat.

Ett par kära sticklingar jag hade drabbades nyligen, och har nästan helt studsat tillbaka nu, tack vare hjälp från några naturliga rovdjur; Tripsrovkvalster och orius-skinnbaggar har hjälptmig mycket i kampen. Det sägs även att vuxna trips lockas till färgen blå, därav kan man se sig om ifall man skulle komma över blåa klisterfällor att hänga kring växterna.

Att förhindra skadedjursangrepp

Det finns många enkla åtgärder att ta för att förhindra angrepp av skadeinsekter. Kom ihåg att dessa punkter inte kan garantera att dina växter inte blir angripna, men de kan garanterat minska risken. Jag rekommenderar alltid att sätta nya växter i karantän i ungefär 6-8 veckor innan du sätter den kring dina andra växter. Det är ett enkelt och i regel ganska viktigt steg.

  1. Inspektera växten innan du tar hem den! Jag har flertalet gånger hittat ovälkomna fripassagerare på plantor jag velat köpa i butik. Ifall du finner någonting suspekt så är det viktigt att du informerar säljaren om detta så att växten kan tas om hand. Att hitta insekter på växter behöver dock inte alltid betyda att de är skadliga – i vissa butiker släpper man ut nyttodjur kring sina växter i förebyggande syfte.
  2. Använd rena krukor. Diska alltid dina krukor innan du planterar i dom för att vara säker på att de inte bär på ägg eller larver. Det är också bra att sanera jorden du planterar med genom att lägga dom på en plåt och stoppa in i ugnen ett tag, eller micra den i en djup tallrik.
  3. Ta bort eventuella skadedjur. Det händer att man hittar divere larver, spindlar eller andra insekter kring sina plantor, särskilt utomhus. Var noga med att plocka bort dessa direkt när du ser dom, även ifall de förmodligen inte utgör någon skaderisk.
  4. Isolera din växt från andra växter i några dagar till några veckor. Var alltså noga med detta, oavsett om du köpt plantan i butik eller fått av en kompis. Man kan aldrig vara nog försiktig! Om du bor litet och inte riktigt har möjlighet att isolera dina plantor kan det vara en bra idé att införskaffa stora plastbackar och utrusta med lampor som växterna kan karantäneras i.
  5. Försök att hålla de olika växternas blad ifrån varann. Den här är den svåraste att göra — om inte nästan omöjligt – särskilt i mitt hem. Men vissa skadedjur kan inte spridas ifall inte växterna vidrör varandra, så därav begränsar man åtminstone framkomligheten litegrann ifall man skulle ha tur i oturen att drabbas av ohyra som klättrar från blomma till blomma.
  6. Omplantera växten efter inköp. Ibland kan olyckligheter ligga och gömma sig i jorden för att uppenbara sig några dagar eller veckor senare. Genom att omplantera får du en bra överblick på rötterna samtidigt som du ger växten bra förutsättningar att fortsätta må bra.
  7. Sanera planteringsjorden innan du använder den. Detta kan du göra genom att värma den i mikron eller i ugnen en stund innan du planterar i den. Genom att göra detta tar du död på eventuella ägg eller larver som kan ligga och lura utan att du ser det.
krukväxt

Hemmablandat insektsmedel

Du behöver:

  • 1 dl såpa
  • 9 dl vatten
  • 1 msk t-sprit

Blanda dessa ingredienser i en sprayflaska. När du behandlar med denna blandning är det bra ifall du kan stänga in växten i en plastpåse, för att hålla fukten inne och låta blandningen ligga en stund; på så sätt ökar man chansen att ta död på så många insekter som möjligt.

Källor:
homesteadbrooklyn

3.6/5 - (8 votes)
Kategori: Information