Tillandsia – Luftväxter

Tillandsior är speciella växter som växer ovan jord. I denna artikel redogör vi allt du kan behöva veta om tillandsior!

Tillandsia – Luftväxter

Tillandsia – även kallade luftplantor är riktigt speciella. De kan vara svåra att hitta och få tag på, i synnerhet om det är en särskild sort du önskar, men när man väl får hem sin första efter att man letat och längtat ett tag – vilken härlig känsla!

Häromveckan strosade jag i en lokal småskalig blomsterbutik. Själva butiken är stor, och mitt i jakten på en tillräckligt intressant planta känner jag någonting pilla mig i håret. Jag kikar upp, och där hänger den – en stor trasselsudd av spansk mossa!

tillandsia spansk mossa

Okej, just spansk mossa kanske inte är allas grej, även om jag personligen varit på jakt efter en sådan alldeles för länge. Som tur är så finns det flera Tillansia-varianter där ute som höjer inredningen något ypperligt! Gemensamt har de alla att de ser ut som små tussar som läggs eller hängs på ett bra ställe där de får tillräckligt med ljus, och duschas någon eller några gånger i veckan, beroende på.

En annan riktigt snygg växt som kan ge ett riktigt uppsving till inredningen är caladiums, vilka du kan läsa mer om här.

Tillandsia Skötsel

Placera Tillandisian i indirekt solljus till halvskugga. Vattna Tillandsian genom att spraya den med vatten ca. en gång i veckan. Under sommarhalvåret tillsätts näring i vattnet som sprayas ca. 1 gång var annan till var fjärde vecka.

Tillandsia Ljusbehov

Det är lätt att få en idé om hur mycket ljus din tillandsia behöver. Man brukar säga att desto ljusare växten är, desto mer ljus vill den ha. Min spansk mossa, som är i princip vit, trivs riktigt bra någon meter från mitt östfönster med indirekt sol, medan till exempel Tillandsia Curly Slim, som är djupare grön, mår bäst en liten bit längre in i rummet. Generellt sett älskar tillandsior ljus, och vid rätt ljusförhållanden kan växten ta till riktigt vackra färger.

Tillandsia trivs alltså bäst i söder- väst- eller östfönster om man sätter plantan någon meter från fönstret. De kan också må bra i norrfönster, men då kan man med fördel placera växten mycket närmre fönstret, samt att de också är viktigt att ingenting blockerar fönstret från direkt dagsljus, så som grannar eller träd.

Det är bra att komma ihåg att plantan klarar av mer ljus, desto fuktigare den står. Det vill säga att jag rekommenderar att spraya växten emellanåt ifall den sitter i ett riktigt ljust fönster. Optimalt för tillandsia är ett ljust badrumsfönster, eftersom fukten från dusch, bad och handfat håller luftfuktigheten uppe.

Tillandsia Bevattning

Som tidigare nämnt; ju större ljustillgångar, desto mer vatten vill växten ha! Tillandsior kan variera ganska mycket i hur de tar till sig vatten. Vissa sorter (så som Tillandsia Juncea, Tillandsia Caput Medusae och Tillandsia Seleriana) suger åt sig vatten, precis som en svamp, och blir både större och fylligare.

Andra sorter, så som T.melanocrater, T. bulbosa och T. butzii suger också åt sig vatten, men behöver mer tålamod för att kunna förse sig tillräckligt. Därför behöver dessa en högre luftfuktighet alternativt ligga i vattenbad under en lite längre stund. De är dock bättre på att hålla kvar vatten och klarar av torka under en längre period, samtidigt som de är mycket mer motståndskraftiga för röta.

tillandsia

Sorter som T. leiboldiana och T. dyeriana är lite annorlunda sorter som vill vattnas riktigt ofta i blomman. Var riktigt försiktig med att vattna i jorden som växten ofta kommer i, eftersom rötterna väldigt lätt ruttnar.

Tillandsia är generellt sett ganska tåliga växter, därför brukar de flesta sorterna kunna överleva ganska bra ifall man skulle råka missa att vattna dom, eller åker iväg på semester någon vecka. Detta gäller inte alla arter, men de allra flesta.

Vattna tillandsia

En generell bevattningsrutin ser ut såhär

  • Fyll upp en behållare med rumsvarmt vatten. Lägg i tillandsian och låt den ligga i a. 5-10 minuter.
  • Skaka av tillandsian försiktigt
  • Lägg tillandsian på en handduk att torka ytligt i 1-3 timmar.
  • Kontrollera att dillandsian har torkat! Ifall den är blöt under längre tid än tre timmar finns risk för röta.
  • Spraya växten genomgående ungefär en gång i veckan, lagom så att hela växten är fuktad men inte så mycket att den blir droppande blöt.
  • Vattna mer sällan under vinterhalvåret, eftersom mindre solljus innebär mindre vattenbehov.
  • Vattna alltid tidigt på dagen, eftersom det är svårt för växten att torka upp under eftermiddag och nattetid.
  • Under sommarmånaderna kan du till fördel lägga till lite orkidé- eller bromelianäring i vattnet som tillandsia blötläggs i, ungefär en gång i månaden.
  • Vattna lite oftare om du märker att växtens förlorar spänst eller får bruna och/eller frasiga bladtippar.
  • Tyvärr är det oftast försent att rädda en tillandsia som blivit övervattnad, var därför försiktig med att öka bevattningen. Om din växt börjar bli brun eller svart i botten och tappa blad är den förmodligen övervattnad.
tillandsia

Tillandsia i glaskupa

Tillandsior gör sig otroligt vackra i glaskupor. Lägg lite stenar eller orkidébark i botten på glaskupan och placera tillandsian ovanpå. Vattna som vanligt ifall du kan ta ut tillandsian. Ifall den växer sig stor i glaskupan och börjar bli svår att få ut kan du spraya vatten direkt i kupan istället för att blötlägga växten.

Spraya då runt tillandsian med jämna mellanrum, men kom ihåg att luftfuktigheten ökar i glaskupan, därför behöver du inte spraya nödvändigtvis oftare än 1-2 gånger i veckan. Var observant och gå på känsla, det är bra att ta reda på vad som fungerar bäst för din växt.

Jag vill även påminna om att glaskupor tenderar att spegla solen, vilket gör den riktigt stark i glaskupan. Därför är det oftast bäst att flytta den en eller ett par meter från fönstret.

Tillandsia livscykel

Tillandsior mår som bäst mellan 10-32 grader Celsius. Således är de ganska lätthanterade, eftersom de trivs i rumstemp. I optimala förhållanden blommar många tillandsior, men vad man kanske inte vet är att de enbart blommar en gång i sitt liv. En blommande tillandsia är ett tecken på att växten börjar bli gammal. Beroende på art blommar de mellan ett par dagar till ett par månader. Efter att blomman dött bort kommer dessvärre snart även resten av växten att börja dö.

Som tur är så förökar sig tillandsior strax innan de dör genom att skjuta ut nya skott. Dessa kommer att vara ganska små i början, men växer med tiden till sig till moderplantans storlek och har en helt egen, ny livscykel. Skotten kan separeras från moderplantan när de är ungefär en tredjedel till hälften så stora som moderplantan. Det är viktigt att inte separera skotten för tidigt, eftersom skotten får mycket viktig näring ifrån moderplantan.

tillandsia
5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider